Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skandinaviske Skatter
Norge

Intro

Natur i Norge – fjell og daler, hav og strand

Det er ingen tvil om at Norges natur­ byr på skjønnhet og dramatikk i rikt monn, uansett om du besøker de mektige fjellene i Jotunheimen, Vesterålens ville og forrevne øylandskap eller er på fottur dypt inne i skogen i Hedmark. Vi kan få det meste vi måtte ønske oss av naturopplevelser i Norge, og det er derfor ikke rart at mange av oss elsker å være ute i det fri, uansett om det er snakk om en uke på hytta på fjellet eller bare en fin dagstur i skogen. Ofte ønsker vi oss også en litt annen type opplevelse av norsk natur enn utenlandske turister, som gjerne kommer for å se de mest kjente attraksjonene, og vi foretrekker derfor gjerne steder som ikke er like mye besøkt, men som har sine egne høydepunkter å by på.

continued

Til tross for vårt lave folketall er Norge et stort og variert land. Faktisk har vi over 2000 kilometer med kystlinje, fjell som strekker seg nesten 2500 meter over havet og hundretusenvis av øyer, i tillegg til vidder, isbreer, skoger og daler. Og hva er det vi søker fra naturen, når vi har et så bredt utvalg som dette? I tillegg til frisk luft, spennende opplevelser og helsefordelene ved å være ute i frisk luft, så er vi opptatt av ro, stillhet og følelsen av å være i ett med naturen. Selv om vi selvfølgelig gjør unntak for familie og venner, så vil vi ofte helst være langt unna andre mennesker, alene i det storslagne landskapet.

Du kan fritt bruke alle bilder og videoer under den forutsetning at du krediterer Expedia. Det gjør du enkelt ved å kopiere HTML-koden inn på din hjemmeside hvor materialet så automatisk kommer opp med kilde.

Top things to Do

Storslagne naturopplevelser i Norge

Hvis man først skal opp på fjellet, så er det lite som slår det å gå Besseggen. Denne 17 kilometer lange turen gir deg en fantastisk utsikt over Jotunheimen og innsjøene Bessvatn og Gjende, og tar deg hele 1743 meter over havet. Det er ikke få som benytter muligheten til å nyte den vakre fjellnaturen – med over 30 000 besøkende hvert år er dette en av de mest populære naturattraksjoner i Norge.

På den andre siden av Jotunheimen ligger Lom. Lom kommune inneholder de fleste av Norges høyeste fjelltopper, deriblant Galdhøpiggen, noe som gjør stedet til et flott utgangspunkt for en rekke fjellaktiviteter. Her kan du være med på alt fra skiturer og brevandring til grotteturer, og i tillegg kan du oppleve flotte kulturminner som nesten tusen år gamle Lom stavkirke. De som er interesserte i litteratur vil nok også sette pris på et besøk i Hamsunstugu, som var den berømte forfatteren Knut Hamsuns barndomshjem.

Et par timers kjøretur nordover ligger Oppdal, som er et glimrende utgangspunkt hvis du har lyst til å se et av landets mest interessante dyr – moskus. Bli med på moskussafari på Dovrefjell og opplev disse fantastiske dyrene i vakre omgivelser. Visste du forresten at moskusen først kom tilbake til Norge i 1932? Dyrene døde egentlig ut i Skandinavia under den siste istiden, men da jernbanearbeidere fant moskusfossiler i fjellheimen tidlig på 1900-tallet oppsto idéen om å gjeninnføre dyret til Norge. I dag teller den norske bestanden nesten 300 dyr.

Det er ikke bare fjellet som byr på fantastiske naturopplevelser i Norge. Kystlandskapene våre kan være minst like imponerende, og et av de beste eksemplene på dette er Sortland og Vesterålen. Sortland kalles «Den blå byen ved sundet», og det er ikke uten grunn. På grunn av et kunstprosjekt på slutten av 90-tallet er nemlig en stor andel av byens bygninger malt blå! Du kan også oppleve andre vakre farger her, for dette er nemlig et av Norges beste steder å få en virkelig magisk nordlysopplevelse. Er du litt ekstra eventyrlysten kan du også være med på hvalsafari, hvor en erfaren guide tar deg med ut på havet i en båt og – med litt hell – viser deg knølhvaler, finnhvaler og ikke minst spekkhoggere. Og skulle du ha skikkelig uflaks med hvalkikkingen, så er allikevel det vakre, subarktiske øylandskapet med sine skarpe, dramatiske fjell verdt turen i seg selv.

Kanskje er du allikevel mest glad i skogen? I så fall kan en tur til Elverum være noe for deg. Her vil du være perfekt plassert for å delta i en rekke friluftsaktiviteter i skogen, og det er heller ikke uten grunn at Norsk skogmuseum ligger her. På muséet kan du lære mer om jakt, fiske, skogen og skogbruket, og i tillegg arrangeres De nordiske jakt- og fiskedager her i august hvert år. Etterpå kan du ta turen ut for å oppleve de fantastiske turmulighetene i området på egenhånd. Gå heller ikke glipp av sjansen til å fiske i Renaelva, som regnes for å være en av landets beste for fluefiske.

Did you know that?

Visste du at …

… vi har regnskog i Norge? Selv om vi ofte tenker at regnskoger først og fremst ligger i varme, tropiske områder, så har vi også våre egne regnskoger å by på i Trøndelag og på Vestlandet. Dette er såkalte kystregnskoger med mye nedbør, faktisk over 200 regndager i året, og i dem finner du en rekke spennende og ofte sjeldne plante- og dyrearter som har tilpasset seg livet i disse fuktige omgivelsene.

… Norge har verdens største dypvannskorallrev? Det ligger utenfor Røst i Lofoten og ble oppdaget så sent som i 2002, etter at forskere utførte ekkoloddsøk i området og deretter bekreftet funnet med videokameraer som ble senket ned i havet. Korallrevet, som bugner av liv, er hele 35 kilometer langt og flere kilometer bredt, og ligger på 3-400 meters dyp.

… Europas dypeste innsjø ligger i Sogn og Fjordane? Hornindalsvatnet er hele 514 meter dypt, noe som gjør at ingen andre innsjøer i Europa kan måle seg. Hornindalsvatnet er et populært sted å fiske, ettersom det finnes fiskearter som røye, ørret, ål og laks i vannet, og innsjøen har av utenlandske medier blitt kåret til et av verdens mest avslappende steder å besøke.

… verdens lengste biltunnel ligger i Norge? De mange fjellene våre gjør at vi trenger tunneler for å komme oss fram, og Lærdalstunnelen i Sogn og Fjordane er med sine 24,5 kilometer den lengste i verden, foran Yamatetunnelen i Japan. Byggingen tok fem år å fullføre, og det var kong Harald V som sto for den offisielle åpningen i år 2000.

The local perspective

Friluftslivets plass i norsk kultur

Hva er det egentlig nordmenn er så glade i med friluftslivet? Vi bor i et land hvor opptil åtte av ti mennesker er ute i naturen minst én gang i uka, og hvor ni av ti forteller at de er interesserte i friluftsliv. Ofte er det stillheten og «naturens mystikk» vi først og fremst ønsker å oppleve, og mange vil mene at friluftslivet også gir muligheten til å forstå seg selv og sin plass i verden litt bedre. Filosofen Peter Wessel Zapffe sa for eksempel om fjellklatring i Norge at det er som «menneskekrypets møte med vredesrynkerne i Jordens ansikt». Det er ikke vanskelig å være enig med ham i at det er lett å føle seg liten i møte med den storslagne naturen vår. 

Det var nok derimot ingen filosof som sa: «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær». Det er ikke vanskelig å se at dette sier en god del om det lunefulle været i Norge, for dette er et land hvor blå himmel på kort tid kan bli til storm, og hvor en mild vårdag kan avsluttes med et kraftig snøfall. Men mest av alt bekrefter dette ordtaket allikevel at friluftslivet for mange er en naturlig del av tilværelsen – at det å dra ut i naturen i Norge er noe man gjør nesten uansett årstid og værforhold, fra varme sommerkvelder til iskalde vinterdager.

Det heter seg som kjent også at vi nordmenn er født med ski på beina. Selv om dette selvfølgelig ikke stemmer helt, så finnes det vel knapt noe bedre symbol på vårt forhold til naturen enn nasjonalidretten vår, som i mange hundre år har sørget for at de fleste nordmenn har milevis med skiturer i skogen eller på fjellet bak seg før de er blitt voksne. Og etter en skitur, når vi sitter i foran den varme peisen på hytta eller hjemme, er vi som regel enige om at det har vært en flott opplevelse (kladdeføret, de frosne tærne eller de alt for korte stavene er selvfølgelig allerede glemt …). Det er følelsen av å ha vært ute i det fri vi gleder oss over.

Dette betyr derimot ikke at vi bare søker naturopplevelser når det er vinter og vi kan ta skiene fatt. Resten av året er det mange av oss som bare bytter ut skiene med turstøvler eller en sykkel og reiser ut i skogen eller opp på fjellet med akkurat den samme lengselen etter å være ute i naturen og kjenne elementene på kroppen.