Lappland

Finland
Kemi fasiliteter samt snø og landskap

Urørt villmark, nasjonalparker blant fjellknauser og majestetiske innsjøer i dype raviner danner en fantastisk setting for en ferie langt nord i Finland, uansett når på året du velger å besøke.

Lappland (eller "Lappi") er et tynt befolket landskap med fantastisk natur på alle kanter og fantastiske muligheter for ski og fotturer. En tur om høsten når bladene har fantastiske farger eller om vinteren når nordlyset skinner flott på himmelen, er opplevelser som trekker mange turister, inkludert finnene selv. En reise til Lappland kan strekke seg fra Kemi ved Bottenvika til Nuorgam, Finlands nordligste bygd. Andre steder omfatter Ranua dyrepark, skistedet Saariselkä, Pallas-Yllästunturi nasjonalparkog Enaresjøen.

Start ferien eller weekendturen til Lappland i Kemi helt sør i landskapet, der du finner det forlokkende isslottet og den internasjonale tegneseriefestivalen. Ikke langt fra svenskegrensen ligger den berømte isbryteren, Sampo, som ikke er i offisiell bruk lenger. Nordøst for Kemi finner du Ranua dyrepark, barnas favoritt og hjem til rundt 50 forskjellige ville arter.

Fra Ranua er det en kort tur til Rovaniemi, der du kan møte julenissen og krysse polarsirkelen. I Santa Claus Village og SantaPark er det jul året rundt, og dette er muligens det eneste stedet i verden hvor du kan være under jorden rett under polarsirkelen. Mange tror at det ekte Lappland bare starter når du har kommet forbi Rovaniemi, fordi de store skogene og noen av Finlands mest spektakulære nasjonalparker ligger nord for denne byen. Dette er delvis sant, for nordøst for Rovaniemi ligger Pyhä-Luosto nasjonalpark med det 220 meter dype juvet kjent som Isokuru og den 540 meter høye Noitatunturi-toppen, alle gode eksempler på Lapplands villmark.

Besøkende lokkes ofte til Lappland av de fantastiske vintersportfasilitetene. Kittilä og Äkäslompolo er gode skisteder som også byr på andre vinteraktiviteter. I tettstedet Sirkka, bedre kjent som Levi, i nærheten av Kittilä, kan du sette utfor bakken i Levitunturi, som totalt har 43 nedfarter. I nærheten ligger Äkäslompolo, hvor du teste løypene i Ylläs skisenter. Du kan også ta en weekendtur til Pallas-Yllästunturi nasjonalpark, hvor fire vandreruter og nesten 20 naturstier gir mange flotte turmuligheter.

Hvis du reiser enda lenger nord, bør du besøke skistedet Saariselkä. Sesongen for dette skisenteret ved Urho Kekkonen nasjonalpark kan vare helt til starten av mai. Du kan gå enkle dagsturer fra Saariselkä eller lengre fotturer inn i nasjonalparken eller til ett av de mer krevende villmarksområdene. Hvis du ønsker en enkel, men flott tur i Lappland, kan du besøke Lemmenjoki nasjonalpark for å se Ravadasköngäsfossen.

Samekulturen er svært synlig i Enare. Besøk samemuseet og Siida natursenter eller ta en båttur på Enaresjøen. Midt på sjøen ligger Ukonsaari, en interessant øy som en gang var tilbedelsessted for tordenguden Ukko. Et høydepunkt på ferien i nord er bygda Nuorgam, Finlands nordligste punkt. Her utgjør lakseelva Tana grensen til Norge.

Lappland – populære byer

Inari fasiliteter samt rolig landskap og innsjø
Inari
Kjent for Elveutsikt, Nordlys og Fritidsaktiviteter
Turen til Lappland tar deg til et landskap med vidder og beitende reinsdyrflokker. Det klare vannet i innsjøen Inari er et syn for guder.

Grunner til å reise

  • Siida
  • Lemmenjoki nasjonalpark
  • Menesjarvi-innsjøen
Enontekio som inkluderer elv eller bekk, skog og rolig landskap
Enontekio
Kjent for Camping, Natur og Snøbrettkjøring
Høye fjell og værbitt villmark møter deg helt nordvest i Finland.

Grunner til å reise

  • Sotkajärven fuglekikketårn
  • Fell-Lapland natursenter
  • Enontekio kirke
Rovaniemi fasiliteter samt solnedgang, elv eller bekk og bro
Rovaniemi
Kjent for Småby, Shopping og Fotturer
Koselige Rovaniemi venter på deg, og kan friste med museer, fotturer, skoger og mye mer.

Grunner til å reise

  • Arktikum
  • Lordi-plassen
Urho Kekkonen nasjonalpark fasiliteter samt rolig landskap, skog og landskap
Sodankylä
Kjent for Fritidsaktiviteter, Safarier og Småby
Til tross for avsidesliggende beliggenhet, er det spredt bebodde Sodankylä kjent over hele verden for sin filmfestival og vakre landskap.
Äkäslompolo som inkluderer kajakkpadling eller kanopadling, elv eller bekk og rolig landskap
Kittila
Kjent for Langrenn, Familievennlig og Sport
Nord for polarsirkelen finner du en naturperle som er perfekt for skiturer om vinteren, fotturer om sommeren og familiemoro året rundt.
Kolari
Kolari
I Kolari kan du oppleve severdigheter som Pallas-Yllästunturi nasjonalpark og Kellokas besøkssenter.