Ting å gjøre i Split-Dalmatia

Aktiviteter, attraksjoner og omvisninger
Diokletians slott som viser palass, historisk arkitektur og kulturarv

Split – aktiviteter i en stadig mer populær havneby

Split er den nest største byen i Kroatia og ligger på østkysten av Adriaterhavet. Dette er en av de eldste byene i området, og stedet har vært underlagt mange forskjellige land opp gjennom tidene. Næringslivet er i dag basert på handel og turisme, men du finner også noe industri i området. Split er også et viktig transportknutepunkt, med flere motorveier, togforbindelse og havneområde. Stedet har varme og tørre somre og milde vintre med en del regn. Det er mange ting å gjøre i Split, uansett når på året du velger å reise.

Opplevelser i sentrum

Du kan rusle rundt i trange smug og spennende gater i gamlebyen hvor det også finnes mange koselige spisesteder og kafeer. Senteret for byen er det gamle palasset til den romerske keiseren Diokletian, som har blitt ombygget og omformet opp gjennom årene. Men mange av veggene og søylene fra den tid står fremdeles – og disse kan du både se og berøre i dag. Du kan for eksempel leie en sykkel og utforske byen på to hjul. Det er flere museer og gallerier i byen, som galleriet med Ivan Mestrovic sin kunst eller det morsomme Froggyland.

Vannaktiviteter ved Split

Siden Split ligger ved havet, er det mange øyer og utflukter på sjøen du kan begi deg ut på. Det er flere arrangører som tilbyr seilturer og andre turer med båt. Du kan for eksempel dra ut til øyene Brac eller Hvar, og oppleve alt fra rolige strender til et yrende natteliv. Det er også mange strender i området rundt Split, men vær oppmerksom på at de fleste av disse består av småstein og ikke sand. Du kan også dykke, lære å bruke kajakk eller prøve deg på juving. Det er et stadig voksene antall arrangører som tilbyr ekstremsportaktiviteter i området, så er du av den eventyrlystne sorten, vil du enkelt finne spennende aktiviteter å delta på.

Naturopplevelser i nærområdet

Det er også mange aktiviteter i Split og nærområdet, for deg som ønsker fine naturopplevelser på land. Du trenger heller ikke være spesielt sprek for å oppleve den fine naturen her. Du kan for eksempel ta en tur til Marjan og rusle opp til toppen som ikke er mer enn 178 meter over havet. Herfra har du utsikt over hele byen og havet. Hvis du ønsker et mer utfordrende terreng, kan du dra på en utflukt til Mosor-fjellkjeden hvor du kan velge mellom mange forskjellige ruter. Du kan også være med på flere dagsturer og blant annet besøke spennende grotter i området.

Split – ting å gjøre for deg som reiser med barn

Hvis du skal reise til Split med barn, kan det være greit å planlegge noen aktiviteter som barna helt sikkert vil sette pris på. Mange av badestrendene på øyene er barnevennlige med sandstrender og langgrunne forhold. Hvis dere ønsker å tilbringe tid ved sjøen for å bade, anbefales det å ta turen ut på en av øyene. Det er også flere lekeplasser i Split hvor dere kan legge inn noen gode pauser og la barna bruke tid på lek, mens de voksne slapper av.Populære aktiviteter