Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Riga

Intro

Vakre Riga

Riga er en perle av en by som ligger ved Østersjøens bredde. På besøk i Latvias hovedstad er det fine muligheter for å dra på utflukter til kysten og besøke fine strender og spa i verdensklasse. Byen er hovedstaden i Latvia, og er en av Europas billigste storbyer å besøke. Gamlebyen – Vecriga – er en sjarmerende by med trange smug og torg omringet av gotiske spir. Det er ikke overraskende at byen står på UNESCOs verdensarvliste. I Riga finner du også Europas største samling av art-noveau-bygninger, og i mange av disse byggene er det gode muligheter for shopping. Billig shopping i Riga er noe mange ser frem til, men det er også mange eksklusive butikker i hovedstaden. Det mangler heller ikke på kjøpesenter, med priser som er lavere enn i Norge og et stort utvalg.

continued

Siden Riga er i sterk vekst, er det en jevn tilvekst av butikker i Riga – til stor glede for både lokale og turister. Motebutikker, kjøpesentre og markeder finner du over alt i byen, men flest finner du rundt Gamlebyen og byens største shoppinggate, Audeju. 

Det er populært å reise til Riga hele året. Om våren og sommeren er temperaturen behagelig, og mange reiser til Riga for å få en tyvstart på sommeren. Rundt jul pyntes hele byen, og julemarked i Riga har blitt tradisjon for mange. Hvis du vil ha en langhelg med shopping, god mat, avslapping og kultur, er Riga et godt valg.

Top things to Do

Shopping og opplevelser i Riga

Audeju går rett gjennom Gamlebyen, og langs denne gaten ligger det mange designbutikker som selger unike klær. Du finner også mange av de større kjedebutikkene i gaten, samt butikker som selger suvenirer og krimskrams. Når du går langs gaten bør du også se om du kommer over noe i rav. Rav er forsteinet kvae fra forskjellige furuarter, og dette finnes det mange spesialbutikker for i Riga. Er du heldig kommer du over butikker som selger smykker og andre gjenstander med rav der man kan se blomster eller insekter innkapslet i ravet. Kjøper du et av disse smykkene, skal det mye til at noen har noe lignende hjemme i Norge.

Beveger du deg rundt i de mindre sidegatene til Audeju i gamlebyen, vil du se at flere lokale småbutikker dukker opp. I disse butikkene er ofte prisene lavere, og utvalget med klær og gjenstander som selges skiller seg mer ut fra det du er vant til å se i gatene hvor flere turister ferdes. Disse smågatene er også et godt sted for en matbit, siden du enklere finner autentisk latvisk mat i området som dette.

Billig shopping og markeder

Riga er ikke kjent for å ha store outlets der du finner merkevarer til svært lav pris, men siden prisene i landet generelt sett er svært lave, vil shopping i Riga allikevel være en svært fornøyelig opplevelse. Byen er kjent for høy kvalitet på håndlagde og unike artikler, som utgjør fine suvenirer du kan ta med hjem. Et sted du absolutt bør ta turen innom, er Riga Central Market. Markedet ligger i det som ser ut som gamle hangarer, helt nede ved elven. Her finner du først og fremst spesielle matvarer. Hva med svinesnute, smør av hamp-frø eller den latviske drikken kvass? Husk også på å legge merke til den spesielle og flotte arkitekturen til dette markedet, som åpnet allerede i 1930 og da var en av de største markedsplassene i verden. I dag er markedet en møteplass for latviere, som kaller stedet for Rigas mage, og besøkende som vil se den unike arkitekturen og smake på latviske spesialiteter. Selgerne tilbyr deg ofte smaksprøver, men du er ikke tvunget til å kjøpe noe selv om du takker ja.

Ekte latvisk håndverk

Latviere er gode på håndverk, og ut fra den sterke håndverkstradisjonen har det vokst opp mange populære motemerker. Ta en tur til det nasjonale kostymesenteret, eller Senā klēts som det heter på latvisk. Alt de selger her er håndlaget av latviske kunstnere, og det finnes masse fint man kan kjøpe – som luer og votter, duker, vaser, smykker og ting laget av tre. Utstillingen av nasjonaldraktene er også verdt å få med seg. Den latviske tradisjonen med folkedrakter står ikke tilbake for den norske bunaden.

For mer latvisk håndverkstradisjon tar du turen innom Gallery Etmo. Her finner du en samling nøye utvalgte produkter fra designere, som kombinerer tradisjonelt håndverk med et moderne preg.

Du vil etter hvert oppdage at Latvia også er en stor produsent av naturlige skjønnhetsprodukter. Madara er eksempel på et merke som utelukkende lager produkter av naturlige og rene ingredienser fra Baltikum.

Kjøpesenter i Riga

Det er mange kjøpesentre i Riga, men hvorfor ikke starte med en tur til byens eldste? Centrs ligger sentralt plassert i Gamlebyen, og slet lenge kraftig økonomisk. Senteret ble derfor etter en tid kraftig renovert, og har nå klart å snu den negative trenden. I dag er dette er populært kjøpesenter med mange butikker, koselige kafeer og hyggelig betjening. Matbutikken i senteret er en av de mest populære i Latvia, mener de lokale innbyggerne. Centrs er i tillegg ett av få sentre hvor du kan titte på ordentlig kunst mens du shopper. Midt blant butikkene ligger det nemlig et utstillingsområde, som stiller ut både latviske og internasjonale kunstnere.

Et annet kjøpesenter i Riga hvor du finner mye moteriktige klær, er Stockman. Fire etasjer er viet til mote, delikatesser, elektriske produkter og artikler til hjemmet, i tillegg til Rigas største utvalg innen kosmetikk. Dersom du er på jakt etter noe helt spesielt, kan du få hjelp av en skredder eller stylist på senteret – så du finner noe som passer for deg.

Litt utenfor Gamlebyen ligger kjøpesenteret Berga Bazars. Dette er stedet for eksklusive og spesielle ting. Her finner du eksklusive merker som Hugo Boss og Armani. Du kan også få tak i håndlagede praliner, som er fylt sjokoladekonfekt, i fine gaveesker hos Emihla Gustava.

Avslutt kjøpesenterrunden med en tur til Sky&More, som er et senter med et veldig godt utvalg av internasjonal mat og klær. På senteret finner du også en skjønnhetssalong og en egen øko-avdeling – noe som nok vil friste sunne sjeler.

Did you know that?

Visste du at …

… Riga har en egen festival, Riga Festival? Fra slutten av mai og til midten av juni arrangeres det en rekke konserter som kan være verdt å sjekke ut hvis du er i byen på den tiden av året.

… den mest populære sporten i Latvia er ishockey? Det har blitt spilt ishockey i landet siden 1920-tallet, og i 2006 arrangerte Latvia VM i ishockey.

… det første dekorerte juletreet noensinne antagelig kom fra Riga? Historien blir ikke helt enig med seg selv om det var i Riga eller Tallinn, men det kan like gjerne ha vært Riga. Det sies også at det var Martin Luther som dekorerte det, så tidlig som i 1520 (Kilde).

The local perspective

De lokale innbyggernes shoppingtips

Ta til slutt med deg et av latviernes beste shoppingtips: Oppsøk de små sidegatene i stedet for å gå rundt i byens største hovedgater. Det er i sidegatene du virkelig finner billig shopping i Riga – i de autentiske butikkene som selger lokale varer. Innbyggerne i Riga er glad i søtsaker, så et lokalt tips kan være å besøke godisbutikken Laima, som du finner flere steder i byen.

Aktiviteter og utflukter i Riga

Foruten shopping er det mye man kan finne på i Riga. Det er fantastisk mye flott arkitektur å se i byen. Som nevnt finner du Europas største samling av art noveau-bygninger i byen, og disse er det verdt å ta en ordentlig titt på. Den største samlingen finner du i nabolaget som kalles ”Det stille nabolag”, omtrent 10 minutters gange fra Gamlebyen. I Elizabeth Street 10b vil du se et av de mest imponerende byggene, utsmykket med sterke farger, ansikter og snirklete mønstre.

Rigas eldste bygninger ble bygget på starten av 1500-tallet, og kalles ”De tre brødre”, et navn som stammer av at bygningene visstnok ble bygget av menn fra samme familie. I Middelalderen lå gaten Mazā Pils iela midt i sentrum av et boligområde befolket av håndverkere, og de tre bygningene står fortsatt i denne gaten.

Sommer i Riga

Besøker du Riga på sommerstid, bør du ta deg en tur til den populære stranden i området Vecāķi. Du kommer deg dit med offentlig transport fra Riga sentrum, noe som bare tar 5 minutter. Du kan også sykle dit, og sykkel får du leid flere steder i byen.

Spesialiteter fra Riga

Latvia er et land med mange spesialiteter når det kommer til mat og drikke. Den kanskje mest karakteristiske drikken du kan smake i Riga, er Black Balsam. Produsenten sier selv at dersom du ikke har smakt drikken, har du ikke vært i Riga. Den bittersøte smaken og den gyllenbrune fargen kommer fra 24 ulike ingredienser, men oppskriften er selvfølgelig hemmelig.