Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Stockholm

Intro

Vandrerhjem i Stockholm

Det er mange gode grunner til å reise til søta brors hovedstad Stockholm, og da snakker vi ikke om billig bacon og smågodteri. Skjærgården, med sine mange små øyer og fine muligheter for utflukter, er kanskje den aller beste grunnen. De fantastiske shoppingmulighetene i byen er en annen. De forskjellige bydelene har til sammen et enormt utvalg av store og små butikker, og kjøpesentre – og ikke minst mange fine vintagebutikker. Det er med andre ord ikke noe problem å finne noen reisegaver til de som venter på deg hjemme. Stockholm er en storslagen by med vakker arkitektur, spennende museer, flotte kirker, grønne, luftige parker og masse spennende man kan finne på. Selv om Stockholm, som Oslo, er en av verdens dyreste byer, er det fullt mulig å feriere her på budsjett – men da bør du planlegge litt.

continued

Mange av byens overnattingssteder er dyre, og de kan ofte være fullbooket. Derfor er det lurt å være ute i god tid når du skal bestille overnatting til turen din. Hvis du vet hvor du du vil bo, kan du avgrense søket ditt til akkurat det området. Er det derimot prisen som er det viktigste for deg når du skal finne overnatting, sorterer du søket etter pris og velger deg et billig sted. Et godt råd er å lese kommentarene fra andre gjester – det er ofte blant disse kommentarene du finner de mest ærlige tilbakemeldingene. Se også nøye på bildene overnattingsstedet har lagt ut før du bestiller, så du får et bedre inntrykk av hvordan det ser ut der. Utenfor høysesong kan du finne gode tilbudspriser mange steder, men spesielt på hostel og vandrerhjem i Stockholm – et perfekt alternativ når du vil bo billig.

Top things to Do

Bo og opplev Stockholm

Å reise til Stockholm trenger ikke å ta en stor del av budsjettet. Du får billige flybilletter både hos SAS og Norwegian, særlig hvis du kan reise midt i uka. Den svenske hovedstaden er dessuten så nær Norge at du fint kan kjøre bil eller ta tog fra Østlandet. Buss er også et alternativ, og med buss får du ofte kjempebillige billetter.

Bo billig i Stockholm

De store, lekre hotellene er ofte de dyreste. Har du veldig lyst til å bo eksklusivt, bør du sjekke om det er supertilbud på hotellet – ellers vil du ofte få en bedre tur ved å bruke mindre av budsjettet på et hostel i Stockholm i stedet. Hotellene som har tre- eller firemannsrom gir ofte god valuta for pengene hvis man reiser flere sammen. Likevel – kommer du under tusenlappen for et rom på et fire- eller femstjerners hotell i Stockholm, er du heldig. Populære hoteller med god pris er Alexandra Hotel på Södermalm, Hotel Drottning Kristina på Östermalm, hvor de billigste rommene ikke har vindu, eller Elite Hotel Adlon på Norrmalm. På populære Söder er Hotel Söder et godt valg, med store, komfortable rom. Hotel Hornsgatan er også et godt og rimelig valg på Söder.

Reiser du på budsjett, bør du enten satse på en av de nye billighotellkjedene eller et hostel eller vandrerhjem i Stockholm. Dersom du vil prøve noe helt nytt, kan du sjekke inn på STF-vandrerhjemmet Chapman. Dette vandrerhjemmet er om bord i en båt, som ligger fortøyd sentralt i Stockholm. Andre flytende alternativer er Gustaf af Klint. Båthotellet Mälardrottningen ligger på en innsjø like ved Gamla Stan, og får veldig gode tilbakemeldinger fra mange gjester. Billig er det også.

Hostel eller vandrerhjem?

Hostel og vandrerhjem er begreper som ofte bruker om hverandre, men fellesnevneren er at det billigst alternativet er å bo på sovesal eller dele rom med andre. Mange hosteller har rom for fire personer eller flere, så er man en vennegjeng, kan man reservere sitt eget rom, som regel med bad på gangen. Dette kan også være et godt alternativ for familier.

Mange vandrerhjem i Stockholm, eller ungdomsherberger, som det het før, har et ufortjent dårlig rykte. I dag er det ikke lenger bare skitne, fulle ungdommer som bor på vandrerhjem, men alle slags folk – også familier. Vandrerhjemmene blir stadig bedre, renere og mer moderne. Og de færreste reiser vel til Stockholm for å sitte på rommet? På STF Långholmen kan du overnatte i kasjotten, bygningen er nemlig et gammelt fengsel – med eget minimuseum. Her har de også tomannsrom for en rimelig penge. Dobbeltrom finner du også på City Backpackers Hostel midt i sentrum– et kjempepopulært vandrerhjem med trådløst Internett og en stor lounge for gjestene. Et annet populært valg er Jumbo Hostel, som er et herberge i en gammel jumbojet – fem minutter fra Arlanda flyplass. Hva med et rom i cockpiten?

Gratis ting å gjøre

De beste tingene i livet er gratis, heter det. Og selv i en dyr by som Stockholm er det flere ting å finne på uten å måtte betale skjorta. På Kulturhuset på Norrmalm er det masse gratis aktiviteter hver dag, særlig for barn. Ta også en tur innom tegneseriebiblioteket. Tekniska Museet er gratis fra klokka 17 til klokka 18 på onsdager (dobbeltsjekk på Internett), og flere museer har gratis inngang én eller to ganger i uka.

Å rusle rundt er ofte den beste måten å oppleve en by på, og det koster ingenting. Gamla Stan er full av turister, men likevel et must å oppleve. Her er det trange, gamle gater og bittesmå hus. Noen av byens aller mest populære kafeer, blant annet Chokladkoppen, ligger midt på torget – perfekt for å se på folk! Liker du blues, kan du få med deg en gratiskonsert på legendariske Stampen i Gamla Stan. Hver lørdag fra klokka 14 til 18 kjører de blues-jam for alle pengene – det vil si gratis.

Det svenske slottet, Kungliga Slottet, er imponerende, og her er det fint å rusle rundt for å kikke. De kongelige bor ikke her, men på Drottningholm, en liten time fra sentrum. Skal du inn i slottet, koster det litt, men i fint vær er det helt greit å bare rusle rundt i Slottsparken. Den fineste måten å komme seg til Drottningholm på, er å ta båt – en tur som tar cirka en time.

Spise billig i Stockholm

Stockholm er kjent som en restaurantby, og mange av de beste restaurantbyene er dyre. Likevel er det billigere her enn i Norge, og særlig alkohol har lavere priser enn hjemme. Et godt budsjettips er å spise middag til lunsj. Mange restauranter har nemlig kjempegode tilbud på gode lunsjmenyer. Asiatiske, og ofte italienske, restauranter har god og billig mat, og utvalget i Stockholm er stort.

Eller hva med en piknik? Stockholm er en av verdens grønneste byer, og består av en tredjedel park, en tredjedel vann og en tredjedel by. Hele 95 prosent av byens befolkning bor mindre enn 300 meter unna nærmeste grøntområde. Stikk innom et av de lokale markedene, gjerne matmekkaet Saluhallen på Östermalm. Her kan du kjøpe med deg masse deilig mat billigere enn på restaurant. Ta med deg en flaske vin fra Systembolaget, og gå på piknik i en av de mange parkene. Eller kanskje enda hyggeligere: Ta båt ut til en av de mange tusen øyene i Stockholms skjærgård, finn deg et svaberg eller en grønn lunge, og tilbring formiddagen et stykke unna byens hektiske liv.

Did you know that?

Visste du at …?

… Gamla Stan er an av verdens best bevarte gamlebyer? Byen, som var den spede begynnelse på Stockholm, ble grunnlagt av Birger Jarl i 1252. 

… Stockholm er bygd på 14 øyer, og bindes sammen av 53 broer? 

… verdens største IKEA-varehus ligger i Stockholm? Kanskje ikke så rart siden IKEA er svensk, men likevel morsomt å vite. Varehuset er 56 301 kvadratmeter. 

… Stockholm har to severdigheter på UNESCOs verdensarvliste? Det kongelige slottet Drottningholm og Skogskirkegården i Enskededalen utenfor sentrum. 

Find things you can do in Stockholm

The local perspective

Gjør som de lokale innbyggerne

Når du føler deg ferdig med severdigheter, og ønsker å utforske stockholmernes egen hovedstad, har insiderne følgende tips: Rusl over til Djurgården for å ta livet litt mer med ro. Er du glad i å gå på bar, er Södermalm, eller særlig SoFo (South of Folkungagatan), stedet å være. Her ligger de rare, hippe og morsomme stedene tett. Barrunder kan fort bli dyrt, men bare å rusle rundt på Söder er morsomt for oss turister. Her er det masse å se, og Söder er nesten som en egen liten by i seg selv. Litt fredeligere, litt hippere og mer alternativt enn selve sentrum, som kan være ganske businesspreget.

Östermalm, et tidligere fattigstrøk, har blitt en av de mer eksklusive bydelene i Stockholm. Her finner du mange eksklusive motebutikker, store avenyer med sitrustrær, og rike, elegante mennesker. Butikkene her er ikke for hvem som helst, men husk at vindusshopping er gratis – og ofte gøy. I Strandvägen kan du spionere på boligene til tennislegenden Bjørn Borg – eller Per Gessle fra Roxette.

Mange stockholmere anbefaler museene i Gärdet & Ladugårdsgärdet, for eksempel det etnografiske museet. For barn og familier er det tekniske museet et must. Reiser du om sommeren og har lyst på et bad –med eller uten barn? Da tar du turen til Smedsuddsbadet på Kungsholmen, like ved Rålambshovsparken. De med større eksponeringsbehov kan gjøre som svenskene selv en varm sommerdag: sole seg og bade fra terrassen på Stadshuset. Helt gratis, og fryktelig gøy!