Need Some Inspiration?

Select a Theme
Golf
Golf

Intro

Golfreiser – følg drømmen om ”hole in one”

For stadig flere av oss er det snarere omvendt: en spasertur i det grønne uten ball og golfkølle er helt bortkastet. Den perfekte ferien er en golfferie, og golfbaner er det heldigvis ingen mangel på. Selv midt i ørkenen i Egypt eller andre afrikanske land som Marokko og Tunis, kan du oppdage grønne flekker omgitt av gylden sand. For mange golfspillere er dette den perfekte vinterferien, 9- eller 18-hulls runder fra hull til hull uten en eneste regndråpe. I fjerne land der klimaet er helt annerledes fra vårt uforutsigbare, lunefulle vær, innbys det til lange dager på greenen med gamle eller nye venner, etterfulgt av en drink i golfklubben. Hva er den perfekte golfferien for deg? Les videre om golfens historie og våre tips til en vellykket golfferie, og bli inspirert til å sette sammen din egen, unike golfreise!

continued

Golf er en sport som har hatt en nærmest eksplosiv utvikling de siste 30 årene. Golfbasillen har vist seg å være utrolig smittsom og har tatt verden med storm. Det som startet som en overklassesport i Skottland på 1400-tallet, har utviklet seg til å bli en av verdens mest populære fritidsaktiviteter. Både golf og fotball ble forbudt av parlamentet i Skottland like etter at sportene ble introdusert, for idrettsmenn skulle ikke bruke tiden på ballspill, men konsentrere seg om å øve på pil og bue for å kunne forsvare landet. Men i år 1500 ble forbudet opphevet, og snart ble kong James IV av Skottland en ivrig spiller. I 1552 fikk borgerne i St. Andrews også lov til å spille golf på Old Course, som fremdeles er verdens mest berømte golfbane og målet for golfturer for utallige spillere fra hele verden.

Types

Forskjellige golfreiser

Golfrunden kan bli en både våt og kald opplevelse på Nord-Europas baner, så stadig flere spillere gjør som trekkfuglene om høsten og vinteren: de setter kursen sørover. Lengre sør enn Cape Kidnappers Golf Course på New Zealand, er det vanskelig å komme. Denne banen ble designet av den berømte golfbanearkitekten Tom Doak og byr både på fantastiske naturopplevelser og golfmessige utfordringer. Litt lengre nord, i Melbourne, Australia, har Australian Open-vinneren Dan Soutar designet Kingston Heath, en av de klart beste banene ”down under”. Skulle golfturen gå til Mexico, går ingen vei utenom Cabo del Sol Ocean Course, designet av en av golfens beste spillere – Jack Nicklaus. Ocean Course strekker seg langs karrige klipper langs Los Cabos’ vakre kyststripe. Ikke glem å prøve fiskelykken, for Los Cabos er minst like kjent for sitt marlinfiske.

Sør-Europa, og kanskje spesielt Spania, er blitt et populært reisemål for golfentusiaster. Mange reisearrangører som tilbyr golfreiser legger også opp til familieferier med aktiviteter for familiemedlemmer som ikke ønsker å tilbringe hele dagen på golfbanen. Stadig flere ferieanlegg og hoteller legges nær golfbaner eller tilbyr sine egne, ofte mindre 9-hulls, baner. Mange golfinteresserte nøyer seg ikke med én bane, de vil prøve ut flere i løpet av ferien. Rundt Marbella på Costa del Sol er det for eksempel mer enn 60 golfbaner i det vakre middelhavslandskapet mellom fjellene og havet.

Dubai er et reisemål der stadig flere tar med seg golfbagen i bagasjen, enten for å kombinere golf med storby- eller badeferie eller for å konsentrere seg helt om spillet. Klubbene her er åpne for ikke-medlemmer, og ”green fees” er ofte høye, men til gjengjeld får du golfopplevelser i verdensklasse. En av de beste banene er Emirates Golf Club, designet av Nick Faldo og kåret til en av de beste banene utenfor USA av Golf Digest. Ikke langt unna ligger Dubai Creek, der klubbhuset er 45 meter høyt og formet som en dhow, en arabisk seilbåt. Spillere som ønsker en litt mer autentisk ørkenopplevelse, kan kjøre til Abu Dhabi og spille sandgolf på Al Ghazal-banen. Her spiller du side om side med et arkeologisk utgravningssted, så du kan lete etter ballen din og finne 5 000 år gamle keramikkskår eller spydspisser av flint.

”If you think it’s hard to meet new people, try picking up the wrong golf ball.” (Sitat: Jack Lemmon)

Suggestions/Where

Hvor og når for en vellykket golfferie?

Frisk luft og vakre omgivelser har utvilsomt bidratt til golfens popularitet. Sporten er såpass lite fysisk krevende at den kan drives av de fleste, og golf er fremfor alt sosialt. Man kan slappe av med venner eller forretningspartnere mens man spiller seg rundt banen. Allerede i 1764 ble antallet hull på Old Course redusert fra 22 til 18. Dette er fremdeles standardformatet for alle verdens golfbaner. Golf er en tidkrevende sport, bare spør en av verdens mange golfenker. Men mange kvinner har også etter hvert har inntatt golfbanene, blant medlemmene i Norsk Golfforbund utgjør de ca. 25 prosent. Golf er også god trim: I løpet av en vanlig 18-hulls spillrunde går du omkring 11 kilometer, eller 16 000 skritt.

For mange er en golfferie til de berømte, irrgrønne golfbanene i Skottland, England og Irland drømmen. I Skottland er golf en folkesport, og her finnes det flere golfbaner per innbygger enn i noe annet land i verden. Hvis du har bra nok handicap (24 for menn and 36 for kvinner), kan du spille på Old Course i St. Andrews, der hull nummer 17, the Road Hole, trolig er verdens mest berømte. Andre berømte baner, som Carnoustie, the Royal Troon, Gleneagles, Muirfield og Turnberry er også populære. Irland er et av de hyggeligste og mest usnobbete golflandene i Europa. De fleste av landets mer enn 300 baner er åpne for gjester. The Royal Birkdale i Merseyside beskrives ofte som Storbritannias beste. Både Ryder Cup og The Open Championship er blitt arrangert på denne banen. Royal County Down, en fantastisk golfbane ved foten av Mourne-fjellene i Nord-Irland, er en av verdens aller vakreste. Så for en golfentusiast som planlegger årets golfferie, er det helt tydelig at valgmulighetene er mange, og kun fantasien og egne preferanser setter grenser.

”Golf combines two favorite American pastimes: taking long walks and hitting things with a stick.” (P.J. O’Rourke)

Did you know that

Visste du at …

... under de olympiske lekene i Rio de Janeiro i 2016 vil golf være olympisk gren for første gang på 112 år? Arbeidet på golfbanene på Barra de Tijuca er allerede påbegynt. Både menn og kvinner spilte golf under OL i Paris i 1900, mens det i St. Louis i 1904 kun var menn som konkurrerte.

... allerede i år 100 f.Kr. spilte romerne ballspillet paganica, der man brukte en bøyd stokk til å treffe en lærball? I Kina spilte man under Song-dynastiet på 900-1200-tallet chuíw án, et spill med flere køller og en ball.

... den første kvinnen som var kjent for å spille golf var skottenes dronning Mary, som angivelig spilte en runde bare få dager etter at mannen hennes, Lord Darnley, ble drept?

... på Svalbard spilte hollandske hvalfangere som overvintret ”colfe” så tidlig som i 1633? I dagboken sin skrev de at de spilte for å holde seg i form.

Golf i Norge

Helt frem til 1980-tallet var det ikke mer enn rundt 10 golfbaner i Norge, og klubbene hadde ikke mer enn rundt 500 medlemmer, men mye skjedde på få år: Interessen for golf økte, og politikerne ga flere tillatelser til omregulering og bygging av golfbaner. I Norge finnes det nå rundt 200 golfbaner og minst én golfklubb i hvert fylke, så du har gode valgmuligheter, uansett hvor i landet du ønsker å tilbringe golfferien. I Sandefjord finner du for eksempel en strøken 18-hulls golfbane i vakre omgivelser. Den kjente banedesigneren Peter Chamberlain, som står bak mer enn 50 europeiske baner, har sørget for store greenområder og raske greener. Hvis du ønsker å forbedre handicapet, arrangeres det golfkurs på de fleste klubbene, og barn og ungdom kan dra på golfcamp i ferien. Knøttegolf blir stadig mer populært, så rekrutteringen er sikret.

Norge har også verdens nordligste golfbane, den 9-hulls North Cape-golfklubben i Banak i Finnmark. For mange er den ultimative golfopplevelsen en runde i midnattssol. Helt ut mot havet i Gimsøysand ligger Lofoten Golf Links. Dette er en fantastisk linksbane (en bane ved kysten, på sandjord, ofte blant sanddyner og med få trær) som byr på unike spilleopplevelser. Både naturen og stemningen er blitt skrytt opp i skyene, blant annet i New York Times. Her er havet vannhinder ved flere hull og sandstrendene naturlige sandbunkere. To måneder i året tar dagen aldri slutt, det betyr golf døgnet rundt. Fra midten av august til banen stenger i oktober tilbys det også pakketilbud med golf og nordlys. Vinterlandet Norge har naturligvis også løsningen for golffolkets vinterabstinenser – vintergolf. Lygnasæter-banen ved Gran på Hadeland prepareres med alpin tråkkemaskin og kan love gnistrende føre. Alt ligger til rette for et snødekt ”hole in one” med oransje golfballer.