Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Shopping

Intro

Endeløse muligheter på shoppingtur

Shopping. Er ordet i seg selv nok til å gjøre deg glad? Da har vi nyttig informasjon for deg her! Når du har spart opp penger og er klar for å pakke kofferten, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvor man skal dra på shoppingferie. Skal man spare penger på flybilletten, og heller leie en bil for å kjøre til Sverige på shopping? Fly til London, som mange mener er Europas shoppinghovedstad? Eller kanskje dra til en by som Warszawa, hvor man får mer for pengene? Valgene er mange, og en shoppingguide som denne har som mål å gi deg litt mer kunnskap om shoppingmulighetene – så du kan ta det beste valget. I tillegg til mer generelle shoppingtips, vil du også finne litt informasjon om shoppingens historie og annen nyttig kunnskap. Vil du vite mer om shoppingmulighetene for en spesifikk by, er det bare å søke på byen på nettstedet vårt.

continued

Noen elsker det, mens andre ikke setter fullt så stor pris på det. Vi har alle gått fra butikk til butikk for å finne en kul skjorte eller kjole til kveldens festligheter, kjøpe nye fotballsko til den store kampen neste uke eller et nytt par ski til vinteren. I dagens samfunn er shopping et begrep som brukes når man skal kjøpe noe fint til seg selv. Det er et positivt ladet uttrykk som er med på å gjøre hverdagen vår bedre. Når man skal komme med tips om gode reisemål for shopping, må man nesten dele dette opp i to kategorier. Den første kategorien er byer som virkelig har alt på shoppingfronten, hvor man finner gigantiske kjøpesenter og små spesialbutikker – byer som rett og slett er tilrettelagt for shopping. Deretter har vi de gode tipsene for de som er på jakt etter billig shopping, byer hvor man får mye for pengene.

Types

Forskjellig typer shopping

Rimelig shopping på outlet

Dersom du er på jakt etter dyre merker, men ikke er villig til å betale prisen de selges for i butikken, kan en reise til et sted med store outlets være en bra løsning. Til å begynne med var outlets et utsalg for ansatte ved fabrikkene som produserte klærne til de store merkene, hvor overskuddsvarer og vareprøver ble solgt svært rimelig. Etter hvert ble outlets åpnet opp for folk flest, og siden 90-tallet har det stadig dukket opp flere outlets rundt omkring. Denne måten å selge varer på ble først lansert i USA, men per dags dato finner du outlets selv utenfor Oslo.

De aller største outletsene finner du i store handlebyer, som London og New York. Det som hovedsakelig selges, er restvarer fra fjorårets kolleksjon – ofte med opp mot 70 % rabatt. Man kan med andre ord gjøre mange kupp, gitt at man ikke absolutt må ha aller siste skrik på motefronten. Noen outlets kan virke som helt vanlige kjøpesentre, med hundrevis av forskjellige butikker, som selger ut rest- og overskuddsvarer. Andre kan være store lagerhaller hvor store merker oppbevarer klærne sine, som bare har åpent nå og da.

Det lokale markedet

Mange liker å gå rundt på markeder når de skal shoppe – siden dette ofte byr på en mye hyggeligere opplevelse enn å gå rundt i et travelt kjøpesenter. Markedene er ofte utendørs, og på en dag med bra vær er det en opplevelse i seg selv å gå rundt blant alle bodene. På markedene selges alt mellom himmel og jord, fra antikviteter til hjemmelagde gjenstander og økologiske produkter. I Norge har det ikke vært en like stor tradisjon for markeder som i mange andre land, selv om Mathallen i Oslo og Fisketorget i Bergen kan gi litt av den samme følelsen. Mange av markedene du finner i utlandet er nesten verdt reisen i seg selv.

Et meget kjent marked, som du kan fly til på noen timer, er Borough Market i London. Dette er paradis for gourmeter, og selger alt du kan tenke deg av ferske produkter, som frukt, grønnsaker, kjøtt, oster og bakverk. Husk at markedet er stengt på søndager og bare åpent for lunsj på mandag og tirsdag, så det er best å besøke markedet fra onsdag til lørdag. Det holder til i Southwark, noe det har gjort i over 1000 år!

En annen by med et kjent marked, er Barcelona. Markedet La Boqueria ligger sentralt plassert i hovedgaten La Rambla, så du kommer ikke til å ha problemer med å finne det. Det er det perfekte stedet å besøke dersom du er på jakt etter en god lunsj eller ferske frukter og grønnsaker – eller kanskje noen leverende humre? Uansett hva du er på jakt etter på matfronten, er sjansen stor for at du finner det her!

Suggestions/Where

Beste reisemål for shoppingtu

Men det var nok historie for nå, det er de gode tipsene du er på jakt etter. Når man skal komme med tips om gode reisemål for shopping, må man nesten dele dette opp i to kategorier. Den første kategorien er byer som virkelig har alt på shoppingfronten, hvor man finner gigantiske kjøpesenter og små spesialbutikker – byer som rett og slett er tilrettelagt for shopping. Deretter har vi de gode tipsene for de som er på jakt etter billig shopping, byer hvor man får mye for pengene.

I den første kategorien er det umiddelbart en rekke byer som peker seg ut for nordmenn som skal på shoppingferie. London er kjent for shopping, og i tillegg flyr man til byen fra de fleste byer i Norge på noen timer. Dette gjør det faktisk mulig å dra på dagsturer til byen, hvis man har planlagt godt og vet nøyaktig hva man skal ha. I London finner man massive kjøpesentre som Harrods, Westfield og Primark, fantastiske handlegater, som Oxford Street og Kings Road, og områder med små spesialbutikker som har alt mellom himmel og jord. London er byen som bestandig innfrir når du skal på shoppingtur.

Et annet godt alternativ i denne kategorien, er selvfølgelig Paris. Selv om reisen til Paris er litt lenger, anser mange Paris som en mer romantisk og behagelig by å være i. Det kan da være verdt den lille timen ekstra i reisetid. På shoppingfronten står ikke Paris tilbake for London, og det er selvfølgelig Champs Elysées som er byens største handlegate. Her finner man alle de eksklusive, store merkene, kjedebutikker og kjøpesentre. Dersom du heller vil shoppe der pariserne selv går for å shoppe, er Rue d’Alésia området du bør ta turen til. Her finner du mindre og mer spesialiserte butikker, og sjansen er stor for å finne unike plagg og gjenstander du ikke finner i de store handlegatene.

Vil du heller dra et sted hvor prisene er en del lavere enn i de to foregående byene, kan Warszawa og Tallinn være gode valg. Warszawa er hovedstaden i Polen, og byr på både flott arkitektur og gode shoppingmuligheter. Etter at landet ble med i EU i 2003 har prisene steget noe, men spesielt de lokale varene er fortsatt svære billige. Tallinn har mange likhetstrekk med Warszawa, og også denne byen er generelt en del billigere enn London og Paris. I gamlebyen ligger de fleste store shoppinggatene, men det er ikke de internasjonale merkene du sparer så mye på. Prisene på kjeder som H&M, Zara og Topshop er i stor grad de samme i hele EU, så gå heller på jakt etter de lokale butikkene du finner i de mindre sidegatene.

Find things you can do

Tips

Tips til shoppingen

Det er et par ting du bør tenker over når du shopper, som vil gjøre opplevelsen enda bedre. Det første punktet er en shoppingliste. Hvis du planlegger litt på forhånd, slipper du sløse unødvendig med tid. Noe annet du bør gjøre, er å sette opp et budsjett. Med et budsjett slipper du å ende opp i en situasjon hvor det plutselig kommer en stor kredittkortregning i posten. Prisene i kjedebutikker som H&M, Zara og Topshop er i stor grad de samme i hele EU. Det er derfor ikke så mye å spare på varer du fint kan kjøpe hjemme i Norge, enten i butikkene eller via nettet. Så hvorfor ikke bruke tiden på å jakte etter funn, enten prismessig eller stilmessig i de lokale butikkene du finner i de mindre sidegatene? Her kan du være heldig og finne varer du kommer til å bruke i årevis, eller som er perfekte som gaver. Et siste godt tips er at du absolutt ikke bør dra på shopping når du er sulten, sliten, ensom, kjeder deg eller er frustrert. Da kan det hende du fort ender opp med å kjøpe mye du egentlig ikke trenger, ikke passer eller du ikke en gang liker. 

Om du er interessert i dansk design, har vi et annet tips til deg. Ta en titt på vårt interaktive kart, som er en guide til Dansk design i København og Aarhus. Her har Expedia satt sammen informasjon og spennede tips til butikker som du ikke må glemme om du er på utkikk etter ting til hjemmet i den klassiske danske stilen. 

Did you know that

Visste du at …

… heiser i kjøpesenter er strategisk plassert for å få de besøkende til å passere flest mulig butikker? Dette gjør flere av lokalene kjøpesenteret leier ut attraktive for de mange butikkene, og kjøpesenteret kan derfor ta mer i leie (Kilde).

… den travleste dagen for shopping i året er lørdagen før julaften? Da skal alle de som ikke har rukket handle julegave ut for å finne noe til sine kjære, noe som ofte fører til at det er veldig fullt i butikkene og kjøpesentrene. Dette er en av grunnene til at det lønner seg å planlegge julegavene i god tid!

… verdens største kjøpesenter i areal ligger i Dubai, og er på over 1 124 000 m2? Kjøpesenteret heter The Dubai Mall og åpnet 8. mai 2009. I kjøpesenteret er det over 1200 butikkene. Det er imidlertid ikke alt, du finner blant annet et akvarium, en skøytebane og hele 22 kinoskjermer. Dubai har imidlertid nylig lansert at de skal bygge et enda større kjøpesenter, Mall of the World, så topplasseringen kan snart endre seg! (Kilde)

… en kvinne i gjennomsnitt bruker 25 184 timer av livet sitt på shopping? Det er nesten 3 år av livet, og er nok et mye høyere tall enn tilsvarende for menn! (Kilde)

Shoppingens historie

Noen elsker det, mens andre ikke setter fullt så stor pris på det. Vi har alle gått fra butikk til butikk for å finne en kul skjorte eller kjole til kveldens festligheter, kjøpe nye fotballsko til den store kampen neste uke eller et nytt par ski til vinteren. I dagens samfunn er shopping et begrep som brukes når man skal kjøpe noe fint til seg selv. Det er et positivt ladet uttrykk som er med på å gjøre hverdagen vår bedre.

Før shoppingens inntog var det stort sett byttehandel man drev med. Man byttet varer man dyrket eller fremstilte i husholdningen, som mel eller kjøtt, mot varer man trengte. Denne typen byttehandel utviklet seg etter hvert, og markedene vi kjenner fra antikkens Hellas og Romerriket oppsto. Dette var markeder hvor byens innbyggere samlet seg for å byttet varer og tjenester med hverandre, eller kjøpe ting for mynter. Man kan på mange måter sammenligne disse markedene med dagens kjøpesentre.

Bare i løpet av de siste 20 årene har et nytt begrep dukket opp, nemlig nettshopping. Etter hvert som Internett spredt seg ut over verden, oppsto det nye markeder og muligheter. Plutselig kunne man nå shoppere i alle verdens land ved hjelp av Internett, og begrepet shopping, som vi hadde brukt i så mange hundre år, ble plutselig for snevert. Dette viser at shopping stadig er i utvikling, men denne teksten fokuserer på shopping der man selv oppsøker butikkene.