Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Primark

Intro

Det irske eventyret

Primark er opprinnelig en irsk kjede, som i dag eies av Associated British Food, men som har svært lite med mat å gjøre. Den irske butikken åpnet dørene for første gang i 1969 under navnet Penneys, som de irske butikkene fortsatt bærer i dag. Primark ble raskt en suksess, så flere butikker rundt omkring i Dublins nærområde dukket opp. Etter hvert utvidet man også til resten av Storbritannia, da under navnet Primark. Kjeden er perfekt for deg som er på jakt etter å gjøre unna mye shopping på ett sted, siden Primark har det meste du kan tenke deg. Hovedfokuset er på klær, og kjeden har sine egne merker som er veldig billige. Det er flere Primark-butikker rundt om i London, den ene større enn den andre. Butikkene har mye av det samme utvalget, men det er visse variasjoner.

continued

Primark har overraskende bra kvalitet på klærne sine. De er også tilnærmet uslåelig på pris på det meste innenfor klær, undertøy, sko, innredning til hjemmet og tilbehør. Utvalget er også, for enkelte, nesten for stort – men det er jo bare positivt. Når man vet hva man vil ha, og etter hvert blir bedre kjent med butikkene, blir man fort veldig glad i denne kjeden. Oxford-butikkene er blant de mest populære innenfor sitt felt, og bør oppleves om man først skal shoppe i London. Er du ute etter noe kult, trendy til en uslåelig pris, så er Primark definitivt et sted du bør ta turen til!

Det kan være greit å vite litt om Primark før du begir deg ut på shoppingrunden din, og nedenfor finner du mye nyttig informasjon om Primark sine butikker i London.

Top things to Do

London Primark

Primark på Oxford Street

I London har Primark to store butikker, som begge er strategisk lokalisert i hver sin ende av den superpopulære handlegaten Oxford Street. Den første som åpnet i 2007, Marble Arch, ligger øverst i handlegaten, mens den nyeste som åpnet i 2012 Tottenham Court Road. Dette er også den største av disse to, med sine drøyt 17 500 m². I gangavstand mellom disse to er det halvannen kilometer. Generelt sett er det Marble Arch som er den mest besøkte og hektiske, så om man foretrekker å handle litt mer i ro og mak, anbefales den i Tottenham Court Road.

Primark ved Marble Arch er den eldste av de to London-butikkene, og den med klart flest besøkende kunder. Størrelsen er på rundt 6500 m², fordelt på to etasjer. I første etasje ligger det meste klær og undertøy for kvinner, mens i andre etasje finnes det meste til herre og innredning av hjemmet.

Primark ved Tottenham Court Road er den nyeste og største av de to butikkene, er den altså minst besøkt av de to. Det er med andre ord lurt å ta turen hit – så du får handlet mer i ro og fred. Den går over fire etasjer, med herreklær på nederste plan og dameklær videre oppover. I tillegg til at alt av sko, tilbehør og innredning til hjemmet i øverste etasje.

Praktisk info om Primark London

Som en av verdens mest kjente og travleste handlegater, er Oxford Street nokså kaotisk og folksom. Det er derfor få muligheter for å ta seg hit med bil, det er iallfall ikke noe du bør prøve på. Det beste er å ta enten buss eller undergrunnsbanen, slik som alle londonere gjør i det daglige. Planlegger man å handle inn mye, kan det være lurt å få tak i en taxi som kan frakte deg og alle posene tilbake til hotellet.

Åpningstidene er mandag til fredag fra kl. 08.00 til 22.00. Lørdager er det bare åpent til klokken ni på kvelden, mens det på søndager er åpent fra kl. 12.00 til 18.00. Det anbefales å ta turen så tidlig som mulig på dagen, for utover dagen blir det stort trykk og mye folk. Har man i tillegg muligheten til å dra og handle her på en ukedag, er det å anbefale. I helgene øker nemlig antallet besøkende i butikkene betraktelig, og køene kan fort bli veldig lange.

Hva finner du på Primark?

Primark har et ganske stort vareutvalg, spesielt innenfor klær og tilbehør. Det er i flertall yngre kvinner som shopper på Primark, men de har også egne herreavdelinger med et stort utvalg. Her finner du alt fra billige 7-pakninger med sokker til pensko for £ 20. De har et stort utvalg innenfor blant annet undertøy, T-skjorter, gensere, topper og sko. I tillegg har de også et rikelig utvalg innen ”Home”, som de selv kaller det, med alt av småting til hjemmet, som sengetøy og duftlys. For de som liker pysjer, anbefales det også å se på det store utvalget av pysjer de har, innenfor alle tenkelige motiver og tema, til en rimelig pris. Primark er kjent for sine store, overfylte avdelinger, så det kan til tider være litt vanskelig å få oversikten. Det anbefales ikke å gå inn ”bare for å se”, da man kan gå rundt i butikkene i flere dager uten å få sett alt. Man bør ha en liten plan før man går inn på Primark, og vite sånn cirka hva det er man trenger – og det kan være lurt å ha litt ekstra med tålmodighet på lur. Selv om det til tider kan virke kaotisk inne på butikkene, kan du gjøre utrolig mange gode kjøp på Primark – det er tross alt en grunn til at så mange besøker butikkene hver dag. Noe annet som Primark er kjent for, er såkalte ”knockouts”. Kjeden følger nøye med på trendene, og det tar relativt kort tid fra en kjendis går med noe nytt, til Primark har produsert en egen kopi – selvsagt til en brøkdel av prisen. Det er med andre ord gode muligheter for å gjøre noen ordentlig kupp! De fleste jenter kommer til å elske Primark for det enorme utvalget de har – til en nærmest uslåelig pris.

Primark har en nettside, hvor man bør gå inn på forhånd og gjøre seg kjent med innholdet og hva det er de har innen klær og tilbehør. Da får du litt mer oversikt og vet sånn omtrent hva du er på jakt etter, noe som hjelper når du kommer til butikken. På nettsiden finner du også alt av praktisk informasjon om hvordan man enklest kommer seg til de ulike butikkene. Det står også ofte hvilke varer som er på tilbud – som om ikke prisene var lave nok fra før.

Hva er det med prisene hos Primark?

I all hovedsak er Primark en ekstremlavpriskjede hvor de selger sine egne varer og merker. Etter diverse oppkjøp av tekstilfabrikker og leverandører i den sørøstlige delen av Asias på 1990-tallet, fikk Primark et stort forsprang i forhold til priser på spesielt bomull, og ved å stadig ha et stort etisk fokus, har de klart å holde produksjonsprisene nede. Med så store butikker og så stort salg, produserer og tar de imot store kvanta av sine produkter, noe som holder prisene nede. Primark bruker heller ikke penger på markedsføring, butikkene i seg selv er reklame godt nok for kjeden, som i tillegg bevisst ikke har mange ansatte på salgsgulvet – kundene er som regel stort sett overlatt til seg selv. Alt dette gjør at Primark kan holde prisene nede, og har et økonomisk fortrinn i forhold til sine konkurrenter.

Primark er opptatt av og bevisst på sin miljøpåvirkning. De er derfor blant annet en ledende front i kampen for kvinners rettigheter i det fattige Sørøst-Asia, i bresjen for kampen mot Detox, i tett samarbeid med Greenpeace, og de bekjemper også kjemiske utslipp gjennom sine strenge, etiske retningslinjer. Papirposene du får med deg fra butikken er også 100 % resirkulert av gammel papp de selv har brukt i sin logistikkavdeling.

Innbyggernes favoritt

De lokale velger ofte å ta turen til Tottenham Court Road, siden dette er den av butikkene med færrest besøkende. De legger også ofte shoppingturen til litt uvanlige tidspunkter, for å slippe unna rushet fra klokken 16.00 og utover. De handler ofte typiske basisplagg billig på Primark, for så å pynte opp antrekket med litt mer eksklusive plagg fra andre butikker rundt om i byen.

Did you know that?

Visste du at …

… den største Primark ligger i Manchester, med sine 20 000 m²?

… de byttet navn til Primark for og ikke bli saksøkt av JCPenney?

… £ 1 av hver £1 0 brukt på klær i England blir brukt på Primark?

… de har åpnet skjønnhetssalonger i flere av sine butikker?

(Kilder)