Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skiferie
Skiferie

Intro

Skiferie - "Nordmenn er født med ski på beina"

I denne artikkelen kommer vi til å se litt nærmere på de ulike typene skiferie, hva som kjennetegner dem og hvilke steder man kan reise til for å oppleve de ulike formene for skiferie. Det er mye som skal stemme når man planlegger en skiferie. Ting som riktig utstyr, og ikke minst rent praktisk hvordan man kommer seg til de ulike stedene, er også viktig å planlegge på forhånd. I tillegg kommer vi med noen tips til hva du bør tenke på før du reiser på tur. Skiferie kan være så mangt, og betyr forskjellige ting for alle. Pakketurer blir mer og mer populært, hvor reiseoperatører tilbyr fly, hotell og heiskort i samme pakke til en gunstig pris. Man trenger ikke fly veldig langt for å få en fantastisk skiferie, Norge har også noen av de flotteste skiområdene man kan tenke seg, men denne artikkel tar i all hovedsak for seg skiferier på kontinentet.

continued

Det finnes mange forskjellige typer skiferie, alt etter hva man er ute etter, familiesituasjon, økonomi og muligheter for å reise bort. Fra det helt enkle i den norske fjellheimen til det ekstravagante og overdådige i de sør-europeiske alper. Det er også mange ulike typer vinterferie, ut ifra hvilken type skiferie man ønsker og hvilken type idrett man ønsker å utføre, om det er langrenn, alpint, snowboard eller mer ekstreme sporter, som isklatring og paraglidning. Mens andre igjen reiser på skitur mest for det sosiale og afterski-livet. Uansett tilhørighet og ferdighetsnivå, er skiferie noe som passer de aller fleste. Mens noen foretrekker ferdigmerkede alpinbakker, vil andre kanskje hive seg utfor en off-pistløype med puddersnø opp til knærne. Hva som passer deg og ditt reisefølge best, det vet bare du!

Types

Ulike typer

En type skiferie er den med langrennsski og appelsin i sekken, hvor været, naturopplevelsene og selve turen i seg selv er skiferie nok, mens andre foretrekker hele pakken. Oppsummert handler det om hva man har lyst til, hvilken type skiferie man ønsker og hvor mye man vil legge i det. Dette er det vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

All inclusive vinterferie

Noe som blir mer og mer populært, er å reise ned på kontinentet med pakketurer, hvor alt er inkludert. Det dekker fly, hotell og i tillegg heiskort for anleggene som ligger i tilknytning til hotellet man bor på. Det kan noen ganger by på problemer å sitte hjemme og bestille heiskort uten selv å være der, og da er det mange hoteller som tilbyr bestilling av heiskort som en del av servicen. I tillegg er det mer praktisk å bestille hele reisen i ett, så slipper man å stå i køer for å få kjøpt skipass eller heiskort til de ulike attraksjonene og bakkene. Flere og flere steder, spesielt i Frankrike og Italia, har begynt med såkalte superski-pass, hvor man kan kjøpe skipass til flere områder og anlegg samlet, og hvor skipasset er gyldig overalt. Noen begrensninger er det noen steder, men denne muligheten er absolutt verdt å se nærmere på.

En annen fordel med å bestille slike pakkereiser, er at mat og drikke på hotellet ofte er inkludert i prisen, noe som kan være greit om man skal stå mye på ski. Da slipper man stresset med å handle mat eller å finne et sted å spise hver dag. Dette er også veldig praktisk for småbarnsfamilier, som trygt kan være i bakken hele dagen, uten å måtte bekymre seg for at de skal ut i byen og finne spisested på kveldstid, da mange steder praktiserer afterski og alle folkene i byen sørger for litt i overkant mye liv. Det er gjerne også noen timers kjøretur fra flyplassen til de mest populære stedene, og flere av hotellene i dag tilbyr transporten som en del av den komplette pakkeprisen. Det er som oftest busser som blir satt opp, og som frakter skihungrige turister til sine destinasjoner.

Nedover eller bortover – Hva slags skiløper er du?

Flere steder har spesialisert seg på de ulike typene for vinteridrett, og igjen avhenger det av hva man er ute etter. Er det en ren alpinferie man ønsker, er de italienske stedene å foretrekke, mens pudderfrelste helst bør oppsøke Frankrike. De aller fleste anlegg har også rene langrennsløyper, og de fineste og beste finner man i Østerrike og Frankrike. For de som foretrekker en snowboardtur, er det gjerne de østerrikske fjelltopper som er favoritten, eller i de franske alper, hvor puddersnøen innbyr til fest. De aller fleste anlegg og bakker har kategorisert alle løypene sine inn i ferdighetsnivåer, fra nybegynner til ekspert. Det er noe man bør undersøke på forhånd, spesielt for de som planlegger å ha med seg små barn og gjerne vil ta det litt roligere.

Suggestions/Where

Forslag til hvor man kan reise på skiferie

Selvfølgelig avhengig av hva man er ute etter, og hvor mye man vil legge i det, er det mange steder man kan reise på skiferie til. Alpene er og blir den aller største favoritten hos de aller fleste, og det er utrolig mange steder å velge imellom. Pris og språk man behersker kan være avgjørende for noen, men det finnes alternativer for de aller fleste. Flere og flere av anleggene og stedene er i dag tilrettelagt for engelsktalende besøkende, noe som gjør det mye enklere enn før, da det enten gikk i tysk, fransk eller italiensk.

Chamonix, Frankrike

Mange holder den franske OL-byen Chamonix som det ultimate vintersportsstedet. Ikke nødvendigvis fordi den har de heftigste og råeste bakkene, men på grunn av det komplette tilbudet, med fantastiske anlegg som er topp moderne. Byen i seg selv er i tett tilknytning til bakkene, og byr på et fantastisk folkeliv. For de som foretrekker mer ekstreme sporter, er også Chamonix sett på som ”ekstremsportens hovedstad”, og har årlig flere internasjonale konkurranser. Dette gjør Chamonix til en av Frankrikes største ski-attraksjoner, og desidert en av verdens favorittdestinasjoner for både alpint, off-pist og spesielt også snowboarding.

Tannheimer Tal, Østerrike

For nybegynnere og småbarnsfamilier anbefales Tannheimertal i Østerrike. Med et stort utvalg av løyper kategorisert som enkle, er stedet godt tilrettelagt for hele familien. Tannheimertal har et intimt og sjarmerende lite sentrum – og vennlige folk. Prisene ligger på et nokså fornuftig nivå, så her kan man få en billig vinterferie. Det er flere alternativer til bakkene, i form av skøytebaner, ishaller og akebakker som er tilpasset de minste. Med flere alternativer for de yngre, gjør dette Tannheimer Tal til et godt valg for familier som reiser sammen, og i grupper der erfaringsnivået er varierende. Det er ingen grunn til å føle at man ikke strekker til, eller er for god, i Tannheimer Tal.

Tips

Tips

Når man skal reise på tur, kan det være greit å være forberedt. Dette er derfor noen generelle tips man bør tenke på når man drar på skiferie. Det første gjelder utstyret. Om man planlegger å leie utstyr, så ikke gå for det billigste alternativet. Har man først tatt turen er det verdt å investere i godt og sikkert utstyr, så du ikke blir stående å irritere deg over dårlig bindinger eller korte staver. Det andre er å forberede seg på folkelivet og afterski. Mange har tatt turen mest for det sosiale, og er der for å skape god stemning. Spesielt om man reiser med små barn, er det greit å unngå disse stedene, da det kan bli ganske hektisk og høylytt utover kvelden. I tillegg kan det være greit å sjekke prisene på de ulike heiskortene, og kjøpe det du faktisk har behov for. Ikke kjøp ukekort for hele anlegget om du bare skal stå litt på alpint eller langrenn, så her er det mange penger å spare.

Hva bør du ha med deg?

Om du har eget utstyr som du ønsker å ta med, sørg for at det er pakket og sikret ordentlig. Egne klær er også greit å ta med. Du får selvfølgelig kjøpt det meste i nærheten av stedet du skal til, men butikkene er ofte overpriset. Du bør også ha med deg dine egne sko som du har gått i og brukt tidligere, slik at du er sikker på at de passer og ikke gir gnagsår – noe som kan påvirke vinterferien negativt. Har man mobiltelefon som tåler vann/snø bør man ha med denne, slik at man kan få kommunisert hvis man kommer bort fra hverandre. Ta også med litt ekstra kontanter, da det på noen steder kan være få minibankautomater. Det er ikke alle kafeer og kaffebarer som tar kort, så da er det greit med litt ekstra kontanter. Alle anlegg og bakker tar selvfølgelig bankkort.

Did you know that

Visste du at …

… over 100 millioner mennesker besøker Alpene hvert år? Det er nesten en halv milliard gjestedøgn! (Kilde)

… norske flyselskap tilbyr reiser til over 60 destinasjoner i Alpene? De fleste har avreise fra Gardermoen, og lander i Genéve eller Innsbruck.

… i Sveits heter det ikke vinterferie, men sportsferie? Ferien varer i to uker. 

… Frankrike har flest besøkende skiturister i verden? De har også verdens største, bratteste og lengste nedkjøring.(Kilde)