Need Some Inspiration?

Select a Theme
Road trip
Route 66

Intro

Route 66 - En langstrakt drøm

Ingen andre veier har fanget essensen av den amerikanske ånden på samme måte som Route 66. I Amerikansk sammenheng er Route 66 like stort som Frihetsgudinnen og slaget ved Alamo, og kan lett betegnes som ”the Road of Dreams”. I snart hundre år har verdens mest berømte motorvei vært til utømmelig inspirasjon for musikere, forfattere, filmskapere og spillutviklere. Under tørkeperioden og den store depresjonen på 1930-tallet førte den familier mot vest, på jakt etter et bedre liv. I dag fører Route 66 turister, på jakt etter nye opplevelser og eventyr, på tvers av USA.

Den nesten 400 mil lange reiseruta strekker seg gjennom åtte stater og tre tidssoner. Fra Chicago i nordøst til Los Angeles i sørvest. Her kan du oppleve alt fra skyline, storby og strand til ørken, fjell og ville vesten. Velger du å reise Route 66, rekker du 

continued

over et stort spenn kultur, historie og attraksjoner. Reisen er et eventyr uansett hvilken ende du velger å starte i. Mulighetene for å få oppfylt dine amerikanske drømmer langs veien er nærmest uendelig. Asfalten venter, så pakk kofferten og gjør deg klar for en opplevelse av de sjeldne – Route 66 er en roadtrip i særklasse!

Skal du tilbringe ferien langs asfalten på Route 66, er det en del ting du bør sørge for å få med deg. Ruta er spekket med historie, severdigheter og opplevelser, så det kan være lurt å planlegge godt på forhånd om du skal rekke over alt du har lyst til. For å hjelpe deg på veien gir vi deg noen gode tips her.

Top things to Do

Toppattraksjoner

Et av de største landemerkene langs Route 66, er Chain of Rocks Bridge i St. Luis i Missouri. Broen, som krysser den mektige Mississippielven, har en signifikant og interessant 30-graders knekk på midten. I 1968 ble boren stengt, og det var lenge snakk om å rive den. Det er nærmest tilfeldig at broen fremdeles står den dag i dag. I 1999 ble den restaurert og åpnet for syklende og fotgjengere.

Omtrent halvveis på Route 66 kommer du til Cadillac Ranch i Amarillo i Texas. Stedet er verdt et stopp for alle som liker enten kunst eller biler. Her står ti Cadillac-er begravd på rekke og rad med snuta ned i jorda. Et morsomt skue som du neppe ser maken til noe annet sted i verden.

I Santa Fe i New Mexico ligger Georgia O’Keeffe Museum. Her kan du se over 3000 kunstverk og 1000 malerier, samt tegninger og skulpturer signert Georgia O’Keeffe. Museet ble åpnet i 1997, elleve år etter hennes død. Det er det eneste museet i USA som er dedikert til en internasjonal kunstnerinne.

Mange vil beskrive Arizona som den vakreste delen av reisen. Det vestlige amerikanske landskapet er for mange alene en grunn til å ta turen. Tar du en avstikker fra Route 66, kan du blant annet oppleve et av naturens syv underverker og en av USAs aller største turistattraksjoner, nemlig spektakulære Grand Canyon. Får du ikke nok av det, kan du også svippe innom både Painted Desert og Petrified Forest.

To steder langs Route 66 kan du slå leir i en tipilandsby. Både i Arizona og i California finner du nemlig Wigwam Villages. Det som i dag er moteller startet da Frank Redford bygget den første tipiformede bygningen i 1933. Han hadde en stor interesse for amerikansk folkehistorie, og ønsket å lage en utstilling i tipien. Interessen økte, og etter hvert bygget han tipiformede hytter der besøkende kunne overnatte. Tidlig på 50-tallet sto sju tipilansbyer ferdig rundt om i USA. Tipiene har i dag alle fasiliteter du kan forvente av et vanlig motell, og er et godt alternativ om du ønsker en litt annerledes motellopplevelse.

Langs hele Route 66 finner man små og store severdigheter, som alle forteller en liten bit av en lang historie. Gjør du litt research før du drar avgårde, er sjansen stor for at du får øye på ekstra mye spennende langs veien. I Springfield, som ligger i Missouri, finner vi en av disse små severdighetene. Her kan du nemlig se et stort skilt langs veien, formet som et kors. På skiltet står det ”Giant Hamburg”. Skiltet står utenfor det som visstnok skal ha vært verdens første drive-through restaurant, Red’s Giant Hamburg, som til manges fortvilelse låste dørene i 1984. Mye kan skrives om denne restauranten, og historien bak skiltet er verdt å merke seg. Navnet på restauranten var opprinnelig ”Red’s Giant Hamburger”. Skiltet eieren hadde bestilt var for høyt for omgivelsene, og for ikke å komme borti høyspentledningene ble eieren nødt til å kutte av de siste bokstavene. Og slik fikk den legendariske hamburgerrestauranten det noe bemerkelsesverdige navnet sitt.

Ved veis kan du avslutte roadtripen med en dypp i Stillehavet. Santa Monica Pier er enden på Route 66, og det markeres med et skilt hvor det står ”End of the trail”. Gjennom hele Route 66 sin historie har det vært uenighet om hvorvidt bryggen i Santa Monica faktisk var enden. Dette har aldri har vært offisielt stadfestet. Det originale skiltet forsvant en gang på 30-tallet, og gjorde derfor ikke saken lettere å avgjøre. Men i 2009 kom et nytt skilt opp, og symboliserer en gang for alle hvor Route 66 slutter.

Did you know that?

Visste du at …

… Route 66 ble offisielt nedlagt og tatt ut av hovedveisystemet i 1985? Det hele startet allerede i 1956, da president Dwight D. Eisenhower, inspirert av motorveiene i Tyskland, besluttet at USA skulle etablere nytt motorveinett. Williams, som ligger i Arizona, var det siste stedet Route 66 ble lagt ned. Dette skjedde i 1984, og ett år senere ble altså hele Route 66 tatt ut av hovedveisystemet. Mange av strekningene som i dag er Interstate Highways, er tidligere deler av Route 66. (Kilde)

… den økende trafikken langs Route 66 la grunnlaget for de mange små samfunnene som nå finnes langs veien? Mange av beboerne her levde av å handle med de som reiste langs veien, og dermed begynte blant annet bensinstasjoner, restauranter og moteller å dukke opp langs veien. Under depresjonen i 1930-årene klarte disse samfunnene seg bedre en mange andre småsamfunn ellers i USA, og de er fremdeles en del av livet langs Route 66. (Kilde)

… oljeselskapet Philips 66 har fått navnet sitt fra Route 66? Selskapet fikk navnet da et nytt bensinprodukt skulle testes. Route 66 ble brukt som teststrekning. Der oppnådde man en topphastighet på 66 miles i timen. Det tilsvarer 106 km i timen, og var en imponerende hastighet den gang. På bakgrunn av dette fikk altså firmaet sitt navn. (Kilde)

Find things you can do in Route 66

The local perspective

Stedene langs Route 66 amerikanerne besøker

Der rute 66 krysser rute 136 ligger USAs aller første trailerstopp. Siden 1928 har Dixie Truckers Home, som ligger i McClean i Illinois, væt et stoppested for sjåfører som trenger drivstoff, mat eller bare en pause. Gjennom mer enn 70 år i drift har det bare vært stengt én dag. Uansett hvor mange andre trailerstopp det måtte finnes i USA, ansees Dixie Truckers Home som originalen. I senere tid har det også blitt laget et lite Route 66-museum her.

En av pionerene innen den amerikanske spesialiteten corndogs, er Cozy Dog Drive In (Springfield i Illinois). Her har cozy dog, hot dog på pinne, blitt servert siden de åpnet i 1946. Cozy dog er forløperen til den antakeligvis enda mer kjente corndog, og ble funnet opp av denne restaurantens eiere. Ideen ble stjålet, og produktet ble masseprodusert under betegnelsen corndog. Pass derfor på at du ber om cozy dog og ikke corndog hvis du tar turen innom denne restauranten!

                                                                                                                      

Reisetips

Det mest optimale tidspunktet for roadtrip langs Route 66 er mellom slutten av april og starten av juli, og fra slutten av august til slutten av oktober. I juli og august er det skoleferie i USA. Det betyr at prisene skyter i været, og at det er mye mer kø enn ellers på året. Et godt råd er derfor å unngå høysesongen hvis du har mulighet til det.

Visse områder på Route 66 kan bli veldig varme på sommerhalvåret. Enkelte steder kan temperaturen stige til over 40 grader, mens det spesielt på den østlige delen av Route 66 kan bli veldig vått. Planlegg derfor godt i forkant av reisen, og sørg gjerne for å ha noen alternative stopp dersom været skulle bli for krevende.

Om vinteren kan enkelte av fjellovergangene rett og slett være umulige å passere. Temperaturene kan krype helt ned til minus 40 grader. Men selv om vinteren i utgangspunktet ikke er den beste tiden for en roadtrip, har lavsesongen sine fordeler med gode priser og ekstra rabatter. Vær likevel obs på at mange av severdighetene kan være stengt eller har reduserte åpningstider i denne perioden. Også her gjelder det å planlegge turen godt på forhånd.

Expedia har bilutleie i hele USA. Vi gjør det enkelt for deg å leie den bilen du ønsker. Uansett om du ønsker en billig, fancy, liten eller stor bil, så har Expedia de perfekte utleiebilene til gode priser. Vi kan også tilby mange hente- og avleveringssteder, så du både kan hente og levere bilen der det passer best for deg.