Need Some Inspiration?

Select a Theme
Familieferie
Familieferie

Intro

Reise med barn – spennende ferier for hele familien!

Enten du reiser med ett, to eller flere barn finnes det mange spennende alternativer for en innholdsrik familietur. Hva med en deilig ferie med barn til Syden, hvor dere kan sole og bade på en vakker strand i varmere strøk? Eller hva med å utforske én eller flere fornøyelsesparker der både store og små kan lære noe nytt? Eller kanskje en storbyferie med innlagte avbrekk for både barn og voksne? Valget er deres, og i mylderet av tilbud kan det være lurt å orientere seg litt på forhånd og undersøke hva som passer nettopp din familie og deres budsjett. Det som passer for noen, kan være helt feil for andre, så ta alle anbefalinger med en klype salt, og les omtaler på nett. Selv om dere er reisevante og har feriert sammen før, er det lurt å planlegge det meste i forveien – men husk å legge inn tid til spontane utflukter også.

continued

De mer eventyrlystne har kanskje lyst til å ta hele familien med ut i naturen eller prøve andre ferieaktiviteter. Hva med en familieferie til en gård, hvor du får frisk luft, kontakt med dyr og muligheten til å lære praktiske ferdigheter? Eller kanskje en familieferie i skog og mark, med hyttevandring eller skiturer og grilling under åpen himmel? Ellers finnes det et stort antall badeparker, både innenlands og utenlands, som holder hele familien i fysisk aktivitet og glade hele dagen. Pass på å sjekke ut hva som finnes av mattilbud i nærheten også, slik at hele familien har muligheten til å finne sine favorittretter og dere slipper diskusjoner om hva familien skal ha til middag. Uansett hva din familie måtte ha lyst til, finnes det en rekke muligheter om man bare tar seg tid til å lete.

Types

Ulike typer familieferie

Sol og bad i sydligere strøk

Hvis dere er av typen som ønsker en enkel ferie i varmen, der barna kan kose seg med å plaske i bassenget mens dere voksne slapper av på en solseng, kan en tradisjonell chartertur være noe for dere. En slik sydenreise med barn finnes i mange ulike prisklasser – alt fra det svært budsjettvennlige til det luksuriøse. Disse reisene er ofte ”all inclusive” – det vil si at dere betaler for all mat på forhånd og deretter kan velge og vrake blant mat og drikke på hotellets buffet. Eventuelt kan dere velge å jakte på maten selv, og gå på oppdagelsesferd i jungelen av restauranter for å få en mer autentisk og uforutsigbar kulinarisk opplevelse. Gode reisemål for solferier med barn er for eksempel Spania, Hellas, Tyrkia, Portugal, Italia og Kroatia.

Fornøyelsesparker – gøy for alle!

Skulle sol og bad blir for ensformig i lengden, fungerer en tur til en fornøyelsespark som et morsomt avbrekk.. Spania har mange gode alternativer, både badeland og fornøyelsesparker som Terra Mitica i Benidorm, med berg- og dalbaner, karuseller og mye annet gøy. Eller hva med å gå for et alternativ som ikke ligger så langt unna. For eksempel Tivoli i Danmark hovedstad København, Liseberg i Gøteborg eller Tusenfryd utenfor Oslo. 

 

Tur med barn i det fri – miljøvennlig og trendy

Hvis dere er av den mer eventyrlystne typen som ikke er like interessert i shopping, fornøyelsesparker og strandliv, kan en tur ut i naturen være noe for dere. Mange familier tar med barna på ferier ut i naturen, uavhengig om de er vokst opp på landet, i byen eller et sted midt imellom. Én norsk familie bestemte seg for å bo på en avsidesliggende gård i Norge i et helt år, og minnes det som den beste opplevelsen de har hatt.

Suggestions/Where

Familieferie verden rundt

I London finnes det drøssevis med aktiviteter som passer for både barn og voksne. Voksmuseet Madame Tussauds er en sikker vinner. Der kan både store og små ta bilder sammen med voksfigurene av idolene sine. London Eye, det moderne pariserhjulet med en fantastisk utsikt over hele storbyen, får det til å kile i magen på både små og store. Ta barna med på musikal og båttur på Themsen. Dinosaurene på flotte Natural History Museum er spennende for både store og små. I Hyde Park eller andre av Londons mange parker kan familiens yngste få utløp for energien sin mens foreldrene tar seg en pust i bakken på en benk i nærheten. Med innlagte pauser, nok mat og drikke samt et variert og ikke for tett program er det ingen ting i veien for at en familieferie til en storby kan bli en stor suksess. Kun fantasien setter grenser!

Hva med å ta hele familien med på den tradisjonsrike pilegrimsvandringen til Santiago de Compostela i Spania? Et annet alternativ kan være å gå fra hytte til hytte i den norske fjellheimen, turer som fungerer like godt både om våren, sommeren og høsten. Hver årstid har sin sjarm! Godt, gammeldags campingliv og teltturer er på fremmarsj og åpner også for muligheter til nærkontakt med naturen samtidig som man får oppleve en spennende ferie med barn. Har du drømt om å oppleve elefanter, sjiraffer og neshorn i sitt rette element? Nærmere vill natur enn safari i Afrika kommer dere ikke! I stedet for å ta barna med til en dyrepark kan dere gi dem et innblikk i dyrenes hverdag i deres naturlige habitater. En safari er garantert et eksotisk og spennende minne for livet!

Både i Europa, Asia og Nord-Amerika finnes det utallige fornøyelsesparker å velge mellom når man er på reise med barn.  Walt Disney World i Florida, USA er nok kanskje den aller mest kjente parken. Har dere anledning til å reise hit, må dere beregne god tid – dere trenger minimum fem dager for å komme gjennom alle parkene. Dere bør også grave dypt i reisekassa før avreise, for inngang til Disney-parkene kan bli dyrt for en hel familie. Det samme gjelder Disneyland i Paris, som også preges av et høyere prisnivå enn mange av Europas øvrige fornøyelsesparker.

Find things you can do

Tips

6 tips for en vellykket familieferie

1) Planlegg alltid reisen i god tid på forhånd, slik at dere har rukket å diskutere hva slags ferie dere ønsker, hvor mye penger dere har å bruke på ferien og andre praktiske, reiserelaterte ting. La barna bli med på diskusjonen!

2) Begynn pakkingen senest ett døgn før avreise. La barna ha sine egne kofferter eller bager, og la dem få være med på å bestemme hva de skal ha med seg (innenfor rimelighetens grenser, selvfølgelig!). Dette gir barna en følelse av at det er deres reise og gjør dem enda mer engasjert i det som skal skje.

3) Vis hensyn til andre passasjerer ved bruk av offentlige transportmidler. Ha både ekstra mat og leker på lur i tilfelle ett eller flere av barna skulle slå seg vrange. Flere spørreundersøkelser viser at få ting irriterer andre passasjerer mer enn iltre barneskrik over lengre tid!

4) Ta hensyn til kulturelle normer der dere ferdes. Vis hensyn og respekt for innbyggerne i landet dere reiser til, og lær barna deres å gjøre det samme. Bruk passende klær, og gjør dere kjent på forhånd med hva som er tillatt og ikke tillatt FØR dere reiser, slik at dere ikke havner i kinkige situasjoner. På den måten opptrer dere som ansvarlige turister og skaper et godt inntrykk av nordmenn i utlandet.

5) Det kan være lurt å kjøpe navnearmbånd på apoteket før man reiser på tur med barn, slik at familien raskt kan gjenforenes hvis barn og voksne skulle komme fra hverandre. Skriv gjerne ned flere telefonnumre, helst med landkode foran, slik at man slipper unødig bekymring og stress hvis uhellet skulle være ute og et barn forsvinner i mengden en stakket stund. Bedre føre var!

6) Ha tålmodighet med at ting kanskje går litt tregere enn det dere som foreldre er vant med når dere reiser alene. Husk at små barneføtter må ta mange steg for å holde tritt med dere voksne og at det er mange inntrykk for de små å bearbeide. Legg ikke opp til altfor mange aktiviteter, men sett også av tid til ro og avslapning slik at dere alle kan lade batteriene før dere er klare for nye opplevelser.

7) Tenker dere på en storbyferie med de små? Mange synes kanskje det ikke virker så fristende å tråle rundt dagen lang i en storby med barn på slep. Tenk hvor mye de kommer til å mase og hvor slitne de kommer til å bli! Ikke nødvendigvis, for med god planlegging kan hele familien få en flott reise med barn i en storby.

Did you know that

Visste du at ...

... en fireåring stiller i gjennomsnitt 437 spørsmål per dag. (Kilde)

... det tradisjonelle bildet på ”familie” har endret seg drastisk i både USA og resten av verden. I 2014 bestod flertallet av amerikanske familier av stefamilier, single og ugifte, samboende familier (Kilde)

... stemmen til en tre år gammel gutt har høyere desibel enn en full restaurant med 200 voksne (Kilde)