Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skandinaviske Skatter
Skandinaviske Skatter

Intro

Norden – natur og kultur i nabolandene

Noe av det beste med å feriere i Norden er nærheten og samhørigheten som preger forholdet mellom Norge, Sverige og Danmark. Du trenger ikke pass for å krysse grensene, og kan enkelt komme deg fra ett land til et annet med bil eller tog. Sammen med mangfoldet i skandinavisk natur gjør dette ferie i Norden til et glimrende alternativ for familie- eller venneferien. Nordisk friluftsliv kan by på både avslappende spaopphold på ordentlige luksusanlegg, camping og fiske i innsjøer og lange skiturer i fjellet under nordlyset. Er du på jakt etter noe mer adrenalingfylt, kan du dessuten oppleve eventyrlige naturaktiviteter som rafting, fjellklatring eller snøskutersafari. Det er bare å velge og vrake blant alle de forskjellige typene friluftsferier som venter i Norden.

continued

Skandinavia tilbyr naturopplevelser for alle interesserte året rundt. Når vårsolen begynner å varme opp bakken og isen smelter, endres det skandinaviske landskapet langsomt farge til grønt. Under den lange, lyse sommeren vekkes Nordens kyster og øyer til liv av solen, og blomstrene gjør at åkere og enger blir til fargeeksplosjoner. På høsten kommer andre farger, og trærne er plutselig røde og gule mot den blå himmelen, og luften er ren og sval. Vi som bor i Norden vet at det til tross for kulden og mørket kan være vakkert her også på vinteren, når himmelen fylles av dansende nordlys og bakken dekkes av gnistrende snøfnugg. Uansett om du vil oppleve villmarksliv i Skandinavia under sommerferien, midt på vinteren eller når som helst ellers på året, så kommer du til å finne et uendelig tilbud av naturaktiviteter.

Du kan fritt bruke alle bilder og videoer under den forutsetning at du krediterer Expedia. Det gjør du enkelt ved å kopiere HTML-koden inn på din hjemmeside hvor materialet så automatisk kommer opp med kilde.

Types

Ferie på nært hold – skandinaviske naturopplevelser for alle

Selv om vi skandinaver er kjent for å elske å dra på lange og solrike ferier rundt om i verden, så har vi også en forkjærlighet for det nære. Blant nordmenns fem favorittland å reise til finner man faktisk både Sverige og Danmark, og svenskene har det på samme måte med Norge, Danmark og Finland. Selvsagt er det da også morsomt å kunne reise utenlands med bil eller tog på bare et par timer og oppleve noe som er fremmed, men allikevel kjent, og dessuten kunne gjøre seg forstått på det lokale språket! Norden har fantastisk mye å tilby til alle typer reisende, fra barnefamilier til romantiske par på bryllupsreise, fra kompisgjengen på jakt etter eventyr til godt voksne reisende med høye krav til standard.

For mange er det naturen og friluftslivet som lokker mest med en ferie i Norden. Nordisk natur er utrolig variert og byr på alt fra dype innsjøer, høye fjell og dramatiske fjorder til vidstrakte rapsåkre, kritthvite strender og blomstrende nasjonalparker. Generelt sett elsker vi skandinaver å være utendørs i skog og mark, og allemannsretten er noe man kan benytte seg av i både Norge og Sverige, mens man i Danmark har fri tilgang til statlige og kommunale områder og får slå opp telt i visse statseide skoger. På den annen side lokker Danmark med det som nok er Skandinavias beste strender, en litt mer kontinental stemning og det nærmeste vi her i nord kommer er søreuropeisk klima.

Under istiden ble Skandinavias landskap skåret ut av isbreer som skapte både Norges berømte fjorder og Danmarks lavlandsterreng. De første menneskene i Skandinavia levde for 12 000 år siden, da varmere vær bidro til bedre livsvilkår; vidstrakte barskoger og beitende reinsdyrflokker gjorde dette til et hjem for forfedrene våre. Når temperaturene steg på sommeren, reiste jegerne og sankerne nordover, etter reinflokkene og laksen. Det sørlige Skandinavia ble bosatt av folk som benyttet seg av det næringsrike vannet til å bedrive seljakt og fiske. De kommende hundretalls generasjonene med Skandinaver, gjennom bronse- og jernalderen, levde alltid av jorden, og dette har bidratt til vårt nære forhold til naturen i dag.

Suggestions/Where

Kultur i Nordens byer

Norge, Sverige og Danmark er nært beslektet hva gjelder kultur, natur, historie og språk, og mange skandinaver elsker å kunne reise utenlands og allikevel bli forstått på morsmålet. Samhørigheten mellom landene gjør det også enklere å oppdage detaljer i nabolandenes kulturer og bedre forstå historiske og kulturelle severdigheter. Til tross for at vi har vært uenige mange ganger opp gjennom historien, så har vi mer til felles enn hva man kanskje skulle tro, og en reise til et annet sted i Skandinavia gir ofte en hjemmekoselig følelse, uansett om du besøker landsbygda eller en by.

Det finnes også utrolig mange kulturelle severdigheter å oppdage i Norden, og hovedstedene Oslo, København og Stockholm kan alle sammen skilte med muséer, utesteder og kulturinstitusjoner i verdensklasse. Danmarks hovedstad har i senere tid blitt internasjonalt kjent for sin gastronomi, og her finner du blant annet Noma, som i mange år har vært regnet som en av verdens aller beste restauranter. I tillegg kan du se moderne kunst i verdensklasse på museet Louisiana i nærheten av Helsingborg, og nyskapende design i hver eneste interiørforretning. Norges kulturarv er kanskje mest fremtredende i vakre Bergen. Bryggen i Bergen stammer fra hansatiden og står på UNESCOs verdensarvliste. Oslo byr på liv og røre året rundt, men byen våkner ekstra til liv på sommeren, og det flotte operahuset tiltrekker seg både turister og lokale innbyggere. Også i Stockholm finner du kunst i verdensklasse på blant annet Fotografiska museet og Moderna museet, koselig, historisk bebyggelse i Gamla stan og et ordentlig storbyutvalg av restauranter og kroer.

Tips

Villmark, naturvandringer og andre aktiviteter i naturen

Den ville og mangfoldige naturen i Norden er rene drømmen for en friluftsentusiast. Her finner du noen av verdens beste naturvandringer, endeløse sjøer, øyer og fjorder, og du kan se majestetiske dyr i sine naturlige omgivelser. Regionens landskap er formet av is, og er i dag et av verdens mest varierte, med høye fjell og dramatiske fjorder i Norge, vite kalksteinsklipper i Danmark og endeløse barskoger i Sverige. Her finnes krystallklare sjøer du kan bade i, aktive vulkaner og noen av de mest vidstrakte åpne landskapene Europa kan tilby, og det finnes også naturaktiviteter for enhver smak.

Når det er varmt i Norden, er vårt lille hjørne av verden perfekt for lange fotturer ute i det fri. Noen av de mest populære fotturene er Kungsleden i Sverige og veien opp til Trolltunga i Norge, der turistene står i kø for å ta den perfekte selfien. I varmere være elsker vi skandinaver å dra på camping. Vi elsker både å telte under allemannsretten eller ta inn med campingvogn på en campingplass med fasiliteter som garanterer et bekvemt opphold. Å overnatte utendørs kan sies å være både styrkende for kroppen og rensende for sjelen, og Skandinavias friske luft og åpne landskap gjør at du alltid kan finne roen. Vi har noen av Europas beste fiskevann, og sportsfiskere kan få store opplevelser ved Skandinavias mange innsjøer. Langs kysten kan man se hvaler, og hvis man har flaks, så kan man se de fantastiske dyrene på deres årlige reiser. Og la oss ikke glemme Svalbard, der du på sommeren kan være med på isbjørnsafari under lyset fra midnattssolen.

Nordisk friluftsliv stanser ikke opp når vinteren kommer, og det er få ting som er så fine som å begi seg ut i naturen når snøen nettopp har falt. Skiturer, aking, trugeturer og skuterturer er bare noen av måtene du kan oppleve det nordiske vinterlandskapet på. Isfiske er også en forlokkende aktivitet, og med litt flaks kan du få fisk som ørret, gjedde og røye. Hvorfor ikke ta inn på et ishotell for å få en unik opplevelse på et sted som bokstavelig talt er ganske coolt. Men to av de beste aktivitetene Skandinavia kan tilby på vinteren er nordlyset og badstubad. Folk reiser fra hele verden for å se den skandinaviske vinternatten lyses opp av aurora borealis. Og finnes det noe bedre for kropp og sjel enn et langt, hett badstubad?

Did you know that

Visste du at …

… de skandinaviske landene ofte havner i toppen av lister over høy livskvalitet? I følge FNs siste World Happiness Report ligger Danmark, Norge og Sverige på første-, fjerde- og tiendeplass globalt hva gjelder lykkelige innbyggere. Det politiske klimaet er også blant verdens beste, og landene ligger i følge Transparency International på første-, femte- og tredjeplass på listen over land med minst korrupsjon.

… til tross for at Hollywood insisterer på at vikingene hadde horn på hjelmene, så stemmer dette faktisk ikke? Og selv om vikingene har rykte på seg for å ha vært voldelige, så var det på sin måte forut for sin tid – kvinner hadde rett til å skille seg ganske enkelt, og mennene måtte da betale dem for underhold. Hvilke grunner hadde man da til å kunne skille seg? Det ryktes at en av de godtatte årsakene var at ektemannen hadde for mye hår på brystet.

… Sverige og Danmark til tross for sine rykter som fredelige land er de to nasjonene som har vært i krig med hverandre flest ganger? De to landene har kjempet mot hverandre i nærmere 30 kriger, noe som til og med overgår de gamle erkefiendene Frankrike og England.