Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skandinaviske Skatter
Sverige

Intro

Skal du også på "hemester" i år? Friluftsliv og natur i Sverige

I de senere årene har den såkalte "hemester"-trenden inntatt Sverige. Selve ordet er en oversetting av det amerikanske begrepet "staycation", som rett og slett betyr å ha ferie hjemme. Og Sverige er på en måte litt hjemme for oss nordmenn også, grunnet de tette båndene mellom oss og broderfolket i øst, så en ferie i Sverige vil nok aldri føles helt som å være i utlandet. Landet har utrolig mye å tilby, fra spaserturer gjennom Gamla stan i Stockholm, togreiser langs Inlandsbanan gjennom milevis med grønne skoger og gnistrende innsjøer til fotturer i fjellet i Lappland.

continued

Det er enkelt å komme seg rundt i Sverige med bil, tog eller langdistansebuss, og en flott ferie hos vår nabo i øst trenger absolutt ikke koste skjorta. Alle har sine egne favorittsteder i Sverige, men hvorfor ikke besøke et sted hvor du aldri har vært før? Fra Skånes strender til Bohusläns klipper, fra Jämtlands sjöer til skiturer ved polarsirkelen; naturopplevelser i Sverige har alltid noe nytt å tilby. Sverige er like langstrakt som Norge, men å reise fra den ene enden til den andre er definitivt verdt det.

Du kan fritt bruke alle bilder og videoer under den forutsetning at du krediterer Expedia. Det gjør du enkelt ved å kopiere HTML-koden inn på din hjemmeside hvor materialet så automatisk kommer opp med kilde.

Top things to Do

Hva Sveriges natur har å by på

Som i Norge kjennetegnes svenskenes sterke bånd til naturen av allemannsretten, som er ganske unik for Skandinavia. Det er ikke mange land hvor man står fritt til å vandre hvor man vil og nyte det vakre landskapet, og det er heller ikke noe man burde ta for gitt. De fleste lærer allerede som barn at vi ikke roter og ødelegger, og både norske og svenske barn vokser opp med camping, bærplukking og utendørslek. Det finnes jo ikke dårlig vær, bare dårlige klær, og svenskene er glade i å vandre i skog og mark året rundt. Sveriges natur har da også mange forskjellige ansikter, fra frossen tundra til klippepregede øyer, urørte skogstjern, fjellplatåer og skogsstier. Den som tilbringer barndommen i skoger og åpne landskap, på telt-, seil-, ski-, fiske- eller sopp- og bærtur, skaper et evig bånd til naturen. Ferie i Sverige kan man ha uansett årstid, og det finnes alltid herlige naturopplevelser i Sverige å være med på, uansett om naturen er grønn eller dekket av et hvitt teppe.

Nordmenn er ivrige til å reise, og drar ofte på lange turer. Det kan gjøre at vi iblant glemmer alt det fine vi har i nærheten, og hvilke fantastiske naturopplevelser nabolandet Sverige kan by på. Solferier ved Middelhavet og i Thailand kan være fantastiske, men det finnes fordeler med å feriere nærmere hjemme også. Man kan ta med seg mer når man reiser med bil eller tog, og man vil stort sett ha få problemer med å bli forstått. Det må jo også legges til at Sverige er et av verdens vakreste land.

 Et landskap preget av historie …

Sveriges natur er sterkt preget av forhistorie, og i hele landet kan du se spor etter innlandsisen og tidlige bosetninger. Reis ut i den svenske naturen på jakt etter rullesteinsåser, runesteiner, skuringsstriper og jettegryter, og forsøk å forestille deg hvordan landet en gang var dekket av et tre kilometer tykt islag. I Vest-Sverige ser du sporene av dette i de bohuslänske klippene, og i skogene i de midtre delene av landet finnes erosjonsformer som U-daler og svaberg. Mye av det som sees på som typisk svensk natur hadde ikke fantes om det ikke var for innlandsisen.

Etter at istiden var over, kom de første bosetterne til Sverige, og det finnes mange fornminner fra stein-, bronse- og jernalderen å utforske i det svenske landskapet. Götaland er spesielt rikt på helleristninger, og helleristningsområdet i nordre Bohuslän har faktisk Europas störste konsentrasjon av figurer.

Runesteiner er også spennende fornminner, og den største konsentrasjonen av disse finner du i Uppland. Det finnes også mange fornminner fra vikingtiden på Öland og Gotland, der du også får unike naturlandskap som Allvaret på Öland og Gotlands rauker og rullesteinsstrender. Hvis du vil ha en ordentlig fordypning i svensk historie, så kan du besøke Visby under den unike middelalderuken som holdes der i august, eller besøke Skellefteå i Norrland for å se en av Sveriges eldste kirkebyer.

… og byopplevelser preget av kultur

Vakker natur og utendørsopplevelser er ikke alt Sverige har å tilby. I store og små byer finner du mengder av muséer og kunstgallerier av alle typer du kan utforske. I Stockholm finner du verdensberømte samlinger som Moderna museet, Fotografiska museet og Vasamuseet, mens Göteborg stiller med de unike muséene Världskulturmuseet og Universeum. I andre deler av landet finner du blant annet perler som Carl Larsson-gården i Sundborn, Gotlands museum i Visby, Hasse & Tage-muséet i Tomelilla og Albert Åbergs seriemuseum i Bålsta, for å nevne noe. En annen fordel med å tilbringe Sverigeferien i en by er tilgangen til glimrende kafeer og kroer. I Stockholm, Göteborg og Malmö finner du restauranter i verdensklasse, mens selv mindre byer garantert har et konditori som er verdt å besøke.

Did you know that?

Visste du at …

… det totalt skjer omtrent 27 millioner overnattinger på svenske overnattingssteder hver sommer? Forutsigbart nok er de mest besøkte regionene Stockholm, Västra götaland og Skåne.

… svensker elsker å reise utenlands, og at Sverige ligger på en tiendeplass i EU hva gjelder antall utenlandsreisende turister? Svenskene tilbringer omtrent nesten 70 millioner netter på hotell, vandrerhjem og andre overnattingssteder i utlandet, noe som i snitt er nesten én uke per person per år.

… Sveriges tre mest besøkte muséer ligger i Stockholm? De mest populære muséene er Skansen og Vasamuseet med omtrent 1,3 millioner besøkende hver per år, fulgt av Naturhistoriska riksmuseet med omkring 500 000. Det mest besøkte reisemålet er dog Liseberg i Göteborg, som har omtrent tre millioner besøkende hvert år, fulgt av Folkets park i Malmö, som har 2,6 millioner.

… Västerbotten har verdens lengste taubane? Denne litt underlige severdigheten strekker seg over hele 13,6 kilometer mellom Örträsk og Mensträsk, og holder en fart på 10 kilometer i timen. Mat serveres ombord, og det finnes også en potte for når behovet måtte melde seg.

The local perspective

Varme somre og iskalde vintre – friluftsliv i Sverige året rundt

Over 85% av svenskene bor i byer, men som i Norge er alle ganske enige om at det er viktig å tilbringe tid utendørs. Det går hånd i hånd med den svenske kulturen, og allerede i barnehagen lærer barna seg at man må være ute hver dag. Det svenske landskapet kan være umåtelig vakkert. Forestill deg et bad i et mørkt skogstjern på sommeren, en spasertur gjennom et gammelt bondelandskap med løer og beitende kyr, eller en høsttur til skogen på jakt etter sopp og bær. På vinteren er det selvfølgelig mange svensker som liker å benytte seg av snøen til friluftsliv, og om de ikke går på ski, så har de garantert hatt det moro med pulk eller kjelke.

Men mange vil nok allikevel mene at det er sommeren som er den beste tiden å oppleve Sveriges natur på. Sverige er fullt av vassdrag i innlandet, og landet har en lang kyst med herlige sandstrender og badeplasser fra klipper, for ikke å glemme skjærgårdene utenfor Göteborg og Stockholm. Den lange sommerferien gjør at både vi og svenskene har bra med tid til både kortere og lengre reiser i Sverige i juni, juli og august. For mange svensker begynner sommeren med den tradisjonelle midsommarfeiringen, og for å virkelig oppleve denne dagen på tradisjonelt vis, så kan du reise til Mora, der du til og med kan besøke et museum viet til den svenske kunstneren Anders Zorn. Her ligger den vakre Siljan som en gnistrende juvel i Dalarna, og aktiviteter som kanopadling, golf, fiske og turgåing er populære i dette området. Mange velger også å tilbringe midsommar ved kysten i Bohuslän eller ute i Stockholms skjærgård.

Bading og friluftsliv står i høysetet for svenskene om sommeren. Sverige er også et av de landene i verden der man er mest opptatt av å gå tur i naturen, og Kungsleden ligger høyt oppe på manges liste over gode naturattraksjoner i Sverige. Denne vandringsveien er omtrent 400 kilometer lang, og går fra Abisko i nord til Hemavan i sør. Dette er en av verdens mest kjente og kanskje også beste vandringsveier. På veien veksler naturen mellom fjellterreng og bjørkeskog, og på veien vil du se alt fra innsjøer til dramatiske fjelltopper og koselige små fjellbyer. Selv i hovedstaden Stockholm finnes det mengder av utendørsaktiviteter for hele familien, for eksempel fornøyelsesparken Gröna Lund og det store friluftsmuséet Skansen.

Men Sverige er jo ikke så verst på vinteren heller. Ta turen nordover om du vil kjøre slalåm, eller dra på langrenns- eller skøyteturer i nesten hele landet i vintermånedene. Lengs oppe i nord ligger Kiruna og Abisko nasjonalpark ved polarsirkelen. Her kan du dra på nordlysjakt til fots under klar himmel og berikes med et fargesprakende minne for livet. Inne i Kiruna kan du beundre den unike kirken fra begynnelsen av 1900-tallet, som med sin brede bunn og spisse topp er formet som en samisk gamme. Man kan se ville dyr på vinteren også, og det finnes guidede turer som gjør at selv uerfarne kan få sett dyr som ulv, elg og reinsdyr. Ishotellet i Jukkasjärvi er et helt unikt overnattingsalternativ, og er verdens første hotell som er bygget av snø og is. For skifolket finnes det løyper og anlegg som, om de ikke er i verdensklasse, i alle fall er perfekte for aktive barnefamilier. Hvorfor ikke bestille en uke i Åre, Sälen, Idre eller Branäs, bare for å nevne noen navn?