Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Paris

Intro

Romanse og shopping i Paris

”Alle” vil til Paris for å oppleve den romantiske byen og gå rundt i de flotte butikkene. På noen små timer kan du ta fly til denne europeiske metropolen som har noe for alle. Du finner fantastiske butikker i Paris, verdensberømte museer og attraksjoner, kvalitetsmat på gode bistroer og ikke minst Michelin restauranter, Montmartre og Eiffeltårnet – med utsikt over hele byen. Byen er enorm og de ulike arrondissementene har alle sine små hemmeligheter og egne spesialbutikker. Ta med gode sko og vandre rundt for å oppdage dem.

Paris kjennetegnes av stilig eleganse, i alt fra hvordan folk kler seg til arkitekturen og butikkene. Lange avenyer, perfekte for shopping, strekker seg gjennom byen kledd med kremhvite hus og franske balkonger med blomster.

continued

Menneskene kler seg enkelt, men har en spesiell ”Paris chic”-stil over det hele. Stilig, og overdådig, eleganse finner du i Versailles, på slottet til Solkongen Ludvig den 14. Utfluktsmulighetene er mange fra Paris og enten det er sol eller regn vil du kunne finne på noe å gjøre. Hvis alt i livet feiler, kan man si som Howard i filmen Casablanca: ”We´ll always have Paris.”

Top things to Do

Shoppingområder i Paris

Hvor du bør shoppe i Paris, avhenger av hva du er ute etter. Generelt er ikke prisene spesielt lave, men det er mulig å finne billig shopping i Paris, og kombinere med litt mer eksklusive ting. Byen kryr tross alt av verdensberømte merker, og fra tid til annen har de jo salg!

Det er nesten ikke mulig å unngå Champs Elysées. Avenyen er diger, både bred og lang, og har ikoniske Arc de Triomphe i den ene enden og Place de la Concorde i den andre. Du finner litt av alt på denne gaten. Klesbutikkene spenner fra Zara, GAP og Adidas til Louis Vuitton. Flaggskipbutikken til Louis Vuitton er absolutt verdt et besøk, selv om det kun er for litt vindus-shopping. Videre finner du kino, kafeer og restauranter langs denne gaten, samt en veldig god blanding forskjellige mennesker. En helt annen type gate finner du i 16de arrondissement. Gå av på metrostoppet La Muette eller Passy og finn frem til Rue de Passy. Dette er en smal og lang gate med nok innhold til å fylle i alle fall en halv shoppingdag. Såkalte boutiques finner du mange av her, uavhengige butikker i Paris som selger akkurat de merker de selv vil av klær, sko, tilbehør og interiørartikler. Samt at du finner en mengde koselige kafeer her.

I Rue de Rennes i sjette arrondissement, ligger det masse kles- og skobutikker, og alt det tilbehøret du kan tenke deg! Det fine med denne gaten er at det ikke er langt til Jardin du Luxenbourg, en fredfull hage der trøtte shoppingføtter kan hvile seg. Rue de Rivoli er en av de lengste gatene i Paris. Delen av gaten som starter i 4de arrondissement er mest interessant, takket være et veldig stort utvalg av gode butikker. Gaten toucher også så vidt Marais, et område som er vel verdt et besøk. Det er et av de eldste og mest typiske gamle områdene i byen. Gå ikke glipp av Rue des Francs Bourgeois, Rue de Turenne, Rue Saint Paul og Village Saint Paul, som alle har unike butikker og masse koselige franske kafeer. Hvis det er i ett område du skal unne deg noe skikkelig søtt og godt til lunsjkaffen, er det her. En annen gate som fortjener et besøk er Boulevard Saint Michel. Her finner du atskillige gode butikker, bokhandlere og bakerier. Universitetet La Sorbonne ligger like i nærheten så området preges av unge mennesker, og stemningen er avslappet.

Vil du gjerne på kjøpesenter i Paris, har du fine muligheter til dette. Galleries Lafayette er som en glitterdekorert muffinstopp med fem etasjer shopping i toppklasse. Menn, kvinner og barn kan finne alt de trenger her for å være stilige fra topp til tå. Du finner også et eksotisk matmarked og en egen vinkjeller på senteret. På kjøpesenteret Printemps finner du alt du ikke visste du ville ha, og engelskspråklige assistenter står klare til å finne det for deg. En hel etasje er dedikert til sko og i kosmetikkavdelingen finner du over 200 forskjellige merker.

Hvis du vil spare penger på å handle luksusmerker, er et godt tips å dra ut til La Vallée Village, som ligger 35 minutter utenfor Paris. Du kan komme dit med buss, bil eller tog. Det lille shoppingmekkaet har kraftig rabatterte priser på eksklusive merker og ligger i idylliske omgivelser, ikke langt fra Disneyworld Paris heller. Det er åpent alle hverdager. Marques Avenue: L'Ile Saint Denis er et annet bra outletsenter med kjente merker til redusert pris. Du kan komme deg dit med en kombinasjon av metro og buss og det er åpent mandag til lørdag.

Did you know that?

Visste du at …

… navnet på den kjente broen Pont Neuf er misvisende i moderne tid? Navnet betyr ”ny bro”, men det er faktisk den eldste av Paris’ broer.

… Frihetsgudinnen i New York var en gave fra franskmennene for å minne om at frihet er en gave? Statuen kom på plass i New York i 1886. Men i Paris finnes det også en del av statuen – en kopi av selve flammen som gudinnen holder i hånden. Dette var en gave tilbake til franskmennene ved feiringen av 100 års jubileet av den amerikanske avisen International New York Times, som tidligere het International Herald Tribune og ble trykket i Paris.

… Eiffeltårnet veier 7000 tonn og må males med 50 tonn maling hvert syvende år? Tårnet males for hånd med pensler og det tar rundt 15 måneder!

Find things you can do in Paris

The local perspective

Innbyggernes shoppingtips

Det er noen områder i Paris som pariserne i stor grad holder seg til når de skal shoppe, og det første av disse er Rue de Charonne. Gaten ligger ikke langt fra Bastille-operaen og har våknet opp til å bli et nytt og fascinerende shoppeområde hvor du finner du mange uavhengige butikker og unike gjenstander. Her finner du shopping for et variert busjett for både kvinner og menn. Et annet populært område, er Canal Saint Martin. Ved første øyekast kan dette virke mer som et sted for en drink etter jobb ved vannet, men det er mange flotte butikker gjemt rundt i gatene her.

Foruten shopping i Paris …

… Er det en mengde aktiviteter å ta seg til. Er du i byen i flere dager, er kanskje Disneyworld Paris en god avveksling fra butikkene. Det vil i alle fall garantert være noe barna setter pris på! Andre ting som kan være spennende for både barn og voksne er de litt mer bortgjemte parkene i Paris. Jardin de Luxembourg og Jardin de Tuileries – jardin betyr hage – er store og fine, men ”alle” går dit. For en litt annerledes opplevelse, besøk for eksempel Jardin de la Nouvelle France. Like ved Champs-Elysées nede ved Place de la Concorde, ligger en stor hage, hvor du blant annet finner en gammel bro og et lite vann, som en fin avveksling til stresset på den store avenyen.

Montmartre er en bakketopp midt i Paris som du nesten må ta deg en tur opp på. Ja, det kan kjennes i leggene hvis du går oppover de brosteinsbelagte gatene helt til toppen. Men utsikten fra Sacre Coeur på toppen er upåklagelig. Folk stimer sammen i trappene nedenfor den enorme katedralen og finner du deg en plass, kan du hvile beina der så lenge du vil. I gatene rundt katedralen er det mange turister, men de er så pittoreske at det allikevel er veldig fint. Ikke bli overrasket hvis du ser en eller flere menn med staffeli, pensel i hånden, stripete genser og en sixpence på snei. Du er definitivt i Paris!

Et besøk i Eiffeltårnet må du også få med deg. Det er lurt å gå dit enten veldig tidlig på dagen eller på ettermiddagen for å unngå de verste køene. Du kan enten ta heis eller gå opp mangfoldige etasjer til du finner ditt nye utsiktspunkt. Et godt tips er å holde seg i nærheten av Eiffeltårnet når det lir mot kveld. Et spektakulært lysshow utspiller seg etter mørkets frembrudd og det er en forestilling både store og små setter pris på.

Ellers bør du sette av noen timer i Louvre. Museet er verdens største og er som en by inne i byen. Museet i seg selv er et mesterverk, så vel som de utstilte skulpturene og maleriene, som er det du finner aller mest av her inne. Pyramiden i glass på den store åpne plassen i museets midt er en favoritt blant fotografene. Centre Pompidou er et annet populært museum. Eksteriøret skiller seg veldig ut fra resten av Paris – moderne kunst er det du får se her, både på innsiden og utsiden.

Mat i Paris

Frykt ikke, i Europas shoppinghovedstad skal du ikke være redd for å gå sulten. Er det noe franskmenn liker å gjøre, så er det å spise. Og er det noe de kan, så er det mat. Parisere legger mye stolthet i å servere god mat i rause porsjoner. For å få det aller beste det franske kjøkken har å by på, bør du holde deg unna turiststripene. Forsøker noen å dra deg inn på en restaurant, tenk etter hvorfor de på død og liv skal ha deg inn der. Er det skilter på utsiden med tilbud som er for gode til å være sanne, kan det hende at det er nettopp det de er. Den aller beste maten serveres på steder du må lete litt for å finne. Ser du et bortgjemt sted mens du shopper, sjekk ut menyen på dagtid og bestill gjerne bord hvis du liker det. Så slipper du å gå sulten rundt å lete etter god mat når det nærmer seg middag.