Stord

Reiseguide
Stord
I Sunnhordland på Vestlandet ligger stolte Stord og innbyr til naturopplevelser og kulturminner.

Selve øya Stord med Fitjar i nord har vært en viktig del av norsk middelalderhistorie, og området har fornminner fra tilbake til eldre bronsealder. Den nåværende Stord kirke ble ferdigstilt i 1857, på stedet der en middelalderkirke hadde stått helt siden 1300-tallet. Inne i kirken kan du fortsatt se alter og utsmykninger som er bevart fra 1600- og 1700-tallet.

I over hundre år var det utvinning av svovelkis på øya og under turen til Stord kan du besøke både gruven, museet og et arbeiderhjem som er blitt satt i stand og innredet med det opprinnelige inventaret, plassert i en koselig park. Omvisning skjer etter avtale. På Sunnhordlandstunet kan du se forskjellige utstillinger helt fra steinalderen, med mye fokus på landbruk og fiske fra rundt år 1900. Det er også opprettet et maritimt museum på Stord som stadig utvides. På Huglo ligger Omnshuset, som har en samling ovner i støpejern fra midten av 1800-tallet til rundt andre verdenskrig, og som er åpent etter avtale.

For aktive besøkende som er interessert i friluftsliv finnes det både turløyper, bademuligheter og fiskevann på øya. Ta gjerne med barna på en fottur langs Eventyrvegen, der dere finner små utstillinger av kjente figurer fra folkeeventyrene. Gå opp til toppen av Kattnakken for en flott utsikt helt til Hardangerfjorden, eller gå til naturreservatet i Hystadmarkjo, der du finner sjelden svartor og flott flora og fauna.

Tar du en weekendtur i Stord vil du ikke finne et hektisk uteliv, men desto flere koselige restauranter og kaféer, som i stor grad ligger i Leirvik sentrum. Her befinner også kulturhuset seg, med utstillinger, kino, konserter og show. Øya har flere kjøpesentre med både store kjeder og uavhengige nisjebutikker.

Ved hjelp av bro-, tunnel- og veinettet Trekantsambandet er det lett å komme seg til Stord og de omkringliggende øyene, og det går hurtigbåt og ekspressbuss hit både fra Bergen og Stavanger. Stord har også en egen lokal flyplass med avganger til Oslo flere ganger daglig. Når du kommer inn til Leirvik med båt, vil du kunne se den 16 meter høye skulpturen Storddøra. Det finnes flere gjestehavner i området.

Stord Hotell
Stord Hotell
3.5 out of 5
Kjøtteinsvegen 67, Stord
Prisen er 2 145 kr per natt fra 30. jun. til 1. jul.
2 145 kr
per natt
30. jun.–1. jul.
Du kan bo på dette hotellet under turen til Stord. Stedet tilbyr følgende tjenester/fasiliteter: takterrasse, treningssenter og døgnåpen resepsjon. Populære ...
8,8/10 Excellent! (565 anmeldelser)
Kjempegod frokost, Hyggelig personale
"Godt Opphold."

Anmeldelse skrevet 28. apr. 2024

Stord Hotell
Almaas Hotell Stord
Almaas Hotell Stord
3 out of 5
Kjoetteinsvegen 60, Postboks 179, Stord
Hvis du bor på dette hotellet med golfmuligheter i Stord, får du 3-stjerners standard. Stedet tilbyr følgende tjenester/fasiliteter: frokost (inkludert), parkering ...