Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Warszawa

Intro

Skattejakt i Warszawa

Warszawa er en by med mye flott arkitektur å se på, men også vel så mye flott å finne for den som er glad i shopping. De siste årene har hovedstaden vokst seg betydelig større som shoppingdestinasjon. Både antall butikker og store, kjente merkenavn har økt, og byen viser seg som både spennende og variert når det kommer til shopping.

I Warszawa kan man gå på skattejakt i gamlebyen, samtidig som man nyter polsk kunst og arkitektur. Man kan velte seg i flotte, eksklusive designbutikker. Man kan tilbringe hele dager på gigantiske kjøpesentre.

continued

Eller kan ta seg en velfortjent pause på en lokal restaurant, mens man ser på folkene som går forbi. Valgene er mange, og det er det som gjør shopping i Warszava stadig mer fristende. Den flotte kombinasjonen av gammelt og nytt gjør at den som velger Warszawa som neste shoppingdestinasjon neppe kommer til å angre. Byen har alt fra spennende marked, til luftige kjøpesentre, til små veletablerte spesialbutikker. Neste gang du er ute etter et en destinasjon som passer ypperlig for shopping, kan du jo ta en titt nedenfor for å se om Warszawa har det du leter etter. 

Top things to Do

Utforsk shoppingmulighetene i Warszawa – Besøk markedene!

Etter at Polen ble medlem av EU i 2003, har prisene steget noe. Men det er fremdeles billig for oss nordmenn å handle i Polen, og Warszawa er intet unntak. Lite overraskende er det ikke de importerte varene det er aller mest å spare på. Handler du derimot lokale produkter, kan du få svært mye for pengene. Hovedstaden er definitivt et høydepunkt for alle som er glad i markeder og basarer, og hver av bydelene kan skilte med egne markeder. Her gir både stemningen og livet et autentisk bilde på hvordan det var i gamledager. Markedene er derfor et ypperlig sted for kultur så vel som billig shopping i Warszawa.

Det aller største markedet i Warszawa i dag, er Targowisko Bakalarska. Dette er et imponerende marked med et godt utvalg av varer. Rekker du mot formodning over bare ett marked mens du er i Warszawa, er det definitivt ingen bommert å ta turen. Markedets 500 paviljonger og 700 salgsboder bør være godt grunnlag for å finne det du måtte lete etter av klær, leker, mat og spesialiteter. Og er du ikke i humør for shopping, anbefales det likevel å ta turen bare for å oppleve den unike stemmingen og atmosfæren.

I helgene kommer selgere og kjøpere fra hele landet til Kolo Bazar. Hit bør du dra hvis du er ute etter rariteter som krigshjelmer fra 1800-tallet og polske tannkremplakater fra førkrigstiden. Eller hva med antikviteter som lommeur og vinylplater? Markedet holder åpent fra morgen til kveld hele helgen.

Det finnes også et eget fotomarked, hvor du får kjøpt alt av utstyr og tilbehør til kamera. Markedet ligger i samme lokale som nattklubben Stodola, og er et must for alle som er interessert i foto og fotoutstyr.

Kjøp polsk håndverk

Som ellers i Polen er også Warszawa fremdeles kjent for billige smykker og krystall. Både i gamlebyen og ellers i Warszawa er utvalget stort. Kvaliteten varierer gjerne i takt med prisene, men sammenlignet med norske priser er det likevel bare å smile. Også annen polsk kunst og håndverk holder et svært hyggelig prisnivå, og er ypperlige gaver og suvenirer. Men markedene i Warszawa frister med mye mer enn billige smykker og krystall. Rusler du innom byens mange markeder, kan du finne sjeldne skatter. Her finnes alt fra eksklusive og sjeldne varer som man ikke finner noe annet sted, til kortreiste matvarer direkte fra produsenten. De billige produktene og det overveldende utvalget lokker til seg besøkende fra alle kanter.

Kjøpesenter i Warszawa

I Warszawa kan du velge og vrake i mer enn 20 kjøpesentre. Det er et stort spenn i vareutvalg og pris, så man kan trygt si at det er noe å finne for alle og enhver. Blir du lei av shopping eller sliten i beina, er det bare å sette seg ned på nærmeste restaurant, bar eller se en kinofilm.

Liker du best å shoppe innendørs, er Warszawa definitivt noe for deg. De 20 kjøpesentrene er spekket med butikker og fornøyelser. Mange av dem ligger sentrumsnært, og er derfor enkle å komme seg til. Besøker du et kjøpesenter i Warszawa, får du langt mer enn bare shopping. Her bugner det av spisesteder, kafeer, barer, underholdning, lekeområder og kino, Det er til og med treningssentre i kjøpesenteret, hvis du har lyst på en liten økt. De fleste kjøpesentrene tilbyr også barnepass, så det er absolutt duket for at hele familien skal kunne nyte dagen til det fulle.

Blant de mange store kjøpesentrene i Warszawa, finner du Sentral-Europas aller største. Med sine 287 000 kvadratmeter fylt med butikker, er Arkadia rene shoppingmekka. Hit kan det komme så mange som 75 000 besøkende bare i løpet av én dag. Alt fra klær og mote til elektronikk og delikatesser fyller det gigantiske kjøpesenteret, så man finner praktisk talt alt man måtte trenge. Det du eventuelt ikke finner her, er det neppe verdt å lete etter …

Foruten et upåklagelig utvalg av butikker, kan Arkadia blant annet lokke med et mikrobryggeri – Bierhalle – med sju egne mikrobrygg. Det enorme kjøpesenteret ligger nord for selve bykjernen. Man kan enkelt ta seg hit med trikk eller buss, eller til og med til fots om man for eksempel går fra sentralstasjonen. Et par gode sko kan være lurt dersom du også planlegger å tilbringe hele dagen der.

Et annet stort kjøpesenter i Warszawa som er verdt et besøk, er Galeria Mokotów, et av de største og mest eksklusive kjøpesentrene i byen. Det huser 260 butikker, og representerer mange av de største og mest prestisjefylte merkene – et godt valg for den som er på utkikk etter eksklusive merkeklær. Kjøpesenteret er vest i Mokotov-distriktet, lett tilgjengelig dersom du bor i sentrum av byen.

Det aller mest besøkte og populære kjøpesenteret i Warszawa er likevel Zlote Terasy. Dette multifunksjonelle og topp moderne komplekset regnes for å være et av de mest vellykkede kommersielle prosjektene i verden. Her finner du over 200 butikker med både eksklusive og billige varer, restauranter, kafeer, musikklubber og hele åtte kinosaler.

Taxfree shopping

I Warszawa betaler du 23 % moms som standard. For alle kjøp på over 200 zloty kan du be om momsrefusjon når du reiser hjem igjen. Ikke alle butikker har denne momsordningen, så det kan lønne seg å se etter merket for taxfree shopping hvis du er på utkikk etter dyre produkter. Husk å be om taxfree-skjema i butikken.

Warszawa outlet

Det er flere store outlets i Warszawa, med kjente merkevarer til svært reduserte priser. Tar du med i beregningen at de fleste varer allerede er billigere i Warszawa, blir prisene ekstra hyggelige. En tur til en outlet i Warszawa kan altså være vel brukt tid og penger.

Tar du en 30 minutters kjøretur utenfor sentrum, finner du Polens aller største outlet. Fashion House Group er bygget i samme stil som gamlebyen i Warszawa, men det er også det eneste som minner om gamle tider. Hit kommer nemlig motebevisste og prisbevisste for å meske seg i over 250 internasjonale og polske merkevarer. Hele året rundt kan man handle kvalitetsvarer til 30–70 % rabatterte priser. Outleten holder åpent kl. 10–21 mandag til lørdag, og kl. 10–20 på søndager. Her er det både spisesteder og lekerom, så det skulle være fullt mulig å tilbringe hele dagen her for den som ikke får nok med det første.

Mye nærmere sentrum finner du Factory Oultet Ursus. Blant de mange merkevarene denne outleten tilbyr, er Desigual, Adidas, Reserved, Mango og mangel flere. Alt her selges med inntil 70 % avslag. Sammenlignet med norske priser er det selvsagt enda hyggeligere. Du kommer deg til Factory Outlet Ursus med tog eller buss.

Did you know that?

Visste du at ...

… gamlebyen i Warszawa står på Unescos verdensarvliste? Selv om den kalles gamlebyen, er den ikke særlig gammel. Under bombingen i andre verdenskrig ble nesten alle bygningene skadet, og svært lite av gamlebyen sto igjen. Etter krigen ble gamlebyen gjenreist, og er i dag egentlig bare en rekonstruksjon av den originale gamlebyen.

… Warszawa er en av de høyeste byene i Europa, med elleve av de høyeste bygningene i Polen?

… i 2002 ble en mann fra Warszawa arrestert for å ha prompet? Det hele skjedde da ha ble spurt om hva han mente om den daværende president Lech Kaczynski. Hendelsen ble sett på som så alvorlig av det polske politiet, at de sendte Interpol etter ham, som senere fikk han fengslet (Kilde).

… verdens første offentlige bibliotek ligger i Warszawa? Zaluski bibliotek åpnet i 1747, og er i dag en stor turistattraksjon.

Find things you can do in Warszawa

The local perspective

Polakkenes shoppinghemmeligheter for Warszawa

Hvis du er på jakt etter å oppleve shopping i Warszawa litt utenom det vanlige, kan du ta turen til Różyckiego Market, som er det eldste markedet i byen. Under kommunismen var dette Polens mest populære marked, men i dag er det stort sett bare polakkene som besøker det. Et annet populært marked blant innbyggerne i byen er Hala Mirowska. Det ligger sentralt plassert i byen og er spesielt populært blant de eldre, som gjerne kan sitte her i timevis å snakke eller diskutere med hverandre.