Theme Name

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendtur
Bergen

Intro

Bergen-weekend

Å, Vestland, Vestland, når eg ser deg slik, med fagre fjell og fjord og tronge vik ... Når du finner en liten lunge i tidsskjemaet, trenger du ikke nødvendigvis reise utenlands – unn deg en tur til ville, vakre (og tidvis svært våte) Bergen. Bergen er et flott reisemål, og det er få byer som kan skilte med en like rik historie. Historien ligger faktisk fortsatt tykt utenpå byen – for eksempel ved Bryggen og lenger ut mot Sandviken. Ved siden av Bergens rike kultur- og historietilbud, er byens beliggenhet i særklasse. Mellom de syv fjell ligger fredelige Bergen ved Vågen og ønsker deg velkommen med måkeskrik og fersk fisk. Uansett om du reiser alene, med gutta, jentene eller jobben, har Bergen det du trenger for å lade batteriene. Forretningshotellene er godt representert, helt fra flyplassen og inn til sentrum.

continued

Ønsker du et romantisk sted for deg og kjæresten, er det også nok av valgmuligheter i sentrum. Det fine med Bergen er at avstandene aldri er store, og uansett hva slags innkvartering du måtte ønske, finner du det i rimelig avstand til alt det andre byen har å by på. Enten det er naturopplevelser, museer, shopping eller uteliv som trekker mest i deg. Bryggen har over 1 000 år med historie å by på, samtidig som Bryggen er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Bergen kan by på ungt, pulserende natteliv, rolige dager ruslende langs bryggen, eller ekstremsport i scenisk natur. Dersom du heller ønsker unike shoppingmuligheter, er dette uten tvil et av de beste byene i Norge når det gjelder tradisjonell norsk design, og andre unike funn. På tide å være turist i sitt eget land, og oppleve noe av det beste Bergen har å by på!

Top things to Do

Toppattraksjoner

Turløypene innover fjellet er også flotte, og hvis du føler for det, kan du gå helt til Ulriken og ta gondolbanen ned igjen derfra. Turen tar deg rundt fire timer, men er vel verdt det. Bryggen er også et av de stedene du bare må få med deg. Her finner du sjarmerende, autentisk bebyggelse fra middelalderen, servering og mange artige suvenir- og designbutikker. Like ved Bryggen finner du også Håkonshallen og Rosenkrantztårnet. Håkonshallen var tidligere festsal og kongebolig, og ble reist av Kong Håkon Håkonssen for over 750 år siden. Naboen Rosenkrantztårnet blir på sin side regnet som det viktigste renessansemonumentet i Norge.

Du bør også bevege deg mot Sandviken etter besøket på Bryggen. Her finner du sjarmerende små trehus og Gamle Bergen museum, som gjengir autentisk bebyggelse fra 1700- og 1800-tallet. Edvard Grieg trenger vel ingen nærmere introduksjon, men du bør stikke innom Troldhaugen, stedet komponisten bodde de 22 siste årene av sitt liv. I dag er dette et stort museum, og en reise tilbake i historien du ikke vil gå glipp av. I løpet av din weekend i Bergen må du også få med deg Fisketorget, hvor det alltid er yrende liv. Her kan du få tak i fersk sjømat, frukt, grønnsaker, blomster, kunsthåndverk og suvenirer.

Reiser du litt utenfor Bergen sentrum, til Fantoft, finner du en stor studentlandsby, og dessuten en gammel stavkirke. Denne stavkirken ble opprinnelig bygget i Sogn i 1150 og flyttet til Fantoft i 1883. Den ble totalskadet i en brann i 1992, men er nå gjenreist i full prakt. Brannen i 1992 var heller ikke hvilken som helst brann, den ble nemlig påtent av en satanistisk gruppering. Dette er dermed en kirke med en lang og spesiell historie. Langs Lille Lungegårdsvann finner du et knippe museer som fort gjør at du glemmer tiden. De såkalte KODE-museene har en imponerende kunst- og designsamling, bestående blant annet av mesterverkene til Edvard Munch, Pablo Picasso, Paul Klee, J.C. Dahl og Nikolai Astrup. Vandre gjennom de fire museumsbyggene, samtidig som du reiser 500 år tilbake i tid! Føler du for enda mer naturskjønnhet bør du gå over mot Nordnes, nyte utsikten og kanskje til og med ta deg et bad.

Did you know that?

Visste du at …

… Bergens torgallmenninger opprinnelig ble laget for å hindre branner fra å spre seg? 

… Bergen består av mange små smau eller smug. Det trangeste smuget er kanskje Dyvekegangen, med sine snaue 67 cm. 

… Bergen var en av Hanseatenes hovedstasjoner for handel, sammen med byer som London og Brügge? 

… Bergen angivelig har Norges største tre, i Hestebergsveien mot Fløyen? 

The local perspective

Bergensernes favoritter

Bergensere simpelthen elsker Nordnes når det er fint vær. Sett deg gjerne først på Verftet og nyt utsikten og noe å spise og drikke, før du beveger deg videre. Ta gjerne med deg en engangsgrill og et pledd også – og badebukse, hvis du føler for å dyppe deg i frisk sjø. Fra fjord til fjell: Gullfjellet er den høyeste fjelltoppen i Bergen, med spektakulær utsikt. Ikke mange turister finner veien hit, noe kanskje fotografen i deg vil sette pris på? Bergenserne er også utrolig patriotiske. Hvis Brann spiller fotball på Brann Stadion, er det en helt særegen stemning, både før, under og etter kampen. Det finnes mange Brann-sanger, og bergensere kan alle utenat, men favoritten er kanskje ”Vi é Brann fra Bergen, Brann fra Bergen é vi! Vi é verdens beste lag, det vet jo alle i dag!”

Når det gjelder shopping, bør du for eksempel prøve Skostredet for nettopp skoshopping, og fortsette langs sidegatene for å oppleve det yrende og sjarmerende sentrumslivet. Mindre stress en storbyshopping, og større sjanser for å finne noe unikt. Her kan du finne smalere butikker med alt fra kunst, design og musikk. Det finnes også en gode butikker i området rundt Nygårdsgaten, og Nygårdsgaten er også et knutepunkt for uteliv. Mange studenter ferdes på det såkalte Kvarteret, og i området finner du også Garage – en legendarisk rockeklubb. Vær forberedt på høy konsertfaktor i helgene. Er ikke Garage eksotisk nok, bør du prøve Hulen. Hulen er et utested hugget rett inn i fjellet rett over Nygårdshøyden - ikke engang Oslo kan ikke matche et så stilig konsept. Her har mange storheter spilt konsert, og det er alltid mye folk her i helgene – uansett program.

Shopping i Bergen

Bryggen er absolutt stedet for deg som ønsker pynteartikler, kunst og design til hjemmet. Her snakker vi norsk design, ofte krystall og forskjellige steintyper rett fra den norske bergveggen. Her kan du også finne mange gode ullplagg, eller for eksempel designerregntøy, noe som kan komme godt med i Bergen. Er du på utkikk etter suvenirer, vil du også finne et stort utvalg, enten her eller på Fisketorget. På Fisketorget kan du også kjøpe med deg en pose med ferske reker eller annen sjømat, eller nyte en fiskesandwich laget på stedet. Bergen har et stort utvalg kjøpesentre; Kløverhuset, Exhibition, Galleriet og Bergen Storsenter i sentrum. Hvis ikke dette utvalget skulle tilfredsstille deg, kan du reise 15-20 minutter utenfor byen til Lagunen, som er Norges største kjøpesenter! I de små parallellgatene til hovedgatene finnes det også stadig flere unike småbutikker. Let, og du vil finne – alt fra alternativbutikker til godt assorterte LP- og vintagebutikker.

Aktiviteter under en weekend i Bergen

Du bør sørge for å få med deg Akvariet på Nordnes. Timer du det riktig, får du med deg matingen av selene, noe barna vil elske. Noe annet barna vil like, er det store viten- og opplevelsessenteret VilVite. Utstillingene er interaktive og perfekte for nysgjerrige barn og voksne. Kjenn på sentrifugalkraften, lag værmelding i værstudio og få en robot til å snakke og synge. Om helgene er det også live vitenskapsshow med eksperimenter på scenen!

Er du først i fiskebyen Bergen, kan det også være verdt å prøve fiskelykken. Hele Bergen står til din disposisjon – havet, kysten, fjordene og fjellvannene. Det er også mulig å utforske fjordene om bord på en båt, uten nødvendigvis å fiske. Det dukker stadig opp nye direkteruter til utenlandske storbyer. Kommer du ikke helt frem, kan det være et godt alternativ å reise til nærmeste by og oppleve en spennende reisevei derfra. Eventuelt kan du dele opp overnattingene, slik at du får opplevd enda litt mer og har enda flere reisemål å sjekke av på listen din. Orienter deg godt på forhånd, og sjekk ut muligheter for å hoppe på et charterfly. Det finnes rikelig med båtalternativer til en rekke europeiske storbyer, noe som gjør reiseveien enda behageligere. Bestill gjerne også en leiebil ved ankomst, slik at du står enda friere til å få maksimalt ut av helgeturen din.

Transport

Du kan ta deg til Bergen med fly som går ofte fra norske storbyer. Et annet alternativ er ekspressbåt fra Stavanger eller Bergensbanen fra Oslo. Bergensbanen er en attraksjon i seg selv, hvor du kan se høyfjellet med snødekte tinder underveis. Når du først er her, bør du unne deg en leiebil, gjerne i kombinasjon med et hotell i Bergen. Da står du mye friere til å utforske Bergens herlige distrikter og fjellandskap. Sotra, rett utenfor Bergen, kan by på skjærgårdsidyll hvis du er heldig med været. Da er det svært praktisk med egen bil. Ellers kan du nyte Bergens stolte Bybane, som tar deg gjennom hele byen og omegn. Andre alternativer er buss eller simpelthen å bruke beina. Sistnevnte går fint i Bergen, ettersom avstandene aldri er veldig store.