Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
Oslo

Intro

Underholdning og show i Oslo

Om du ønsker å gå på teater, musikal eller show i Oslo, har du kommet til riktig sted.Som hovedstad har Oslo det desidert største utvalget av teatre i Norge, og her er det mulig å finne noe for enhver smak! Et mangfoldig kulturliv som gjør seg gjeldene i alle bydeler, gjør Oslo til en fantastisk by å oppleve mye musikalsk – som show i Oslo. Her kan du gå på teater i ærverdige bygninger, se på opera i spektakulær arkitektur eller oppleve show i nedlagte fabrikklokaler. Oslo setter ingen begrensinger, og standarden er ofte i internasjonal klasse – da spesielt forestillingene som vises frem på selveste Operaen.

continued

Teaterscenen i hovedstaden er spennende og ikke minst variert. Her finner du nysatsinger, gode gamle norske klassikere, eller en klassiker med nyskapende vri. Du finner både nyeetablerte teatre og små veletablerte scener, nedenfor vil du få en god oversikt. Så hvorfor ikke ta deg turen til hovedstaden for en helaften med kunst og kultur.  Hva med å dra til Oslo for en weekendtur, hvor du vil få med deg et meste Oslo har å by på, enten det er teater og musikaler eller om det skulle være en dag med sightseeing og shopping. 

Top things to Do

Teater i Oslo

Nationaltheatret i Oslo åpnet i 1899 som et ledd i nasjonsbyggingen som pågikk frem mot løsrivelsen fra Sverige i 1905. Å lage en scene hvor norske dramatikere og scenekunstnere kunne utfolde seg var formålet, og de tre åpningsforestillingene var som hør og bør av de tre norske dramatikerne Holberg, Ibsen og Bjørnson. I dag har den kulturelle institusjonen Nationaltheatret som mål å være det ledende norske teateret, utvikle scenekunsten og oppnå internasjonal anerkjennelse for arbeidet de gjør.

På fire egne scener settes det opp årlig over femti oppsetninger og nærmere 800 forestillinger i året. Nationaltheatret har både egne oppsetninger, samarbeidsoppsetninger og gjestespill. Som nasjonalt teater er det et ettertraktet sted for skuespillere og på listen over skuespillere finnes flere kjente navn som Kjersti Holmen, Pia Tjelta og Kåre Conradi blant flere. Så ønsker du å gå på teater i Oslo er absolutt Nationaltheatret verdt å sjekke ut. Hos Nationaltheatret finner du komedier, drama og musikaler. De spiller både gamle klassikere og presenterer nye dramatikere, og har et mangfold som gjør at det skal være mulig for enhver å finne noe som faller i smak.

Det Norske Teatret ligger i Kristian IVs gate og spiller teater på nynorsk og dialekt. Da teateret åpnet i 1913 var det ”Jeppe på Bjerget” av Ludvig Holberg som var åpningsforestillingen, men oversatt til nynorsk av Arne Garborg. Siden har de holdt på det nynorske språket i sine forestillinger. Det Norske Teatret fokuserer fortsatt på bruk av dialekt og nynorsk i oppsetningene sine, men samtidig vektlegger teateret å bruke ny teknologi, skape nye uttrykk og få frem nye skapende stemmer i et flerkulturelt Norge. Fra tidligere har teateret rykte på seg for å være spesialister på musikaler, men i dag tilbyr Det Norske Teatretet bredt repertoar. De har fått mye lovord for sine oppsetninger og både Olaug Nilssen og Frode Grytten har fått sine bøker dramatisert på scenene til teateret.

Oslo Nye teater er et teater som operer med tre ulike scener på tre ulike lokaliteter; Oslo Nye Hovedscene som ligger i Rosenkrantzgate 10, Oslo Nye Trikkestallen i Torshovgata 33 og Oslo Nye Centralteatret i Akersgata 38. Med andre ord, hele byens teater! Da teateret startet opp i 1929 var formålet hovedsakelig å fremme norsk dramatikk. I dag har teatret en lokal forankring i Oslo og tilbyr et repertoar preget av ny internasjonal og norsk dramatikk. Tilbudet favner et bredt publikum med en rekke musikaler og familieforestillinger. Med gode tilbakemeldinger fra publikum og kritikere så skal nok Oslo Nye ha noe som vil falle i smak hos selv den kresne.

Black Box Teater i Oslo har siden oppstarten i 1985 vært fremtredende innenfor den frie scenekunsten. Her produseres og vises det forestillinger av kompanier og frittstående kunstnere.De presenterer både norske og utenlandske aktører innenfor ulike sjangre, men retter seg mot samtidsorientert og moderne teater.

Den Norske Opera og Ballett holder til i en av Oslos mest besøkte bygg, nemlig Operahuset Oslo i Bjørvika. Som landets eneste institusjon innenfor opera og ballett sikter de bredt gjennom et repertoar som presenterer gamle klassikere til nyskapende sceneuttrykk. De viser forestillinger innen opera, operette og ballett, i tillegg til en rekke konserter. Med et belegg på 88 prosent per forestilling er det nærmest selvforklarende at institusjonen klarer å levere forestillinger av høy kunstnerisk kvalitet.

 

SHOW I OSLO

Folketeateret åpnet for første gang i 1952, men kampen mot de institusjonelle teatrene var hard så Folketeateret la ned allerede i 1959. Men i 2009 gjenoppstod Folketeateret og gjennom flere forrykende oppsetninger i nyere tid satt seg selv på kartet over teatre som er verdt å besøke. Åpningsforestillingen ”Mamma Mia”fikk fantastiske tilbakemeldinger og bidro sterkt til å opparbeide Folketeateret et godt rennommé. Teateret er Norges største private teater og har en kapasitet på 1400 sitteplasser. De setter opp både show og musikaler og er muligens det nærmeste du kommer Broadway i Norge.

Det Andre Teateret åpnet dørene i 2011, og er det første teateret som hadde fokuset rettet mot improvisasjon. Selv mener teateret at de er nesten som et normalt teater i Oslo, bare morsommere. Og det er det ingen tvil om at publikum synes også, for siden åpningen har stadig flere publikummere tatt turen innom Det Andre Teateret som ligger i Ivan Bjørndals gate 9 mellom Torshov og Sagene. Her tilbys en rekke improforestillinger, gjesteforestillinger og annet. Blant annet har Harald Eia nesten månedlige show hvor han tester ut eksperimentelle ideer på flere improvisatorer. Ingen show i Osloer like, så her kan du absolutt gå om og om igjen!

Wallmanns Oslo holder til ved Akerselva. Wallmanns et er skandinavisk dinnershowkonsept som ble startet i Sverige og som åpnet i Oslo i år 2000. Her får du et glimrende show sammen med 4-retters middag. Det livlige showet pågår mens du spiser, og det er ensemblet selv som serverer deg mat. Så her får du virkelig nærkontakt med artistene. Hos Wallmanns får du oppleve sang, akrobatikk, et helaftens show – det hele akkompagnert av et bedre måltid. Dette er en unik mulighet til å oppleve en annerledes showkveld hvor du vil kjenne det rykke i dansefoten til gode gamle hits og nye poplåter.

Latter holder til på Aker Brygge og er Norges desidert største scene for standup, revyer og kabareter. Siden oppstarten av kulturhuset Latter i 2004 har Latter vært en suksesshistorie. En rekke kjente navn som Dagfinn Lyngbø, Johan Golden og Ingrid Bjørnov har stått på scenen og flere nye komikere som Cecilie Steinmann Næss startet sin karriere i gangene på Latter. Her er en latterlig god mulighet til å oppleve både kjente navn og komikere som er på vei opp. Latter fungerer ikke bare som scene for standup, men har i tillegg egen restaurant og bar. For å sikre en lattermild kveld anbefales det absolutt å ta en tur på Latter – her har de alt du trenger for en morsom kveld under et tak.

Did you know that?

Visste du at …

… Oslo kalles Tigerstaden? Navnet stammer fra diktet ”Sistesang”/”Godt mot” av Bjørnstjerne Bjørnson. I diktet beskriver han en kamp mellom en hest og en Tiger, hvor tigeren symboliserer den ubarmhjertige og farlige storbyen mens hesten representerer den rolige landsbygda. Tidligere ble Tigerstaden brukt som et negativt ladet begrep for storbyen Oslo, men i dag er Tigerstaden et langt mer positivt ladet begrep som i større grad signaliserer en internasjonal storby. 

… Oslo har sin egen Cola? Tøyen Cola er en lokalprodusert brus som på kort tid er blitt svært populær. Den kan kjøpes på ulike kiosker i bydel Tøyen, men vær forberedt; Den blir fort utsolgt! Folk som har klart å få tak i en flaske mener den er langt bedre enn den originale Coca-Colaen.

… hver august arrangeres pop- og rockefestivalen Øyafestivalen? Den første festivalen gikk av stabelen i 1999, og festivalen er kjent for å løfte frem nye artister. Festivalen arrangeres nå i Tøyenparken, men har tidligere vært arrangert i middelalderparken ved Gamle Oslo og på Kalvøya i Bærum. Festivalen går over fire dager og er en av Norges største med sine omkring 85000 besøkende hvert år.

… Karl Johans Gate har sitater av Ibsen nedfelt i gaten? Siden 2005 har flere sitater av dikteren og dramatikeren Henrik Ibsen prydet bakken fra Arbins gate 1 til Grand Café. Henrik Ibsen bodde selv i Arbins gate 1 og besøkte daglig Grand Café, så her kan du lese høydepunkter fra hans litterære karriere mens du går i fotsporene til Ibsen.

Find things you can do in Oslo

The local perspective

Osloboernes favoritter

Innbyggerne i Oslo er flinke til å benytte seg av det gode teatertilbudet i byen, men dersom du vil gjøre som de yngre osloboerne i helgen, tar du turen til Latter. Her er det standupshow eller teater både fredag og lørdag, og mange starter kvelden med å la seg underholde over en pils. Latter ligger også svært sentralt, på Aker Brygge, og det er derfor mange steder man kan gå videre til etter at showet er ferdig.

Det er etstørre mangfold innenfor teater, show og musikaler i Oslo enn du kan forestille deg. Her kan du gå i fotsporene til både dikteren og dramatikeren Henrik Ibsen eller maleren Edvard Munch. De ulike bydelene har sine særpreg som du kan finne igjen på de ulike teaterscenene rundt om kring i Oslo. Så hva venter du på? Finn dine teaterbilletter i dag og ta deg en tur til Oslo!