PDF

Erklæring om informasjonskapsler

Sist oppdatert: 24.10. 2023

Typer informasjonskapsler og tilsvarende teknologier

Informasjonskapsler

Informasjonskapsler (cookies) er små tekstfiler som lagres på datamaskinen eller mobilen når du besøker nettsteder. Informasjonskapsler kan komme fra oss (førsteparts informasjonskapsler) eller fra en annen partner eller leverandør (tredjeparts informasjonskapsler). Informasjonskapsler er enten midlertidige eller vedvarende informasjonskapsler. Midlertidige informasjonskapsler lar nettsteder gjenkjenne og koble handlinger til en bruker under en nettleserøkt, men utløper på slutten av hver økt. Ved hjelp av vedvarende informasjonskapsler kan vi gjenkjenne deg hvis du er en eksisterende bruker. Slike informasjonskapsler lagres på systemet eller enheten din til de utløper, men du kan også slette dem før utløpsdatoen.

Andre tilsvarende teknologier

Web-beaconer, gif-er og usynlige gif-er er små grafikkfiler med hver sin unike identifikator som innebygges usynlig på nettsider og i e-poster. Web-beaconer gjør at vi kan se om en bestemt side ble besøkt eller om annonsebannere på våre nettsider og andre nettsteder er effektive. Vi bruker også web-beaconer i de HTML-baserte e-postene våre for å se om mottakerne har åpnet e-posten, for slik å måle effekten av ulike kommunikasjonsmetoder, kampanjer og markedsføringstiltak.
Nærhetsbaserte beaconer sender enveissignaler over svært korte avstander for å kommunisere med tilknyttede mobilapper du har installert på telefonen. De kan for eksempel varsle deg om erfaringer knyttet til reisen din og gjøre deg oppmerksom på relevante tilbud eller kampanjer. Beaconer kommuniserer bare med enheten din når du er nær den, og bare hvis du har gitt tillatelse til det i den aktuelle mobilappen.
Piksler er små objekter som er innebygd på en nettside, og som er usynlige for brukeren. Vi bruker piksler til å plassere informasjonskapsler på datamaskinen din, tilrettelegge for påloggingen, overvåke aktiviteten på nettsidene våre og levere nettannonser.
Tagger er små HTML-kodebiter som ber nettleseren din forespørre særskilt innhold generert av en annonseserver. Vi bruker tagger til å vise relevante annonser og kampanjer.
Skript er JavaScript-kodebiter som startes automatisk når enkelte nettsider lastes inn, for å finne ut om brukerne ser på de tilknyttede annonsene.
Lokale lagringsobjekter, for eksempel HTML 5, brukes til å lagre innhold og innstillinger. Tredjeparter vi samarbeider med om visse funksjoner på nettsidene våre for å kunne vise annonser basert på din nettleseraktivitet, bruker lokale lagringsobjekter til å samle inn og lagre informasjon.
I denne erklæringen om informasjonskapsler vil alle teknologiene som beskrives ovenfor, omfattes av samlebetegnelsen «informasjonskapsler».

Expedia Groups bruk av informasjonskapsler

Hos Expedia Group bruker vi informasjonskapsler til flere formål, blant annet for å
  • gi deg en bedre opplevelse når du besøker nettstedene våre
  • gjennomføre transaksjoner og sikre at nettstedene våre fungerer som de skal
  • huske dine innstillinger knyttet til språk, region eller valuta
  • vise deg relevante annonser og analysere hvor godt annonsene treffer
  • gi deg mulighet til å gå tilbake til tidligere reisesøk
  • finne feil på nettstedene våre
  • bidra til å beskytte personopplysninger samt oppdage og undersøke eventuelle skadelige aktiviteter eller svindelforsøk
  • gjøre det lettere å forstå trafikken til nettstedet vårt, inkludert dato og klokkeslett for gjeldende besøk, dato og klokkeslett for forrige besøk og annen informasjon
  • analysere hvor godt nettstedene våre fungerer

Typer informasjon som samles inn av informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn blant annet følgende opplysninger
  • IP-adresse
  • enhets-ID
  • viste sider
  • nettlesertype
  • informasjon om søk
  • operativsystem
  • internettleverandør
  • om du har svart eller reagert på en annonse
  • henvisende eller henviste linker eller nettadresser
  • brukte funksjoner og utførte aktiviteter på nettstedene og i appene våre
Du kan lese avsnittet Kategorier av personopplysninger vi samler inn og bruker i vår personvernerklæring for å få mer informasjon om hvilke opplysninger som samles inn automatisk.

Ulike typer informasjonskapsler og hva de gjør

Nødvendige informasjonskapsler
Enkelte informasjonskapsler er obligatoriske eller «nødvendige» og må være aktivert for at nettstedet vårt og appen vår skal fungere. Denne funksjonaliteten kreves blant annet for at du skal kunne navigere på nettstedene våre og for at vi skal kunne gjenkjenne tilbakevendende brukere, slik at pålogging og administrasjon av bestillingene dine kan gjøres på en sikker måte. Du kan ikke velge bort nødvendige informasjonskapsler.
Andre typer informasjonskapsler
Vi har også andre typer informasjonskapsler som brukes til å gjøre nettstedet interessant og nyttig for deg:
  • Funksjonelle informasjonskapsler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for nettstedet vårt og appene våre å huske dine preferanser, som språk, innstillinger, innhold i handlekurven og tidligere søk. Vi bruker disse informasjonskapslene til å forbedre og tilpasse opplevelsen din på nettstedene våre.
  • Performance-informasjonskapsler.Disse informasjonskapslene brukes til å identifisere og samle inn informasjon om hvordan brukere anvender nettstedet vårt eller appene våre, slik at vi kan måle og forbedre den samlede ytelsen på nettstedene våre. Performance-informasjonskapsler lar oss spore (i aggregert form) hvordan besøkende bruker nettstedene våre, inkludert detaljer om hvor mye tid besøkende bruker på hver side på nettstedet, antall klikk på en gitt side, hvilke søkeord som brukes, og brukernes musebevegelser og rulleaktivitet. Vi bruker den innsamlede informasjonen til å måle effekten av annonsene våre, identifisere tekniske problemer med nettstedet og forbedre tjenestene våre, inkludert din opplevelse av nettstedet.
Tredjeparts tjenesteleverandører kan bruke informasjonskapsler til å gjennomføre sine analysetjenester, og kan kombinere informasjon de samler inn om deg på våre nettsteder, med annen informasjon de har samlet inn. Denne erklæringen om informasjonskapsler dekker ikke slik bruk av personopplysninger hos tredjeparter.
  • Målrettede informasjonskapsler. Expedia Group og våre pålitelige tredjepartspartnere bruker disse informasjonskapslene til å opprette en personlig tilpasset profil, slik at du kan få mer relevante annonser basert på dine interesser. Informasjon samles inn gjennom din bruk av nettstedet vårt, tredjeparters annonser på våre nettsteder, våre annonser på deres nettsteder samt eksisterende informasjonskapsler fra eksisterende nettsteder på din datamaskin. Disse informasjonskapslene kan brukes til å begrense hvor mange ganger du ser en annonse, måle effekten av en reklamekampanje og vise personlig tilpasset innhold. Vi har ikke tilgang til informasjonskapslene som samles inn av våre tredjepartspartnere, og informasjonspraksisen til disse tredjepartspartnerne dekkes ikke av denne erklæringen om informasjonskapsler. Hvis du velger bort disse informasjonskapslene, vises mindre målrettede annonser.

Dine informasjonsvalg

Du kan angi at du ikke ønsker tilpasset annonsering på dette og andre nettsteder. Du finner mer informasjon om hvordan du angir at dine opplysninger ikke skal brukes til slik tilpasset annonsering, ved å gå til et av disse nettstedene:
• For EØS, Sveits og Storbritannia: http://www.youronlinechoices.eu/
• For Canada: http://youradchoices.ca/choices/
• For USA og resten av verden:
o http://www.aboutads.info/choices/
o http://optout.networkadvertising.org/
Merk at hvis du velger å avstå fra å motta tilpassede annonser, vil du likevel se nettannonser. Annonsene vil imidlertid være mer generelle og dermed mindre relevante for deg.
Noen av våre reklamepartnere er medlemmer av Network Advertising Initiative, som gir mulighet til å velge bort mottak av interessebaserte annonser fra disse medlemsselskapene på ett sted. Hvis du vil vite mer, kan du klikke her og her.

Hvordan kan du administrere informasjonskapslene dine?

Du kan når som helst angi i nettleseren din om du vil til godta eller avvise informasjonskapsler, men husk at hvis du velger å avvise informasjonskapsler, kan du få begrenset tilgang til enkelte funksjoner eller områder på nettstedene våre.

Do Not Track-signaler og lignende mekanismer

Enkelte nettlesere kan overføre «do not track»-signaler til nettsteder som nettleseren kommuniserer med. Fordi ulike nettlesere legger inn og aktiverer denne funksjonen på ulike måter, er det ikke alltid klart om brukere ønsker at disse signalene skal overføres, og heller ikke om de er klar over at det skjer. Deltakere i de ledende organisasjonene for angivelse av internett-standarder som jobber med dette problemet, jobber nå med å bestemme hva nettsteder skal/kan gjøre når de mottar slike signaler. For øyeblikket gjør vi ikke noe for å respondere på slike signaler. Hvis og når en endelig standard blir etablert og godkjent, vil vi revurdere hvordan våre nettsteder skal respondere på disse signalene, og vil da legge inn nødvendige oppdateringer i denne erklæring om informasjonskapsler.

Kontakt oss

Hvis du har spørsmål eller ting du lurer på om vår bruk av dine personopplysninger, eller hvis du ønsker mer informasjon om hvordan vi behandler personopplysningene og vil håndheve din rett til å vise eller korrigere dem eller be om at de slettes, kan du kontakte oss via avsnittet om personvern her. Du finner en liste over Expedia Group-selskapene her.
Hvis du vil vite mer om hvem som er behandlingsansvarlig (og felles behandlingsansvarlig når det er aktuelt) og/eller representant for personopplysninger vi behandler, kan du klikke her.

Oppdatering av erklæringen

Vi kan komme til å oppdatere denne erklæringen som følge av endringer i lovgivningen, nye tekniske løsninger eller forretningsutvikling. Hvis vi bestemmer oss for å foreta vesentlige endringer, gir vi deg beskjed via en melding på denne siden. Du kan se når denne erklæringen om informasjonskapsler sist ble oppdatert ved å sjekke «Sist oppdatert»-datoen øverst i denne erklæringen.
Hvis du ønsker informasjon om tidligere oppdateringer, kan du kontakte oss.