Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skiferie
Italia

Intro

Skiferie i flotte Italia

Italia regnes av mange som alpinsportens hjemland, og har gjennom alle tider hatt idrettsutøvere i verdenstoppen i de alpine grener. Det er ikke noen tilfeldighet, ettersom det er flust av fantastiske områder hvor man kan stå på ski. I den nordre delen av landet, som omfatter deler av Alpene og Sør-Tyrol, finner du de fleste, kjente stedene som er meget populære for de som legger skiferien til Italia. Det er også relativt enkelt å fly til de større skistedene fra Norge. I Italia får du muligheten til å tilbringe dagene på fantastiske skianlegg med flere meter snø, i tillegg til å kunne få oppleve den eksotiske italienske kulturen, Italias fantastiske landskap, og muligheten til å kunne ta korte turer til de nærliggende skidestinasjonene over grensen, om man ønsker det.

continued

Italia har flere av verdens mest kjente skisteder, med fokus på alpin. Noen av områdene verdt å se nøyere på er Val Gardena, Alta Badia og berømte Val di Fiemme. Verdensberømte Cortina er definitivt også verdt å se på om du virkelig ønsker den komplette italienske alpinopplevelsen, med både italienerne selv og internasjonale berømtheter. For de som ønsker mer langrenn og ekstremsport, anbefales det å reise andre steder, for Italia er i all hovedsak nedoverbakker. De fleste skistedene i Italia har sesong fra starten av desember og til rundt påsketider. De store fjellområdene i nord er sikre kort for snø på vinteren, for eksempel var det tre meter snø i Sør-Tyrol i Italia vinteren 2013/2014. Kort sagt er Italia en av Europas desidert beste ski- og alpindestinasjoner, med snøkanoner og toppmoderne anlegg.

Top things to Do

De beste alpinbakkene i Italia

De fleste stedene ligger samlet i et stort pass, Dolomiti Superski-pass. Alle stedene vi beskriver under, er en del av dette superpasset. Passet ligger noen timers flytur unna Norge, og både Milano og Innsbruck innen rekkevidde med bare noen timers kjøring. Kollektivtransporten er godt utbygd, og det er ingen problemer med å komme seg frem dit man skal. Så om man planlegger å legge skiferien i Italia, er det i hvert fall ikke mangel på tilbud!

Skiferie Italia – Val Gardena

Helt nordøst i Italia ligger Val Gardena som er en av de mest kjente alpinbakkene i verden. Idyllisk plassert helt sør i Tyrol, med mange flotte langrennsløyper, for den som ønsker det. Men først og fremst er det alpin som gjelder her. Her finnes hoteller som Hotel Acadia og Hotel Miravalle. Den høyeste bakken starter på rundt 2 500 meter over havet. Skibakkene er åpne fra desember og til rundt påske. Heiskort kan kjøpes på stedet og mange hoteller tilbyr pakkepriser, hvor man kan bestille hotell og heiskort sammen til en gunstig pris. Språket er ladinsk, en gammel romersk form for italiensk, men de aller fleste snakker tysk og engelsk, også.

Skiferie Italia – Alta Badia

Litt lenger nord i Tyrol ligger vintersportsstedet Alta Badia, som også arrangerer årlig verdenscuprenn i alpint. Med sine tipp moderne heiser og hele 130 km med løyper, er Alta Badia et meget attraktivt tilbud for alle ferdighetsnivåer. De aller fleste løypene er kategorisert som lette, noen midt på treet og én avansertløype. På grunn av den geografiske beliggenheten høyt oppe (mellom 1 400 moh. og 3 300 moh.), har Alta Badia en meget lav luftfuktighet, noe som igjen gir ypperlige pudderforhold i bakkene. På stedets nettsted finner du alt av informasjon om løyper, hoteller, hvordan du komme deg dit og det meste annet du kan tenke deg å vite om området før du legger skiferie til Italia. Språket de rundt 30 000 innbyggerne snakker, kalles ladinsk, som er et romansk språk, men de aller fleste snakker tysk og italiensk, også. Og flere som jobber innen skinæringen, ivrer etter å få praktisert det de kan av engelsken. Det fine med å møte andre med felles interesser og lidenskap som ski ofte er, da går kommunikasjonen lettere uansett språk. Noe spesielt er det å merke at Alta Badia ikke er en by eller sted i en slik sammenheng, men et rent vintersportssted bygd opp rundt bakkene.

Skiferie Italia – Val di Fiemme

Kanskje det mest kjente stedet for nordmenn er Val di Fiemme, hvor det er arrangert ski-VM to ganger etter årtusenskiftet. I tillegg er nok alpinbakken også godt kjent for nordmenn, siden det er avslutningsetappen av skirennet Tour de Ski. Val di Fiemme er et samlebegrep for området som ligger i dalen Trentino, og omfatter en rekke bakker og anlegg. Deriblant de to største og mest kjente, Obereggen og Bellamonte, som er rene alpinbakker med de nyeste fasiliteter og gode forhold. Her finner du en rekke hoteller, f.eks. Bien Vivre Hotel Los Andes, og alt er lagt opp til optimal vintersportturisme. Nærmeste flyplass er Innsbruck, og hvem vet, kanskje dukker det opp direkteruter fra Norge til denne flyplassen på grunn av alle skientusiastene?

Skiferie Italia – Cortina d’Ampezzo

Kalles ofte bare Cortina, og er av mange sett på som et eksklusivt sted. I overkant av 40 heiser og en fantastisk natur, blandet med utfordrende og morsomme fjellsider, gjør Cortina til et yndet sted om man først legger skiferien i Italia hit, men da må man være forberedt på at det er noe dyrere enn andre steder.

Did you know that?

Visste du at

… Dolomiti Superski Pass har 470 heiser og 1 200 km med løyper? Dette blir sett på som Italias konkurrent til det franske Espace Olympic Savoie.

… italienske Simone Origone er verdens raskeste mann nedover på ski? Rekorden som ble satt i 2014 lyder på imponerende 252 km/t! 

… at det i 2014 ble lagt ut en hel alpinlandsby for salg på eBay for kun £ 195 000? Landsbyen lå rett utenfor Gran Paradiso nasjonalpark, og innbyggerne var bekymret for at den skulle bli forlatt. (Kilde)

… den italienske alpinisten Alberto Tomba ble førstemann til å ta alpint OL-gull i to OL på rad? Dette gjorde han i 1988 og 1992. Kjetil Andre Aamodt kopierte bedriften i 2002 og 2006. 

The local perspective

Et lokalt perspektiv

De fleste italienere liker seg best hjemme i eget land, og reiser til de nærmeste skistedene, helst for å stå alpin, som er nasjonalsporten ved siden av fotball. Foreløpig kommer langrenn og snowboard lenger ned på italieneres prioriteringsliste. Kvalitet er viktig, og de vil ha mest mulig for pengene. De stedene som tilbyr oppmerkede alpinbakker er ofte de mest besøkte. Italia har historisk sett alltid hatt gode alpinkjørere, og mange unge i dag trener mye for å bli den neste Alberto Tomba eller Gustav Thöni.

Italia har noen av verdens beste og mest eksklusive alpinbakker. I de siste årene har det blitt satset og investert store summer for å bygge ut og vedlikeholde anleggene, og de tilfredsstiller alle krav og ønsker. Flere av stedene har også egne snøkanoner som de bruker hele vinteren for å sikre optimale forhold for sine skiglade besøkende.

Italia har utrolig mange flotte og moderne anlegg og skibakker, du kommer kanskje til det punkt at du føler at du lider valgets kval, men på den gode måten. Som tidligere nevnt ligger de fleste stedene i det såkalte Dolomiti Superski Pass. Fordelen med å besøke Italia fremfor den franske konkurrenten, er at man reiser fritt mellom alle tolv stedene og kan bruke samme skipass overalt. For mer informasjon om dette superskipasset, anbefales tilbydernes nettsteder. Der finner du oppdaterte prislister og all annen nyttig informasjon du trenger før du legger skiferien til Italia. Det er også en oversikt over alle bakker, hvilke former for skikjøring de tilbyr, hoteller og nær sagt alt man kan tenke seg av annen informasjon. Det er også mange lokale som anbefaler Dolomittene for å få et roligere og mer avslappende opphold. En annen favorittaktivitet er å dra på spa etter en lang dag i bakken, for en velfortjent massasje og kanskje et glass vin etterpå? I området finner du Eco-hoteller, som for eksempel Lagació Hotel Mountain Residence. Det finnes også et Museum Ladin, som gir et overblikk over historien og kulturen til de lokale ladinerne.

I tillegg til å stå på ski hele dagen, anbefales det også å utforske for eksempel Messner Mountain Museum Corones, der du finner verktøy, fotografier og andre minneverdige alpingjenstander. Det finnes også et osteraffineri i landsbyen Bressanone, kalt Degust der du kan kjøpe både ost, skjærebrett og andre gaveartikler.