Starten på sidens hovedinnhold

Fly til Iráklio

Kreta er et populært turistmål, og det er rikelig med flyreiser til Heraklion, som er hovedstaden på øya. For folk som reiser på lavbudsjett, er det fullt mulig å finne billige flybilletter til Heraklion. Det går også ferge til Heraklion fra en rekke andre greske øyer, blant annet Paros/Naxos, Karpathos og Rhodos, i tillegg til fra Athens havneby Pireus, men den mest populære reisemåten er å ta fly til Heraklion. Du finner flybilletter til Heraklion på Expedia.no.

Det flust med hoteller i Heraklion. I mellom- og toppskiktet er det mye å velge mellom, både i og litt utenfor byen. Hvis du reiser på lavbudsjett, er det fullt mulig å finne billig overnatting i Heraklion, men ikke alle ungdomsherbergene er av like god kvalitet, så det er smart å forhøre seg litt på forhånd. Det kan være lurt på bruke søkeverktøyet her på Expedia.no. Da får du opp en oversiktlig liste over hoteller i Heraklion, som du kan sortere etter ulike kriterier.

Kreta er en naturskjønn og vakker øy, og er ikke uten grunn et av de mest populære reisemålene i Hellas. Det første møtet med hovedstaden Heraklion kan derimot fortone seg som litt skuffende for den som venter seg en pittoresk idyll. Byen er tett befolket, biltrafikken er overveldende, og byen virker ved første øyekast både støvete, støyende og stygg.

Men om du tar deg tid til å bli bedre kjent med byen, viser det seg snart at den er noe langt mer enn et moderne mareritt. Ved siden av å være et godt utgangspunkt for å oppdage de mer idylliske stedene på Kreta, er Heraklion rik på kulturelle og historiske minner, maten er utmerket, og den gjestfrie og vennlige befolkningen er med på å gjøre en ferie i Heraklion til en positiv og uforglemmelig affære.

Museer i Heraklion

Heraklion har mange interessante museer. Det enorme – og imponerende – arkeologiske museet på hjørnet av Eleftherias-plassen rommer funn både fra Knossos og fra andre arkeologiske utgravninger på Kreta, med utstilte gjenstander som spenner over en tidsperiode på flere tusen år. Kretas historiske museum presenterer kretisk historie fra middelalderen til i dag, og dekker dermed både den bysantinske, venetianske, ottomanske og moderne tidsalderen. Et besøk på Naturhistorisk museum er interessant både for barn og voksne. Det har gode utstillinger om øyas flora og fauna, foruten et barneområde med huler og muligheter for informativ lek. I kjelleren på museet finner du en ”jordskjelvplattform”, der du kan oppleve et simulert jordskjelv på nært hold.

Ta fly til Heraklion og opplev Knossos

Et besøk i Knossos bør du ikke gå glipp av. Knossos regnes som det seremonielle og politiske sentrum for den minoiske kulturen, og de første bosettingene her kan dateres til år 7000 før Kristus. Etter hvert vokste det fram en by her som regnes som Europas første storby, men en befolkning på 100 000 mennesker. På begynnelsen av forrige århundre ble Knossos gjenstand for et omfattende – om enn kanskje ikke aldeles historisk presist – restaureringsarbeid, som gjør at man i dag kan få et godt inntrykk av hvor imponerende avansert den pre-antikke, minoiske kulturen var.

Kafeer og tavernaer

Når du har gjort deg ferdig med museene, kan det være greit å slappe av litt. Rundt Eleftherias-plassen er det flust av små tavernaer. Eller du kan slå deg ned på en av kafeene og restaurantene langs sjøpromenaden, som i løpet av det siste tiåret har blitt oppgradert til turistvennlig standard.