Need Some Inspiration?

Select a Theme
Storbyferie
New York

Intro

Storbyferie i New York – drømmen til virkelighet

Mange nordmenn drømmer å dra på en ordentlig storbyferie, og når det kommer til storbyer er det ingenting som slår New York. Denne ikoniske byen har vært senter for utallige sanger, filmer og kunstverk. Byen har en rekke ganger blitt kåret til verdens beste by å besøke, og det er ikke uten grunn. En storbyferie i New York byr på utrolig mange muligheter, og passer like bra for kameratgjenger som for familier og kjærestepar. De siste årene har prisene for å fly til New York gått kraftig ned, noe som har gjort det enklere å realisere drømmen. Og med flere direkteruter slipper du nå å kaste bort unødvendig mye tid på flyet. Du må imidlertid være forberedt på at det koster en del å bo på hotell i New York, spesielt hvis du reiser i høysesongen.

continued

New York er en veldig stor by, og du vil ikke være i nærheten av å få med deg alle byens spennende attraksjoner og severdigheter i løpet av det første besøket ditt. Derfor kan det være lurt å planlegge hva du skal gjøre under din fantastiske storbyferie i New York. Det viktigste å bestemme seg for aller først er hva du har lyst til å se, eventuelt hva slags type storbyferie i New York du ønsker. Ønsker du å se de store attraksjonen? Eller bare å oppleve New York, med lokale barer, live-opptredener, gatekjøkken og gule taxier? Reiser du alene, eller med venner? Reiser du med kjæresten? Da kan en romantisk weekend være perfekt. Kanskje drar du til metropolen for å shoppe? Det er uendelig mange grunner til at folk reiser til New York, og byen skuffer ingen, uansett interesser og reisegrunner.

Top things to Do

Populært i New York

Første gang du besøker New York, vil nok du, som de fleste andre, gjerne få med deg de tingene New York virkelig er kjent for – enten det er områder i byen, severdigheter, shoppinggater eller andre turistattraksjoner. Nedenfor gir vi deg våre best tips for en vellykket første storbyferie i New York.

New Yorks største attraksjoner

Du kommer ikke unna en tur ut til Frihetsgudinnen når du er i New York. Denne statuen er selve symbolet på byen, og den ligger på øya Liberty Island – som har en svært interessant historie. For å komme deg ut til øya tar du båten fra Battery Park. Empire State Building er et annet verdenskjent ikon i New York, og fra utsiktsplattformen i 86. etasje har du fantastisk utsikt over byen. Nylig ble også Freedom Tower ferdigstilt på Ground Zero, og dette bygget er nå det høyeste i New York. Du har fantastisk utsikt også fra dette bygget, men køen kan være veldig lang. Når du har fått litt bedre oversikt over byen, retter du kursen mot Times Square, som du vil kjenne igjen fra utallige filmer og TV-show. En selfie fra Times Square er obligatorisk når du er på New York-ferie. Når du trenger en liten pause, går du til Central Park og slår deg ned på en av de mange plenene som bader i solen.

Museer i New York

Dersom du er interessert i kunst og kultur, kan New York by på mange av verdens mest kjente museer. Blant den yngre garde er Museum of Modern Art, eller MoMA som det ofte bare kalles, svært populært. Her er det mange spennende verker fra en rekke internasjonale kunstnere. Museet med den mest spesielle arkitekturen i byen, er nok Guggenheim Museum. Der stilles det ut verker av blant andre Paul Cézanne, Max Ernst og Pablo Picasso. Avslutt museumsrunden med en tur til Metropolitian Museum of Art. Dette er et massivt museum med en samling av mer enn 2 millioner gjenstander. Siden museet er såpass stort, lønner det seg å tenke litt over hva man vil se, før man drar dit.

Shopping i New York

Det er få, om noen, byer som kan hamle opp med New York hvis shopping er noe du liker å gjøre når du er på storbyferie. Du kommer ikke utenom de store shoppinggatene hvis du vil ha den komplette shoppingopplevelsen under din New York-storbyferie. Den mest kjente handlegaten i byen er 5th Avenue. Det er en ganske dyr gate, side mange av de store luksusbutikkene holder til der. Er du på jakt etter de populære kjedebutikkene, kan du heller at turen til SoHo. Gaten Broadway i SoHo, er et godt utgangspunkt. Foretrekker du store kjøpesentre eller varehus, har du også mye å velge mellom. Bergdorf Goodman, Saks, Bloomingdales og Macys er gigantiske varehus som har det meste du kan tenke deg. Du skal ikke se bort fra at du har fylt koffertene etter noen timer på varehusene!

Did you know that?

Visste du at…?

… det kan koste over 2 millioner kroner for å få tillatelse til å sette opp en pølsebod i Central Park i ett år?  

… litt under 50 % av innbyggerne i New York over 5 år snakker et annet språk enn engelsk hjemme? Det er med andre ord ikke uten grunn at New York kalles en flerkulturell by! 

… New York City var hovedstaden i USA på 1780-tallet? Etter hvert ble hovedstaden flyttet til Philadelphia, før den til slutt havnet i Washington D.C. 

(Kilder)

Find things you can do in New York

The local perspective

Newyorkernes favorittsteder

Hvis du føler du har sett nok av de store, populære attraksjonene i byen under din storbyferie i New York, er kanskje tiden inne for å oppsøke noen av favorittstedene til byens innbyggere. På disse stedene er tempoet ofte mye roligere enn rundt de store attraksjonene og severdighetene i sentrum, og det er betydelig færre turister. Det er alltid populært å besøke parker når man er på ferie, og i New York er det selvfølgelige Central Park som dominerer. Newyorkerne velger imidlertid ofte å ta turen til Tomkins Square Park i stedet. Denne parken har virkelig mye historie, og anses av mange som fødestedet for postmodernismen. Parken ligger i East Village, og ikke bli overrasket om du ser kunstnere stå i parken med staffeliene sine og male.

Eller hva med en tur til et kunstmuseum ikke så mange turister vet om? Morgan Library & Museum har fokus på kunst og kultur fra Himalaya i Asia og er perfekt når du trenger et avbrekk fra byen. Mange newyorkere kommer hit for å meditere, siden museet har egne områder for nettopp dette. Hvis du ønsker å bo som en newyorker, kan det anbefales å bestille overnatting på pensjonat eller bed&breakfast i stedet for et stort hotell. Mange reisende som har opplevd New York fra et ekte hjem, sier det er den desidert beste måten å oppleve livet som en ”virkelig newyorker” på.

På shoppingfronten er det en rekke gater innbyggerne foretrekker fremfor de store handlegatene, som 5th Avenue. Ta heller turen til Prince Street og Spring Street, hvor det er mange små motebutikker som i mange tilfeller drives av enn så lenge ukjente designere. Her kan du med andre ord gjøre ordentlig kupp samt kjøpe virkelig unike klær.

Sportsopplevelser på storbyferie i New York

Mange nordmenn er interessert i sport, og i New York har du muligheten til å se noen av verdens mest kjente lag spille på hjemmebane. Byen har to baseball-lag, New York Yankees i Bronx og New York Mets i Queens. Sesongen for baseball i USA varer fra april til oktober. En baseball-kamp varer lenge, gjerne 4–5 timer, så sett av godt med tid til denne opplevelsen. Er du heldig, får du sett en home run i løpet av kampen!

Det er imidlertid amerikansk fotball som er den desidert største sporten i USA, og i New York holder lagene New York Giants og New York Jets til. Fotballkampene i NFL spiller fra september til april, og overlapper dermed baseballsesongen perfekt. Siden sporten er så populær i USA og New York, rives billettene ofte bort raskt. Det lønner seg derfor å være tidlig ute med å kjøpe billett, så du ikke blir skuffet!

Er det basketball du vil se i løpet av din New York-storbyferie, må du velge mellom lagene New York Knicks og New Jersey Nets. Det er førstnevnte lag som er mest populært, og de spiller hjemmekampene sine midt i New York – i Madison Square Garden. Det er kjendiser på nesten hver eneste kamp, så ikke bli forbløffet om du ser noen kjente fjes. Basketballsesongen varer fra november til april.

Sist, men ikke minst, har byen to lag i ishockey, som også er en svært populær sport i USA. Her er det lagene New York Rangers og New York Islanders som kjemper om oppmerksomheten din. Uansett om du velger å se en ishockeykamp, basketballkamp eller noe annet, kan vi love deg en fantastisk opplevelse du vil huske i lang tid.