Need Some Inspiration?

Select a Theme
Storbyferie
Rome

Intro

Storbyferie i Roma - den evige stad

Roma. Smak på navnet, og du vil sannsynligvis få en rekke bilder i hodet. En storbyferie i Roma passer for absolutt alle og er noe du bør unne deg minst én gang i livet. Byen, som ofte kalles den evige stad – eller kjærlighetens by, er først og fremst slående vakker. Å gå rundt i Roma er som å gå rundt i en levende historiebok, med flere tusen års historie gjemt i hvert monument, vegg og byggverk. I tillegg er Roma så full av berømte steder at det nesten kan ta pusten fra en nøktern nordmann. Våren og høsten er perfekt for en storbyferie i Roma. Sommeren kan nemlig være fryktelig varm. Billettprisene stiger om sommeren, men så fort skoleferien er over, finner du en rekke knalltilbud på flybilletter eller pakketurer til Roma, så her er det bare å kaste seg på om du har mulighet til å reise bort!

continued

Den italienske hovedstaden gjør et mektig inntrykk – gang på gang. Nesten uansett hvor du befinner deg i byen, har du utsikt til noen av verdenshistoriens mest berømte bygninger: Colosseum, Pantheon, Peterskirken eller Forum. Runder du et hjørne, kan du plutselig stå foran den mest berømte fontenen i verden, Trevifontenen (Fontana di Trevi). Kaster du en mynt over skulderen og ut i fontenen, skal dette være en garanti for at du kommer tilbake til Roma, og kanskje til og med finner deg en vakker italiener å gifte deg med. Er du på storbyferie i Roma, kan det være lurt å spre de største severdighetene over flere dager, ellers kan inntrykkene bli for overveldende. I Spansketrappen kan du ta en avslappende hvil. Nyt folkelivet med en is på dagtid, eller gjøre som italienerne selv; kos deg med et glass i nærheten av trappen om kvelden.

Top things to Do

Toppattraksjoner

Hvor skal man begynne? Hele Roma er en attraksjon i seg selv. Og her nytter det ikke å være blasert å tro at man skal holde seg unna turistattraksjonene. Da går du glipp av byen. Jo, det er mange turister som velger storbyferie i Roma, men vær tidlig ute eller kom like før stengetid, så unngår du de verste køene.

Historiske byggverk

Colosseum kan være et godt sted å starte for å suge inn følelsen av det historiske Roma. Det 2 000 år gamle amfiteateret er Romas mest berømte landemerke, og det gjør et mektig inntrykk. Det anbefales å kjøpe billett for å få det fulle inntrykket av den fantastiske arenaen. Se for deg datidens gladiatorkamper og løvekamper foran så mye som 50 000 elleville tilskuere.

Pantheon er et annet av byens ikoniske bygg, som også er omtrent 2 000 år gammelt. Det ble opprinnelig bygd som et tempel, men er i dag en kirke – og et av verdens best bevarte historiske bygg. Pantheon ble bygd av keiser Hadrian og var trolig et tempel for de klassiske romerske gudene – Pantheon betyr alle guder. Bygget har vært inspirasjon for arkitekter i flere generasjoner og over hele verden. Også her bør du gå inn – først da forstår du hvor stort Pantheon er. Om kvelden er det hyggelig å spise middag på en av de mange restaurantene som har utsikt til det majestetiske bygget. Dessuten er det plass for ungene å løpe rundt mens du nyter den deilige italienske maten og et godt glass vin. Prøv for eksempel Casa Coppelle, La Rosetta (sjømat) eller Maccheroni. Det kan være lurt å bestille bord på forhånd.

Ta pustepauser

Campo de’ Fiori er kanskje ikke det stilleste stedet i Roma, men et spennende og morsomt sted å rusle rundt på måfå – både dag og natt. Om dagen kan du handle litt på markedet, spise en Caprese (italiensk tomat- og mozzarellasalat) og drikke et glass vin, eller rett å slett bare se på folk og bygninger. Om natten er det fullt av folk og liv på og rundt de mange populære restaurantene og barene. For en pust i bakken er det obligatorisk å oppsøke en av Romas mange plasser – eller piazzaer: Piazza Navona, Piazza del Popolo, Piazza San Pietro – det finnes mange av dem, og noen av dem er roligere steder – hvis du vil gjemme deg litt bort for en stund.

Verdens minste stat

Det er to severdighet du ikke kommer unna: Vatikanet og Peterskirken. Fullt av turister, ja, men så fulle av historie, inntrykk, kunst og kultur at du ikke kan gå glipp av dem. Vatikanstaten er verdens minste stat og har vært styrt av paven siden 1929. Det bor cirka tusen mennesker her. For å se alt trenger du nesten en hel dag. Ikke gå glipp av Michelangelos berømte skulptur Pieta – eller freskene i taket på det sixtinske kapell. Her finner du også Michelangelos berømte maleri Adams skapelse, også kalt Guds finger. Er du heldig, kan du se Paven hilse på folket på Petersplassen på søndagene.

Did you know that?

Visste du at …

... alle myntene i Trevi-fontenen blir samlet inn hver dag? De beløper seg til ca. 3 000 euro og gis til veldedighet. Kaster du en mynt over skulderen, betyr det at du kommer tilbake til Roma. To mynter vil sikre at du møter ditt livs kjærlighet. Og tre? Jo, det betyr at du kommer til å gifte deg med en italiener. Visstnok.

... Roma har 280 fontener og mer enn 900 kirker?

... en romersk legende sier at Romulus hadde en tvillingbror kalt Remus? Som babyer ble de to guttene forlatt i området som senere skulle bli til byen Roma. En hunnulv fant dem og oppfostret dem, men da guttene vokste til, drepte Romulus broren Remus i en slåsskamp. Dermed ble Romulus den første kongen i Roma (som ble grunnlagt i år 743 før Kristus).

Find things you can do in Rome

The local perspective

Lokale favoritter

I motsetning til mange andre storbyer, så finner du lokalbefolkningen også i sentrum. Italienerne elsker å være ute og henge rundt på sine vakre piazzaer – gjerne om kvelden med et glass vin. Også i Spansketrappen finner du italiensk ungdom med gitarer, vin og svermerier på gang. De går ofte ut mange sammen, enten det er familier eller vennegjenger, spiser pizza, drikker øl eller vin, og går på bar etterpå. Skal du finne de ekte, italienske restaurantene med god og rimelig mat, kan du gå etter stemmene: Der det skravles høylytt på italiensk, er det ofte god mat.

Kaffe er for italienerne det samme som te for engelskmennene – de elsker det og setter sin stolthet i å servere god kaffe. På de små, lokale kaffebarene treffer du ofte italienere fra Roma. Om kveldene elsker de å pynte seg, og de viser seg gjerne fram i for eksempel Via del Corso. De store museene og attraksjonene har flest turister, mens romerne liker å gå på utstilling eller konsert – og fotballkamp!

En perle på den andre siden av elven Tevere, og kanskje den mest “ekte italienske” delen av Roma, er bydelen Trastevere. Litt roligere, litt mindre prangende, større andel lokalbefolkning, mer dagligliv og tonnevis med sjarm. Ta med kart, kikk inn i noen av smågatene, og du kan se en flik av italiensk hverdagsliv som du ikke finner i sentrum. Plassen foran den hyggelige Santa Maria-kirken er Trasteveres hjerte, og her er det fullt av liv og røre om kvelden. Flere steder har åpent til langt på natt, og her kan du treffe og flørte med lokalbefolkningen om du vil. Italienske menn går ikke av veien for en flørt!

Storbyferie i Roma med barn

Hvis du reiser med barn, bør du besøke parken på Piazza Argentina, ikke langt unna Piazza Novona, i løpet av din storbyferie i Roma. Midt på den historiske (men veldig trafikkerte) plassen finner du massevis av katter som lever i ruinene. Dette er et privat tiltak som hjelper mange av Romas herreløse katter – og dem er det mange av! Her får de mat, vann og vaksiner, og de ser ut til å elske livet i de historiske ruinene.

Det er rett og slett praktisk umulig å nevne alle severdighetene i Roma. En av de mest besøkte er Forum, der du går i fotsporene til Julius Cæsar. Alle ruinene kan være litt forvirrende, så ta med en guidebok – eller bestill en guidet tur dersom du er spesielt historieinteressert. De mange museene og historiske monumentene kan bli litt kjedelige for de minste i lengden, så et fint avbrekk kan være å ta turen til Villa Borghese. Det er den mest sentrale parken i Roma, og her kan ungene løpe rundt uten at du trenger bekymre deg for trafikken. Roma er nemlig heftig trafikkert, men avstandene er ikke større enn at du kommer langt til fots med et godt kart. Det er dessuten en fin måte å se byen på. Ikke glem å kaste en mynt i Fontana di Trevi – fontenen som er udødeliggjort i filmen La Dolce Vita. I Fellinis film fra 1960 bader svenske Anita Ekberg i fontenene, men vær obs på at dette er strengt forbudt i dag. Selv om mange prøver.

Quote: “Uansett hvor jeg reiser, så er det det en mengde med folk som følger etter meg. I Roma, allerede i det jeg lander på flyplassen, kysser selv mennene meg. Jeg elsker Roma.” (Muhammad Ali)