Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julemarked
Trondheim

Intro

God jul i Trondheim

Førjulstiden i Trondheim byr på fantastisk stemning, flotte opplevelser, lys og varme – som er tilstrekkelig til å få de fleste i julestemning. Hvert år settes det opp et stort julemarked i Trondheim på Torvet – midt i Trondheim sentrum. For trønderne er ikke et julemarked bare et sted hvor man samler en rekke boder for kjøp og salg av delikatesser, julepynt og annet. Julemarkedet er et samlingssted hvor man kan møte kjente, se konserter og ikke minst bruke den vakre førjulstiden utendørs. Det er med andre ord en opplevelse i ordets rette forstand å gå på julemarked i Trondheim, så husk på å sette av iallfall en dag til denne opplevelsen når det nærmer seg julaften. Legg en plan for dagen og involver hele familien. Start dagen med en god frokost, gå på julemarked, spis middag på restaurant og avslutt dagen med en julefilm.

continued

Med lys i trærne, julepynt i gatene og gløgg i koppen er det fint å gå rundt i Trondheims gater i førjulsdagene og bare nyte den gode stemningen. Trondheim er en by med mye historie og vakker arkitektur, så hvorfor ikke få med deg noe av dette i samme slengen? Ta for eksempel en tur innom Nidarosdomen, som er et perfekt eksempel på begge deler. Sammen med lys og julepynt danner Nidarosdomen den perfekt rammen for en flott og stemningsfull juleby som Trondheim. Hvis du vil bruke en dag på å få gjort unna det meste av julegavene, starter du med en tur til julemarkedene, hvor du kanskje finner noen koselige hjemmelagde julegaver, for deretter å dra ut til det store kjøpesenteret City Syd, som har det aller meste av butikker. Det er ofte gode tilbud på butikkene i kjøpesenteret i julen, så kanskje kan du gjøre noen skikkelige julekupp!

Top things to Do

Førjulshygge i Trondheim

Trondheim er en fantastisk by i førjulstiden. Sentrum omdannes til et gigantisk julemarked hvor du kan se konserter, show og tilbringe kvalitetstid med venner og familie. En rekke arrangementer og opplevelser knyttet til førjulstiden gjør Trondheim til et yndet sted for folk på jakt etter den gode julestemningen.

Julemarked Trondheim – Torvet

I nesten hele desember kan du besøke julemarkedet på Torvet i Trondheim. Julemarkedet her ble arrangert for første gang i desember 2003, og har siden blitt en populær førjulsaktivitet blant trønderne. Her settes det opp en rekke tradisjonelle treboder, som er julepyntet og lyser opp i mørket. De selger et stort utvalg produkter, som strikkede varer, skinn og annet hjemmelagd håndverk. I bodene som tilhører Bondens Marked finner du kjøtt, ost og søtsaker. Kanskje er det her du finner den perfekte julegaven til en du er glad i?

Julen handler ikke bare om å kjøpe, den handler også om de gode opplevelsene og den fine julestemningen. Å gå rundt på torvet i den blå timen med en kopp gløgg i hendene og oppleve kvalitetstid med venner, familie eller en kjæreste, er det som gjør julemarkedet så fint. Under julemarkedet arrangeres såkalte grytekonserter. Dette er konserter som spilles daglig, og der du som publikummer bestemmer prisen – pengene du gir går til Frelsarmeens velferdsarbeid, og er en ypperlig måte å støtte litt ekstra oppunder de som har litt mindre å rutte med i julen.

Under julemarkedet settes det opp en kafélavvo på Torvet. Her kan du få servert både lunsj og middag. I den koselige lavvoen kan du tilbringe kvalitetstid med familie og venner – og ingenting er vel riktigere enn å tilbringe førjulstiden med dem?

Julemarked Trondheim – Trondhjæmsdesignernes Julemarked

I regi av klesbutikken Sukker arrangeres Trondhjæmsdesignernes Julemarked hvert år. Dette julemarkedet har vært arrangert ulike steder, både som en del av Julemarkedet i Trondheim og som et selvstendig julemarked. Som det ligger i ordet, tilbyr Trondhjæmsdesignerne design, kunst og andre skatter til juleshoppere på jakt etter den ene spesielle gaven til noen de har kjær. Det er absolutt verdt å ta turen om du er glad i lokal design og kunst.

Did you know that?

Visste du at...

… Trondheim og Nidarosdomen har vært inspirasjonskilder for skaperne av den populære Disney-filmen Frost? Tydelige trekk fra Nidarosdomen kan sees i den snølagte byen Arendelle, med sine høye tårn og store vinduer. 

… Nidarosdomen i Trondheim ble bygget i år 1070? Katedralen er bygget over det antatte gravstedet for Olav Haraldsson, som ble drept i slaget ved Stiklestad. Nidarosdomen betraktes i dag som en del av Norges nasjonalhelligdom. 

… Nidarosdomen guttekor er Norges eldste kor? Med 900 års fartstid innen kor og sang, er det ingen hemmelighet at når disse guttene synger i Nidarosdomen, er det med gjenklang fra nesten tusen års historie! 

The local perspective

Innbyggernes favoritter

Julemarked i Trondheim er noe trønderne setter pris på, og det bevises av den stadig økende populariteten. Konserter, hygge med venner og familie, og god mat, står uten tvil i fokus når trønderne tar byen i bruk i førjulstiden. Det å drikke gløgg og spise et godt måltid med venner på en av byens mange restauranter, eller spise lokal mat fra kafélavvoen på Torvet, er noe aller setter pris på. Det er rett og slett midt i blinken for trøndere flest. Mange trøndere har blitt glade i Restaurant To Rom og Kjøkken som satser på kortreiste råvarer. Restauranten eies av Roar Hildonen og Alexander Skjefte som har skaffet seg navn innen den norske restaurantbransjen. Emilies Et Spisested er en annen favoritt i trøndernes hovedstad. Den ligger litt utenfor den vanligste lysløypa, men er vel verdt et besøk dersom man er glad i gourmetopplevelser. Vil man smake på det lokale juleølet i førjulstiden eller julen, kan nok Trondhjem Mikrobryggeri hjelpe deg å slukke tørsten. Her finner du også mange av de lokale innbyggerne!

Jul i skogen

En tur til Namsskogan Familiepark første helgen i advent har blitt en tradisjon for mange trøndere. Denne helgen byr Namsskogan familiepark på både julemarked og julestemning i skogen. Her kan både barn og vokse komme og hilse på dyrene, som har pyntet seg med vinterpels, og nyte synet av hvite tretopper og vinterkledd skog. I tillegg arrangeres det juleverksted for de minste, og man kan smake på årets første julegrøt. Helt ypperlig for å kjenne på den gode julefølelsen!

Førjulskonserter i Trondheim

Det er lite som gir like god og høytidelig førjulsstemning som å overvære en konsert i Nidarosdomen i førjulstiden. Den majestetiske katedralen i Trondheim sentrum utgjør en perfekt ramme for førjulshygge og vakre juletoner. I førjulstiden kan du se Norges eldste guttekor, Nidarosdomen Guttekor, synge julen inn. Når tonene leter seg fram gjennom buer og ornamenter i kirken, er det vanskelig å ikke kjenne på den gode følelsen av at julen er her. Hvis det ligger et tynt lag snø på kirketaket i tillegg kan man vel nesten ikke be om mer.

Julestemning kan du også få av å besøke Trøndelag Teater eller Olavshallen. Her settes det opp juleshow og kjente julestykker, som Nøtteknekkeren og det lokale teaterstykket Julestemning. Sistnevnte har vært spilt årlig i over 20 år. Det koselige stykket om skogsnissen, fjøsnissen, nordpolnissen og de to barna Tor og Helle har uten tvil etablert seg som en del av førjulstiden til mang en trønder.

Førjul i Trondheim er absolutt å anbefale for deg som jakter den gode og høytidelige julestemningen. I Norges eldste by byr de på en rekke tradisjoner, som julemarkeder i ulike former, julekonserter og julekos. Du kan finne flere koselige hoteller i Trondheim, som kommer på å hjelpe på julestemningen. Nyt en kopp gløgg eller spis et godt måltid med venner, familie eller kjæreste – og kjenn juleroen senke seg.