Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skiferie
Alpene

Intro

Skiferie i Alpene

Alpene er Europas største fjellområde, og strekker seg over åtte land i den sørlige delen av Europa, hvor store deler av selve områdene dekker mye av Østerrike, Sveits og Italia. Det er også her man finner de største skistedene og byene som er en del av dette massive fjellområdet. Europas største fjell, Mont Blanc, som strekker seg 4808 meter over havet, er også en del av Alpene. Fjellet har noen av de største og flotteste områdene for vintersport, og noen av verdens mest imponerende skianlegg. Det er ikke uten grunn at folk fra hele verden flyr til Alpene hvert år for uforglemmelige skiopplevelser. Det er enkelt å komme seg til Alpene for turister, siden mange av de største byene i Europa ligger i eller nært området – litt avhengig av hvor man skal, og mange flyselskaper tilbyr direkteflygninger for en billig penge.

continued

Infrastrukturen er meget godt bygd ut, og det er et av de mest besøkte områder i verden – hele året. Aller flest er det selvfølgelig om vinteren, siden Alpene først og fremst er et vintermekka for alle som er glade i å stå på ski og utfolde seg i bakkene. I Alpene finner du noen av verdens beste og mest idylliske vintersteder. Du kommer deg enkelt til Alpene med fly, eller tog om du heller foretrekker det. En skiferie i Alpene er absolutt verdt å få med seg. I Alpene er det godt lagt opp for skiturisme både i form av overnatting, steder å besøke og ulike gjøremål foruten ski, og det er nok knapt et sted som ikke har egne hoteller beregnet for skireiser til Alpene. Siden Alpene ligger såpass høyt i fjellet, er det alltid godt dekket av snø, og mange steder ligger snøen gjennom hele året.

Top things to Do

Noen av verdens flotteste skisteder

Store, mektige fjellandskaper og dype daler gjør Alpene til en opplevelse i seg selv, også for de som ikke ønsker å utfolde seg i skibakken. Mange av områdene er hovedsakelig aktive på vinterstid, men det er også store sommersteder, hvor turister opplever fjell, kultur og alpenes historie på sitt beste.

Chamonix, Frankrike

Chamonix er blant de mest besøkte og anerkjente vintersportsstedene i Alpene. Med sine nærmest utallige bakker og heiser, er det ofte hit skiturister drar. Ved enden av Mont Blanc, og med sol nærmest hele tiden, er det et magisk og mektig syn som møter deg når du står på toppen av bakken. Chamonix er også kjent som et av de største ekstremsportstedene i Europa, og mange kaller stedet ”Europas ekstremsporthovedstad”. Som en tidligere OL-by, som arrangerte de første vinterolympiske leker i 1924, er det en gammel og stolt tradisjon for skikultur, og den står fortsatt sterkt. Stedet har et historisk preg over seg, og med sine små bygninger og sitt intime sentrum, er Chamonix også et sted verdt å besøke i seg selv. Bakkene i Chamonix har både vanlige løyper og offpisteløyper, og det er en av grunnene til at de lokker til seg så mange ulike typer skiturister. Chamonix har også noen av verdens lengste løyper, der en av dem er hele 22 km lang fra topp til bunn. Her er det et tilbud for alle typer folk, og et rikt utvalg av hoteller i forskjellige prisklasser – de fleste selvsagt i nær tilknytning til bakkene. Når du skal reise til Chamonix, er det enkleste å ta fly til Geneve, og så ta bussen halvannen time derfra.

Zermatt, Sveits

Den lille, idylliske byen Zermatt, med sine 6000 innbyggere, er kanskje ikke kjent for de aller fleste, men når man sier at den ligger ved foten av det mektige fjellet Matterhorn, ringer det nok noen bjeller. Zermatt er av mange regnet som det ypperste stedet å legge skiferien i Alpene til på vinteren, og blir av den engelske Wikipedia kalt ”kronjuvelen av Alpene”. Med sine rundt 120 bakker skulle det være noe for enhver, selvfølgelig i alle ulike kategorier. Mange av dem er også tilrettelagt for små barn og den yngre garde. Puddersnøen som omkranser bakkene, særlig da offpiste, er verdt turen i seg selv, og det er også flere løyper tilrettelagt for de som ønsker å gå på langrenn. Opp mot 80 heiser frakter deg opp bakkene, og flere gondolbaner går i trafikk mellom de ulike toppene. Selve byen ligger på rundt 1600 meters høyde, som er høyt nok i seg selv, og herfra går det bare oppover. Det mektige fjellet Matterhorn, med sine 4 478 meter over havet, er et imponerende syn, og står som en bauta over byen og bakkene. Byen i seg selv er også idyllisk og sjarmerende, hvor afterskien tar fullstendig av. For å komme seg til Zermatt er nok det beste å ta fly til Zürich eller Geneve, og så ta tog videre, noe som tar henholdsvis 5 og 3,5 timer.

Bad Gastein, Østerrike

Selv om Bad Gastein er mest kjent for sine varme kilder og spa, derav den første delen av bynavnet, Bad, er byen også et meget populært vintersportssted. Stedet arrangerte VM i alpint flere ganger i tidligere tider, og det var med som verdenscuparrangør til slutten av 1980-tallet. I den senere tid er Bad Gastein kanskje mest kjent for å arrangere årlig verdenscup i snowboard og snowboardcross. Det er flere anlegg for de ulike aktivitetene. Bad Gasteins løyper er tilrettelagt både for nybegynnere og viderekomne, og er derfor et populært sted for de som ikke har stått mye på ski tidligere. Selv om byen er nokså liten, er den veldig sjarmerende og kjent for fantastisk afterski. Så hvorfor ikke kombinere det hele med en dag i bakken først, så et varmt bad før en påfølgende afterski? Det er den ultimate skiferie i Alpene! For å komme seg til Bad Gastein er det enkleste å fly til Salzburg, så ta buss en times tid derfra.

Did you know that?

Visste du at …

… over 120 millioner mennesker besøker Alpene hvert år? Det er nesten ti ganger mer enn det totale innbyggertallet i området. (Kilde)

… ordet alpint kommer av Alpene? Fjellkjeden har gitt navn til mange og mangt, deriblant selve ordet alpint. (Kilde)

… Alpene har en egen klimaklassifisering oppkalt etter seg. Det alpine klimaet kjennetegnes blant annet av det ikke er en måned med gjennomsnittstemperatur over 10 grader celsius. (Kilde)

The local perspective

Innbyggernes favoritter

Alpene er et geografisk stort område, og strekker seg over mange land og språk. Det er nærmest utallig med steder man kan reise til på skiferie i Alpene. De som bor i de mest populære områdene liker gjerne å holde seg der de bor, og er med på å skape en lokal og morsom atmosfære for alle turistene som kommer for å tilbringe sin ferie der. De lokale lever ofte av turisme, så de setter stor pris på at det kommer folk til byen. De er derfor med på å bidra til å skape det særegne livet som Alpene er kjent for. Siden Alpene strekker seg over større fjellområdet og landegrenser, er det mange som reiser mellom de ulike passene og prøver forskjellige steder hvert år, til de finner sine egne favoritter. Mange anbefaler også å reise mellom stedene i Alpene med tog for en idyllisk tur, med ufattelig vakkert landskap som farer forbi vinduene. Det er selvfølgelig kortere å fly, og du får da en ganske så uslåelig utsikt fra flyet med på kjøpet. Så her er det bare å velge den reisemetoden som passer deg best.

Det er få fastboende i Alpene, og innbyggerantallet i de fleste byene i Alpene eksploderer  i høysesongene. Språkforskjeller er ofte grunnen til at man foretrekker å holde seg i eget land, og blant franskmenn er Chamonix det foretrukne vintersportsstedet. Østerrikere og italienere er nok mer fleksible i forhold til hvor de legger feriene sine, og da er Sveits ofte å foretrekke. De med litt tykkere lommebok velger ofte å legge turen til Cortina d’Ampezzo i Italia. Det er et nokså eksklusivt område med en rekke luksushoteller og dyre butikker. Byen er kjent for sin eksklusivitet, og kan på mange måter ses på som det mest overdådige stedet man kan reise for å vise seg frem.

Geografisk fordeling

Sveits og Østerrike har begge to 65 % av sitt lands areal i Alpene. Slovenia har 34 %, mens Italia har 17 % og Frankrike 7 %. I tillegg regnes Bayern som en del av Alpene, og dermed har også Tyskland 1 % av landet sitt i Alpene. Det lille landet Liechtenstein ligger helt og holdent i Alpene. I tillegg regnes Monaco av geografiske grunner som en del av Alpene.