Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendtur
Island

Intro

Weekend på Island – opplev unike landskap

Naturperlen Island er blitt en reisefavoritt blant nordmenn, med sitt særpregede og storslåtte landskap spekket av vulkaner, geysirer, fjell og klipper. Island og Norge deler en lang og turbulent historie, helt fra da de første islendingene forlot Norge for over tusen år siden, på flukt fra norske vikinger, og gjennom 700 år underkastet norsk kongedømme. Island gir et unikt innblikk i vikinghistorien, og lar deg utforske dine norske røtter. I løpet av en weekend på Island kan du velge mellom å nyte oppholdet på eksklusive 5-stjerners hoteller, eller sjekke ut de billigere (men like fullt sjarmerende!) hotellene. Det er også flust med familievennlige hoteller på Island, så hele familien kan få muligheten til å oppleve Islands magiske og spektakulære landskap og kultur. Eller hva med å ta med kjæresten til et spa-hotell eller romantisk hotell?

continued

En helgetur til Island er ikke komplett uten et stopp i hovedstaden Reykjavik. Byen er kjent for å ha et pulserende kultur- og uteliv, og Reykjavik blir ofte sett på som det perfekte utgangspunktet for en vellykket weekendtur til Island. Fra Reykjavik er det aldri langt til uberørt natur, spennende friluftsaktiviteter og fantastiske fotografimuligheter. Det er dessuten svært enkelt å leie bil på Island. Her oppdager du raskt at det sjelden er hverken kø eller såkalt road rage (aggressiv trafikk), og når du disponerer egen bil er det lettere å nå frem til landets slående naturattraksjoner. Island er kanskje aller mest kjent for sine varme og (etter sigende) foryngende kilder, så ønsker du deg varme morgenbad, kan det bli drømmeturen å våkne opp på et hotell i nærheten av dem!

Top things to Do

Islands toppattraksjoner

Reykjavik er en særegen by, og en destinasjon i seg selv. Her kan du oppleve den spennende dynamikken mellom det moderne og urbane, samtidig som deler av byen nærmest har landsbypreg. Reykjavik er rik på kultur og historie. Du finner både streetart og flere museer her, som Reykjavik kunstmuseum og Nasjonalgalleriet. Her kan du bevitne klassiske verk med rik historie og samtidskunst om hverandre. For de som husker Snorre-sagaene, er Island og Reykjavik også en litterær vugge. Reykjavik kan til og med smykke seg med å være en av UNESCOs litteraturbyer. Du bør også sjekke ut nybygget Harpa, et musikk- og konferansesenter som ligger like ved vannkanten.

 

Sørkysten av Island er der du finner mange av Islands mest kjente attraksjoner, så sørg for å ta turen sørover i løpet av din weekend på Island. Her kan du finne eventyrlige fossefall, majestetiske isbreer og dramatiske fjellandskap. Ta en rast og betrakt flotte Gullfoss, og ikke minst sørg for å få med deg de varme kildene ved Geysir. Så ofte som hvert sjette minutt spruter kilden Strokkur opp en vannsøyle. Lengre øst finner du Skógafoss fossefall, Jökulsárlón isbre-lagune, Vatnajökull-breen og mange andre naturvidundere. På halvøya Reykjanes ligger den Blå Lagune, som byr på 38 grader varmt vann, i en lyseblå oase med vulkanlandskap rundt. Et bad her, i naturens eget dampbad, er en helt spesiell opplevelse. Hele Reykjanes-regionen byr på mange geotermiske områder, og ved Hellisheidi Kraftstasjon kan du se en historisk utstilling av Islands geotermiske energi. Området byr også på flere museer, kirker, fyrhus, restauranter og festivaler.

 

På Islands østkyst ligger de mange grønnkledde skogene, dyrket mark, fjorder og små øyer. Dette er kanskje en av de mest billedskjønne delene av Island, og i tillegg er det en region med utallige festivaler og kunstutstillinger. En helgetur til Island virker kanskje som kort tid, men landets beskjedne størrelse gjør det enkelt å få sett mye på få dager.

Vestkysten av Island er et område fullt av fjorder, daler, kratere, breer og vulkaner. Spesielt kjent er nasjonalparken Snæfellsjökull, med den mytiske vulkanen Snæfellsjökull. Tar du turen nordover, finner du Islands urbane område Akureyri, som er nest størst etter Reykjavik. Området byr også på mye marint liv, og Húsavik Hvalmuseum og Selsenteret i Hvammstangi er spennende og unike attraksjoner. Like ved, i nordområdet av Vatnajökull nasjonalpark, finner du også Ásbyrgi Canyon og Dettifoss Fossefall – og i motsetning til hva navnet skulle tilsi, er det viktig å ikke falle nedi, da dette er Europas kraftigste fossefall

Did you know that?

Visste du at …

… Island ble brukt som treningsområde i forkant av de amerikanske astronautenes månelanding? (Kilde)

… Island er det minst befolkede landet i Europa? (Kilde)

… Island har midnattssol om sommeren, og utnytter dette blant annet til å arrangere en stor europeisk midnattsgolfturnering? 

… det ikke finnes mygg på Island? Dette kan jo gjøre friluftslivet litt hyggeligere … (Kilde)

… du kan observere nordlyset på Island, spesielt i november og desember, når det er klart vær? 

… innsjøer og isbreer dekker hele 14,3 % av hele Islands landareal?

Find things you can do in Island

The local perspective

Bli en islending – prøv de lokale favorittene

Islandsk mat er særegen, og definitivt verdt å utforske under en weekendtur til Island. Flere steder kan du smake genuin islandsk husmannskost – tilberedt av ferske og kortreiste råvarer. Nordmenn er nå vant til smalahove, og er ikke ukjente med å få servert et sauehode på tallerkenen. Og hvis du forsyner deg uten å fortrekke en mine, vil du anses som en ekte islending på rekordtid. Andre lokale favoritter omfatter sel, lundefugl, hval og reinsdyr. Et annet islandsk fenomen er deres spesielle forkjærlighet for ... pølser. Pølseboden ved havnen i Reykjavik, Bæjarins Beztu Pylsur, har blant annet fått oppmerksomhet gjennom velkjente navn som tidligere amerikanske president Bill Clinton, og James Hetfield (vokalist i metal-bandet Metallica). Reiser du til godtebutikken Brynja i Akureyri finner du også det som angivelig er Islands beste iskrem, noe som også naturligvis er populært blant lokalbefolkningen.

Islendere er også glad i å gå på tur. En fin rute kan være å starte ved Þingvellirs besøkssenter i sørvestre del av Island. Ruten tar deg over den midtatlantiske fjellryggen som skiller Amerika fra Eurasia, slik at du kan ha ett bein på hvert kontinent. En annen fin rute er å klatre opp Hverfjall-vulkanen i nordområdet. Her kan du nyte fantastisk utsikt over vulkanen og se både lava og is i samspill. Er du mer i humør for å stå på ski, bør du ta turen til Bláfjöll, som er en kort biltur fra Reykjavik. Her kan du stå på slalåm, snowboard eller kjøre offpist, eller bare benytte deg av de utmerkede langrennsforholdene.

Shopping på Island

Island har flust av shoppingmuligheter. Suvenirene på Island er i særklasse, og gir deg ikke bare dekorative og unike gjenstander, men ting som også ofte har nytteverdi. Eksempler er ullklær, holdbare friluftsklær, keramikk og glassdesign. Island har også noen av verdens mest unike smykkedesignere, der gull- og sølvsmeder ofte kombinerer sine smykker med lokale steiner som lavastein. Du visste kanskje ikke at mange reiser til Island for å bestille og kjøpe helt spesielle vielsesringer? Islandske kunstnere og designere henter ofte inspirasjon fra naturen eller den utbredte folklore- og litteraturhistorien, noe som igjen gir et svært kreativt design. Dette gjelder alt fra malerier til skulpturer, smykker, keramikk og glass. Skólavörðustígur ved Hallgrímskirkja er en gate med stor tetthet av kunstbutikker, designbutikker og gallerier. Her får du kjøpt mye flott kunst- og design. En annen viktig handlegate i Reykjavik er Laugavegur.

Ønsker du alt under ett tak, bør du forsøke kjøpesentrene Kringlan eller Smáralind, som kan friste med store, internasjonale merker. Du vil også kunne finne eksklusive merker, som Hugo Boss og Versace på Island, men hvorfor ikke prøve en av de unike islandske designerbutikkene? Det karrige klimaet på Island har skapt grobunn for mange sterke leverandører av slitesterke friluftsprodukter. Forsøk butikker som 66 Degrees North eller Cintamani for å ruste deg skikkelig til ditt neste friluftseventyr under din weekendtur til Island.

Slå deg løs – prøv Islands mest spennende aktiviteter

Natur og friluft er Islands hovedattraksjoner, så premissene er derfor lagt for et av de heftigste friluftseventyrene du noen gang vil oppleve, hvis du velger det. Sørg for å ta med deg fotoapparatet, for dette kan bli noe å fortelle barnebarna om. Hvis du vil starte pent, kan du innlede med fotturer. Dette kan innebære alt fra å gå gjennom frodige grønne daler til å krabbe opp bratte fjellskrenter. Du kan treffe på alt fra varme kilder og lava, til enorme isbreer og fossefall underveis. Ønsker du enda mer spenning, kan du bli med på elvepadling, båtturer, fiske, ridning (ikke gå glipp av en tur på den berømte islandshesten!), hvalsafari eller sommerskisport. Island er også egnet for jakt hvis du ønsker det, og da har du i tillegg muligheten til å bo i lavvo for natten og steke din egen middag over bålflammene.

Når du er ute i naturen, for eksempel på ryggen til en islandshest, kan du oppleve nordlysfenomenet. Sommermånedene på Island er preget av midnattssol, som også gir en helt spesiell stemning. Hvis du vil, kan du utnytte det ekstra lyset til å spille midnattsgolf. Det finnes mange golfmuligheter på Island, ettersom øya er ganske flat. Av andre sporty alternativer finnes det superjeepsafari, rafting, isklatring, snorkling og snøscooterturer. Ønsker du derimot å ta det helt med ro, kan du heller foreta en rundreise gjennom Islands mange spa- og velværetilbud. Du starter naturligvis med et frigjørende bad i en varm kilde, før du tar steget videre og får massasje og spa-behandling.