Need Some Inspiration?

Select a Theme
Road trip
Road trip

Intro

Road trip - Ferie på dine premisser

Velger man å ta med bilen på ferie, åpner det seg et hav av muligheter. Bilen gir oss frihet og fleksibilitet når vi er på reise. Vi kan kjøre til steder vi ikke ville besøkt uten bil. Det er enklere å være spontan og ta små utflukter på sparket. Siden vi ikke har bestilt billetter med fly eller tog, er det problemfritt å endre reisemål. Vi kan for eksempel kjøre dit hvor været er best, og ikke minst blir selve reisen en langt større del av ferieopplevelsen.

Å legge ut på roadtrip trenger ikke være avansert. Vi kan hive kofferten i bilen, og rett og slett bare se hvor ferden går. Reiser man på bilferie i utlandet er det derimot greit å være litt forberedt. Hva trenger man å ta med seg? Er det andre trafikkregler dit man skal?

continued

Er det steder man bør ferdes med varsomhet? Roadtrip i utlandet er ingen vanskelig affære, men med litt forberedelser kan man gjøre reisen mer behagelig og legge til rette for en alle tiders ferie.

De fleste land i Europa egner seg godt for roadtrip. Både Europa og USA har mye flott å by på når det kommer til opplevelser på veien. Skal man langt avgårde er det ypperlig å leie bil på stedet. Betaler man litt ekstra tillater mange at man leverer bilen i en annen by – til og med i et annet land. Det er praktisk å inngå leiebilavtalen på forhånd, slik at alt er klart når man kommer for å hente bilen. Leier man gjennom norske formidlere, får man gjerne gode avtaler som inkluderer alt man trenger, bl.a. forsikringer. Sørg selvfølgelig også for å ha dine egne reiseforsikringer i boks. Expedia hjelper deg med å finne den perfekte leiebilen for ferien. Så hvorfor ikke pakk bagasjerommet og legg ut på en tur du sent vil glemme!

Types

Roadtrip to heaven

For å gjøre bilferien til den beste opplevelsen for alle som er med, bør alle delta i planleggingen. Bli enig om hvor dere ønsker å dra, og gjerne hva dere har lyst til å gjøre der. Populære hoteller og attraksjoner blir fort fullbooket, så sørg for å ha noe av dette i boks før avreise. Men ikke forplikt dere til for mye. Halve moroa med en roadtrip er å kunne være spontan. Opplevelsene underveis på bilturen henger gjerne sammen med forventningene man har i forkant. Bruker man alt for mye tid på å lese om reisemålet før avreise, er sjansen større for at man blir skuffet. Å reise på lykke og fromme kan for mange være vel så spennende som å vite akkurat hva man har i vente. Jo mindre man vet på forhånd, desto større blir overraskelsene når man oppdager reisemålet helt på egenhånd.

På lengre bilferier er det spesielt viktig med mange stopp og pauser underveis. Roadtrip dreier seg om opplevelser, ikke transport. Glem klokka og bruk den tiden du trenger. Selv med mange stopp underveis kan dagene på veien bli drøye for både sjåfør og passasjerer hvis etappene er for lange. Ta derfor alltid høyde for mange og lange pauser, og planlegg etappene deretter. En fin miks mellom motorveier og landeveier kan også være en god idé, spesielt på de lengste etappene. Skal man forbi trafikkerte strekninger, må man være forberedt på at et kan være kø. Skal man for eksempel passere store byer, er det smart å sørge for at man unngår rushen.

Suggestions/Where

På hjul i Europa

Selv om Norge scorer høyt på lister over attraktive mål for roadtrip, er det mye vakkert å se ute i Europa. Man kan jo bare ta båten over Skagerrak til Danmark, og kjøre Danmark på langs. Eller man kan reise lenger, for eksempel til Tyskland. München er et godt utgangspunkt for en slottstur. Herfra kjører man innom innsjøen Chiemesee, opp mot Berchtesgarden, til Garmisch-Partenkirchen og ender opp i Ettal. På denne reisen kan du betrakte Ludwig sitt forsøk på å skape et Versailles-inspirert Tyskland. Både Linderhof og Neuschwastein er enorme slott som vitner om en helt annen tid. Mellom hvite fjelltopper og grønne skoger passerer du også Tysklands høyeste fjell, Zügspitze. Har du lyst til å få med deg en bit av Østerrike, kan du svinge innom Salzburg, som bare ligger en halvtime fra Tyskland.

Reiser du litt lenger, for eksempel med fly til Italia, har du mange spennende alternativer. Du kan leie deg en kabriolet i Roma, og cruise et par timer ned til Napoli. Like utenfor Napoli finner du den vakre Amalfikysten, og har du først kommet hit, kan vi ikke garantere at du ønsker å reise videre. Selv om det bare tar tre timer å kjøre langs hele kysten, er det mange gode grunner til å bruke både dager og uker her. De smale veiene snirkler seg opp gjennom de hvite landsbyene, med fantastisk utsikt over det knallblå havet. Bademulighetene er suverene, og matopplevelsene går hånd i hånd med naturopplevelsene. Det er flust med overnattingsmuligheter, så har kan du stoppe og bli akkurat hvor du måtte ønske.

I 2009 kåret Top Gear Transfagarasan i Romania til Europas beste kjøretur. Reiser man fra Norge er det enklest å ta fly til Bucuresti, og deretter kjøre et par timer nordover til Curtea de Arges. Herfra er det omtrent fire timers kjøring opp til Transfagarasan og over til Sibiu. Men du må selvfølgelig ta deg noen stopp underveis når du først har kommet deg opp hit. Et par timers kjøring fra Sibiu finner du ”Draculas slott”, som i senere tid har blitt en stor turistattraksjon. Transfagarasan er en populær roadtrip, så det kan være smart å bestille overnatting på forhånd.

Tar man turen over til Nord-Irland, har man en storslått naturopplevelse i vente. Start gjerne i Belfast og følg kysten nordover. Selve kjøreturen tar ikke mer enn tre timer, men man bør ta seg god tid til mange stopp underveis. Litt over halvveis mellom Belfast og Londonderry/Derry ligger Giant’s Causeway Coast. Dette området består av restene av et 60 millioner år gammelt vulkanutbrudd, og står på UNESCOs verdensarvliste. Etter hvert kommer man til Londonderry/Derry, som er en av Europas vakreste innmurte byer. Herfra anbefales det selvsagt å kjøre videre sørover til Irland. Flyprisene fra Dublin er som regel mye hyggeligere enn fra Belfast, så hvorfor ikke avslutte roadtripen der?

Find things you can do

Tips

Gode roadtrip tips

Når du først har kommet deg på veien, er trivsel og komfort i bilen neste punkt for en vellykket roadtrip. Da er det grunnleggende med en behagelig temperatur som alle er fornøyd med. Sørg for at aircondition fungerer som det skal. Reiser man med barn er det essensielt å ha litt underholdning på veien. Aktivitetshefter, spill og filmer kan underholde i timevis, så ikke glem dette hjemme. En god spilleliste er også kjekt å ha i bakhånd, hvis du blir lei av å høre på utenlands radio.

Selv om det er god plass i bilen, er det om å gjøre ikke å pakke med seg for mye. Jo mer man pakker, desto mindre kan man kjøpe med seg på veien. Husk også å pakke smart. Det man har bruk for oftest bør være lett tilgjengelig hele tiden. Ta med puter til passasjerene og et par pledd om det skulle bli kaldt – man kan jo bli stående fast med motorstopp.

En fin vane når man er ute på veien, er alltid å si i fra til noen hjemme hvor man befinner seg. Dette gjelder spesielt om man befinner seg i utrygge områder. Gir du beskjed om hvor du er og hvor du skal, er det mye lettere å spore deg opp om noe uforutsett mot formodning skulle skje.

Man vet aldri hva man kan få bruk for underveis. Det er derfor smart å være forberedt. Her er en liste over ting det kan være kjekt å ha i bilen når du legger ut på langtur:

 • Startkabler, slepetau, jekk, hjulkryss og annet verktøy
 • Instruksjonsbok til bilen
 • Refleksvest
 • Reservenøkkel
 • Reservekanne med drivstoff
 • Telefonnummer til veihjelp der du er
 • Kart eller GPS
 • Solbriller
 • Kontanter
 • Mobillader
 • Ekstra drikke

Did you know that

Visste du at …

… internasjonalt førerkort fremdeles er påkrevd i mangle land? Selv i land der det ikke er påkrevd er det anbefalt at man har det med. Siden det er oversatt til flere språk, kan det forenkle eventuelle situasjoner man kan komme til å havne i. Internasjonalt førerkort må skaffes før man reiser fra Norge. Det koster rundt 200 kroner, og kan blant annet skaffes hos NAF. En del leiebilforhandlere krever også internasjonalt førerkort når du skal leie bil. (Kilde)

… 34 % av verdens befolkning kjører på venstre side av veien? Det er stort sett bare land med historisk eller kulturell tilknytning til England som praktiserer venstrekjøring. De eneste landene i Europa som kjører på venstre side av veien er Storbritannia, Irland og Malta. Dette er øyer, og det finnes derfor ingen landegrenser eller bro til et annet land der man må bytte kjørefelt. Sverige hadde venstrekjøring helt til 1967, mens Island byttet til høyrekjøring enda et år senere.

… Brüssel og Antwerpen er noen av de verste kø-byene i verden? Dette er derfor byer man bokstavelig talt bør styre unna om man skal på roadtrip. I alle fall i rushtiden! I gjennomsnitt sitter en bilist i Brüssel 83 timer i kø hvert eneste år. Dette er ganske drøyt, tatt i betraktning at alle de som kjører køfritt også er tatt med i regnestykket. Reiser du i sommerferien kan det være lurt å undersøke litt nærmere hvilke byer som har den mest kaotiske trafikken i ferietiden. (Kilde)