Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
Trondheim

Intro

Teater Trondheim – Livlig og morsomt

Trondheim er en by preget av både kultur og rik historie. Utvalget av teater, musikaler og show i Trondheim er stort og spenner bredt. Både teater og musikal i Trondheim har fått god grobunn for utvikling og levere årlig flere forestillinger som har mottatt god kritikk. Ikke minst er Trondheim en by som har en historie de fleste norske byer bare kan drømme om. Selv om trønderne selv sier «det blir itj fest uten bart og skinnvest, sjø!». Så er Trondheim mer enn menn med bart og skinnvest. Trondheim byr på et mangfoldig utvalg innenfor teater og show – så kanskje dette er din neste destinasjon?

Allerede i 1911 fikk Trondheim sitt eget teater. Dette ble lagt ned i 1927, og først i 1937 åpnet et fast teater i Trondheim. 

continued

Siden den gang har Trondheim opparbeidet seg et kulturliv som spenner fra profesjonelle til amatører innen teater. Det er flere scener å velge av, nedenfor kommer en liten oversikt over hva du kan vente deg på underholdningsfronten in Trondheim.

Trondheim er en fantastisk by som fortjener din oppmerksomhet. Det er et rikholdig utvalg av musikaler, show og teater i Trondheim, i tillegg til ærverdige kirker og brosteinsgater – så man kan fint si at Trondheim har alt du trenger for en fantastisk storbyferie! Også bør du jo kanskje gjøre opp en mening om hvorvidt trøndere oftere har bart enn folk ellers i landet? Velkommen til bartebyen skal du uansett være!

 

Top things to Do

Trondheims mange teater

Trøndelag Teater er lokalisert i Prinsens gate i en bygning fra 1816, med et påbygg som ble ferdigstilt i 1997. En perfekt sammensmeltning av det gamle og det nye. I dag har teateret fem scener og en total kapasitet på 1200 publikummere fordelt på de fem scenene. Det har ikke alltid vært så god kapasitet, og i en periode i oppstarten av teateret ble det solgt ståplasser – for å få plass til flere publikummere.

Teateret presenterer ulike teaterformer, så her vises komedier, drama, musikaler og farse. De har som formål å være både engasjerende og utfordrende. Samtidig som de ønsker å fremme ny norsk dramatikk. De setter årlig opp forestillinger som er ment for hele familien så her bør det absolutt være noe for en hver smak. Om det frister med en matbit før forestilling kan man også ta turen innom Theatercafeen hvor årelang teaterhistorie bor i veggene. Her serveres både lunsj og middag fra klokken 17 på hverdager.

Olavshallener byens kulturhus, og huset et bredt spekter av teater og show i Trondheim. Siden åpningen i 1988 har Olavhallen vært scene for konserter, teater, revy, show, musikaler og standup – for å nevne noe. I tillegg huser Olavshallen Trondheim Symfoniorkester og bruker hallen til både øving og konserter. Som ethvert kulturhus med respekt for seg selv finnes det også servering i byggets tredje etasje hvor man kan kjøpe forfriskninger en time før forestilling og i pausene. Olavhallen har to scener med en kapasitet på henholdsvis 1200 og 350 publikummere. Og med nærmere 300.000 besøkende i året er det ingen tvil om at dette er Trondheims storstue. Som ethvert kulturhus med respekt for seg selv finnes det også servering i byggets tredje etasje hvor man kan kjøpe forfriskninger en time før forestilling og i pausene.

Teaterhuset Avantgarden huser stiftelsen Teater Avantgarden. Og er Trondheims hovedscene for prosjektbasert teater. Tidligere var Teater Avantgarden drevet av en sammensmeltning av flere teatergrupper, men er i dag et rendyrket teater ledet av en teatersjef. Her presenteres flere sjangre og kunstformer som performanceteater, tekstbasert teater, dans, livefilm – og ulike kombinasjoner av disse. De har både lokale, nasjonale og internasjonale kompanier på besøk så her er muligheten for å se noe ekstraordinært stort. I månedsskiftet August/September arrangerer teaterhuset Bastard – Trondheims internasjonale scenekunstfestival. I en hel uke presenteres ulike forestillinger som både overrasker og utfordrer. Absolutt verdt å sjekke ut om du er i Trondheim i tidsrommet.

Circa teaterer et av landets eldste travere innenfor den frie scenekunsten og holder til i skippergata 10. Med tretti års fartstid innenfor feltet har de produsert teater og arbeidet med å utvikle scenespråket sitt. De har fått svært gode tilbakemeldinger på produksjonene sine og er absolutt et teater verdt å sjekke ut mens en er i Trondheim.

Om du tilfeldigvis skulle være i Trondheim om sommeren arrangeres det årlig sommerteater på Munkholmen. Siden 1986 har amatørteateret Bondeungdomslaget i Nidaros som setter opp teaterstykket. Den årlige oppsetningen passer for både små og store, men man må være rask for billettene blir raskt utsolgt.

Hvis du foretrekker en annen type show i Trondheim, som standup, finnes det også gode muligheter for det. Standup Trondheim ble startet i 1998 og holder det gående. Miljøet er kjent for å være nærmest en komikerfabrikk og navn som Pernille Sørensen, Dag Sørås og Are Sende Olsen har alle på et tidspunkt vært en del av Standup Trondheim. I dag har de sine show på Olavs Pub som ligger i Olav Tryggvasons gate 5. Her står både kjente og ukjente navn på scenen, og det er gode muligheter for en latterlig bra kveld.

Did you know that?

Visste du at …

…hvert år rundt Olsok går Olavsfestdagene av stabelen i Trondheim? I nesten en uke snus Trondheim på hodet og arrangerer konserter, pilgrimsferd og andre arrangementer. Bakgrunnen for denne folkefesten er at Olav den Hellige som ble kåret til helgen og gravlagt i Trondheim gjorde byen til et pilegrimsmål. For å videreføre tidligere tradisjoner med Trondheim som et yndet mål for pilgrimsferd tiltrekkes i dag mennesker fra både inn- og utland til å besøke Trondheim og folkefesten.

… Trondheim ofte kalles barteby? Teorien er at trøndere oftere har bart enn andre. Passende nok ble også VM i skjegg og bart arrangert i Trondheim i 2011 – men dessverre var det ingen trønder som vant.

… Trondheim har en sykkelheis? Sykkelheisen Trampe er installert i Brubakken og var da den åpent i 1993 den eneste i verden av sitt slag. I 2013 ble en forbedret utgave av heisen åpnet. Heisen er gratis å benytte seg av, og har hastighet både for nybegynnere og viderekomne. Så om du likevel er på sykkeltur i byen og vil prøve noe nytt, eller er utrolig lat så er dette absolutt en finurlighet å sjekke ut!

… Norges eldste nålevende avis er fra Trondheim? Første opplag kom allerede i 1767. Fra å hete Trondheims Adresse – Contoirs Efterretninger skiftet den navn til det litt mindre pompøse Adresseavisen i 1927.

 

The local perspective

Kos deg med trondheimerne på Solsiden

På varme sommerdager anbefales Solsiden, som ligger øst for Nidelven. Her finner du restauranter, kafeer og barer på rad og rekke med fantastiske solforhold. Det er dette stedet trondheimerne sverger til når været tillater det. Ingenting er vel som å kjenne solen varme mens man koser seg med noe godt i glasset? På kveldstid forvandles solsiden om til et eldorado av utesteder hvor du finner et bredt spekter av danse- og drikkeglade trøndere.

Ikke glem dette når du er i Trondheim!

Når du har fått med deg alt av teater i Trondheim, er et fint å utforske noen andre attraksjoner og severdigheter. Når du først er i Trondheim er Nidarosdomen et must. Den ærverdige kirken ligger i hjertet av Trondheim og er et av Norges mest imponerende bygg. Nidarosdomen stod ferdig rundt år 1300 og var bygget på Olav Den Helliges grav. Kirken er rikt utsmykket med ornamenter og skulpturer, noen av de stammer helt tilbake fra middelalderen. Kirken var i middelalderen et viktig pilegrimsmål for nordeuropeere, men er i dag først og fremst en yndet attraksjon for folk flest.

Dersom du skal besøke et museum mens du er i Trondheim bør du velge Rockheim. Dette er Norges eneste museum for populærmusikk fra 50-tallet og til i dag. I utstillingene beveger du deg gjennom norsk musikk- og kulturhistorie tiår for tiår, og inneholder også gjenstander som har vært viktig for populærmusikken i Norge. Rockheim har i tillegg flere opplevelsesrom hvor du selv kan spille instrument eller synge – kanskje det en godt skjult popmusiker i deg? Rockheim har og et stort arkiv over musikkhistorien i Norge, og for spesielt interesserte så kan man her fordype seg i norsk rock- og pophistorie. Kanskje du gjenoppdager noen gamle favoritter?

Tyholttårnet rager 124 meter over bakken og er nærmest umulig å ikke legge merke til. Tårnets funksjon er å være plattform for fjernsyn- og radiosendere, men er også et yndet turistmål. Her kan man besøke utsiktsposten som ligger 70 meter over bakkenivå eller man kan besøke tårnets restaurant og nyte et måltid mens man har Trondheims beste utsikt. Restauranten roterer slik at man hele tiden har endret utsikt, og i løpet av en time har restauranten rotert 360 grader.

Om du liker trehusbebyggelse og brostein anbefales det å ta en tur til Bakklandet. Det er et idyllisk og sjarmerende område hvor det nesten kan virke som om tiden har stått stille. Dette var et tidligere et område hvor industri og håndverkere hold til, men som i dag er et populært boområde. Her er det en rekke kafeer og restauranter - hvor Baklandet Skydsstation har utpekt seg som favoritt blant både lokale og turister med sin unike atmosfære.