Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Spa

Intro

Spaweekend – komplett avslapning og nytelse

I filmen The Pilgrimage uttalte Paulo Coelho følgende: «It's a good idea always to do something relaxing prior to making an important decision in your life», som fritt oversatt til norsk betyr at man bør unne seg en avslappende opplevelse før man tar en viktig avgjørelser her i livet. Og hva er vel mer avslappende enn å reise på et ordentlig spaopphold? Vi klarer iallfall ikke komme på noe på sparket, for det er lite som slår bading i varme kilder, herlige massasjer av flinke massører og innbydende hoteller med topp service. Spahotellene holder jevnt over en høyere standard enn vanlige hoteller, noe som i stor grad skyldes kravene for at et hotell skal kunne kalle seg et spahotell. Vær imidlertid klare over at tilbudet på spahotellene kan variere veldig, så det kan være lurt å sjekke hva som faktisk tilbys på hotellet du vurderer.

continued

Det er en drøm for mange nordmenn å reise på spaferie, spesielt når kulden setter inn sent om høsten og på vinterstid. Mange velger å legge ut på lengre reiser, for eksempel til Thailand eller Gran Canaria, men dersom du ikke har mulighet til å være borte så lenge, er en spaweekend et meget godt alternativ. Bestemmer du deg for en spahelg på et bra spahotell, er det bare å gjøre seg klar for å bli tatt godt vare på av de ansatte. Selv om temperaturen i byen du besøker kanskje ikke er så mye høyere enn Norge utendørs, kan du være sikker på at du får kjenne på sommerfølelsen i hotellets spaavdeling. På disse hotellene finner du ofte alt du trenger: restauranter, en bar, fantastiske bassenger og andre spafasiliteter. Du kan med andre ord tilbringe hele helgen på hotellet – uten å måtte bevege deg ut i kulden!

Types

Hva er et spa?

Et spa har tradisjonelt vært betegnelsen for et sted hvor det er vann med helsebringende egenskaper, ofte enten mineralvann eller varme kilder. I dag har ordet fått en mye videre betydning, og det brukes ofte om feriesteder og luksushoteller som ligger nær spesielle vannkilder, eller som tilbyr forskjellige typer massasjebad eller andre former for hydroterapi til gjestene sine. Den internasjonale betegnelsen til uttrykket i dag er faktisk utvidet så mye at spa også kan omfatte pleie av kroppen, eksempelvis massasje, avslapning og mental og fysisk mosjon.

På grunn av den vide betydningen uttrykket har fått, bør du være oppmerksom når du bestiller en spaweekend eller spaferie på Internett. Mange hoteller omtaler seg selv som spahotell eller tilbyr spaopphold selv om hotellet kanskje bare har en badstue og/eller et vanlig basseng. Les derfor den mer detaljert beskrivelsen av hotellet før du bestiller spaferien din, så du er sikker på at du ikke blir skuffet når du ankommer reisemålet.

Forskjellige typer spa

I dag er det svært populært for nordmenn å ta en spatur eller spahelg til en av de mange østeuropeiske byene som har satset stort på spa de siste tiårene, og som tilbyr billige spareiser og spaopphold i luksuriøse omgivelser.

Det finnes mange forskjellige typer spa, men de fleste tenker nok på hotellspa eller resortspa når de tenker på spa og reise. Et hotellspa eller resortspa er et spa tilknyttet et hotell, som tilbyr profesjonelle spabehandlinger, og som ofte har forskjellige typer bassenger og badstuer. Behandlingene som tilbys kan være alt fra massasje til forskjellige typer andre kroppsbehandlinger. Som gjest på hotellet eller resorten har man ofte gratis adgang til selve spaområdet, som vanligvis har boblebad, massasjedusjer, dampbad og lignende, mens man må betale for massasje og andre kroppsbehandlinger.

En annen type spa som er populært blant nordmenn, er kildevannsspa. Dette er betegnelsen på et spa som har naturlig tilgang til en varm og/eller kald kilde, eller til sjøvann med høyt innhold av mineraler. Vannet brukes i hydroterapibehandlinger, og et godt eksempel på et land med mange spa av denne typen, er Island. Island er faktisk et av de mest populære landene for nordmenn å dra på spatur til, og det er ikke så rart med tanke på det fantastiske tilbudet landet har innen kildevannsspa. Dersom du heller vil reise sørover i Europa, er Budapest et annet godt eksempel på en by med mange spa av denne typen. Ta turen til Széchenyi Baths, som er badet du ser på alle kortene og reklamene fra Budapest. Her er det flere termiske bassenger med kildevann du kan velge mellom – en sann fornøyelse. Dersom du er litt sjenert, kan Gellért Baths være et bra valg. Her er nemlig tre termiske basseng forbeholdt kun kvinner og tre forbeholdt kun menn.

Suggestions/Where

Forslag til reisemål for en spareise

Det er flere steder i Norge hvor man kan kose seg med et spaopphold, og et av de mest populære er Farris Bad, et spahotell i Larvik. Man kan benytte seg av spaet selv om man ikke er gjest på hotellet, men man må da betale for inngang. Også i hovedstaden Oslo er det flere enkeltstående spa, blant annet THIEF SPA på Tjuvholmen – som er kjent for både å være moderne og luksuriøst.

De fleste velger imidlertid å dra på spaferier til utlandet, og i mange byer kan man få en spa-weekend billig ved å kjøpe en spapakke. Som nevnt har Øst-Europa blitt et populært reisemål for nordmenn på jakt etter spaopplevelser – i stor grad på grunn av det lave prisnivået i disse byene.

Særlig byer som Praha, Riga, Tallin, Vilnius og Warszawa har slått seg stort opp innen spa, men det er selvfølgelig flust av muligheter også ellers rundt om i Europa. Therme Vals i Sveits er kanskje et av de aller flotteste spaene Europa har å by på. Det er bygget over den eneste termiske kilden i Graubünden i Sveits, og det er i tillegg et arkitektonisk mesterverk man skal lete lenge for å finne maken til.

Spa med hele familien

Det er ingenting i veien for å ta med hele familien på en spaweekend, men vær oppmerksom på at en del spa har aldersgrense – for å unngå bråkete barn i det som skal være en avslappende og rolig atmosfære. Forhør deg derfor med spaet du har planer om å besøke før du bestiller spaturen.

Et godt valg for familier som vil på spaferie, kan være å dra på cruisespa. På de fleste cruiseskipene er det ingen aldersgrense, og anleggene er åpne for alle. Det er også ofte klubber barna kan bli med i på dagtid, noe som gir de voksne tid til å slappe av og kose seg alene noen timer i et av skipets mange spa.

Tips

Gode spatips

Det er mange flotte måter å tilbringe ferien sin på, men dersom du er litt sliten og trenger å få ladet batteriene, er det lite som kan måle seg med en ordentlig spaferie på et flott hotell. Det å kunne synke ned i et varmt boblebad eller få en herlig massasje etter en dag med sightseeing, samtidig som du kanskje har en iskald drink stående ved bassengkanten, er ikke langt unna å være en uslåelig ferieopplevelse. En spaferie er rett og slett litt luksus i hverdagen, og det trenger vi alle sammen i ny og ne.

Det dukker ofte opp tilbud på spapakker i forskjellige medier, spesielt når temperaturen kyper ned mot minusgrader her hjemme i Norge. Hos Expedia dukker det også jevnlig opp tilbud på denne typen turer, og bestiller du gjennom Expedia er du sikret å få en god pris på den fantastiske spaturen din. Hva med å overraske kjæresten eller en god venn med en koselig tur kombinert med spaopplevelser? Eller kanskje du synes mor og far har gjort seg fortjent til en avslappende opplevelse spandert av deg? Benytter du deg av et tilbud på en spatur, får du ofte veldig mye for pengene, spesielt hvis du drar til en av de østeuropeiske byene. Selv om det bare er snakk om en langhelg, vil du ende opp med å se tilbake på oppholdet med et smil om munnen.

Et godt tips du bør benytte deg av før du bestiller et spahotell, er å lese hva Expedias andre kunder synes om hotellet. Det er ikke gitt at alle hotellene som kaller seg spahotell har svømmebasseng og spa med full service, noe du sannsynligvis forventer når du drar på spaferie. Ved å finne ut mer om hotellet unngår du skuffelser, og du kan i stedet velge et hotell som tilbyr alt det du ønsker i forbindelse med ditt spaopphold.

Did you know that

Visste du at …

… ordet ”spa” stammer fra den Belgiske byen Spa? Byen har vært kjent for sine mineralkilder siden Romertiden.

… et spa i gjennomsnitt har 7,5 behandlingsrom? 

… det var grekerne i vesten som først innførte bading av renslighetsgrunner, og at det er dette som har dannet fundamentet for det moderne spaet?