Finn et reisetema

Velg tema og destinasjon
Fotball
Fotball

Introduksjon

Nordmenn elsker fotballreiser

Det er liten tvil om at vi nordmenn er et folk som er svært glade i fotball. Mange av oss har spilt fotball opp gjennom barndommen, og kjærligheten til fotball blir som oftest med oss så lenge vi lever. Det fine med sporten er at når man er for gammel til å spille selv, kan man bli med barn eller barnebarn for å se dem spille kamper, eller se favorittlaget spille på TV. De fleste holder med laget fra hjemstedet sitt, men i tillegg har veldig mange også et favorittlag i England, Spania eller Italia – det er jo ikke sikkert det lokale laget spiller på et så høyt nivå. Noe av det beste med å ha et favorittlag i utlandet, er å dra på fotballturer for å se laget spille på hjemme- eller bortebane. Det er lite som slår følelsen av å se laget man heier på komme inn på banen i en viktig kamp.

Fortsettelse

Mange tenker kanskje det er mye styr involvert når man skal arrangere fotballreiser, men det stemmer på ingen måte. Mens det nok var vanskeligere før, har supporterklubbene til de store lagene tilrettelagt det meste for at ivrige fans skal kunne reise ut for å heie på laget sitt. Hele prosessen er enkel og kan gjøre over Internett, men man er avhengig av litt flaks når det kommer til å få skaffet billetter. Spesielt har klubber som Manchester United, Liverpool og Arsenal veldig mange norske supportere, og da blir det fort rift om billettene supporterklubbene har til kampene. Les mer om dette nedenfor. En ting er i alle fall helt sikkert: det er lite som kan måle seg med fotballreiser hvis man er en ekte supporter.

Utforsk

Forskjellige typer fotballturer

Du har i all hovedsak to alternativer når du skal på fotballtur. Det første alternativet er å kjøpe kun kampbillett, og deretter ordne reise og opphold selv. Det andre alternativet er å kjøpe en pakkereise.

Fotballbilletter

Dersom man heier på de største klubbene i England, kan det være utfordrende å skaffe fotballbilletter. Man må vite hvordan man skal gå frem, samtidig som at man er avhengig av litt flaks i de fleste lags tilfeller. Det er sjelden ledige seter når topplagene spiller kamp, og det er stor rift om billettene. Den beste måten å skaffe seg billetter på, er å kontakte den norske supporterklubben til laget du holder med. Supporterklubbene får ofte tildelt et visst antall billetter per kamp, som de selger til sine medlemmer. Det er imidlertid ofte flere medlemmer som søker på billetter enn supporterklubbene har billetter tilgjengelig, og da er det stort sett loddtrekning som avgjør hvem som får billettene.

Det er andre måter man kan skaffe fotballbilletter på. Det er flere selskaper på Internett som jobber med å skaffe billetter og selge dem videre. Prisen er naturligvis høyere, men sjansen for å få billetter er mye større. Dersom selskapet har billetter og du er villig til å betale, er billettene dine. Du bør imidlertid trå varsomt i dette markedet, for mange av nettstedene er useriøse. Det er lite som er så skuffende som å troppe opp på stadionet, bare for å bli avvist på grunn av falsk billett. Blant de seriøse sidene du kan stole på i Norge, er Steve Perryman Sport Travel og Reiseshop.no gode alternativer.

Pakkereiser fotball

Dersom du vil gjøre fotballturen enklest mulig, kan det lønne seg å kjøpe en pakkereise. Pakkene selges både av de norske supporterklubbene og forskjellige nettsteder, og inkluderer vanligvis to eller tre netter på hotell. Mange selger fotballreiser med fly. Disse pakkene inneholder også flybillett tur/retur reisemålet, som oftest fra Oslo Lufthavn, så alt du trenger gjøre selv er å komme deg til Oslo. Det er vanlig at du må plukke opp kampbillettene på hotellet, eller et annet avtalt sted, når du ankommer byen.

Selv om det høres enkelt og greit ut med pakkereiser, bør du være klar over at disse ofte er ganske dyre. Dersom du for eksempel skal til Manchester for å se Manchester United spille kamp, vil en slik pakke fort koste godt over 5 000 kroner. Mens noen synes det er verdt pengene å få alt servert på sølvfat, er det andre som heller foretrekker å gjøre arbeidet selv. Dersom du er på jakt etter en billig fotballreise, bør du sjekke ut tipsene våre nedenfor.

Hvor?

Utforsk Europas fotballarenaer

Bor du i Norge, er det enkelt å komme seg til mange forskjellige fotballarenaer rundt om i Europa, og dersom du ikke har ett favorittlag du ønsker å se, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvor man skal dra. Nedenfor kan du lese litt mer om noen av de mest populære alternativene.

Fotballreiser til England

Når nordmenn skal på fotballtur, er det England som er det klart mest populære reisemålet. Lagene i Premier League er svært populære blant nordmenn, og når man kombinerer det med den korte reiseavstanden med fly, er det ikke rart mange tar turen for å se favorittlaget sitt spille på hjemmebane. De norske supporterklubbene til Manchester United og Liverpool har begge titusenvis av betalende medlemmer, og det er alltid stor etterspørsel etter billettene supporterklubbene selger til kampene. I tillegg til Manchester og Liverpool, er London et populært reisemål. I hovedstaden kan man kombinere shopping, et fantastiske uteliv og fotballkamp. Hele tre av topplagene i Premier League holder til her, Chelsea, Arsenal og Tottenham.

Fotballreiser til Spania

To andre lag som har mange supportere i Norge, er Real Madrid og Barcelona. Begge lagene holder til i fantastiske storbyer, som har mye å by på i tillegg til fotball. Barcelona anses av mange som en av Europas flotteste byer, og her kan du ligge på stranden og sole deg på dagtid, for så å dra til Nou Camp for å se kamp når kvelden kommer sigende. Madrid er hovedstaden i Spania, og har alt du forventer deg av en storby. Her finner du fantastiske shopping, Michelin-restauranter og flotte attraksjoner og severdigheter. Det er nok av direkteflyvninger til disse byene fra Norge, selv om så å si alle flyvningene er fra Oslo. Reisetiden er litt lenger og billettene litt dyrere, men det er ikke mange hundrelapper det er snakk om.

Fotballreiser til Italia

Italia er det siste av de tre mest populære reisemålene for nordmenn som skal på fotballtur. Klubbene her har ikke like mange norske supportere som i de to landene ovenfor, men de som holder med lagene er ofte svært lidenskapelige – noe som fører til mange besøk til Italia for å se kamp. Italia er i tillegg et spennende land med fantastiske mat og kultur, så hit kan man trygt reise med hele familien. Mens jentene er på shopping i Milano, kan gutta se Milan eller Inter kjempe om tabelltoppen i Italia.

Finn opplevelser

Tips

Tips til billige fotballreiser

Vil du reise på en så billig fotballtur som mulig, bør du ikke kjøpe en pakkereise. Operatøren som setter sammen pakken, tar seg godt betalt for denne jobben, noe som betyr en dyrere tur for deg. Begynn med å søke etter kampbillett via den norske supporterklubben, og forhåpentligvis får du kjøpe et par av billettene supporterklubben har fått tildelt. Du betaler stort sett den faktiske prisen for billetten når du kjøper billetten på denne måten, samt muligens et lite gebyr til supporterklubben. Det neste trinnet er å finne hotell. Dersom laget du skal se holder til i en storby, er det ofte en rekke hoteller du kan velge mellom. Bruk Expedia.no til å finne det billigste hotellet, så du ikke betaler mer enn du absolutt må. Kanskje er det billigere å bo i utkanten av byen, noe som ikke bør være et problem så lenge kollektivtransporttilbudet er bra.

Når du har funnet et rimelig hotell til fotballturen, er flybillett det neste punktet på listen din. Det kan ofte lønne seg å sjekke flyvningene fra de litt mindre flyplassene utenfor Oslo, særlig Rygge og Torp, siden mange lavprisselskaper benytter seg av disse flyplassene. Er du ute i god tid kan du finne veldig billige flybilletter både til England, Spania og Italia. Totalprisen på en slik pakke du setter sammen selv er ofte halvparten av prisen på en pakkereiser du kjøper hos andre. Og selv om standarden på hotellet som følger med i pakkene stort sett er ganske bra, er det kanskje ikke verdt den ekstra kostnaden for deg? Du kommer jo uansett ikke til å tilbringe mye av din våkne tid på hotellrommet.

Visste du at …?

Visste du at …

… fotball er den mest spilte og meste fulgte sporten i verden? Over én milliard personer fulgte med på VM-finalen på TV. (Kilde)

… verdens første fotballklubb var engelske Sheffield Football Club? Klubben ble stiftet i 1857 av oberst Nathaniel Cresswick og major William Priest. 

… fotballmålvakter ikke trengte bruke annen farge på trøyen enn spillerne før i 1913? 

… over 80 % av verdens fotballer lages i Pakistan? (Kilde)

… Neil Armstrong ville ta med en fotball til månen? NASA synes imidlertid ikke det var amerikansk nok, så han måtte legge igjen fotballen på jorden. (Kilde)