Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendtur
Praha

Intro

Weekendtur til Praha

Praha er Tsjekkias hovedstad og blir ofte kalt den gylne byen, Europas hjerte og byen med de tusen spir. Det som er sikkert, er at Praha er en usedvanlig vakker by, og et funn for de arkitektturinteresserte. Byen er som en vandring gjennom middelalderen, barokken og renessansen, helt frem til vår moderne tidsalder. En annen grunn til at mange nordmenn velger en weekend i Praha, er det lave prisnivået. Det meste koster rundt en tredjedel av hva det gjør i Norge, og kanskje nettopp derfor bør du unne deg et luksus- eller spahotell på helgeturen din til Praha? Med både spennende shoppingmuligheter, billig luksus og fantastisk historikk og arkitektur, har byen noe for alle, uansett hva din interesse måtte være. Et stabilt og komfortabelt klima, gjør i tillegg Praha et yndet reisemål til alle årstider.

continued

Praha har alle mulige typer overnattingstilbud. Fra pensjonater og vandrerhjem i den ene enden av skalaen til prangende luksus og 5-stjernershoteller, dersom du virkelig vil skjemme bort deg selv eller din kjære (eller dere begge!). Det finnes også mange familie- og dyrevennlige hoteller, så ikke vær redd for å ta med alle du er glad i. Reiser du på guttetur frister det kanskje med et kasino- eller golfhotell? Eller for dere jenter: hva med et avslappende spa-hotell? Du finner overnattingssteder så nært eller fjernt fra sentrum som du selv måtte ønske, enten i gangavstand til de største severdighetene, eller i nærheten av både billig taxi og et godt kollektivtilbud. Vakre Praha byr på romantikk, pulserende uteliv og rik kultur, og er en unik by der kun fantasien setter grenser for hva du kan oppleve!

Top things to Do

Ting å gjøre i Praha

Om kvelden vil du se Praha slott lyse majestetisk opp. Slottet, med sin ruvende beliggenhet, har tatt posisjonen som byens fremste turistattraksjon. Det er også presidentboligen og stedet hvor kronjuvelene oppbevares. Når du først besøker slottet, må du få med deg hele slottsområdet. Dette innebærer St. Vituskatedralen, Nasjonalgalleriet, Presidentpalasset, Det gamle kongelige palass, forskjellige borggårder og Militærhistorisk museum. Du kan enkelt bruke en hel dag på Praha slott, spesielt hvis du virkelig vil utforske området. Det er tross alt Europas største middelalderslott.

Den astronomiske klokken er en annen populær attraksjon du bør få med deg under din weekend i Praha. Uret er en del av tårnet til det gamle rådhuset, og kan kombineres med en annen attraksjon: det gamle bytorget. Uret viser blant annet solens og månens posisjon, og er i tillegg en arkitektonisk triumf med mange vakre utsmykninger. Det gamle bytorget er et knutepunkt hvor det ofte vrimler av folk. Her kan du sette deg ned på en kafé og betrakte folk, eller kikke nærmere på alle de vakre bygningene og flotte Tynkirken, med sine to høyreiste tårn. Et annet stort trekkplaster er bymuseet, som ligger øst for Praha sentrum. Her finner du byens historie dokumentert, komplett med arkeologiske utgravninger. Som en bonus er det også andre spennende utstillinger her.

Karlsbroen, som strekker seg over Vltava-elven mot Gamlebyen, er et fantastisk skue. Broen er nydelig utsmykket med skulpturer i barokkstil, og dessuten sentrum for gatekunstnere og ivrige fotografer. Den gylne gate er Prahas minste gate, med bitte små, fargerike hus. Likevel har storheter som Franz Kafka bodd nettopp her. Besøk nr. 22 for å se selv. Du bør også ta turen innom Wenceslas-torget, som er ett av hovedtorgene i Praha sentrum. Området rundt byr også på mange forskjellige kafeer, restauranter, underholdningstilbud og shoppingtilbud.

Shoppingtilbudet i byen er både sammensatt og billig – så benytt sjansen til å shoppe litt under din weekend i Praha. Riktignok har tsjekkerne sin vestkant, men alt i alt vil du oppleve å få mye for pengene. Spesielt billig er skinn, glass, krystall og keramikk. Du kan like godt starte handleturen på kjøpesentrene. Palladium i sentrum er et av de største og mest kjente. Her finner du en blanding av det meste, og samtidig mange vestlige merker, som for eksempel Benetton, Ecco og Foot Locker. Novy Smichov er et annet viktig kjøpesenter. Er du teknologiinteressert kommer du til å like første etasje, siden nesten hele denne etasjen er dedikert til data- og teknologiforhandlere. Slavic House er et mer eksklusivt kjøpesenter, hvor du kan finne forhandlere som Tommy Hilfiger, Cerruti Jeans og Nautica.

Paris Street i Gamlebyen er Prahas svar på Ku’Damm og 5th Avenue. Her finner du eksklusive konseptbutikker og luksusartikler. En mer moderat handlegate er Wenceslas-torget. Her kan du finne små og store butikker, hovedsakelig innen mote og skjønnhetsprodukter. Ønsker du derimot rariteter, suvenirer, krystall og keramikkfigurer, er gamlebyen stedet. Mange av butikkene er litt kitschy, men hvis du leter litt, kommer du til å finne mange skatter.

Kunstopplevelser i Praha

For en helt annerledes opplevelse bør du oppsøke den såkalte Invisible Exhibition i Nybyen. Her blir du frarøvet synet og vandrer gjennom en kunstutstilling hvor du bare kan nyttiggjøre deg av de øvrige sansene dine. I gaten Stribma 2 finner du et fotogalleri, som også er populært. For en merkverdig museumsopplevelse, kan du besøke det såkalte Speculum Alchemiae i Gamlebyen. Her får du en guidet tur gjennom det som er igjen av katakombene som gikk fra slottet helt ned til Gamlebyen tidligere. Dette undergrunnsområdet ble brukt til å forske frem blant annet ungdomseliksirer til kongen og er en svært spennende museumsferd.

For deg som liker spa eller massasje, er det et rikt tilbud av dette i Praha. Mange reiser faktisk på weekendtur til Praha ene og alene for å utnytte det gode spatilbudet. Utforsk alt fra mer eksklusiv aromamassasje til thaimassasje. Prøv tradisjonelle spa-tjenester eller prøv deg på øl-spa. Ja, dette innebærer både smaksprøver og å sitte i en badestamp med øl. Heldigvis er Praha en spennende og annerledes by, som kan gi deg mange nye opplevelser.

Did you know that?

Visste du at …?

… Vltava-elven som renner gjennom Praha er Tsjekkias største? Den er hele 430 kilometer lang og renner ut i byen Elben. Den renner gjennom byene Praha, Český Krumlov og České Budějovice.

… Praha arrangerer et av verdens mest prestisjetunge maratonløp i april/mai hvert år ? Løpet ble opprettet i 1995, og har siden den gang vokst til å bli et av verdens større maratonløp. Det ryktes å være verdens mest internasjonale maratonløp, siden over 65 % av løperne kommer fra andre land. 

…at Praha angivelig produserer verdens beste øl? 

… Tsjekkoslovakia erklærte sin uavhengighet 28. oktober 1918, og at Praha dermed ble nasjonens hovedstad?

… det i mai hvert år arrangeres en musikkfestival kalt Prague Spring? Du kan regne med å finne artister i verdensklasse og like kjente symfoniorkestre.

Find things you can do in Praha

The local perspective

De lokales Praha

Meet Factory er et konsertsted du bør få med deg i løpet av din weekendtur til Praha. Det er kanskje det mest trendy konsertstedet i byen, spesielt hvis du er ung eller bare ung til sinns. Stedet byr på kul undergrunnsstemning og ofte noen av verdens fremste indie- og elektronika-artister. Dox, samtidskunstmuseet i Praha, er også verdt et besøk hvis du ønsker kultur uten overflod av turister. Dox er stort, så det er ofte flere utstillinger parallelt, med noe for enhver smak. Det er en kafé og en liten gavebutikk på museet hvor du kan kjøpe bøker, glass, porselen og smykker. Ønsker du å slappe av i grønne omgivelser, anbefales du å ta turen til den kongelige parken, eller Stromovka. Her finnes det store arealer å boltre seg i, og mange lokale liker å ta med seg en piknikkurv eller en frisbee og hygge seg her. Det finnes også noen spisesteder i umiddelbar nærhet hvis du ønsker å bli servert.

Å gå på kafé er ofte ikke barnas favorittaktivitet. Det kan likevel endre seg, hvis du tar dem med til Králík v rádiu. Dette er en kafé med et eget lekerom for barna. Her arrangeres det ofte ulike aktiviteter, så du for en gangs skyld kan kose deg med kaffen og la barna boltre seg fritt. På shoppingfronten bør du sjekke ut Naše maso i Gamlebyen, som betyr “vårt kjøtt”. Tsjekkerne er kjent for sine kjøttdelikatesser, og her kan du finne godbiter som passer i kofferten på vei hjem. Det er også muligheter for å nyte en snack mens du er der, og vertskapet er svært trivelige mennesker.