Warszawa

Reiseguide
Monument for Warzsawa-opprøret som viser statue eller skulptur

Videoreiseguide til Warszawa

Polens hovedstad Warszawa ble gjenoppbygget etter andre verdenskrig og er fortsatt i vekst, med et blomstrende kunstliv og en blanding av gammel og moderne arkitektur.

Warszawa ble nesten totalt ødelagt under andre verdenskrig. Den gamle bykjernen ble omhyggelig bygget opp igjen og ble senere skrevet opp på UNESCOs verdensarvliste. På en reise til Warszawa kan du oppleve mange forskjellige arkitekturstiler: gotikk- og renessansebygninger ligger side om side med betongbygninger fra sovjettiden og mer moderne skyskrapere i glass. Byens aktive kulturliv er like varierende som dens arkitektur. Besøk krigsminnesmerker og klassiske kunstgallerier, eller finn uavhengige teatergrupper og nyskapende kinoer.

Reiser du hit på en weekendferie, er det perfekt å dra på en guidet tur i byen, og begynne i den gamle bykjernen. Her ligger mange av Warszawas beste severdigheter, blant annet Det kongelige palasset, Kong Sigismunds kolonne og Barbakan warszawski, restene av muren som en gang omga byen.

Gå en tur eller ta buss langs den kongelige veien, som går mellom Det kongelige palasset og Wilanówpalasset. Veien er omtrent en mil lang og går blant annet forbi flere kirker, Presidentpalasset og Warszawas universitet.

Kulturpalasset er et av Warszawas mange eksempler på sosialistisk realistarkitektur. Bygningens klokketårn er synlig fra nesten hele byen. Et høydepunkt på en ferie i Warszawa er å ta heisen opp til 30. etasje i klokketårnet for å se på utsikten. Derfra får du et fantastisk overblikk over hele byen og elven Wisła.

Warszawa er kjent for sine offentlige grøntområder – det er over 80 parker i byen. Den eldste parken er Ogród Saski, som ligger omtrent 10 minutter til fots fra den gamle bykjernen. I den forhenværende kongelige hagen har storslåtte alléer med trær og her finner man også Den ukjente soldatens grav, et monument over soldater som har falt i krig. Besøk gjerne Warszawskie Zoo, som har over 5 000 dyr på et over 40 hektar stort parkområde.

Chopin var en av Warszawas fremste innbyggere og det har etterlatt spor overalt, fra monumenter og gatenavn i hans ære, til et museum.

Den beste tiden på året å besøke Warszawa er fra mai til slutten av september, når lokalbefolkningen nyter det varme været i parker og på restaurantenes uteserveringer. Du tar deg enkelt rundt i byen med buss, trikk eller tog. Du kan også leie sykkel via byens sykkelutleiesystem og ta en sykkeltur langs elven.

Discover neighborhoods in Warszawa

Kultur- og vitenskapspalasset som viser kulturarv og historisk arkitektur

Sentrum

Hala Koszyki og Grzybowskiplassen er to attraksjoner du bør få med deg i Sentrum i tillegg til byens spennende butikker. For å utforske mer er det bare å hoppe på metroen på Dworzec Centralny 09 Tram Stop eller Dworzec Centralny 08 Tram Stop.

Sentrum
Warszawa som viser torg eller plass og by

Gamlebyen i Warszawa

God mat er noe av det som trekker folk til Gamlebyen i Warszawa, og mens du er i byen, kan du få med deg populære attraksjoner som Det kongelige slott og Slottsplassen.

Gamlebyen i Warszawa