COVID-19-reiseguide

Hva kan du forvente på flyplassen?

Flyplasser over hele verden iverksetter nye tiltak og prosesser for å beskytte både de reisende og de ansatte. På grunn av alle de nye sikkerhetstiltakene anbefaler vi deg å dra til flyplassen tidligere enn du pleier.

Før du reiser, bør du finne ut hva slags regler som gjelder på reisemålet ditt. Du bør også se etter oppdateringer fra flyplassene du skal til. Vi anbefaler at du følger med på informasjonen fra Folkehelseinstituttet og Verdens helseorganisasjon (WHO).

God avstand og redusert kapasitet

Mange flyplasser har gjort endringer slik at reisende og ansatte kan unngå nærkontakt. Funksjoner som kontaktløs innsjekking, kontaktløs bagasjeavlevering og avstandsmarkering på gulvet er eksempler på tiltak som kan ha blitt iverksatt. På noen flyplasser er restaurantene og butikkene fremdeles stengt, mens andre har åpnet slike tilbud igjen med redusert kapasitet og tilrettelegging for avstand mellom personer.

Desinfeksjon

Mange flyplasser har innført mer omfattende desinfeksjonsrutiner og satt opp stasjoner for hånddesinfeksjon. Det kan også være lurt å ta med egne desinfiserende våtservietter, slik at du kan tørke av sitteplasser, bord og andre overflater du skal ha langvarig kontakt med mens du er på reisefot.

Personlig verneutstyr

Du må regne med å se flyplassansatte som bruker munnbind og hansker, særlig hvis det er vanskelig å overholde anbefalt avstand. I noen tilfeller må de reisende også bruke verneutstyr. Vi anbefaler at du tar med deg munnbind og hansker i tilfelle det blir nødvendig underveis.

Mer tidkrevende ombordstigning og avstigning

Ettersom passasjerer må holde avstand ved ombordstigning og avstigning, tar det lenger å gå på og av flyet. Vi anbefaler at du går til gaten tidligere enn du pleier, og sett av ekstra tid til mellomlandinger og ankomst.

Temperaturmåling og ekstra sjekker

Noen flyselskaper og myndigheter krever at passasjerene får målt temperaturen sin før ombordstigning, eller at de gjennomgår andre helsekontroller. Disse tiltakene er iverksatt for å redusere spredningen av COVID-19 og gjøre det enklere å spore viruset. Vi anbefaler at du tar høyde for eventuelle nye krav som er blitt innført, slik at du har tid nok på flyplassen.