Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skiferie
Sveits

Intro

Stå på ski i Sveits

Sveits er en perle av et høyfjellsland. Hele 70 % av landets samlede areal er nettopp fjellområder. Her finner du også noen av Europas høyeste fjell. Det er derfor naturlig å tenke på Sveits når det er snakk om skiturer. En skireise til Sveits kan by på en vinterferieopplevelse du vil huske i lange tider. Har du anledning, vil en slik tur få deg til å dra tilbake hvert år. Her er det så mye vill natur og heftige skibakker at skikjøreren alltid vil at skiferien skal vare én dag til. Sveits er verdenskjent for de spektakulære Alpene, idylliske innsjøer, musikkfestivaler blant storslåtte fjell, kunstretningen dadaismen og det berømte fysikklaboratoriet CeRN. Selv om Sveits hovedsakelig er kjent for ski og natur, har det lille landet langt mer å by på enn bare snø, for den som ønsker både ski- og kulturferie.

continued

Det er uansett ikke vanskelig å planlegge en skitur til Sveits, og du trenger langt fra være proff for å nyte alt Sveits har å by på. Du kan finne barnevennlige bakker på de fleste stedene om det måtte være aktuelt, du finner bratte heng og fartsfylte løyper om det skulle være preferansen, og du finner afterski-stedene for å toppe en lang, deilig dag i bakken. En skiferie i Sveits står til forventningene og med så mye annet spennende å by på, vil det fortsatt være en perfekt destinasjon for hele familien eller vennegjengen, uansett interesse. En viktig del av planleggingen av din skiferie til Sveits, er gjerne å finne riktig hotell og hvilke aktiviteter en ønsker å gjøre under oppholdet. Under har vi listet opp noen av Sveits' beste attraksjoner og skihotell.

Top things to Do

Skiferie i Sveits – toppattraksjoner

Sveits er det landet med flest 4 000 meter-topper enn noe annet land i Europa, og da skjønner man et dette er et helt rått sted når det gjelder skikjøring. Når du planlegger en skireise i Sveits, er det flyplassene, Zürich International Airport og Geneve International Airport, som gjelder. Fra begge disse stedene når du mange skisteder i Sveits og andre land som Italia, Frankrike og Østerrike.

Det ultimate skistedet i Europa sies å ligge i Sveits. Det er et sted der du 365 dager i året kan stå på ski, og stedet hvor du finner Europas største kjørehøyde – 3 883 meter over havet. Stedet er Zermatt, og det har av mange fått stempelet som det råeste og beste skistedet, ikke bare i Sveits, men i Europa. Zermatt byr på alt fra rolige barnebakker som vil passe godt til barnefamilier, til de utfordrende og bratte hengene for de som ønsker fart og spenning. Ta heisen opp til Kleine Matterhorn for å komme til Europas høyeste skisted og nyt den utrolige utsikten og kjøreforhold. Her er det snø året rundt, og når det faller nysnø er det muligheter for puddersnøkjøring overalt.

I bakgrunnen ruver Matterhorn med sine 4 478 meter over havet på grensen mellom Sveits og Italia. I Italia heter fjellet Monte Cervino. En dag i Zermatt kan for eksempel være å ta heisen opp i bakken for å kjøre ski ned til Cervinia, på Italia-siden. Her kan du nyte et godt måltid mat og lire av deg noen italienske gloser før du tar heisen oppover fjellet igjen. Så kan du seile ned nydelige bakker til Zermatt igjen. En skiferie i Sveits er en helt fantastisk opplevelse. I tillegg er Zermatt en bilfri by. Her forflytter du deg enten med hestedrosjer, el-bildrosjer eller til fots. Et utrolig sjarmerende sted du kommer til å like svært godt.

St. Moritz er også et veldig kjent skisted. Her har det vært arrangert både OL og VM i alpint. Den høyeste toppen her er Piz Nair, 3 017 meter over havet. I Zermatt kan man ordne rimeligere skiferie til tross for at det finnes mange dyre restauranter, barer og hoteller der. Sjekk for eksempel ut det populære Hotel Riffelalp i Zermatt. St. Moritz er hakket dyrere og er stedet mange berømte mennesker velger å dra til for å teste skiene sine. Det sier sitt når over halvparten av hotellene i St. Moritz har fire eller fem stjerner. Mulighetene for å bruke penger er mange, men så får du også luksus så det holder.

Did you know that?

Visste du at …

… midt i byen Bern står det en statue som er over 500 år gammel, av en person som spiser små barn? Den heter Kindlifresser (fritt oversatt ”barnespiseren”), og heller ikke innbyggerne vet årsaken til at denne statuen ble oppsatt. Det verserer noen teorier, men ingen vet helt sikkert hva den skal symbolisere, men litt ubehagelig kan den virke uansett hvor gammel man er.

… Sveits har fjell og store høyder på alle sider, og det har de utnyttet maksimalt? Veier, jernbaner og broer er klargjort til å sprenges ved eventuell invasjon. På den måten skal den invaderende makt hindres i å avansere innover i landet. Berg, fjellsider og skråninger er også rigget for sprengning som skal utløse ras som feier med seg alt og alle nedover dalene. Sveits må sies å være godt forberedt på mange mulige scenarioer, og du har mange grunner til å føle deg trygg i Sveits.

… filmen ˮSelskapsreisen 2ˮ ble filmet inn i Verbier? Så vet du det også.

The local perspective

Bli lokal i Sveits

Sveits er et lite land med flere innbyggere enn Norge, og med langt flere språk og kulturforskjeller. I Sveits snakker de tysk, fransk, italiensk og retoromansk. Verdensberømt for sine oster, fjell, skianlegg, sjokolader og klokker, de aller fleste har et idyllisk bilde av Sveits. Turistattraksjonene står i kø,og dersom du virkelig vil bli en ekte sveitser, er det noen ting du bør kjenne til:

Når en kvinne eller mann hilser på en kvinne, skal en håndhilse, si grüezi, og gi tre kyss i luften (start med høyre kinn!). Kom i tide, og drikk ikke fra vinglasset før alle har fått hvert sitt glass, og sagt ˮwohlˮ (skål).

Alle vet at man ˮmåˮ spise ostefondue og sjokolade i Sveits, men en mindre kjent rett er haselnusslebkuchen, en helt spesiell type pepperkake laget med hasselnøtter. Kornhauskeller i Kornhausplatz 18 i Bern er en nydelig kjellerrestaurant og bar ikke mange vet om, i tillegg til The Rock Garden Restaurant and Bar midt i mellom de gjenværende bymurene rundt gamlebyen.

Dersom du ønsker en helt spesiell tur, anbefaler mange lokale å ta en tur gjennom det gamle arbeiderkvartalet fra middelalderen, Matte-kvartalet, eller å få med seg en konsert på Reitschule (den gamle rideskolen) som nå er en graffitidekket bygning, både elsket og hatet av lokale og tilreisende.

Sveits er et relativt dyrt land å legge skiferien til, men også her finnes det rimelige alternativer. Da er det noen ting du må tenke gjennom på forhånd. Sjekk ut Ski Lodge Engelberg i Engelberg, eller Hotel Blume i Interlaken for en enestående hotellopplevelse. Det som kan gjøre turen rimeligere er blant annet tidspunktet for ferien, destinasjonen og forventningene dine til en slik skireise. Høysesongen er som regel fra februar til begynnelsen av april, eller i påskeferien. Et godt forslag som mange erfarne Sveits-farere kommer med, er å vurdere om man har mulighet til å reise i januar. Selv i januar går det helt fint å sitte i snøen og nyte en appelsin i solen. Og det er mulig å få tak i noe billigere overnatting på den tiden.

Legg skiferien til Sveits

Sveits er et land med høy standard og mange tilbud, et økonomisk fristed og med kilometervis med preparerte bakker og løssnøkjøring så langt øyet kan se. Den allsidige, amerikanske forfatteren Dave Barry skal ha sagt en gang: ”Skiing combines outdoor fun with knocking trees down with your face.” Forhåpentligvis unngår du akkurat denne kombinasjonen, men en skiferie i Sveits vil absolutt by på moro og helt fantastiske naturopplevelser. Alt dette er kun noen klikk unna.

Verbier er også godt kjent og stedet huser, på lik linje med St. Moritz, ofte kjendiser. Her finner du strålende skiforhold, preparerte bakker og gode muligheter for løssnøkjøring. Her ligger Mont Fort med sine knappe 3 400 høydemeter og tilbyr de tøffeste en tur ned et bratt og utfordrende heng, 1 300 meter fra topp til bunn. Verbier byr på vanskelige og tøffe løyper og er godt tilrettelagt for de som har stått på ski mer enn én gang tidligere. Hvis du kunne tenkt deg noe enda råere, kan du ta helikopter opp til en av toppene og sette utfor bakken med perfekte snøforhold. I Sveits er slike helikopterturer tillatt.

Skistedet Engelberg ligger i hjertet av Sveits ikke langt unna Zürich, Bern, Basel eller Luzern. På grunn av dette kan du spare en del tid på reising, og denne lille klosterbyen kan være et alternativ for en langhelg om du ikke har tid til mer. Her kan du for eksempel overnatte ved hotellet Skilodge og ta afterski på Yucatan og The Hoheneck Bar.

Andre alternativer der det er mulighet for å få en rimelig skiferie i Sveits er Disentis og Davos. Noen vil sikkert kjenne igjen Davos fra ulike vintersportsarrangementer. Disentis er nok mer ukjent for folk flest, men også et sted med blant annet masse løssnøkjøring. Disentis og Davos byr på fantastiske opplevelser og snøsikre fjellsider. Andre steder å vurdere er Andermatt, Wengen, Mürren og Saas-Fee.