Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
London

Intro

London - En av verdens største musikalbyer

London er kanskje verdens største musikalby, og har du tenkt deg på helgetur eller en oval weekend i den engelske hovedstaden, bør du absolutt få med deg en musikal – eller et teaterstykke. Utvalget er enormt, og det finnes musikaler og teater for enhver smak. Vil du le,gråte en skvett eller kanskje til og med hulke? Reiser du med barn, med bestemor ellermed kjæresten? Uansett –dere finner garantert et show i Londonsom passer.

Ifølge den engelske avisen The Telegraph finnes det rundt 250 profesjonelle teater i London. Og hvis du trodde de fleste turistene reiser til England for å dra på fotballkamp tar du feil: Faktisk er det nesten dobbelt så mange som går på teater eller musikal i Londonenn på Premiere League-kamp! Hvert år besøker rundt 22 millioner mennesker et London-teater.

continued

London har i alle år vært et av nordmenns favorittreisemål, og det er lett å komme seg hit med fly fra flere norske byer. Planlegger du god tid i forveien kan du få billige flybilletter med både SAS, Norwegian, Ryanair og British Airways. Heathrow og Gatwick er de to flyplassene som er nærmest sentrum.Stansted er litt lengre unna, men alle tre har hurtigtog. Fra Heathrow kan du dessuten ta vanlig T-bane hvis du reiser på budsjett. Hvis du drar til Leicester Square kommer du rett inn i hjertet av byen, og her ligger Londons teatre tett i tett. Ta deg tid til å rusle litt rundt, sug inn London-stemningen, se på de store lysskiltene som reklamerer for showene, ta deg en pizzabit på gaten eller kos deg med en halvliter på nærmeste pub. Selv om planlegging alltid er smart, så er det også mulig å være impulsiv – hvis det ikke er en bestemt musikal du må se.

Top things to Do

Londons West End

De aller fleste og beste musikaler i London går på teatre i det berømte teaterstrøket kalt West-End, sentralt i byen. Området fikk sitt navn allerede tidlig på 1900-tallet, og befinner seg i hjertet av London – rundt og mellom de sentrale severdighetene Piccadilly Cirkus, Leicester Square og Covent Garden. Herkoker det av folk både på dag- og kveldstid, og når musikalene er ferdige i 21–21.30-tiden om kvelden kan det være lange køer på Leicester Square T-banestasjon. Reiser du med barn bør du holde øye med dem på hjemveien siden folkemassene kan virke litt skumle for de små. Og husk å passe ekstra godt på vesker, lommebøker og kamera.

Hvordan får jeg tak i billetter til London musikaler?

De aller fleste teatrene selger ledige eller uavhentede teater- og musikalbilletter i siste liten før forestillingen starter. Det fungerer ofte å gamble på det, men ikke alltid. Dessuten kan du ende opp med veldig dårlige plasser. En gammel traver i bybildet, kjent blant London-elskere siden oppstarten i 1980, er The Official Half Price Ticket Booth midt på Leicester Square. Eller TKTS, som den heter i dag. Den er lett gjenkjennelig, og ligger litt for seg selv i Leicester Square Garden. Her er du for det første garantert ekte billetter, de har et godt utvalg av billige billetter til samme kveld, og skryter av å ha flest og best gode tilbud. Dessuten er betjeningen proffe og hyggelige, og hjelper deg med det du lurer på. Spør gjerne om plassering, og sørg for at du ikke ender med de dårligste plassene. På noen teatre ser du nesten ingenting på de bakerste radene, og litt av sjarmen er borte hvis du må sitte med en liten teaterkikkert for å se hva som skjer på scenen. Hvis du ikke er av dem som synes det er litt ekstra morsomt da.

Velg riktig billettluke

Det finnes mange liknende halvpris-steder på og rundt Leicester Square. De aller fleste selger ekte teater- og musikalbilletter, men rabattene og utvalget kan variere veldig fra sted til sted. Et godt tips er å gjøre undersøke litt før du bestemmer deg –kikk rundt fra utsalg til utsalg for å sjekke priser og utvalg, og velg det beste tilbudet til slutt. Prisene kan variere veldig, fra over 1000 kroner ned til 200 kroner. Men de beste plassene er ofte dyre.

Det finnes også flere norske byråer som selger musikal- og teaterbilletter i London, men pass på at du booker hos et seriøst byrå. Sjekk gjerne hva folk anbefaler, og vær oppmerksom på at flereforhandlere operer med skyhøye gebyrer, så det er fort gjort å ende opp med å betale mer enn du trodde. Som regel er det bedre å forhåndsbestille direkte fra teateret på nett eller telefon hvis du vet hva du vil se.

Musikaler for barn – og voksne

Hvis du reiser med barn er “Løvenes Konge” et opplagt valg – en fantastisk fargerik, kreativ, søt og spennende musikal, som også passer for ganske små barn. Hvis man kjenner historien, og det gjør jo de fleste norske barn, kan man ha stor glede av å se “Løvenes Konge” på scenen i London selv om man ikke skjønner engelsk. For litt større barn er både Roald Dahls “Charlie og sjokoladefabrikken” eller den nyere “Matilda” gode valg. Den siste fikk fantastiske kritikker da den kom, og er både morsom og alvorlig, slik mange av Roald Dahls historier er. For litt større barn kan “Wicked” eller “Billy Elliot” være gode valg.

Hvis du er i det melankolske hjørnet og gjerne vil gråte en skvett, er “Les Misérables” et godt valg. Her er det store følelser, sterke sanger og mye historie. Hvis du husker og elsker filmen og musikken fra irske “The Commitments” blir du garantert i godt humør av musikalen.

Mange musikaler går på samme teater år etter år, enkelte skifter til etmindre teater når de har gått en stund. Et godt råd er å komme tidlig, ta et glass sprudlende drikke – for barn eller voksne – kjøpe litt godteri og kikke på folk før du går inn i salen. Bare pass på at du ikke knitrer for mye med godteripapir eller potetgull etter at forestillingen har begynt.

Er du en av dem som tenker at “musikaler, nei, det liker jeg ikke”? Det er helt greit – da kan du gå på teater. Er du glad i Shakespeare er The Globe et must. Men hvis du gjør dine egne undersøkelser på forhånd og velger rett musikal, er du nesten garantert en god opplevelse uansett. Kanskje blir du gledelig overrasket!

Selv om det ikke er et must, er det mange som pynter seg for å gå på teater eller musikal, og det er en ypperlig anledning til å bruke noen av de nye klærne eller tilbehøret du har shoppet tidligere på dagen.

Når skal du gå på teater i London?

De aller fleste forestillingene begynner rundt klokka 19 eller 19.30, og mange har rimeligere matiné-forestillinger lørdag formiddag. En restaurantmiddag hører gjerne med på en teaterkveld. Gjør det til en helaften om du kan og reiser uten små barn.Reiser du med barn er det lurt å spise før forestillingen starter. For mange nordmenn er det dessuten mer naturlig å spise middag klokka 17 enn klokka 21 eller senere – men det er selvsagt opp til deg.

Veldig mange av restaurantene har såkalte “pre-theatre”-menyer, det vil si et fast tilbud, gjerne en treretters, om du spiser før du skal i teatret. Mange steder kan – og bør du – booke på forhånd, og da vet betjeningen at du skal rekke teater, slik at serveringen er effektiv. Flere av disse restaurantene har egne barnemenyer – prøv for eksempel den indiske Masala Zone like ved Covent Garden. Her henger masse fargerike marionetter fra taket, restauranten har mange bord, rask service og egne, milde barnemenyer.

Et godt tips – det gjelder egentlig uansett hva du har tenkt å oppleve i London – sjekk London-folkets egen utelivsbibel, det ukentlige magasinet Timeout. Her finner du alt av musikal-, teater- og kinoforestillinger, konserter, happenings og morsomme ting å finne på for barn og voksne.

Did you know that?

Visste du at …

… teaterstykket “The Mousetrap”, basert på Agatha Christies berømte kriminalroman ved samme navn, hadde sin første forestilling i London West End i 1952, og spilles fortsatt. Det gjør det til verdens desidert lengstlevende og mest spilte show, med over 25000 spilte forestillinger. “The Mousetrap” spilles i dag på St. Martins Theatre, der det har gått i ett siden 1974.(Kilde)

… det aller høyeste kostymet i musikalen “Lion King”, løvenes konge, er 5,5 meter høyt? Det er selvsagt sjiraffene.

…det tar to timer før hver eneste forestilling å sminke skuespilleren som spiller operafantomet – eller spøkelset, om du vil, i “Phantom of the Opera”?

 

Find things you can do in London

The local perspective

Hva ser innbyggerne?

Så kommer kanskje det vanskeligste spørsmålet – hva skal du se? Teaterstykker kommer og går, noen spiller lenge, andre kort tid, så her bør du følge med. De lokale innbyggerne følger med i avisene for å finne ut hvilke musikaler som får gode kritikker – og det kan du også gjøre. Demestpopulærei 2015 var disse: “LøvenesKonge”, “Phantom of the Opera”, “Wicked”, “Mamma Mia”, “Thriller – Live”, “Billy Elliot”, “Les Misérables”, “The Book of Mormon”, “The Commitments” og “Charlie ogsjokoladefabrikken”(Kilde) .Et par ting verd å huske er at de lokale ofte kjøperrimelige billetter ved å kjøpe billettene samme dag, direkte fra teatret eller TKTS kiosken på Leicester Square, på denne måten kan man spare litt ekstra. De lokale innbyggerne bruker også muligheten for å se en oppsetning i løpet av ukedagene, da det gjerne er færre teatergjester, og du vil ha større sjanser for å få bedre plasser.

Hvor spiser man før forestillingen?

Hvis du har tenkt å spise – og ta en drink eller tre etter forestillingen, er det lurt å planlegge litt på forhånd. Restaurantene akkurat rundt Leicester Square er sjelden å anbefale, men rundt Covent Garden finnes mange gode restauranter og puber. I Chinatown, like ved teaterstrøket, finner du billige kinarestauranter på rekke og rad, og mange av dem har utrolig god mat for en billig penge. Mange av pubene i turiststrøket er også overfylte av turister, så det kan lønne seg å gå et par gater unna hovedgatene for å finne noe bra og genuint. Også her er det lurt å gjøre litt research. De gamle, tradisjonelle pubene, som for eksempel Lamb and Flag i Rose Street, har masse stemning i veggene, og ofte live-musikk.