Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
New York

Intro

En uforglemmelig tur med shopping i New York

For mange er New York synonymt med shopping. Du finner alt du måtte drømme om av butikker i byen, i tillegg til at den har mye annet å by på – og det er ikke lite. New York shopping er rett og slett en opplevelse du sent vil glemme, for det er få steder du finner et så stort mangfold av butikker som i denne flotte byen. Byen har også en rekke museer og restauranter, og i løpet av oppholdet kan du få med deg både flotte konserter og sportsbegivenheter. Det er denne pakken som gjør at mange reiser tilbake til New York gang etter gang.

New York kjennetegnes av sine gule taxier, ikoniske bygninger og lange, rette gater – samt den helt spesielle atmosfæren byen byr på. Ingenting er umulig i denne byen, det er bare å ta beina fatt og suge inntrykkene til seg. 

continued

New York er en stor by, og det er lange avstander mellom noen av shoppingområdene. Det kan derfor være lurt å legge opp en rute for shoppingen som man legger inn i kartet. Planlegg hvilke området du vil starte i, for eksempel gaten 5th Avenue, og finn ut hvordan du enklest mulig kommer deg til det neste området. Sørg også alltid for å ha et bykart med deg på shoppingen. Det anbefales også å bruke gode sko, siden du kommer til å gå mye i løpet av en vanlig shoppingdag. Det er lett å få såre ben i løpet av oppholdet. Husk også på å holde energinivået oppe ved å spise regelmessig – noe som ikke er et problem med de mange matvognene du finner rundt om i New York.

Top things to Do

Shoppingområder i New York

Hvor du bør shoppe i New York, avhenger av hva du er på jakt etter. Mange turister velger å bo på Manhattan, siden det er her de fleste shoppingområdene og attraksjonene befinner seg.

Lower Manhattan

Hvis du vil på billig shopping i New York, men samtidig er på jakt etter trendy klær, er det lurt å holde deg på Lower Manhattan. Mellom Canal Street og 23rd Street finner du områdene East Village, Lower East Village, West Village, Greenwich Village og Soho. Her er det ingen høye skyskrapere – byggene er stort sett mindre og eldre.

Lower East Village er spesielt kjent for sine mange second hand-butikker, koselige små restauranter og barer. I dette området finner du blant annet Economy Candy, som har eksistert siden 1937. Denne butikken selger alt du kan tenke deg av amerikansk godteri. Men du har neppe tatt turen til New York kun for å spise godteri, så gå videre til Edith Machinist. Dette er en butikk som er kjent for å være først ute med nye trender i vintage-versjon. Når du kommer til selve kjernen av East Village, vil du se at klærne som selges får et ”hipster”-preg. Olavester og hatter er plagg som går igjen i mange av bruktbutikkene du finner i området mellom 7th og 9th Street og 1st og 2nd Avenue.

Soho

I Soho vil du oppleve at variasjonen er stor. Butikker i New York har priser som spenner fra veldig billig til veldig dyrt, og i Soho finner du begge deler. Du bør være forberedt på at det er ganske mange folk i Soho, for du er ikke den eneste som vil shoppe i dette populære området! Broadway er hovedgaten i Soho og naturlig nok et samlingspunkt. Her finner du butikker som Victorias Secret, en kjede som er verdensberømt for sitt undertøy, Forever21, Topshop, Opening Ceremony, Mulberry, Sephora og Marc Jacobs, for å nevne noen ytterst få. West Village grenser til Soho og strekker seg vestover mot Greenwich Village. Disse to områdene overlapper hverandre litt, og det er lett å gå seg bort om man ikke holder tungen rett i munnen. Gatene er trange, små og fulle av trær som lener seg mot hverandre over veien. Her finner du blant annet Marc by Marc Jacobs, som er en litt rimeligere utgave av kjente Marc Jacobs, Urban Outfitters og Juicy Couture.

5th Avenue

5th Avenue er kanskje den mest kjente gaten i New York. Mellom 39th og 60th Street ligger det en mengde såkalte flaggskipbutikker, altså de virkelig store butikkene til verdensberømte varemerker innen klær, sko, smykker, vesker. Filmen Breakfast at Tiffany´s gjorde smykkebutikken Tiffany & Co. til et kjent merke, og dette er bare en av de mange flaggskipbutikkene du finner i denne gaten. Abercrombie & Fitch som har blitt til en turistattraksjon ligger også rett i nærheten. Louis Vuitton, Gucci og Hugo Boss ligger også selvsagt i denne gaten. Det som kjennetegner øvre Manhattan, der 5th Avenue ligger, er ikke bare de iøynefallende skyskraperne, men også at alt er mer eksklusivt og prisene er litt høyere.

Did you know that?

Visste du at …

… det trengs mer enn 75 000 trær for å trykke søndagsutgaven av New York Times? (Kilde)

… Macey’s i New York var verdens største butikk fra 1924 og frem til 2009? Butikken tar opp et helt kvartal og har hele elleve etasjer. Her kan du kjøpe alt fra madrasser til verktøy – du finner rett og slett det aller meste du trenger i denne butikken.

Find things you can do in New York

The local perspective

Newyorkernes favoritt

Markedene i New York er svært populære blant innbyggerne, siden man på markedet kan finne litt av hvert til en rimelig pris. Er du heldig kan du komme over noen ordentlig kupp på marked, samt bli bedre kjent med newyorkerne som er der for å handle. Et marked som er spesielt populært, er Chelseas Farmers Market. Det holder bare åpent på sommerstid, og byr på flotte ingredienser og mye spennende mat. Er du i New York på sommerstid, bør du sørge for å ta en tur innom dette markedet!

Tre dager i New York

Kanskje har du vært i New York tidligere, kanskje skal du dit for første gang. Dersom du har begrenset med tid i byen, og det primært er shopping du er der for, kan du få handlet mye ved å holde deg til nedre del av Broadway og på 5th Avenue. Det er oversiktlig og enkelt å finne frem her. Du kan for eksempel starte en av dagene der Bleecker Street krysser Broadway og fortsette oppover mot Union Square. I Bleecker Street finner du berømte Magnolia Bakery, som er kjent fra Sex and The City, og om du er spesielt interessert i tv serien, ligger nemlig den kjente boligen til rollefiguren Carrie Bradshaw rett rundt hjørnet. Mellom Bleecker Street og Union Square finnes det såpass mange butikker å gå innom at dette kan være nok for den første delen av dagen. Rundt Madison Square finner du mange kafeer som egner seg fint til en lunsj og litt hvile for føttene. Ta gjerne med deg en ferskpresset juice som tørsteslukker på veien. Det er som nevnt viktig å holde energinivået oppe når man er på shoppingtur i New York.

En av de andre dagene kan du bruke på 5th Avenue. Selv om dette er en ganske dyr gate, er det også billigere butikker i gaten, som H&M. For å få seg noe fornuftig å spise i området rundt 5th Avenue, bør man finne et sted som ikke ligger i denne gaten. Det er flere turistrestauranter i selve gaten, men om du vil spise som de lokale innbyggerne, ligger det flere etniske restauranter på 55th og 56th Street mellom 5th og 6th Avenue. Rundt Bryant Park og New York Public Library står det ofte matvogner, og disse selger mye bra til travle shoppere.

Føler du at du har shoppet nok etter to dager, finnes det nok av ting du kan gjøre den tredje dagen. Start dagen med å gå over kjente Brooklyn Bridge. Er det lørdag eller søndag kan du få med deg Brooklyn Flea i Brooklyn, som er et av New Yorks spennende loppemarkeder. Med utsikt til Manhattan sin silhuett kan du gjøre noen gode kupp der. Hvis du heller vil gå på museum, ligger Guggenheim, Metropolitan, MoMA og Whitney, fire store kunstmuseer, i gangavstand til hverandre. Central Park, den store parken midt på Manhattan, er et must å besøke, og er perfekt for en liten piknik rundt lunsjtider. Et museum det kan være verdt å få med seg, er American Museum of Natural History, som er like morsom for voksne som for barn. Dyrene de har gjenskapt, og som står utstilt i sine ”naturlige” omgivelser, ser veldig levende ut.

Fint å vite om New York

Når du har bestemt dato, booket fly og begynt å se på hotell i New York, er det visse ting det er kjekt å vite. Det er enkelt å komme seg til Manhattan fra bydelene på den andre side av Hudson River med undergrunnsbane, og mange turister velger derfor å ordne seg med hotell i disse områdene – siden prisene er mye lavere og atmosfæren er mer avslappet. Det er også ganske billig å ta taxi i New York, men dersom det regner skal du ha flaks for å finne en ledig taxi.