Vatikanstaten

Reiseguide
Roma som inkluderer skilt og historisk arkitektur

Besøk den fascinerende bystaten Vatikanet for å lære om dens historiske betydning og beundre all kunsten og arkitekturen her.

Vatikanet er pavens residens, hovedkvarteret til den romersk-katolske kirke og en bystat med en spennende fortid og praktfull kunst. Stå på den berømte Petersplassen, og gå inn i Peterskirken og museene for å se noen av verdens mest berømte kunstverk.

Besøk verdens minste land, som bare er 0,44 kvadratkilometer stort. Selv om det har stått religiøse bygninger her siden 300-tallet, ble ikke pavestolen den uavhengige bystaten Vatikanet før i 1929.

Petersplassen og dens søyleganger har rommet hundretusenvis av mennesker når paven har vist seg ved spesielle anledninger. Legg merke til den høye egyptiske obelisken som står midt på plassen, og de to fontenene fra 1600-tallet. Midt på dagen kan du få med deg den korte vaktskifteseremonien til pavens sveitsergarde, som i sine røde, oransje og blå uniformer er et flott syn.

Bak plassen står Peterskirken, et bygg i renessansestil med høye søyler og en stor kuppel. Se opp mot statuen av Jesus og disiplene på toppen av kirken og mot balkongen der paven av og til viser seg. Inne i kirken kan du se Pietà, Michelangelos marmorskulptur av den korsfestede Jesus i sin mors armer.

På Vatikanmuseene kan du se imponerende fresker på veggene og i taket. Michelangelo brukte flere år på å skape kunstverkene her, blant annet Dommedag, en enorm, detaljert freske som fremstiller Jesu gjenkomst. Se opp mot taket i Det sixtinske kapell, der Skapelsen av Adam viser den kjente scenen der Gud og Adams hender nesten berører hverandre.

Fra toppen av Peterskirkens kuppel får du flott utsikt over Vatikanets parkanlegg og store deler av Roma. Kjøp frimerker fra Vatikanet, og legg postkortene dine i de knallgule postboksene til Poste Vaticane.

For å reise til Vatikanet drar du først til Roma. Bystaten ligger vest for elven Tiber, omtrent 30 minutters gange fra Pantheon. Det er gratis å besøke Petersplassen og Peterskirken. Unngå de lange køene ved Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell ved å kjøpe billetter på forhånd på Internett. Det finnes en rekke omvisninger som gir tilgang til flere severdigheter.

Vatikanstaten

Velg to eller flere elementer og spar på reisen din: