Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Dublin

Intro

Opplev sjarmerende Dublin

Vi nordmann la vår elsk på den irske hovedstaden for mange år siden, og Dublin har vært et yndet reisemål for langhelger, shopping, pubrunder og utdrikningslag i mange år. Du må selvsagt sørge for å smake og kjøpe det mørke, irske ølet Guinness – et av verdens mest berømte øl, og en av landets gode whiskyer, men shoppemulighetene er mange flere. Så mange at Dublin gjerne omtales som et shoppingparadis. Hva skal man kjøpe? Her er noen gode shoppingtips: Guinness og whisky er allerede nevnt. Guinness får du strengt tatt kjøpt mange steder i Norge også, men utvalget i irsk whisky er både større, bedre og billigere i opprinnelseslandet enn på Vinmonopolet. Liker du whisky bør du bruke deler av kvoten mens du er i Irland. Det er heller ingen mangel på motebutikker i Dublin – både eksklusive, billige og butikker i mellomsjiktet.

continued

Når det kommer til butikker i Dublin, finner du store, brede handlegater, små, spennende butikker, innen- og utendørsmarkeder, lekker strikk og spennende kjøpesentre. Her finner du også en av Europas aller mest hektiske handlegater, Henry Street, som visstnok tiltrekker seg like mange handlelystne per år som Oxford Street i London.  Enkelte ting kan du også kjøpe ganske billig. Henry Street, og nabogata O’Connell, huser mange av byens store kjøpesentre og department stores, som Dunnes og Debenhams. Her finner du en miks av dyrt og billig, masse klær, sko og tilbehør, men også elektronikk, sportsutstyr, musikk og matbutikker. I Henry Street ligger også Arnotts, Irlands største og eldste kjøpesenter, som absolutt er verdt et besøk. Byen er en skattkiste for deg som er glad i antikviteter. Francis Street i sørvest er antikvitetsgata framfor noen.

Top things to Do

Shoppingtips

Hva skal man kjøpe? Her er noen gode shoppingtips: Guinness og whisky er allerede nevnt. Guinness får du strengt tatt kjøpt mange steder i Norge også, men utvalget i irsk whisky er både større, bedre og billigere i opprinnelseslandet enn på Vinmonopolet. Liker du whisky bør du bruke deler av kvoten mens du er i Irland. De typiske irske Aran-genserne – tykke ullgensere strikket i kabelstrikk – er både varme og fine, og går aldri av moten. Den vanligste fargen er naturhvit. Her finnes flere spesialbutikker, og genserne finnes også på mange av byens markeder – pass på at du kjøper kvalitet, ikke alle er like ordentlige. De håndstrikkede er dyrest, men også finest. Prøv for eksempel House ofIreland eller The Sweater Shop, sistnevnte litt billigere.

For deg som er gladi litteratur og poesi er et besøk til en av byens mange bokhandlere et must. To fine bokhandlere er CathachBooks i Duke Street og DubrayBooksGrafton Street. Hodges Figgis går under kallenavnet “alle Dublins bokhandleres mor”, og har tre etasjer med bøker for enhver smak. Elsker du krim og mysterier prøv ut MurderInk i Dawson Street.

I Dublins mange bokhandler finnes flotte irske diktsamlinger, og selvsagt bøker fra mange av byens berømte forfattere: James Joyce, Samuel Beckett, Oscar Wilde og mange, mange flere. De litteraturinteresserte bør også sjekket ut Dublins såkalte literarywalking tours – eller pubcrawls. Altså vandreturer i de kjente forfatternes fotspor, eller pubrunder med litterært tema.

Smykke-shoppingi Dublin

Byen er en skattkiste for deg som er glad i antikviteter. Francis Street i sørvest er antikvitetsgata framfor noen. Prøv for eksempel CourtvilleAntiques eller McCormack i Grafton Street for vakre, gamle smykker. Dersom du er glad i smykker er utvalget stort i Dublin, mange med de gamle, tradisjonelle keltiske mønstrene. Sølv- og gullsmykker lages fortsatt over hele Irland, og på kjøpesenteret Powerscourt Centre (South William Street) finner du flotte håndlagde smykker, og kan også se gull- og sølvsmeder i aksjon. Kjøpesenteret har over 40 butikker og restauranter, både irsk og internasjonal design, og holder til et vakkert, ærverdig bygg i georgiansk arkitektur. Er du på jakt etter forlovelsesring? The Claddagh ring er et av de mest berømte irske smykkene, med to hender som holder rundt et hjerte med krone.

Shopping iHenry Street

Men nå skal det handle om shopping. La oss begynne med den berømte shoppinggaten Henry Street, nord for elva Liffey som renner gjennom byen. Her elsker irene å shoppe, og selv om Irland har vært i dyp økonomisk krise er innbyggerne – og turistene – fortsatt gladei å handle. I Henry Street er det mer enn 200 butikker, og gatene rundt er også fulle av muligheter for ivrige shoppere. Det heter seg at mer enn 30 millioner handlelystne er innom gata i løpet av et år – da sier det seg selv at det ofte er folksomt her. Store deler av gata er gågate, som gir plass til enda flere handlelystne.

En lørdag langs Henry Street er hektisk, og handlegata tiltrekker seg både tenåringer, turister, familier, gamle damer, ofte nedlesset med handleposer. Henry Street, og nabogata O’Connell, huser mange av byens store kjøpesentre ogdepartment stores, som Dunnes og Debenhams. Her finner du en miks av dyrt og billig, masse klær, sko og tilbehør, men også elektronikk, sportsutstyr, musikk og matbutikker. I Henry Street ligger også Arnotts, Irlands største og eldste kjøpesenter, som absolutt er verdt et besøk.

De store, kjente kjedebutikkene – både britiske og amerikanske ligger også langs Henry Street og nabogatene. Området er fantastisk for deg som liker pulserende shopping, store butikker, stort utvalg, masse folk og høyt tempo. Er du av typen som er på jakt etter mindre, mer spesielle butikker i Dublin og små, fine, rare kafeer, ja, da bør du definitivt teste ut det andre store shoppingområdet i Dublin, nemlig området rundt Crafton Street og de mindre sidegatene rundt.

Shopping sør for elva

Hvis du planlegger å ta begge de to store shoppeområdene på en og samme dag må du huske gode sko. Legg gjerne inn en liten pustepause, kanskje en piknik, langs elvebredden. Her er lufta friskere og tempoet lavere. På vei til Crafton Street bør du stikke innom det berømte frukt- og grønnsaksmarkedet Moore Street. Enten for å kjøpe med deg frukt for å ha som påfyll utover dagen, eller for å se og snuse inn fargene og luktene på markedet.

Kjedebutikkene har gjort sitt inntog også i og rundt Crafton Street, men hvis du sjekker ut de mindre sidegatene rundt selve gågaten, så vil du finne mindre, mer spennende butikker, ofte med irsk design. Elsker du glam? Da må du ikke gå glipp av den elleville butikken Ave Maria i Clarendon Street. På jakt etter søte, rare gaver, kanskje til et barn? På AvocaHandweavers i Suffolk Street finner du klær, ting til hjemmet, gaver og en fantastisk barneavdeling med fargerike strikkeklær, søte fe-kostymer eller morsomme gummistøvler og rare leker.

Mote for alle pengene

Det er ingen mangel på motebutikker i Dublin – både eksklusive, billige og butikker i mellomsjiktet. Et godt tips er å gjøre skikkelig research først, deretter lage seg sin egen shoppingguide ut fra hva man ønsker seg. En av de dyrere og lekrere butikkene i Grafton Street er Brown Thomas, med en miks av irske og internasjonale motebutikker. I tredje etasje finner du et fantastisk utvalg av irsk sengetøy og håndklær. Av klær fører de eksklusive merker som Stella McCartney og Balenciaga med flere. Byens motebevisste peker på butikken Costume som en av de mest spennende motebutikkene i Dublin, og Havana, som ligger litt utenfor byen. For hipsterne: Sjekk ut Cow’s Lane Market, som er utendørs om sommeren, men trekker inn om vinteren. Både retro og nyere design.

Yngre og hippere mote finner du blant annet på Tulle i St. Georges Arcade, eller BT2. Mennene bør teste ut byens kanskje beste designerbutikk for menn, nemlig Alias Tom i Duke Lane. Er du på jakt etter en skreddersydd dress? Da bør du besøke Louis Copeland – byens beste skredder. Syr på mål, men har også ferdige skreddersydde dresser i en rekke størrelser og fasonger.

Er du på jakt etter et realt kupp? Da bør du gå på outlet, men smør deg med tålmodighet. Utenfor sentrum finner du Dundrum Town Centre, et av Europas største shopping og underholdningssentre, med mer enn 100 forskjellige outlets.Hakket lekrere er KildareVillage – en chic outlet en liten time utenfor byen. Her finner du merker som Mulberry, Boss og britiske Allsaints – med andre ord noe for enhver smak. Møbler og ting til hjemmet finner du på Dublin Outlet.

Sjansen er stor for at du kommer hjem igjen med mer bagasje enn du tror. Prisene i Irland ligger under de norske, og det er mulig å gjøre gode kjøp på strikk, sportsutstyr og klær, også barneklær. Husk dessuten at vi nordmenn kan handle tax-free i EU – Irland har ikke som mange andre land noe minstebeløp. Sjekk om butikken du handler i gir tax-free-avslag, be om et skjema for utfylling, og lever på flyplassen. Etter en stund får du momsen tilbake, ofte så mye som 20 prosent. Det blir det fort penger av hvis du handler mye.

Did you know that?

Visste du at…

… Irene feirer St. Patricks Day med stor festivitas, opptog og gateteater – og fest – hvert år den 17. mars. Dagen feires minst tre dager til ende, med en egen festival.

… 48 prosent av alle innbyggerne i Dublin er under 35 år?

… hver eneste dag produseres ti millioner halvlitere av det irske ølet Guinness verden over?

Find things you can do in Dublin

The local perspective

De lokale innbyggernes shoppingtips

Dersom du virkelig er på jakt etter billig shopping i Dublin, bør du gjøre som de lokale innbyggerne og holde deg unna de store hovedgatene. Let heller etter lokale småbutikker i sidegater, det er nemlig i disse butikkene du finner lokale varer til virkelig lave priser.

 

Ta en drink på U2-hotellet

Irene er i alle fall kjent som et åpent, hyggelig og pratsomt folkeslag, og hvis du beveger deg litt utenfor den største turistløypa kommer du fort i snakk med lokalbefolkningen. Reiser du til byen med et lite håp om å møte ett eller flere av bandmedlemmene i U2? Da bør du booke deg inn på The Clarence Hotel, som er eid av Bono og The Edge i U2, og de sies å henge rundt der av og til fortsatt. Selv om du ikke bor her anbefales en drink i baren eller en lunsj i den lekre restauranten – fantastisk mat til en fin pris.

 

Dublin er en livlig by på alle måter. Og selv om selve pubområdet Temple Bar ofte er full av utdrikningslag – mange norske, så finner du også fredelige steder i byen. Dublin kan bli det du vil den skal være – her er masse historie, kunst og litteratur, arkitektur, uteliv – og shopping. Selv om byen er nesten dobbelt så stor som Oslo er sentrum ganske kompakt, og du kommer deg greit rundt til fots – eller på sykkel.

Gammel vikingby

Dublin er hovedstaden i Irland, og er bare en kjapp flytur fra Oslo, ca. to timer og tjue minutter. Men husk tidsforskjellen, da Irland som Storbritannia ligger én time bak Norge. Med andre ord vinner du en time på å fly. Både SAS og Norwegian flyr deg direkte til Dublin, ofte til svært gode priser. Og selvsagt Ryanair, som jo er et irsk selskap, og flyr fra Rygge. I dag har Dublin rundt 1,2 millioner innbyggere, og har røtter helt tilbake til vikingetida. Kanskje det er derfor nordmenn liker seg så godt her?