Reise til Budapest

Disse prisene er per person, basert på to personer som reiser sammen.
Photo View Map View
Laster...

Sample HotelName
4
Avreise fra
Ankomst på
Pris : kr 1000 - 25 000
Stjernerangering : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Reiser til Budapest

  Budapest, Ungarns hovedstad, er en særdeles vakker by, med en historisk rikdom og severdigheter på nivå med hvilken som helst av Europas vakreste hovedsteder. Turister merker fort at denne byen var en av de viktigste byene i det tidligere keiserriket Østerrike-Ungarn, som lenge var en av Europas mektigste riker. Byen ligger vakkert til ved elven Donau. Den lar seg inndele i to hoveddeler, som inntil byen ble samlet, var to forskjellige byer. Buda, som ligger vest for Donau, har et mer kupert terreng. Her, på vestbredden, ligger den eldste delen av byen, Obuda, hvor det finnes rester etter romerske bosetninger. Pest, den flate delen av byen, ligger øst for Donau.

  Severdigheter og opplevelser

  Parlamentet i Budapest er den tredje største parlamentsbygningen i verden, og er for øvrig Ungarns største bygning, og et symbol for byen Budapest. Det nygotisk palasset ligger rett ved Donau, og ble bygget mellom 1885 og 1904. Bygningen har mer enn 700 rom! Praktbygget har åpenbare likheter med Londons Palace of Westminster, som var et forbilde for denne storartede bygningen.
  I Budapest finnes Europas største synagoge, og verdens nest største etter den i New York. Den ble påbegynt i 1854, og stod ferdig i 1859. Her er det daglig guidede omvisninger. Et besøk i denne imponerende bygningen anbefales!
  Budapest er berømt for sine termiske bad. Det finnes over 120 termiske kilder i byområdet, noe som har preget byens historie helt siden romerne kom. Romerne benyttet seg nemlig av disse kildene for sine bad, og det var de som bragte denne badekulturen til Budapest. De eldste badene som eksisterer i dag, Rudas og Kiraly, som stammer fra tiden under tyrkisk herredømme, er fra midten av 1500-tallet. Noen av badene har atskilte badedager for menn og kvinner, og ved noen bad har kvinner ikke adgang.
  Praktavenyen Andrássy út må definitivt oppleves. Gaten, som ble anlagt i 1870, er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Langs denne gaten ligger blant annet operaen, som er en severdighet i seg selv, operateteateret og Oktogon-plassen. Her i området er også byens kunstnerkvartal med en rekke små teatre og sjarmerende kunstnerkaféer. Ved enden av Andrássy út ligger Heltenes plass, rett ved Budapests bypark. Dette er en av byens flotteste plasser, og her står det imponerende Millenium-monumentet.
  En annen severdighet som er å anbefale er Buda-slottet. Dette slottet ligger storartet til, syd på slottshøyden i Budapest. Her har flere ungarske konger levd, og det står også på UNESCOs verdensarvsliste.
  På en ås på Buda-siden ligger Gellert-høyden. Fra denne høyden har man en fremragende utsikt over Budapest. Her står også et imponerende festningsverk.

  Kulinariske eventyr

  Det ungarske kjøkken er verdensberømt for sin gulasj. Gryteretter og stuinger, stekt og grillet kjøtt av svin eller storfe, fjærkre og lam, i tillegg til de mange utmerkede pølsesortene, utgjør en viktig del av ungarsk kjøkken. Forskjellige typer kjøtt blandes gjerne i én og samme rett. Ved siden av gulasj er fylt paprika en klassiker. Søt frukt som aprikos og plommer kokes gjerne sammen med kjøtt, noen som gir en utsøkt smak. Bruk av ulike typer ost kjennetegner også ungarsk matlaging.

  Språk

  I Ungarn er ungarsk offisielt språk. Som turist klarer man seg fint med engelsk.

  Klima

  Budapest har et relativt tørt, kontinentalt klima, med ganske kalde vintre, men betydelig mildere enn den norske, og riktige gode og varme somre.

  Valuta

  Ungarns valuta heter Forint (HUF). En norsk krone tilsvarer omtrent 38,5 forint.

  Reise til Budapest

  Det går daglig direkte flyvninger fra Oslo Gardermoen til Budapest, med en flytid på omtrent to og en halv time.