Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skandinaviske Skatter
Danmark

Intro

Danmark – et tradisjonspreget land

Danskene elsker tradisjoner! "Hvederne" på store bededag, bålet på sankthansaften og gløgg og epleskiver i desember. Noe har de hentet fra utlandet, mens andre ting har oppstått i Danmark. Én ting har de allikevel felles: De samler folk og styrker det som danskene kanskje er aller mest opptatt av, nemlig hygge. Etterhvert som hygge er blitt et internasjonalt anerkjent fenomen – sammen med islandsgenseren fra "Forbrytelsen" og skuespilleren Birgitte Nyborg fra "Borgen" – beskrives det ofte i utlandet som noe som involverer ullsokker og stearinlys. Men hygge handler vel i virkeligheten om litt mer enn som så? For mange dansker, som for nordmenn, er hygge eller kos den følelsen som oppstår når man tilbringer tid med familie og venner, uansett om det er på campingferie, til brunsj eller juleverksted på første søndag i advent. Det er de tradisjonene man skaper sammen som betyr noe og er essensen av hygge.

continued

Danmarks natur kan også skape en ramme rundt mange både nye og gamle tradisjoner. For danskene, men også feriehungrige nordmenn, kan dette handle om å bo i et sommerhus ved Vesterhavet sammen med venner hvert år. Andre kan mene at det ikke har vært en ordentlig sommer hvis de ikke har vært på sykkelferie på Bornholm sammen med familien. Selv om det danske landskapet kan virke flatt, kjedelig og ganske udramatisk sammenlignet med hva du finner i andre nordiske land, så finnes det allikevel mye flott natur i Danmark som bare venter på å bli utforsket. Visste du for eksempel at den 15 kilometer lange kystklippen Stevns klint er på UNESCOs verdensarvliste? Eller at Jammerbugten – et av Danmarks mest naturskjønne området – var der man gjorde strandopptakene til den kjente serien "Badehotellet", som har gått på både dansk og norsk TV2. Mange naturattraksjoner i Danmark venter bare på å bli oppdaget og innta rollen som den siste tilføyelsen på listen din over hyggelige tradisjoner.

Du kan fritt bruke alle bilder og videoer under den forutsetning at du krediterer Expedia. Det gjør du enkelt ved å kopiere HTML-koden inn på din hjemmeside hvor materialet så automatisk kommer opp med kilde.

Top things to Do

Når dansk natur og kultur forenes

Nettopp beskjedenheten kommer også til uttrykk i det danske landskapet, som er enkelt, men av høy kvalitet. Strendene i Danmark har kanskje ikke kokospalmer og korallrev, men som mange nordmenn vet, er det ofte mulig å få nyte dem helt for seg selv. Dyrelivet er kanskje heller ikke like eksotisk som i Afrika eller Sør-Amerika, men noen naturopplevelser i Danmark er helt unike og trekker til seg besøkende fra både nær og fjern – ikke fordi de er verdens største eller beste, men fordi de på tross av sin enkelhet har autentisitet, trygghet og eleganse. Og det er vel verdt å utforske?

Trygghet og jantelov

Dansk kultur er sammensatt av det danske folkets hukommelse og historie fra oldtiden til vikingtiden, da Harald Blåtann samlet landet i år 965. Den er summen av skikker, språk, humor, mentalitet, tradisjoner og omgangsformer som har sprunget ut av grunnlovsfestede verdier om demokrati, likestilling og ytringsfrihet.

Selv korte avstander kan noen ganger føre til store kulturforskjeller, men danskene er som nordmenn: De foretrekker ofte det kjente og kjære. De elsker TV-repriser, designermøbler og julaften, hvor alt helst skal foregå på samme måte som det alltid gjør. Det betyr selvfølgelig at danskene ikke er reiselystne; de reiser gjerne til utlandet for å nyte både sol og snø, som det ofte kan være mangel på i Danmark, men de er som regel glade for å vende hjem til tryggheten igjen.

Som oss er danskene også kvalitetsbevisste. De har høye standarder for hvordan de innreder hjemmene sine, kler seg, hva slags arbeid de har og hva slags mat de spiser, men setter samtidig pris på det enkle. Hvis man er rik, vil det regnes som upassende å vise det utad, og denne mentaliteten bunner naturligvis i noe Norge og Danmark har felles: Janteloven. Disse ti budene ble skrevet ned av Aksel Sandemose i romanen En flyktning krysser sitt spor, som handler om provinsbyen Jante, der undertrykkelsen og småligheten står sterkt. Det mest sentrale budet sier som kjent "du skal ikke tro at du er noe", men nå til dags oppfattes Janteloven mer som en grunnleggende idé om hvordan man skal behandle hverandre, og at man kommer langt med beskjedenhet.

Did you know that?

Visste du at …

… Danmarks høyeste punkt, Møllehøj, er ca. 24 meter lavere enn det laveste punktet i Sveits?

… at de lyse nettene i Danmark varer fra 5. mai til 8. august i København og 28. april til 14. august i Skagen.

… at gjennomsnittsdansken får sin første sykkel i en alder av tre år og sykler 1,5 kilometer hver dag. 45 % av alle dansker sykler til jobb eller skole hver dag, og mens ni av ti dansker har en sykkel, så er det bare fire av ti som eier en bil. København har forøvrig noen av Europas beste sykkelstier, og har flere sykler enn mennesker.

… at hele Danmark er omtrent like stort som Finnmark? Danmark er også det tettest befolkede landet i Norden.

… at 91% av danskene er ute i naturen hvert år? Danskene er generelt glade i friluftsliv, og natur- og friluftsforeningene gjør at danskenes interesse for aktiviteter som jakt, surfing og paragliding er stadig økende.

The local perspective

Staycation for alle pengene

For få år siden dukket det engelske begrepet "staycation" opp i Danmark, og som ordet antyder, handler det om å feriere i hjemlandet. Det er jo ingen hemmelighet at Danmark er et fint sted å bo, og det er mange som misunner danskene deres høye levestandard og sosiale likhet. København har da også flere ganger blitt kåret til den byen i verden som har høyest levestandard. Men Danmark og Norge er ikke så forskjellige på dette området, så det er som regel ikke noe vi tar med i beregningen når vi skal velge ferieland. Allikevel elsker vi nordmenn Danmark, og spesielt den danske naturen!

Har du hørt om fenomenet "sort sol"? Hvert år i juli, september og oktober kan man besøke Tøndermarsken i Sønderjylland og se tusenvis av stærer samles i skumringstimene før de begynner sin lange reise sørover. Det er et spektakulært syn som nesten ikke kan beskrives – bare oppleves. Og trekkfugler er ikke det eneste du kan se i nasjonalparken Vadehavet, som forøvrig står på UNESCOs verdensarvliste. Vadehavet har også steinkobber, som kommer dit for å føde på sommeren, og stillehavsøsters, som du kan plukke på egenhånd.

Flere naturopplevelser i Danmark

Danskene er glade i friluftslivet, og camping er en tradisjon som står sterkt i landet. Dette kan du også nyte godt av. Det finnes nemlig over 500 campingplasser spredt utover hele landet, noe som gir ypperlige muligheter for friluftsliv i Danmark og denne mobile ferieformen. Hvis du gjerne vil være enda tettere på naturen og ikke stiller så høye krav til komfort, så har Danmark også over 1000 naturleirplasser der det ikke er tillatt med motoriserte kjøretøy og overnattingen foregår i såkalte shelters. Denne formen for overnatting ute i det fri gir deg muligheten til å nyte en av de tingene vi skandinaver setter mest pris på om sommeren – de lyse nettene. Trelde næs utenfor Fredericia har flere naturleirplasser og byr på både flotte skoger, kystskrenter og en fin badestrand. Et annet fint sted å slå leir er på Bornholm. På denne solskinnsøya kan du nyte idyllisk natur, skoger og deilige strender, inkludert Dueodde, som er en av Danmarks absolutt beste. Du kan til og med kombinere ferien med en sykkeltur rundt øya – en tur på omtrent ti mil. Dette er en opplevelse som hele familien kan være med på, og det finnes neppe en bedre måte å oppleve noen av Danmarks fineste landskaper på. Den spesielle stemningen på øya og kombinasjonen av bakker, bølger, røyket sild og rundkirker har aldri vært mer intens! Og når vi snakker om øyer i Danmark, kan vi ikke glemme Fyn. Vi nordmenn at det er vi som har den flotteste naturen og de beste utendørsaktivitetene i Norden, men det er ingen tvil om at Sydfyn absolutt kan måle seg. I Det sydfynske øyhavet kan du dra på ditt livs kajakkeventyr og komme tett innpå sjeldne fuglearter. Det er altså ingen grunn til å dra på øyhopping i Thailand eller Hellas! En annen unik, dansk øy er Sejerø, som ligger mellom Røsnæs og Sjællands odde. Selv om Sejerø er liten, er den faktisk en av de største danske småøyene. Befolkningen teller ca. 400 mennesker, hvorav halvparten bor i øyas største by, Sejerby. Klimaet er preget av de omkringliggende vannene, og selv om våren har en tendens til å komme litt sent, så gjelder også det samme for vinteren. Øya er derfor i skarp konkurranse med Samsø og Bornholm om å ha mest solskinnstimer i Danmark – og kanskje også den fineste naturen. Selv om man godt kan hevde at ferie i Danmark er best på sommeren, er det allikevel ikke noe mer idyllisk og koselig enn når Danmark dekkes av snø og alt blir stille. Nå er det høyeste danske "fjellet" bare 170 meter høyt, men det er allikevel gode muligheter for å spenne på seg langrennsskiene og utforske noen av løypene i landet når muligheten byr seg. Mols bjerge egner seg spesielt godt til en dag på langrennsskiene, og det kuperte terrenget vil raskt få det til å føles nesten som om du er i en skiløype i den norske fjellheimen.