Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skiferie
Frankrike

Intro

Skiferie i Frankrike – Et vintereldorado for skifolk

Frankrike som vintersportssted er stort, og mektig. Her finner man noe for enhver smak, enten man er ekspert eller nybegynner. Sammenlignet med mange andre land i regionen, har også Frankrike et stort spekter av ulike former for skiidretter, og er store på det som betegnes som ekstremsport, i tillegg til selvfølgelig klassikerne alpint og langrenn. Frankrike ligger såpass nærme Norge at det er relativt enkelt å komme seg dit, så man kan fly direkte. Det er et godt kollektivtilbud i landet, noe som er med på å gjøre opplevelsen enda bedre. Det satses nokså tungt på å trekke skiturister til landet, og det merker man fort når man reiser på skitur til Frankrike. Franskmennene kan skilte med storsatsningen Espace Olympic Savoie, et skipass som gir adgang til mer enn 600 heiser og 1 500 kilometer med løyper.

continued

Frankrike har arrangert vinter-OL hele tre ganger, deriblant det første vinter-OL i 1924 i Chamonix, Grenoble i 1968 og det så langt siste i 1992, i Albertville. Det sier mye om Frankrike som vintersportland, og det forteller mye om utvalget og alternativene man har når man tar en skiferie i Frankrike. Moderniseringen av anleggene har også skutt i været, siden anleggene har klart å holde seg populære og stadig trekker til seg nye skiturister. Det som er litt spesielt med mange av vintersportsstedene i Frankrike, og Alpene generelt, er at de er bygget opp spesielt for å være vintersportssteder. Dette for å holde liv i dalene, og for å trekke til seg besøkende og hindre fraflytting – slik at stedene ikke dør ut. Det er derfor mange av plassene som ikke har mange fastboende, men heller trekker til seg arbeidskraft og besøkende i sesongen.

Top things to Do

Toppattraksjoner

Chamonix

Man kommer ikke utenom selve definisjonen på fransk vintersport, nemlig Chamonix. Byen som avholdt tidenes første vinter-OL, og som i senere tid har vokst seg til et svært og viktig sentrum for vintersport i Frankrike. Ved foten av Mont Blanc omgis stedet av mektig naturlandskap, og kan tilby det meste for de vintersportinteresserte, og det er tilbud for deltakere på alle ferdighetsnivåer. Fra toppen, på 3 500 meters høyde over havet, kan man kjøre nesten 2 800 meter rett ned i en av løypene. Stedet har kategoriserte løyper for de fleste, men hovedvekten ligger på lette og krevende løyper, men det finnes også løyper for nybegynnere. Sesongen varer fra rundt midten av desember og ut april, selvfølgelig litt væravhengig. Chamonix regnes av mange som ”ekstremsportens hovedstad”, fordi byen er et sentrum for det meste av ekstremsport som skjer i Europa. Årlig arrangeres flere av de største arrangement for ekstremsport her, blant annet isklatring og paragliding. For å komme seg til Chamonix er det enkleste å fly til Genève, som er noen timers tur med buss unna Chamonix. De fleste større flyplasser i Norge har daglige avganger til Genève.

Val-d’Isere

Val-d’Isere er av mange regnet som det beste alpinstedet i Frankrike. VM i alpin 2009 ble arrangert her og det er jevnlige verdenscuprenn. Flere av alpinøvelsene under Albertville-OL ble arrangert i Val-d’Isere. I tillegg til å være et yndet sted for alpinister, er Val-d’Isere et eldorado for snowboardkjørere. Høydemessig starter toppløypene på rundt 3 450 meter over havet, og selve nedfartene er på drøye 1 500 meter. Val-d’Isere har også egne terrengparker for de som ønsker litt større utfordringer, og det er felles heissystem som frakter deg mellom de ulike anleggene og bakkene. Selve byen er lagt opp for turisme om vinteren, og byens restauranter og hoteller gjør sitt for at livet og opplevelsen skal bli best mulig for de besøkende.For å komme seg til Val-d’Isere er det enkleste å fly til Genève, for så å leie seg en bil og kjøre de drøyt tre timene.

La Plagne

La Plagne er et skisted som av mange regnes som det største skianlegget i verden. Med sine over 130 bakker, 230 kilometer med nedfart og 10 000 hektar store område, er det nok plass å boltre seg på. Med over 100 skiheiser i tillegg, skulle det ikke være mangel på bakker å sette utfor. Skistedet har nærmere 2 000 meters fallhøyde på det meste, så man kan virkelig få seg en bra kjøretur nedover bakkene. Hotellene ligger tett opp mot det enorme anlegget, og selv om anlegget er svært, er det en intim og hyggelig atmosfære i området. Spesielt for småbarnsfamilier er dette et yndet sted å reise til på skiferie i Frankrike. Prisene på hotell og heiskort er ikke avskrekkende, sammenlignet med mange andre steder, og man kan spare mye penger på pakkebilletter, som inkluderer hotell og heiskort. For å komme seg dit fra Norge er det enklest å fly til Genève, for så å kjøre drøyt to timer derfra.

Did you know that?

Visste du at…

… Espace Olympic Savoie ble lansert etter Albertville-OL i 1992? De ønsket å samle de største anleggene i ett felles skipass-system. 

… Frankrike tok fire medaljer i vinter-OL 2014 i freestyle? Landet er en av de største medaljesankerne innenfor grenen skicross for menn. 

… da OL ble arrangert i Chamonix i 1924 het det offisielt ”internasjonal vintersportsuke”? Det var først i ettertid at IOK gav arrangementet status som de første olympiske vinterleker. 

… at The French Tourist Board gir utmerkelsen "Famille Plus" til familievennlige anlegg? Dersom du ønsker rimelige familiepriser, barnepass og underholdningsprogrammer for barn , anbefales det å se etter dette merket! 

... at du også kan stå på ski på sommeren? I Tignes og Les Deux Alps har du isbreer og anlegg som er åpne fra midten av juni og til august. 

The local perspective

Espace Olympic Savoie – den lokale stoltheten

En av de tingene franskmenn er stolte av hva vintersport angår, er skipass-systemet. Dette gjør det mulig å ferdes mellom flere av de største anleggene uten å måtte ha forskjellige pass. Espace Olympic Savoie er egentlig et område som ligger i og rundt Albertville. Blant de største stedene er Trois Vallées, Val d'Isére, Tignes og La Plagne. Systemet fungerer svært godt og gjør det enklere enn noen gang å bevege seg mellom dine favorittanlegg. I Trois Vallées bør du sjekke ut Hôtel des Trois Vallées, og i Tignes finner du Hôtel Village Montana. Begge er populære og svært godt likt av de tilreisende. Hotel Mercure Belle Plagne er også en stor favoritt blant de mange besøkende i Alpene, med nær 100 % fornøyde gjesteanmeldelser.

Det kan ofte være mye penger å spare ved å kjøpe et skipass, men man må være oppmerksom på begrensingene. Det er nemlig noen begrensninger i selve bruken av skipasset, og noen steder kan du for eksempel ikke benytte deg av passet to dager i strekk. Andre steder må du kanskje kjøpe tilleggsbillett. Prøv å være ute i god tid, før rushen starter, så du kan være først i bakken. Sørg også for at du prøver den lokale franske maten under oppholdet. Rik og dekadent fransk mat på sitt beste er et must etter en lang dag i bakken. Det er ikke bare turistene som driver med aktiviteter i Alpene, også de lokale nyter godt av naturen de bor i, med for eksempel isklatring i tillegg til skikjøring.

Off-pist til folket

Sammenlignet med andre land i regionen, har Frankrike et enormt utvalg av off-pist-løyper og anlegg kun rettet for de som ønsker å kjøre utenfor merkete løyper. Franskmenn flest er glade i å kjøre off-pist, og ferdes mest i eget land – hovedsakelig på grunn av språket. De vet hva de får, og de betaler deretter. Noen av verdens største off-pist-konkurranser arrangeres årlig i Frankrike og trekker til seg de største navnene innenfor sjangeren. Disse er ekstremt populære blant publikum.

For den ultimate off-pist-kjøringen er det La Grave du skal reise til. Her finner du ingen store bakker, ingen ferdigpreparerte løyper og ikke noen yrende afterski. Her er det én gondolheis, og etter en halvtimes tur opp har du 2 100 meter med offpiste i vente. Dette er ikke et skianlegg i klassisk forstand, her er det bare off-pist som gjelder, og man er nokså overlatt til seg selv. Noen av områdene er ypperlige for nybegynnere – her står man egentlig fritt til å gjøre hva man vil. Den stabile og lave luftfuktigheten høyt oppe i fjellet gjør at pudderet nærmest svever over bakken. Flere hotell finnes i tilknytning til bakkene, og for å komme seg til La Grave er det enklest å fly til Grenoble for deretter å kjøre de drøyt to timene derfra.