Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Oxford street

Intro

London Oxford Street

Oxford Street i London er en av verdens mest berømte handlegater, og det er ikke uten grunn. Gaten strekker seg fra Tottenham Court Road i øst til Marble Arch i vest – to og en halv kilometer tettpakket med butikker og kjøpesentre i alle størrelser og fasonger. Det er en underdrivelse å si det er mange butikker i Oxford Street. Start i den ene enden og gå til den andre.

Er du ekstra shoppelysten snur du og tar den andre siden av gaten tilbake. Butikkene ligger nemlig tett i tett på begge sider av Oxford Street, og det kan være litt slitsomt å krysse den trafikkerte gaten for hver butikk eller kjøpesenter du skal innom. Hvis du er for sliten, eller har for mange handleposer, så hvorfor ikke ta en rød toetasjes buss tilbake – fra toppetasjen har du kjempeutsikt over en av verdens mest pulserende shoppegater.

continued

Nordmenn elsker London, og nordmenn elsker shopping. Den engelske hovedstaden har i mange år vært nordmenns favorittby, og uansett når på året du reiser dit vil du garantert høre flere norske dialekter på Oxford Street. Det heter seg at står du lenge nok i krysset mellom Tottenham Court Road og Oxford Street, så vil du støte på nesten alle du har møtt gjennom livet. I desember er Oxford Street så tettpakket av kjøpelystne engelskmenn og turister så da er det greit å ha en plan for hva du vil se etter og hvilke butikker du vil besøke. Nedenfor finner du noen gode råd så du får det meste ut av din shopping tur.

Husk at flere norske byer har fly direkte til London, med både SAS og Norwegian, og fra Oslo flyr en rekke selskap deg kjapt og effektivt til en av de tre hovedflyplassene i London, Heathrow, Gatwick eller Stansted. Så det skal ikke mye til før du er i London og på Oxford Street hvor du ser etter de nyeste trendene.

Top things to Do

Gode tips for shopping på Oxford Street

Hva skal du se etter?

Så hva skal du kjøpe når du først er her? I Oxford Street finner du det meste av hva ditt hjerte måtte begjære, men hovedvekten av butikkene og kjøpesentrene er klær, sko og tilbehør som sminke, smykker, skjerf, klokker – og suvenirer. Ønsker du deg et ølkrus med bilde av prins William, prinsesse Kate og lille prins George finner du det her, og t-skjorter som viser at du har vært i London finnes i rikt monn. For de minste og for foreldre finnes det også flere lekebutikker langs ruta, for eksempel Disney Store – som enda ikke har kommet til Norge.

Gatelangs

Det beste er å starte i øst og shoppe seg vestover til Marble Arch. Her blir verden plutselig litt stillere, og du kan ta et stopp og beundre den vakre arken. Hvis du er sulten og har lyst på eksotisk mat kan du fortsette til Edgware Road der du finner restauranter fra flere land i verden. Eller du kan røyke vannpipe om du har lyst til det.

Men først skal det handles. Hvis du starter ved T-banestoppet Tottenham Court Road – hit går både den Central line og Northern line, har du to og en halv kilometer med shoppelykke foran deg.

Shopping i alle prisklasser

Det er nemlig noe av det beste med Oxford Street. Mens mange handlegater i verden er enten dyre og eksklusive eller billige, er Oxford Street en miks av dyre, mellomdyre og billige butikker. Jakter du på de kjente designerne tar du en avstikker innom Bond Street, er du mann og drømmer om en skreddersydd dress kikker du innom den verdensberømte skreddergata Savile Road. Begge er like i nærheten.

I den første delen av Oxford Street finner du de billige butikkene, samt masse små suvenirbutikker med nips, krimskrams og engelsk fotballsupporterutstyr. Jo nærmere du kommer Oxford Circus, jo flere store kjedebutikker popper opp på begge sider av gata. Her finner du både siste skrik for de yngste eller ivrigste, eller mer klassiske butikker. Langs ruta er det også flere barnebutikker, som kvalitetsbevisste Mothercare for de minste, til den spanske kjedebutikken Behrska som er himmelen for enhver tenåringsjente.

Pulserende Oxford Circus

Oxford Circus er selve hjertet i Londons shoppegate nummer én. Her er det også ekstremt folksomt. I krysset ved Oxford Street og Regent Street ligger Nikes flaggskipbutikk, Nike Town. Den er først ute med det nyeste på sports markedet, og butikken er en attraksjon i seg selv.

Vegg i vegg ligger det som er mange nordmenns drømmebutikk, og som heller ikke er kommet til Norge enda, nemlig Top Shop. Det er garantert verdens største Top Shop-butikk, muligens også en av verdens største klesbutikker. Hver dag er mer enn 30 000 kjøpelystne turister og engelskmenn innom den femetasjes butikken. Et lurt tips kan være å tenke gjennom hva du er på jakt etter før du starter. Her finnes egne størrelser for små damer, petite, egne for høye damer, tall, samt en lang rekke forskjellige kolleksjoner som varierer fra sesong til sesong. Kate Moss samarbeidet i en årrekke med kleskjeden, og også den norske designeren Fam Irvoll har fått innpass i en av verdens mest berømte butikk-kjeder. Hvis du ikke vet hva du skal ha, og ikke orker tanken på å tråkle deg gjennom alle de fem etasjene plagg for plagg, så lei din egen personlige shopper – de sitter klar. Det koster litt, men da får du proff kjøpehjelp og slipper køene i tillegg.

Shopping Oxford Street – Sko

Når det gjelder London – og Oxford Street – kunne man skrevet en hel artikkel bare om sko. På Oxford Street finner du alle de store, kule engelske skokjedene som Aldo, Office og Dune, men også klassikere som Ecco, Clarks og Geox. Er du Converse-fan bør du sjekke Office – de samarbeider med det amerikanske merket, og har en egen kolleksjon som du kun finner her. Billigere enn i Norge er det også.

Selv om kronekursen svinger voldsomt i forhold til pundet, er sko generelt billigere i London enn hjemme – særlig joggesko. Det samme gjelder treningstøy, her kan du spare en del på å handle det du trenger i London. Når det er sagt – selv om du kan gjøre kupp på kupp i Oxford Street, og sikkert spare masse penger, er det fort gjort å komme hjem blakk.

Kjøpesentre for enhver

Ta gjerne turen innom et av de mange store kjøpesentrene – eller department stores som de blir kalt i Londons Oxford Street. På rekke og rad nedover gaten finner du BHS, Debenhams, House of Fraser, John Lewis og Marks and Spencer. Det kanskje mest spennende er Selfridges, som er berømt for sine fantastiske vindusutstillinger før jul. Her har du flere av de beste kjedebutikkene i første etasje, så blir det dyrere og dyre oppover i etasjen. De har også en egen jeansbar, der du får profesjonell hjelp til å velge rett jeans. Trenger du en pause, og det gjør du sannsynligvis, kan du ta et glass champagne, en kanapé – eller sette deg ned for å få en manikyr mens du tar en pust i bakken. I tillegg til å ha et fantastisk utvalg for både mer normale og tykkere lommebøker, er Selfridges så lekkert og inspirerende at det er morsomt bare å se. Hvis du klarer.

Når du har kommet så langt som til Selfridges er du sannsynligvis både blakk og sliten, men på vei ned mot Marble Arch må du nesten få med deg Primark. Særlig hvis du shopper på budsjett. Kjeden, som har over 350 butikker i England, Irland og Europa, er nemlig ekstremt billig. Her bør du hamstre ting du trenger til deg selv og eventuelle barn, som sokker, strømper, undertøy, natt-tøy, luer og votter. De motebevisste engelske ungjentene drar hit for å finne standardplagg som de gjerne mikser med litt dyrere og hippere ting – for hvem sier man ikke kan bruke en Michael Kors-veske sammen med et billig svart skjørt fra Primark. Det som er sikkert er at du finner begge deler på Oxford Street i London.

Did you know that?

Visste du at …

… den berømte shoppegaten Oxford Street skjuler en mørk fortid. Lenge før gaten ble kjent for sine butikker het den Tyburn Road, og var veien som forbandt det beryktede fengselet Newgate Prison med retterstedet Tyburn. De dødsdømte fangene ble drevet fra fengselet og gjennom dagens Oxford Street ned mot galgen i et tre ved Tyburn – som ligger der Marble Arch er i dag. Underveis skal de ha fått lov å ta ett stopp for en siste øl. Den dag i dag finner man en liten, rund stein til minne om retterstedet ved Marble Arch (Kilde).

… i pub-byen London finnes bare én eneste pub i Oxford Street, nemlig “The Tottenham” i Oxford Street nummer 6, like ved hjørnet til Tottenham Court Road. Puben er en tradisjonell britisk pub, og har sine aner helt tilbake til 1790 – da under navnet “The Flying Horse”. Husk at den som de fleste engelske puber stenger klokka 23.00 – en time seinere fredag og lørdag.

… Oxford Street har sitt eget felt på det originale engelske brettspillet Monopol. Fargen er grønn, og de andre grønne gatene er handlegatene Regent Street og Bond Street like ved. De grønne gatene er de neste dyreste på Monopol-brettet.

The local perspective

Innbyggernes favoritter

Butikkene Top Shop og Primark, er favoritter for Londons innbyggere, og du finner ikke bedre utvalg enn i flagshipbutikkene på Oxford Street. De lokale i London besøker også ofte sidegatene til Oxford Street, når de er lystene på litt mer unike og spesielle plagg. Ettersom Oxford Street er som oftest fullpakket med turister, kan et lokalt tips være å besøke gaten tidlig på morgenen eller senere på ettermiddagen, for så å unngå shoppingrushet. Et annet tips er også å besøke shopping gaten i ukedagene, om du har mulighet til det, for da er du garantert færre mennesker enn om du tar turen en lørdag formiddag.