Need Some Inspiration?

Select a Theme
Storbyferie
Berlin

Intro

Storbyferie i Berlin

Berlin er Tysklands hovedstad og landets største by og er blant annet kjent for sin kunst, sitt yrende natteliv og ikke minst moderne arkitektur. Dette er en by med en rik historie, og bør være et naturlig reisemål enten man er interessert i å dra på vennetur eller på en litt mer avslappende reise med sin bedre halvdel. En storbyferie i Berlin vil kunne tilfredsstille de mest kresne, og kan blant annet by på et enormt utvalg av kafeer, barer, museer og en lang rekke historiske severdigheter. Berlinerne er kjent for sin forkjærlighet for fest, og mang en student, artist eller spirende kunstner har slått seg ned her på jakt etter inspirasjon, likesinnede og alt det livet i Berlin har å by på. Den fantastiske filmen ”Der Himmel über Berlin” fra 1987 er et must å se for alle som planlegger et besøk til denne byen!

continued

Store deler av byen ble lagt delvis i grus under 2. verdenskrig, men når man drar på storbyferie i Berlin vil man se en by som har blitt bygd opp igjen med en spektakulær moderne arkitektur. Berlin er en unik blanding av dyster historie og fortellinger om nytt håp. Byen har flere historiske monumenter og steder fra andre verdenskrig enn noen annen europeisk by. Berlin er også en av de største byene i Europa, så det anbefales å sette av god tid om man ønsker å oppleve det byen har å by på, både det historiske, det visuelle og den fantastiske kulturen. Det sies at det er umulig å gå seg vill i Berlin (”du ender bare opp ved muren uansett”), så husk å sette av noen timer til bedagelig rusling også. Deler av Berlinmuren er forøvrig nå et fantastisk syn fullt av grafittikunst om håp for fremtiden.

Top things to Do

Populært i Berlin

Berlin er et av de desidert mest populære reisemålene for storbyferie i Europa, og det er ikke uten grunn. Det mangler ikke på ting å se og gjøre i Berlin, men samtidig kan det være greit å være forberedt, siden det kan være litt forvirrende å komme seg rundt om man er ny i byen, spesielt med kollektivtransport. Kart og periodebillett på kollektivtransporten anbefales på det sterkeste! En storbyferie i Berlin vil ikke være komplett før man har opplevd de mest populære attraksjonene der.

Brandenburger Tor

De fleste har hørt om Brandenburger Tor, og det er definitivt ikke uten grunn. Brandenburger Tor befinner seg i bydelen Mitte, som regnes som det historiske sentrum av byen og ligger i det tidligere Øst-Berlin. Bydelen er ett av områdene man bare er nødt til å få med seg på en Berlin-storbyferie. Spredt rundt i dette distriktet er det også et rikt utvalg av kafeer, restauranter, museer, gallerier og utesteder, for ikke å snakke om en lang rekke severdigheter av historisk interesse.

Riksdagsbygningen

Ikke langt unna Brandenburger Tor, i det tidligere Vest-Berlin, ligger en annen av byens mest populære reisemål, nemlig Riksdagsbygningen. Riksdagsbygningen er et majestetisk bygg som huser Tysklands parlament, og er definitivt verdt å få med seg. Det er gratis inngang, men noe kø må påregnes. Man kan bestille besøkstid på Internett i forveien, som kan skrives ut (husk å ta med pass!). I området rundt finner man også det man må kunne kalle byens shoppingmekka. Her bugner det av butikker, og alle de beste og dyreste butikkene finner du her.

Berlinfilharmonien

Dette passer muligens ikke for alle, men Berlinfilharmonien – eller Berliner Philharmoniker som det heter på tysk – regnes som et av verdens beste symfoniorkestre. Om ikke annet kan det anbefales å ta en tur til konsertlokalet i nærheten av Potsdamer Platz, som skiller seg enkelt ut fra omgivelsene med sitt gule, teltformede bygg. Inne i selve konsertlokalet ble sitteplassene som omkranser scenen, regnet som revolusjonerende da bygget ble åpnet for 50 år siden.

Fjernsynstårnet

Som et av prestisjeprosjektene til kommunistregimet i Øst-Tyskland ble byggingen av dette tårnet fullført i 1969, og tårnet er det høyeste byggverket i Berlin med sine 365 meter over bakken. Det er med andre ord et perfekt reisemål for å nyte utsikten over byen, enten man velger å nyte en matbit i den roterende restauranten eller fra tårnet helt øverst. Og hvis du er heldig med været, kan du se hele byen i sin fulle prakt fra toppen.

Did you know that?

Visste du at …

… Berlin er ni ganger så stor som Paris med sine nesten 900 km2? Byen er også en av de minst tettbefolkede i Europa med sine rundt 3,5 millioner innbyggere. 

… det er rundt 1 700 broer i Berlin, langt flere enn i Venezia? Tallet er litt avhengig av hvem man spør, men ligger i hvert fall et sted mellom 1 400 og 1 700. Venezia har ”bare” rett i overkant av 400. Kanskje den vakreste av de alle er Oberbaumbrücke. 

… et av Europas største kjøpesentre ligger i Berlin? Med 60  000 m2 fordelt over åtte etasjer bør det være noe der for enhver smak, så det er gode mulighet for å bruke både mye tid og penger på Kaufhaus des Westens (KaDeWe). 

… en av verdens største dyreparker ligger i Berlin? Zoologischer Garten har hele 19 000 dyr fra nesten 1 500 forskjellige dyrearter. 

Find things you can do in Berlin

The local perspective

Innbyggernes favoritter

Berlin er kjent for å være både en by for de hippe og kule samt en by med mye kunst og kultur. Det formelig kryr av gallerier, utstillinger og museer i byen, og det er nok ikke uten grunn at Berlin har blitt kjent for å være en av verdens beste byer for de som er glad i dette. Enten man liker kunst eller ei, så anbefales det å ta turen innom et museum for å få den ultimate opplevelsen av byen. Det kan også nevnes at det er hele 175 museer i Berlin, så selv om det skulle regne når man er på besøk, bør man klare å finne steder der man kan få tiden til å gå.

Man kommer heller ikke unna et besøk på ett av de mange matmarkedene eller en av utekafeene når man er på storbyferie i Berlin – om man ønsker å oppleve byen på samme måte som de som bor der. Berlinerne har for øvrig også en egen type kaffe latte kalt ”milchkaffee”, som drikkes i en stor kopp uten hank. En tur til Berlin blir ikke det samme om man ikke prøver dette.

Av andre opplevelser man bør få med seg i denne fascinerende byen, kan vi også nevne Görlitzer-parken som er en stor og grønn park med flerfoldige matmarkeder i helgene, for ikke å snakke om loppemarkeder, hunder, hippe berlinere og haugevis med turister. Babylon kino kan også være verdt et besøk om man er ute etter et litt unikt kinobesøk. Her er det nemlig mulig å nyte hjemmebakte kaker mens man lener seg tilbake i fløyelskledde seter. Clärchens Ballhaus er verdt å nevne som et sted det kan være morsomt å besøke. Dette er rett og slett Berlins siste ekte dansehall, med god mat, drikke og temakvelder, for eksempel tango, salsa og foxtrot. Ellers kan det nevnes at berlinere er viden kjent for å være glad i festivaler og uteliv generelt, og det skorter ikke på steder hvor man kan nyte en øl eller gå på nattklubb. Nattklubbkulturen i Berlin regnes nærmest som en livsstil, og musikk er en religion for mange berlinere.

Et møte med historien i Berlin

Det formelig oser av historie i Berlin, og en tur til restene av den kjente muren er obligatorisk når man er på storbyferie i Berlin. Muren ble reist i 1961 og stod frem til den ble revet i 1989, og den var hele 155 km lang. I dag står det naturligvis ikke igjen så mye, men det finnes likevel et stykke på litt over 1 km i det som kalles East Side Gallery, som står som et viktig historisk monument. Det ligger også en utstilling langs restene, som tar for seg murens historie, og det er noe man bør få med seg. East Side Gallery regnes forøvrig også som verdens største utendørsgalleri.

Det er som kjent mye historisk sus over Berlin, og et besøk til Holocaustmonumentet er definitivt verdt å sette av tid til på storbyferie i Berlin, selv om det kan være en sterk opplevelse. Dette er nemlig et minnesmerke over alle de millioner av jøder som ble drept under 2. verdenskrig. Monumentet består av hundrevis av rektangulære betongblokker satt opp i et symmetrisk mønster på et 200 x 200 m stort område. Bunkeren til Hitler lå også i nærheten, men denne er ikke merket på noen måte og kan heller ikke besøkes..

Checkpoint Charlie er et annet historisk viktig sted du bør besøke. Under den kalde krigen var dette et krysningspunkt mellom Vest-Berlin og Øst-Berlin, og det var ment som et sted hvor utlendinger og allierte tropper kunne ta seg gjennom muren. I dag står en kopi av boden og tilhørende sandsekker igjen som et minne om den kalde krigen og splittelsen av Tyskland.