Finn et reisetema

Velg tema og destinasjon
Shopping
Praha

Introduksjon

Dra på shopping til Praha

Praha er Tsjekkias hovedstad, noe som helt korrekt antyder at dette er stedet hvor du kan gjøre mange shoppingkupp – shopping i Praha er rett og slett en shoppers paradis! Som mange andre tidligere østblokkland har Praha opplevd en revolusjon, både i kvantitet og kvalitet, hva shopping angår, siden tidlig på 1990-tallet.

De vestlig inspirerte kjøpesentrene har poppet opp i stor stil de senere årene, og den økte konkurransen, og derav også etterspørselen, har ført til en veldig positiv utvikling i både utvalg, antall utsalgssteder og priser. Praha har allerede et veldig hyggelig prisnivå, så forvent å finne priser som ofte er en tredjedel av det du er vant til i hjemlandet.

Fortsettelse

Praha er en myteomspunnet og vakker by. Hvis du ikke ønsker å shoppe, er det en attraksjon i seg selv og gå og titte på detaljnivået, både i arkitektur og butikkinteriør. Likevel vil du nok bli fristet til å legge igjen noen korunas fordi prisnivået er såpass hyggelig. Praha har på mange måter den perfekte kombinasjonen av utvalg og pris. Du kan finne de fleste store designermerkene uten å være engstelig for pengebruken i vesentlig grad. Samtidig er Praha et ubestridt mekka når det kommer til skinnvarer, glass og krystall. Pynt opp hjemmet ditt eller finn suvenirskattene som det ikke går tretten på dusinet av.

Når man skal på shopping i Praha, en by som på ingen måte er liten, kan det være greit å lese litt om mulighetene i byen. Nedenfor gir vi deg flere gode tips, som bidrar til at du får mer ut av shoppingturen din til Praha. 

Se og opplev

Praha shopping guide

Praha har en fascinerende historie. I gamlebyen vil du finne mange butikker som formidler varer du ikke finner noen andre steder. Varer med en historie, en sjel og gjerne også en mystikk rundt seg. Hva med en spesiell urteblanding som sies å gi deg tilgang til ungdomskilden? Eller steiner med helbredende evner? Er du nysgjerrig og spør selgeren, får du mer enn gjerne skildringer og historier som kommer til å forbløffe deg. Praha er også kjent som ølhovedstaden i Europa, så du bør også sørge for å ta med deg noe hjem som kan utfordre ganen. Er du virkelig av det nysgjerrige slaget, kan du til og med kjøpe med deg en flaske av det beryktede og sagnomsuste brygget absint. Det er i så fall bare ett av mange produkter som gjør Praha til en unik shoppingdestinasjon.

Eksklusiv shopping

Riktignok har også Praha en flottere ”vestkant” med høy merkevaretetthet og dertil priser, men alt i alt er shopping en fornøyelse i Praha. Spesielt skinnvarer, glass og krystall er det mulig å gjøre virkelig gode kjøp på. Det er heller ikke store avstander i Praha, så du kan lett starte shoppingen i Nové Mesto, den nyere bydelen, og jobbe deg de 30–40 minuttene mot Staré Mesto, gamlebyen. Underveis vil du la deg imponere over alle de spesielle butikkene i Praha. Møbeldesign, hattemakere, lampebutikker, glass og krystall og ikke minst skobutikker. Jo lenger mot gamlebyen du kommer, jo mer vil du merke at utvalget blir bedre, og de kjente og kjære merkevarene dukker opp enda hyppigere i butikkvinduene. Gamlebyen, mot vest, har også høyest tetthet av kjøpesenter i Praha. Hvis du er på jakt etter suvenirer, bør du sørge for å ta turen innom gamlebyen.

De beste shoppingopplevelsene i Praha

For å finne billig shopping i Praha er det en god idé å holde seg litt unna stedene hvor flest turister ferdes. Dette kan igjen innebære at du må søke deg litt bort fra sentrum og gamlebyen, og heller gå på skattejakt i små butikker eller i den nye bydelen. Her er det riktignok færre merkevarer og enda flere lokale forhandlere, men hvis du tar deg tid og leter litt, kan du finne god kvalitet til hyggelige priser. Det er imidlertid såpass billig å shoppe i Praha, at man først som sist bør dra på en liten ”turné” mellom de forskjellige kjøpesentrene. Som har blitt mange, siden starten av 2000-tallet. Et av de absolutt største og mest kjente er Palladium i sentrum. Fordelt på fem etasjer finner du hele 170 butikker, så vel som 30 restauranter og kaféer. Her er det tett forekomst av vestlige merkevarer som Benetton, ECCO, Guess, H&M, Villeroy & Boch og Foot Locker, for å nevne noen. Ved undergrunnstoppet Pankrác finner du Arkády Pankrác, et moderne kjøpesenter som ble åpnet i 2008. Her finner du bådesports- og moteklær, sko, apotekvarer eller kanskje en ny bok. Novy Smichov er et annet stilig kjøpesenter, og det ligger ved undergrunnstoppet Andel. Er du teknologiinteressert, er dette et must, da store deler av første etasje er dominert av data- og teknologiforhandlere. Palác Flóra er også et av de større kjøpesentrene i Praha, med sine 120 butikker. Gå av på undergrunnstoppet Flóra, og vær forberedt på å finne mer enn det du egentlig trenger. Et annet kjøpesenter, som i tillegg forbinder Prahas gamle og nyere bydel, er Myslbek Shopping Gallery. Her finner du 30 litt mer eksklusive butikker, som for eksempel GANT, Next og Korres. Enda mer eksklusivt er Slavic House, som du finner i Na Prikope. Tommy Hilfiger, Cerruti Jeans og Nautica kan gi deg nye kvalitetsplagg, mens du etterpå kan kose deg med utmerket mat på Ambiente Brasieleiro Café & Ristorante.

Hvis du virkelig ikke har noen begrensninger økonomisk, må du også sørge for å besøke Paris Street i gamlebyen. Dette er en lang paradegate av eksklusive designbutikker, og butikkinteriøret kan være en attraksjon i seg selv. Få personlig service av de høflige selgerne og finn noe streetsmart på Diesel Store, eller noe mer subtilt og klassisk hos Louis Vuitton, Prada, Gucci eller Hermes Det er derimot ikke så mange som etterspør slike luksusvarer i Praha, så forvent derfor ikke å finne hele kolleksjoner. Hvis du ønsker både merkevarer og snille priser, finnes det løsninger for det også. Det er ikke mange outlets i Praha, men hvis du reiser et lite stykke utenfor byen, kan du finne Fashion Arena Prague Outlet, som tilbyr et stort register av vestlige merkevarer. Ta deg gjerne en hel formiddagstur for å gå på skattejakt blant merker som Adidas, Nike, Diesel, Mango, Calvin Klein og Peak Performance.

 

Visste du at …?

Visste du at …

… slottet i Praha regnes av Guinness rekordbok som det største i verden? (Kilde)

… Vitava-elven som renner gjennom Praha, er Tsjekkias største?

… Praha i april/mai hvert år arrangerer et av verdens mest prestisjetunge maratonløp?

Finn opplevelser i Praha