Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
Musikaler og teater

Intro

Bli underholdt av musikaler og teater

Det er lite som er like fengslende som en ordentlig god musikal eller et velspilt teater, og mange nordmenn drømmer om å få oppleve de største forestillingene på de store teatrene rundt om i verden – kanskje aller mest på Broadway. Selv om det er mange gode forestillinger man kan se i Norge, er det vanskelig å sammenlikne den norske scenen med det du finner i verdens ledende musikal- og teaterbyer. Det er en rekke forskjellige byer man kan besøke for å oppleve teater og musikaler av høy kvalitet, og foruten Broadway i New York er London, Berlin og Paris eksempler på slike byer. I tillegg til å by på fantastiske musikal- og teateropplevelser er disse byene flotte reisemål i seg selv, fylt med attraksjoner som vil gjøre enhver reise til et minne for livet, uansett om man er teaterfan eller bare nysgjerrig på hva som skjer på scenene rundt om i verden.

continued

Forskjellen på musikaler og teater er hovedsakelig mengden sang og dans. Mens du på en musikalforestilling vil høre flere sanger fremføres, med en rød tråd gjennom alle sangene, er teater mye mer fokusert på dialog og skuespill. Blant de mest kjente musikalene er West Side Story, Cats, The Phantom of the Opera og The Lion King. De forskjellige musikalene retter seg ofte inn mot forskjellige publikum, og sistnevnte er en typisk musikal som er populært blant den yngre garde. I tillegg har mange musikaler de siste årene blitt utviklet basert på kjente og populære filmer. Musikaler er derfor kanskje en fin måte å introdusere nykommere til teater - i tillegg til å være en fin anledning til å ta en storbyweekend til en by man ikke har besøkt tidligere, eller som et hyggelig gjensyn med en gammel favoritt.

Types

Hva er en musikal og hva er et teater?

En musikal, som ofte også kalles musikkteater, er en dramaform som kombinerer dans, sang og dialog. Den har sitt utspring fra opera og operette, noe du raskt vil se når du er på en forestilling. Lengden på en musikal varierer veldig, men det vanligste er at forestillingen varer i 2 til 3 timer, med en pause på 10–20 minutter mellom de to aktene. I denne pausen kan du kjøpe deg noe å drikke samt en liten godbit – bare pass på at du kommer deg inn i salen igjen dør dørene låses. I løpet av en typisk forestilling er det rundt 15–20 sangnumre, med varierende lengde, som er sydd sammen av en dialog mellom sangene. Blant de mest kjente musikalene er West Side Story, Cats, The Phantom of the Opera ogThe Lion King. De forskjellige musikalene retter seg ofte inn mot forskjellige publikum, og sistnevnte er en typisk musikal som er populært blant den yngre garde.

Teater, som også ofte kalles drama og skuespill, er en form for scenekunst der målet er å fortelle publikum en historie. Det er forskjellige typer teatre – noen består av en dialog mellom flere skuespillere, mens andre kan være en dialog fortalt av kun én skuespiller. Blant de dramatiske virkemidlene som brukes i et teater, er stemmebruk, sang, musikk, gestikulering, dans og musikk. I tillegg er det stort sett alltid også en rekke visuelle virkemidler, som scenekulisser, kostymer, sminke, lyd og lyssetting. De fleste teatre følger et fastsatt manuskript, som skuespillerne øver på i månedsvis før åpningsforestillingen, mens andre er ren improvisering, såkalte improvisasjonsteatre. Blant de mest populære teatrene som er satt opp gjennom tidene, kan vi nevne Shakespeares Romeo &Juliet, Hamlet, og Othello, men også vår egen Ibsens Et dukkehjem har blitt vell mottatt i utlandet.

Suggestions/Where

Beste reisemål for musikal- og teateropplevelser

Selv om det er mange gode forestillinger man kan se i Norge, er det vanskelig å sammenlikne den norske scenen med det du finner i storbyer som New York, London, Berlin og Paris. Dersom formålet ditt med reisen er musikal- og teateropplevelser, er det en av disse fire byene du bør sikte deg inn mot. De fleste vil nok velge New York eller London, siden musikalene og teatrene her foregår på engelsk, et språk de fleste nordmenn forstår godt. I Paris er det aller fleste forestillinger på fransk, noe som kan gjøre det vanskelig å henge med dersom du ikke har sett eller lest om forestillingen på forhånd. Det er imidlertid noen teatre i Paris som har engelske forestillinger, men de er ikke like store som byens største teatre. Det samme gjelder i stor grad for Berlin, men her skrives all teksten på engelsk på store skjermer ved siden av scenen. Det er derfor ikke noe problem å få med seg handlingen i stykket selv om det snakkes tysk. I tillegg til å by på fantastiske musikal- og teateropplevelser er disse byene flotte reisemål i seg selv, fylt med attraksjoner og museer som vil gjøre enhver reise spennende.

New Yorks Broadway er det de aller fleste forbinder medteater ogmusikaler. Broadway er den verdenskjente gaten i New York, som strekker seg nesten 30 km, hvor alle de store teatrene ligger.Her fylles salene hver eneste kveld av skuelystne personer fra New York og turister på besøk i byen. Det er rundt 40 teatre med en kapasitet på 500 til 2000 publikummere, så det er nok av forestillinger å velge mellom. Mandag holder teatrene stengt, men resten av uken er det én eller to forestillinger å velge mellom på hvert eneste teater. De mest populære forestillingene blir ofte utsolgt lang tid i forveien, så det lønner seg å bestille billett i god tid dersom du vet hvilken forestillinger du vil se. Et godt alternativ er å ta en tur til TKTS-boden på Times Square, hvor du kan kjøpe billetter til dagens forestillinger – ofte til rabatterte priser. Dersom alt er utsolgt kan du prøve å stille deg i kø for å få kjøpe eventuelle uavhentede billetter like før forestillingen starter, men sjansen må sies å være ganske liten for å få skaffet seg en billett på denne måten – spesielt til de populære forestillingene.

West Ender Londons svar på Broadway, og spesielt innen teater har nok muligens West End et enda bedre rykte enn det Broadway har. Området ligger for det meste innenfor City ofWestminister. Som på Broadway er det rundt 40 teatre i området, som hovedsakelig viser musikaler, teatre og komedier. I øyeblikket kan du få med deg forestillinger som Wicked, Billy Elliot, Les Miserables og Phantom of the Opera ved å ta en tur til London – og dette er bare noen av de mange forestillingene som går nå. Billettprisene varierer veldig ut fra hvilken forestilling du vil se og hvor du vil sitte. De beste plassene på de mest populære forestillingene kan faktisk koste et par tusen kroner, men velger du plasser gjerne litt lenger bak kan du slippe unna med 3-400 kroner.

 

Find things you can do

Tips

Gode teatertips

De mest populære forestillingene er ofte utsolgte og har dyre billetter. Et godt tips er å vente med å se de nyeste showene til neste gang du er i byen, og heller se et av showene som har gått en stund. Ikke bare vil du da få mye billigere billetter, sjansen for at du får bedre plasser er også mye større.

Teatrer og musikaler i Norge

Selv om den norske teater- og musikalscenen ikke kan sammenlignes med det man finner i store byer som New York, London, Berlin og Paris, er det gode muligheter til å få med seg flotte teatre og musikaler også her hjemme i Norge. Du må imidlertid komme deg til en av storbyene, som Oslo, Trondheim, Stavanger, Tromsø eller Bergen for å finne teatre og musikaler av en viss størrelse.

I Oslo finner du både Nationaltheatret og Den Norske Opera og Ballett, så det er liten tvil om at det er hovedstaden som er stedet å dra til dersom du vil se noen av de største musikalene og teatrene som settes opp i Norge. Det er også her du finner det desidert største utvalget innen forestillinger. Det er nemlig ikke bare på Nationaltheatret ting foregår, men også på en rekke mindre teatre rundt om i byen, som Det Norske Teater, Oslo Nye teater og Black Box Teater – for å nevne noen.

Rundt om i de andre byene vi nevnte ovenfor er det også mye spennende å oppleve av musikaler og teatre, men budsjettene er ikke like store som i Oslo – og teatersalene noe mindre. Det er allikevel mange forestillinger som holder høy kvalitet og som det er vel verdt å få med seg, så sjekk programmet neste gang du besøker en av disse byen.

Did you know that

Visste du at …

… Broadway kalles ”The Great White Way”? Uttrykket oppsto på grunn av lysene langs Broadway. Teatrene i denne gaten var nemlig blant de første som forsøkte å forføre publikum ved bruk av elektriske skilter med lyspærer. Lyspærene som ble brukt i skiltene lyste opp natte med hvitt lys. Selv om denne typen pærer ikke brukes i dag, er uttrykket fortsatt populært – på grunn av all belysningen på byggene og reklameplakatene i området.

… forskjellen på et Broadway-teater og et Off-Broadway-teater avgjøres av antallet seter? Det har faktisk ingenting med plasseringen å gjøre. For at et teater skal kunne kalle seg et Broadway-teater, må det ha 500 seter eller mer. Dersom det har mellom 100 og 499 seter, kalles det et Off-Broadway-teater.

… Walnut Street Theatre er verdens eldste teater i den engelskspråklige verdensom har vært i kontinuerlig drift? Det ble bygget i Philadelphia i Pennsylvania i 1809, og har holdt det gående siden.

… Norges eldste teaterbygning ligger i Trondheim? Byen har lange teatertradisjoner, og teaterbygningen ble oppført allerede i 1816.

Historie

Teater har eksistert siden oldtiden, og er en av de eldste kulturformene vi har. Menneskeheten oppsto i Afrika, og de første kjente dramatiske fremføringene vi kjenner til begynte i nordlige Afrika for så mye som 5000 år siden. I oldtidenes Egypt er den første nedtegnelsen av teateraktivitet pasjonsspillet Abydos, som ble satt opp hvert år fra rundt år 2500 f.Kr.

Musikalens historie kan ikke sammenlignes med teaterets. Musikaler utviklet seg fra opera og operette, og begynte først å finne sin form tidlig på 1900-tallet i USA. Den er dermed som et barn å regne i sammenligning med teateret, men i popularitet vil nok mange hevde at musikalen har passert teateret. Den første fullverdige musikalen er allment ansett å være Richard Rodgers’ og Hammersteins Oklahoma!, som kom ut i 1943. Siden den gang har det vært en voldsom utvikling innen industrien, og bare Broadway alene omsatte i 2014 billetter for svimlende 1,36 milliarder dollar.