Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Tallinn

Intro

Byen som byr på det meste

Tallinn, hovedstaden i Estland, har vært et populært reisemål for nordmenn de siste årene. Det er mange grunner til det, men flere og billigere flyruter, kort avstand, billig shopping og spa er sannsynligvis noen av årsakene. Samt hyggelige lokale innbyggere og ikke minst den gode stemningen man opplever her selvsagt. Tallinn i vakre og for mange også ganske så eksotiske Estland er nemlig en veldig hyggelig by å besøke – akkurat passe stor for oss nordmenn som ikke er vant til verdensmetropoler. Den estiske hovedstaden har rundt en halv million innbyggere, og er altså litt mindre enn Oslo. Her er mye å handle, men stikkord for en shoppingrunde i Tallinn er: lin, skinnvarer, glass, rav, hånd- og maskinstrikkede varer og suvenirer fra Sovjet-tiden, dersom man er glad i nostalgi.

continued

Mulighetene for begivenhetsrik og ikke minst billig shopping i Tallinn er mange og gode, enten du går på store kjøpesentre eller i de mange mindre og spennende butikkene, og svært mange av varene man finner i utvalget her er adskillig lavere priset enn hjemme i Norge. Byen – og landet – er berømt for sitt vakre håndarbeid, både strikk og broderier, og både torg og butikker i Tallinn bugner av vakre og varme strikkeklær man lett kan falle for fristelsen til å kjøpe. Det finnes også mer moderne shopping for den som er ute etter siste skrik innen sko, klær eller sminke. Et godt tips er å sjekke prisene i Norge før du reiser hjemmefra, for å finne ut hvilke merker som er billigere i Tallinn. Det skjer stadig noe nytt i byen, og dette gjør at Tallinn er spennende å besøke igjen og igjen, enten man er handleglad eller ikke.

Top things to Do

Gode tips for shopping i Tallinn

Shopping i gamlebyen

Gamlebyen, eller Tallinn Old Town som den kalles, er verdensberømt for den vakre arkitekturen fra Hansa-tiden. Å komme inn på torget her er som å komme tilbake til 1200-tallet. Tross flere branner og ødeleggelser er gamlebyen, Vanalinn på estisk, veldig godt bevart. I 1997 ble den oppført på UNESCOs verdensarvliste.

De beste handlegatene i gamlebyen er Viru, Müürivahe, Suur-Karja, Väike-Karja og Kullassepa. Eller gaten med det velklingende navnet Pikk. I gamlebyens trange gater ligger suvenirbutikkene tett i tett i tett, men pass opp: ikke alt som glitrer er ekte gull. Mye av det som presenteres som ekte estisk kunsthåndverk er dessverre laget i Kina. Derfor er det lurt å undersøke litt på forhånd. Ta gjerne kontakt med byens turistkontor, de kan hjelpe deg å finne de beste stedene – eller snakk med lokalbefolkningen.

Et trygt valg er den store suvenirbutikken Estonia Goods i Viru 23. Her er alle varene garantert designet og/eller produsert i Estland. De selger også lokal mat og drikke hvis du vil ta med deg noen estiske delikatesser hjem. To andre trygge butikker er Estonian House og Estonian Handicraft House Det samme gjelder butikken Deko, som selger gaver og ting til hjemmet – ekte estisk.

Håndarbeid i hovedstaden

Håndarbeid, i hovedsak strikk og broderier, er selve symbolet på shopping i Tallinn. Også her finner du det beste utvalget i gamlebyen. Men hva skal du kjøpe? En ting er hva du selv ønsker deg eller trenger, men i Tallinn finner du flotte og billige gaver til både mor og svigerfar, søster, sønn eller bestevenn. Selv din verste fiende finner du garantert en passende gave til – for eksempel et par glorete hjemmestrikkede sokker – eller hva med et strikkeslips?

Når det er sagt – det finnes utrolig mye vakkert håndarbeid å kjøpe i Estland. Tynne eller tykke sokker, mange så fine at de kan fungere som tøfler. Varme hjemmestrikkede votter til voksne og barn finner man også mye av, og ikke minst lin. I Norge er naturmaterialet lin forholdsvis dyrt, så det kan lønne seg å kjøpe billig i Tallinn. Utvalget er stort av linduker i alle størrelser og farger, både med og uten mønstre, og til sommeren er det både lekkert og luftig med hvite lingardiner.

Et godt tips er å handle strikkevarer hos de lokale konene på torget, men det finnes også en rekke butikker i Tallinn i gamlebyen som har spesialisert seg på håndarbeid. For fine linprodukter anbefales Hansa Lina eller Lino. I den lille, søte butikken Jolleri får du kjøpt de nydeligste nøster med lokalt ullgarn. Hvis du liker rav, er det en av landets spesialiteter. Alt fra enkle steiner til store, tunge rav-smykker får du kjøpt i byen. Det bugner av butikker fylt med de gylne skattene.

Juleshopping i Tallinn

Tallinn er ekstra hyggelig i førjulstida. Et godt tips er å ta med jentegjengen på en langhelg. Hvis du bestiller fly og hotell i god tid, flere selskaper tilbyr også ferdig pakkeløsninger, kan du få veldig billige turer. For ikke å snakke om hva du kan spare på å kjøpe julegaver her! Håndarbeid, duker, kremer, sminke eller smykker – valget er ditt.

I Tallinn er det skikkelig norsk vinter i november og desember, og det hører selvsagt med å ta et glass gløgg – eller varm vin – på julemarkedet. Det årlige julemarkedet i byen går nemlig for å være et av Europas beste og hyggeligste julemarkeder. Det åpner på Rådhusplassen i gamlebyen i slutten av november, og varer helt til første uka ut i januar hvert år. Da er det dans, musikk, gløgg, brente mandler og shopping i skjønn forening. Fine ting å kjøpe er håndarbeid, skinnvarer, honning, bivokslys, glass, porselen eller smykker, gjerne rav. Etterpå må du selvsagt ut å spise. Er du glad i hvitløk så prøv gjerne den berømte hvitløksrestauranten Balthasar på torget i gamlebyen – her har alle retter hvitløk, også dessertene. Hvitløksisen er legendarisk. Og hva passer bedre etter en lang dag med shopping og restaurantbesøk – og kanskje en tur på bar – enn å begynne neste dag på spa?

Estiske designere

Men Tallinn er som sagt mer enn håndarbeid og gamleby. Det dukker stadig opp nye, estiske designere, og flere av dem kan være verdt å sjekke ut. En butikk verdt et besøk er A.G.A.N. – As Good As New, som er både second-hand butikk og showroom for nye, estiske designere. Sjekk også ut Embassy of Fashion i Tatri 6, et kollektiv der flere av landets beste designere holder hus: Aldo Järvsoo, Ketlin Bachmann og Riina Põldroos. Her finner du også de populære smykkene fra Tanel Veenree. Er du på jakt etter sexy, feminint undertøy, prøv det estiske merket Bonbon, som har butikker flere steder, blant annet på Ülemiste kjøpesenter i Tallinn.

Shopping i nybyen

Det finnes flere fine områder for shopping i nybyen i Tallinn, der arkitekturen er ganske annerledes enn gamlebyen. Her er flere gode shoppinggater. Like utenfor den gamle bydelen finner du distriktet Rotermann, med flere eksempler på byens moderne design. Her har det også poppet opp stilige små butikker – boutiques – i de tidligere fabrikklokalene. Fine kafeer finnes det også, om du trenger en pust i bakken. Det store utendørsmarkedet er også vel verdt et besøk.

Enda hippere er den unge bydelen Kalamaja, der gamle trehus og industribygg er transformert til kule kafeer, butikker og gallerier. Kjøp deg et godt kart og sjekk ut gate for gate. Apropos kart – Tallinn har sitt eget designkart, Design Map Tallinn, som gir deg en lettfattelig oversikt over de beste shoppeområdene, butikkene, barene og galleriene. Dette finnes også som app til mobilen – enkelt og greit.

Fine kjøpesentre

I de moderne bydelene dukker det stadig opp nye, moderne kjøpesentre. Litt spøkefullt sies det at for hver ny butikk eller kjøpesenter i Tallinn som åpner, så er det et gammelt som utvider. Så her er det bare å følge med! Flere av de store kjøpesentrene er supermoderne, og har et stort utvalg både av dyre og billigere merkeklær, gjerne en kombinasjon av vestlig og lokal design. Den store finske kjøpesenterkjeden Stockmann har et stort senter i Tallinn, og her finner du et godt utvalg av bra kvalitet, både klær, kosmetikk, sko, vesker og elektronikk.

Viru Center er nytt og trendy, og hører selvsagt med på en shopperunde i den estiske hovedstaden. Like ved ligger det litt mer interessante kjøpesenteret Tallinna Kaubamaja, tidligere et typisk sovjetisk varehus. Men det har tålt tidens tann, og holder fortsatt stand i forhold til de mange nyere shoppingsentrene i Tallinn. Et av landets største shoppingsentre er Rocca al Mare Mall. Du rekker sannsynligvis ikke å besøke alle kjøpesentrene i byen, så ta en titt på hjemmesidene deres, se på deres egne oversiktskart og finn ut hva som virker mest forlokkende. Utvalget er som sagt stort.

Outlets

Er du en av dem som liker outlets? Det finnes flere å velge blant i og utenfor byen. For moteklær anbefales Premium Fashion Outlet i Roseni 10, som har gode priser på eksklusive merker som Valentino, Versace og mange, mange flere. Gate Tallinn er et av de største fabrikkutsalgene i byen, og er stappet med salgsvarer i over 50 butikker på over 12 000 kvadratmeter – hovedsakelig klær, sko og sport. Og det vokser stadig – slik de fleste andre shoppingsentrene i byen. At det stadig skjer noe nytt gjør at Tallinn er spennende å besøke igjen og igjen – billig er det også. Hvis du klarer å holde deg sånn noenlunde i shoppe-skinnet.

Did you know that?

Visste du at …

… selv om strender og bading kanskje ikke er det folk flest forbinder med Tallinn, finnes det faktisk fine bademuligheter rett utenfor byen. En mil utenfor hovedstaden ligger distriktet Pirita med en to kilometer lang sandstrand.

… under gamlebyens mange handlegater finnes en hemmelig labyrint av tuneller. De stammer fra helt tilbake til 1600-tallet. Under andre verdenskrig ble tunellene brukt som bomberom, men ble ikke kjente for folk flest før de åpnet for publikum i 2010 (Kilde)

… Maiasmokk, som på norsk best kan oversettes med slikkmunn – eller sweet tooth på engelsk – er byens eldste kafé. Den åpnet i 1864, og serverer deilig, søt estisk hjemmebakst. Kafeen har også slitt eget marsipanmuseum. Svært mye av interiøret er dessuten intakt.

The local perspective

De lokale innbyggernes shoppingtips

Ta til slutt med deg et av estlendernes beste shoppingtips: Oppsøk de små sidegatene i stedet for å gå rundt i byens største hovedgater. Det er i sidegatene du virkelig finner billig shopping i Tallinn – i autentiske butikker i Tallinn som selger lokale varer. Markeder som Balti Jamm Market kan også være verdt et besøk om du leter etter lokale skatter.

 

Er du en av dem som liker outlets? Det er du ikke alene om! Innbyggerne i Tallinn benytter seg av disse alternativene og det finnes flere outlets å velge blant i og utenfor byen. For moteklær anbefales Premium Fashion Outlet i Roseni 10, som har gode priser på eksklusive merker som Valentino, Versace og mange, mange flere. Gate Tallinn er et av de største fabrikkutsalgene i byen, og er stappfull med salgsvarer i over 50 butikker på over 12 000 kvadratmeter – hovedsakelig klær, sko og sport. Og det vokser stadig – slik de fleste andre shoppingsentrene i byen. At det stadig skjer noe nytt, gjør at Tallinn er spennende å besøke igjen og igjen – billig er det også. Hvis du klarer å holde deg sånn noenlunde i shoppe-skinnet.

 

Lyst å oppdage hvor de unge i byen oppholder seg? Da er den unge bydelen Kalamaja, der gamle trehus og industribygg er transformert til kule kafeer, butikker og gallerier, stedet å oppsøke. Kjøp deg et godt kart og sjekk ut gate for gate. Apropos kart – Tallinn har sitt eget designkart, Design Map Tallinn, som gir deg en lettfattelig oversikt over de beste shoppeområdene, butikkene, barene og galleriene. Dette finnes også som app til mobilen – enkelt og greit.