Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Bergen

Intro

Vandrerhjem i Bergen

Bergen anses av mange som en av de absolutt fineste byene i Norge, og det er et must å besøke byen én eller flere ganger i løpet av livet. Byen er omringet av fjell og fjorder på alle kanter, noe som skaper et intimt og koselig sentrum, og på kulturfronten kan man velge og vrake i attraksjoner. Når man reiser til Bergen med et stramt budsjett, lønner det seg først og fremst å undersøke mulighetene for billig overnatting. Du finner hosteller og vandrerhjem i Bergen både veldig sentralt og litt utenfor sentrum. Hosteller er et godt alternativ for de aller fleste som vil gjøre reisen billig. Det er ikke nødvendig å sove sammen med mange fremmede – man kan også velge å bo mer privat ved å betale litt ekstra. Så lenge du husker å bestille i god tid, er det stort sett ikke noe problem å få et mindre rom.

continued

Overnatting på hostel eller vandrerhjem i Bergen vil bidra til at budsjettet ditt ikke sprekker, så du i stedet kan bruke penger på andre ting enn overnatting, som å utforske alt det flotte byen har å by på. Det er mange ting du kan gjøre i Bergen som nesten ikke koster noen ting – perfekt for deg som ikke har så mye å rutte med. Byen er omkranset av hele sju fjell, og de kan selvfølgelig bestiges uten at det koster deg en eneste krone. Bryggens flotte arkitektur og spennende smau kan også utforskes helt gratis. Fløyen er Bergens mest kjente utsiktspunkt, og også dette kan du få med deg helt gratis, men dette krever en fysisk innsats, siden du da må gå den svingete veien opp til toppen for egen maskin. Uansett hva du planlegger å gjøre, et hostel, vandrehjem eller et billig hotell i Bergen en perfekt base.

Top things to Do

Bo på budsjett i Bergen

Uansett hva slags type tur til Bergen du er på, er det mulig å gjøre turen rimelig. Reiser du sammen med familien, finnes det flere muligheter til å overnatte billig. Dere kan bestille ett stort privat rom på et vandrerhjem i Bergen eller flere små rom. Er du i en gruppe med flere venner som reiser sammen, kan det være morsomt å møte flere i samme situasjon i en sovesal. De fleste vandrerhjem har sovesaler hvor gjester kan overnatte veldig billig. Hvis ikke frokost allerede er inkludert i prisen for rommet på vandrerhjemmet, kan man bestille frokost. Vil man gjøre det enda billigere, er det bare å kjøpe frokost på butikken og smøre brødskiver til både frokost og lunsj selv. Mange vandrerhjem har kjøkkenfasiliteter som gjestene kan bruke – kanskje du til og med kan få laget deg egg og bacon til frokost.

Et generelt tips for å gjøre reisen billigere, som også gjelder for Bergen, er å reise når ikke ”alle andre” også er på tur. Har du mulighet til å reise på noen av ukedagene, vil i alle fall noen av nettene på vandrerhjemmet bli ekstra billig. Hvis du skal til Bergen under Festspillene, som er et kjempepopulært arrangement, er det viktig å bestille tidlig. Dette arrangementet varer over flere dager, så det kan hende det lønner seg å være fleksibel med overnattingen – kanskje til og med bytte mellom vandrerhjem og hostel i Bergen for å få absolutt billigst pris.

Det er nesten alltid billigst å reise med egen bil hvis man er flere sammen på ferie i Norge. Det går fint an å kjøre rundt i Bergen, selv om det aller billigste er å gå. Hvis du bor på et vandrerhjem eller hostel litt utenfor byen er det kjekt å ha bil, men offentlig transport er kanskje det aller mest praktiske. Du slipper å betale for parkering når du skal finne på noe i sentrum, og du slipper å lete etter parkeringsplass. Bergen er dessuten en så vakker by å gå rundt i at det anbefales å ta beina fatt.

Siden overnatting og mat gjerne spiser mye av budsjettet når man er på tur, er det lurt å se på hva man kan gjøre for å spare penger her. Vandrerhjem i Bergen er som nevnt en mulighet, og det å reise litt utenom de store feriene og langhelgene kan også spare deg mye. Når det kommer til mat er det praktisk å bo på vandrerhjem, siden det som regel er mulig å lage mat der selv. Men hvis man ikke vil lage maten selv, kan man spare penger ved å spise lunsj og middag på steder med tilbud. Mange restauranter har lunsjtilbud, som ofte betyr at du får mye for pengene mellom klokken 12 og 15. Norske matporsjoner er gjerne store, og det går an å dele opp middagen så den varer til lunsj neste dag. Det finnes nok av restauranter i Bergen, så det er fullt mulig å finne en eller flere som passer ditt budsjett.

Did you know that?

Visste du at …

… Bergen en gang het Bjørgvin? Dette betyr ”den grønne engen mellom fjellene” og er ganske logisk for beliggenheten til Bergen. Byen er omringet av hele sju fjelltopper. Den moderne versjonen av navnet, Bergen, kommer muligens fra tysk eller nederlandsk og betyr rett og slett ”fjell”. I disse landene, samt i USA, ligger det flere steder som heter noe med ”Bergen”. 

… Bergen blant annet er kjent for å ha stolte innbyggere og en hel del regn? Mange bergensere er det motsatte av blyge, og kanskje er det været som gjør at de har et kraftig temperament. Du bør ikke provosere en bergenser med nedsettende prat om hjembyen hans eller hennes. Noen bergensere mener at de slett ikke er fra Norge. De er fra Bergen, og de ser nesten på byen som et eget land. (Kilde)

… bergensere er kjent for å være glade i skillingsboller? De er så glade i bollen at de feirer den med brask og bram i begynnelsen av juni. Bollen er tradisjon i Bergen, og er nesten for ”nasjonalbakverk” å regne i Vestlandets hovedstad. Navnet skillingsbolle kommer av at den opprinnelig kostet én skilling stykket. 

The local perspective

Bergensernes favoritt

Bergenserne trives godt når solen skinner frem, og på sommerstid tar det ikke lang tid fra skydekket forsvinner til bergenserne ligger og nyter solen på de mange badeplassene i sentrum. Alle disse er gratis, og passer derfor også veldig godt for deg. Nordnes sjøbad og Sydnes sjøbad er de mest sentrale, og du går til disse stedene fra sentrum på 5-10 minutter. Sandviken sjøbad og Helleneset ligger et lite stykke utenfor selve sentrumskjernen, så det kan være greit å skaffe seg en sykkel når man skal til disse badeplassene.

En rimelig dag i bergensernes fotspor

Har du rom på et hostel i Bergen, har du allerede et godt utgangspunkt for en rimelig dag i byen. Spis deg god og mett på frokost, som enten er inkludert eller noe du lager selv. Jo mettere du er etter frokosten, desto mindre dyr snack trenger du på veien.

Ta så beina fatt og begynn dagen på Bryggen. Her er det mye forskjellig å se, og det meste koster ikke en krone. Den fine trehusbebyggelsen er viden kjent og står på UNESCOs verdensarvliste. Dette er noe bergenserne er veldig stolte av, og ved Bryggen finner du blant annet fint og tradisjonelt håndverk, Fisketorget, museer og veldig mange mennesker. Bryggen er sentrum for begivenhetene i byen, og det er lurt å ta dette som første stopp.

Gamlebyen i Bergen

Mot kvelden kan man gå i gamlebyen i Bergen. Smale brosteinsbelagte gater, sjarmerende trehus, blomsterdekorasjoner og masse historie venter deg. Kjellersmauet er en av de mest populære gatene, og det er bare en kort spasertur dit fra Bryggen og Torgalmenningen.

Allmenninger i Bergen

Bergen er kjent for sine allmenninger, eller torg. Ordet allmenning kommer av gammelnorsk og betyr alle menn, eller hele befolkningen. Den vanligste betydningen er at det er et felles areal som de fleste kan bruke. Torgalmenningen i Bergen er som en bred gate midt i byen og ble anlagt for å hindre at branner sprer seg. Allmenningen er helt gratis å besøke, og det er umulig å unngå den når du er i Bergen. Du finner flere kafeer og butikker langs allmenningen, og det kan jo være verdt å bruke penger på i alle fall én skillingsbolle når du først er i Bergen.

Utpå ettermiddagen er det fint å stikke en tur opp til Fløyen. Banen som går opp, er komfortabel, men skal du gjøre det billigst mulig, tar du beina fatt. Det er ganske bratt opp til toppen, men fine og brede veier. Utsikten over Bergen fra toppen er helt super, og i umiddelbar nærhet ligger det skogsområder og høyere fjell – hvis man vil forlenge turen.

Attraksjoner og severdigheter i Bergen

Edvard Grieg bodde på Troldhaugen litt utenfor Bergen sentrum store deler av sitt liv. Musikken hans er verdenskjent, og den flotte bygningen er verdt et besøk i seg selv. Det finnes også konserthall, kino, kafé og et flott hageanlegg man kan gå rundt i. Det er gratis å komme inn på området, men hvis man vil inn i huset og se hvordan det så ut da Grieg bodde der, må man betale.

Nede ved havnen og Bryggen ligger en stolt severdighet med svært høy mast. Majestetiske Statsraad Lehmkuhl er en stor skute som ofte ligger ved havneinngangen til Bergen, ikke langt fra Bryggen. Det er en fryd for øyet bare å se på skuta, og det koster ingen ting.