Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Stockholm

Intro

Shoppingmetropolen Stockholm

Stockholm har seilet opp som en shoppingmetropol i Skandinavia. Grunnene til det er mange. Det er for eksempel en veldig god miks av butikker og kjøpesenter i Stockholm, markeder og bruktbutikker, varehus og outlets. Du finner også hele registeret, fra eksklusivt design til hipster-retro, fra dyrt til billig. De største butikkene i Stockholm holder også åpent på søndager, så ikke tenk på at du trenger å holde hviledagen hellig. Har du budsjett til å holde det ”high end”, bør du lete i sentrum eller i bydelene Norrmalm eller Östermalm.

Men også i dette området finner du mange vintagebutikker, vel og merke hvis du utforsker sidegatene. 

continued

Götgatan i Södermalm er et eksempel på dette: Holder du deg i hovedgaten kan du lete blant store og kjente merkevarer, men hvis du leter litt, kan du finne de helt spesielle retro-skattene.

Når det kommer til handlegater i Stockholm, er Drottninggatan i Norrmalm et klassisk utgangspunkt. Her finner du både kjedebutikker og store kjøpesentre. Veien er også kort til Östermalm og for eksempel Biblioteksgatan, som kan skilte med mange eksklusive butikker. Sentrum er også et absolutt knutepunkt for shopping, mens Gamla Stan er stedet å oppsøke hvis du ønsker å fråtse i suvenirmuligheter og billig shopping i Stockholm.

Top things to Do

De beste shoppingopplevelsene i Stockholm

Mens du ennå har penger, kan det være lurt å innlede shoppingeventyret i den mer eksklusive delen av Stockholm, nemlig Östermalm. De fleste har nok hørt om Stureplan, men det er mer til Östermalm enn som så. Sørg for å tråle gater som Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan og Strandvägen på din erobringsferd gjennom denne glamorøse bydelen. Over relativt korte avstander finner du stilig eleganse hos Louis Vuitton, Hugo Boss og Stella McCartney, eller mer rocka streetwear hos Acne Archives eller Urban Outfitters. I samme område finner du også smykker, møbeldesign, hjemartikler, kosmetikk og tilbehør egnet for en komplett makeover. Ønsker du å finne flere butikker i Stockholm på ett sted, kan du simpelthen oppsøke Sturegallerian. Her finner du alt fra store internasjonale merkevarer til unike svenske designbutikker som er mer nisjeorienterte. Litt lenger nordover, i Norrmalm, finner du også flere store og velrenommerte kjøpesentre. Obligatoriske stoppesteder på ruten er Nordiska Kompaniet eller PUB. Mens NK er mer fasjonabelt, kan du utforske det mer funky og kreative hos PUB, deriblant svensk design.

Et annet fremtredende kjøpesenter i Stockholm er Åhlens, midt i sentrum. Her kan du forberede deg på å finne alt du måtte trenge av kosmetikkartikler, mote og design til hjemmet. Åhlens er også et eget merke, og hvis du ønsker å spare penger, er det bare å se etter husets egen merkevare. Åhlens er for øvrig åpent til kl. 21 hver eneste ukedag, noe som også er en bonus. Like ved ligger Drottninggatan, som er en bilfri hovedpulsåre i Stockholm. Her kan du lete i de hyggelig prisede butikkene til både H&M og Zara, finne spesialbutikker og enda et stort kjøpesenter, nemlig Debenhams. Noter deg også Designtorget på Sergels Torg, her formidles det unike svenske designartikler til hus og hjem.

Fra Dronninggatan er det også kort vei til Gamla Stan, som byr på et turistvennlig suvenirmekka og mange bra brukt- og antikvitetsbutikker. Vær også forberedt på å finne alle mulige slags rariteter i Gamla Stan. Vasastan er også et egnet område hvis du leter etter antikviteter, både nye og brukte klær og dessuten musikk. Da står vi igjen med Södermalm, som kan plasseres et sted mellom Oslos Grünerløkka og Berlins Kreuzberg. Stikkord er derfor høy hipstertetthet, retromote og kreativt design. Du finner også store motekjeder og som Monki og Weekday, hvis du innleder shoppingrunden ved Slussen. Til og med et lite kjøpesenter som heter Brunogallerian, som raskt har blitt veldig populært. Kanskje på grunn av merker som Samsøe Samsøe, Filippa K og Whyred? Alt dette finner du Götgatan, og hvis du vil orientere deg nærmere i jungelen av vintage- og second hand-butikker, bør også ta for deg alle sidegater og parallellgater. Beyond Retro, som ligger i Åsögatan, gir deg en fargerik fest av retromote. Denne kjeden håndplukker vareassortimentet sitt fra hele verden, så her er ikke mye overlatt til tilfeldighetene. Nitty Gritty i Krukmakargatan er også et opplagt stoppested. De konkurrerer om tittelen Stockholm lekreste butikk, noe som ikke sier helt lite. Her finner du både sko og klær til begge kjønn, fra gatemote til det klassiske og elegante. Uniforms for the Dedicated er en annen sikker vinner i Krukmakargatan. Stikkord: tidløs, klassisk og bærekraftig herremote.

Ønsker du mot slutten av shoppingferien å fokusere mer på pris, anbefales du å sjekke ut Stockholm Quality Outlet i Barkarby. Her kan du lete gjennom porteføljen til rundt 60 forskjellige butikker, og samtidig være sikker på at du finner sterke merkevarer, kvalitet og de beste prisene. Utvalget strekker seg fra sko og mote, til tilbehør, kosmetikk og hjemartikler. Når vi først er inne på de litt upolerte utsalgene, er det også viktig å nevne Stockholms loppemarkeder. En av forstedene til Stockholm, Vårberg, er kjent for å avholde det de kaller Skandinavias største loppemarked. Hele sju dager i uken er det utsalg i Vårberg, med over 250 salgsboder representert. Hotorget er også kjent for markeder, faktisk helt siden 1600-tallet. I dag finner du alt fra ferske råvarer til bøker, musikk og klær. I Södermalm har du den såkalte Saluhall, eller Östermalmshallen, som er kåret til verdens sjuende beste markedshall. Her kan du kjøpe alle typer mat og råvarer, oster, frukt, søtsaker, te og kaffe. Vær derimot oppmerksom på at de holder stengt på søndager.

Did you know that?

Visste du at …

… Stockholm består av 14 øyer som er forbundet med hele 57 broer?

… Globen i Stockholm er verdens største sfæriske bygning? 

… på Skärholmen finnes verdens største IKEA-forretning?

Find things you can do in Stockholm

The local perspective

Shop som de lokale innbyggerne i Stockholm

Shoppingpreferansene hos innfødte stockholmere er naturligvis sammensatt, men det er noen fellestrekk som går igjen: De kjenner til de unike svenske designbutikkene og de litt bortgjemte nisjebutikkene, og de vet hvor de virkelig gode bruktbutikkene ligger. Hvis du ønsker å støtte opp under fremadstormende svenske designere, kan du for eksempel kjøpe med deg noe fra Tjallamalla i Södermalm, som formidler et stort utvalg av både herre- og dameklær fra over 300 etablerte, så vel som unge og sultne designere. Som om ikke dette var nok, har de også et stort utvalg av håndplukkede vintageklær.

Konst-ig er også et eksempel på hvordan du kan støtte lokale kunstnere. Dette er faktisk den største uavhengige kunstbokhandelen i Skandinavia, og hvis du synes det blir for smalt med svenske publikasjoner, finner du også et internasjonalt utvalg. Felles for alle bøkene i lokalet, er at det gjerne handler om kunst, foto, arkitektur, design, grafikk eller mote. Har du fortsatt ikke funnet vintageplagget i ditt hjerte, bør du fortsette å lete i Södermalm. Kanskje ramler du over Judits Vintage, som har klær for både menn og kvinner. Her kan du lete blant 50-, 60- og 70-tallets moteartikler, og som en bonus kan du finne lokale svenske designerplagg. Judits er heller ikke noen ordinær vintagebutikk. Hele butikken er smakfullt og luksuriøst innredet, og salgsvarene står helt i stil med lokalene. Det koster kanskje litt mer enn du ville forvente av bruktvarer, men til gjengjeld er det ingen lukt av verken møll eller støv å finne på Judits.

Hvorfor shopping i Stockholm fremfor andre steder?

Så lenge du ikke ønsker å bevege deg utenfor Skandinavia, er det ingen andre storbyer som egentlig kan konkurrere med Stockholm som shoppingby. Eksklusiv mote og luksus? Ja. Vintageeldorado? Ja. Kjøpesentre for de late shopperne? Ja. Nisjebutikker for enhver interesse? Ja. Store loppemarkeder? Ja. Outlets? Ja. Var det noe mer da? Kanskje at det også er overkommelige gåavstander mellom de fleste shoppingalternativene i Stockholm? Det kan i tillegg sies at mye design fra Stockholm er allerede godt anerkjent internasjonalt, innen alt fra hus og hjem til mote. Likedan har også store internasjonale designere valgt å legge Skandinavia-basen sin til Stockholm, for eksempel Stella McCartney.

Flere internasjonale kvalitetsmerker har flaggskipsbutikker i Stockholm, noe som er enda et tegn på internasjonal respekt. Stockholm er også såpass stort at det hele tiden er sirkulasjon og bevegelse i bybildet, og det gjelder også utvalget av butikker i Stockholm. Akkurat når du tror du vet hvor du har Stockholm, dukker det opp noe banebrytende nytt. Det gjelder også i aller høyeste grad når det kommer til floraen av forskjellige loppemarkeder i Stockholm. Å gå på ”loppis” har nesten utviklet seg til å bli en nasjonalsport i Sverige, og den gode gjenbruksånden sørger for at du har stadig bedre odds for å finne gull blant kråkesølvet.