COVID-19-reiseguide

Ressurser som hjelper deg med å reise på en smartere og tryggere måte

Klar til å reise? Sjekk COVID-19 reiseråd for reisemålet ditt. (Kun tilgjengelig på engelsk.)

Sikkerhet på reisen

Det å reise innebærer alltid en viss risiko, særlig med tanke på COVID-19. Vi har samlet sammen reiseråd fra helseorganisasjoner over hele verden for å hjelpe deg med å ta veloverveide valg og redusere risikoen når du reiser.

Listen er ikke utfyllende, og det kan hende at du bør ta ekstra forholdsregler med tanke på din egen helsetilstand. Lytt til informasjon fra helsepersonell og anerkjente kilder som Folkehelseinstituttet og Verdens helseorganisasjon (WHO). Det er viktig at du gjør egne undersøkelser og selv tar en avgjørelse på om det er riktig for deg å reise eller ikke.

Vask hendene ofte

Du har hørt det før, og vi sier det igjen. Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann i minst 20 sekunder. Har du ikke tilgang på såpe og vann, kan du bruke håndsprit med minst 60 % alkoholinnhold. Unngå å ta deg på øynene, nesen og munnen med uvaskede hender.

Bruk munnbind

Vask hendene med alkoholbasert desinfeksjonsmiddel eller såpe og vann før du tar på munnbindet. Sørg for at munnbindet dekker munnen og nesen, og at det ikke er noen gliper mellom ansiktet og munnbindet.

Ikke berør munnbindet mens du har det på. Må du likevel røre det, bør du vaske hendene med alkoholbasert desinfeksjonsmiddel eller såpe og vann etterpå.

Følg rådene for hosting og nysing

Hvis du ikke har på munnbind, skal du hoste/nyse inn i armkroken eller i et papirtørkle som du kaster umiddelbart etter bruk. Sørg for at du vasker hendene med alkoholbasert desinfeksjonsmiddel eller såpe og vann etter at du hoster eller nyser.

Hold avstand til andre

Hold minst to meters avstand (omtrent to armlengder) til andre.

Unngå å reise hvis du ikke føler deg bra

Har du feber, hoste, pustevansker, vondt i halsen eller dårlig smaks-/luktesans, anbefaler medisinske eksperter at du ikke reiser. Blir du syk mens du er på reise, skal du bli der du er, og følge rådene fra de lokale myndighetene.

Ta med ekstra legemidler og utstyr

Går du på medisiner, anbefaler helsepersonell at du tar med deg nok til hele reisen, oppbevarer legemidlene i originalemballasjen med etiketten i behold og tar med deg resepten eller annen dokumentasjon.

Det er også lurt å ta med håndsprit (minst 60 % alkohol) og ha den lett tilgjengelig. Husk at enkelte flyplasser og flyselskaper har grenser for hvor mye væske du kan ta med om bord.

Ta med munnbind eller noe annet for å dekke til ansiktet på offentlige steder. Du bør ta med noen ekstra munnbind.

Ta med deg vannflasker og mat som ikke blir dårlig, i tilfelle restauranter og butikker er stengt. Vær oppmerksom på at enkelte flyselskaper kan ha grenser for hvor mye mat og drikke man kan ta med på flyet.

Fortsett å drømme deg bort

Det er mye å tenke på når du skal ut og reise, men ikke glem at du etter hvert kan reise som normalt igjen. Når du er klar, hjelper vi deg gjerne med å finne nye reisemål.

Var denne informasjonen nyttig?
Gi oss tilbakemelding