Theme Name

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
London

Intro

Kos deg på shopping i London

Det er veldig populært blant nordmenn å dra på shoppingtur til London. Byen er lett tilgjengelig med mange direkte, og noen ganger veldig rimelige, flyruter. Du finner store og flotte kjøpesentre, lange handlegater og unike bruktmarkeder i byen. Som designeren Vivienne Westwood sier ”There´s nowhere else like London. Nothing at all, anywhere."

London shopping kan være overveldende, men er du litt strategisk når du velger hvor du skal gå, kan du få gjort mye på en weekendtur. Det finnes visstnok over 30 000 butikker i London, så det er lurt å ha en plan for hvor man skal gå. Hvis du har mange dager i byen, er det heller ikke mangel på kulturelle aktiviteter og begivenheter for de som er interessert i det.

continued

Som nevnt ovenfor, bugner det over av butikker i London. Byen ble grunnlagt da mange små byer vokste sammen til én stor. En smeltedigel i sin rette forstand. Hver bydel er derfor som en egen by i seg selv, med sin unike kultur, sine unike uttrykk og sin egen stil. Det reflekteres i hvilken type butikker du finner i de forskjellige områdene. De mest populære shopping områdene for besøkende er sentrum, spesielt rund Oxford Street. Om du er på utkikk etter spesialbutikker eller lokale skatter, kan det også være lurt å bevege seg ut til bydelene som ligger litt utenfor selve sentrum, som Shoreditch eller Notting Hill. Ta en titt nedenunder for gode shopping tips i London. 

Top things to Do

Gode steder for shopping i London

Den desidert største og mest kjente handlegaten er Oxford Street. Den strekker seg 2,4 kilometer fra gigantiske Hyde Park og til Tottenham Court Road, hvor den går over i New Oxford Street. Gaten rommer drøyt 300 butikker, så her er det ikke noe problem å bruke flere dager uten å gå tom for stoppesteder. Primark har nesten blitt et must når du besøker Oxford Street, spesielt hvis du vil ha mye for pengene, da det meste koster under 200 kroner. De har klær, sko og tilbehør. River Island er en annen kjede som i likhet med Top Shop, er engelsk. Du får tak i begge merkene i andre land, men det er i Storbritannia det er best utvalg og klærne er absolutt billigst. River Island er mote for kvinner, menn og barn. Urban Outfitters er en amerikansk kleskjede, men de har en stor butikk på Oxford Street, verdt å ta en tur innom for klær, sko og artig interiør.

Kjøpesenter London

Er du mest interessert i kjøpesenter i London, finner du mange av dem i byen. Selfridges er et kjøpesenter på seks etasjer i Oxford Street som har det meste av klær, sko, musikk, teknologi og annet. På Debenhams, et annet kjøpesenter, er de kjent for å ha merkevarer til lave priser. Du kan gjøre kupp på sportsutstyr, elektronikk, alt av klær og interiør. Kjøpesenteret Liberty ligger ikke så langt unna Oxford Circus T-banestasjon. Der finner du mye eklektisk design samt Londons største samling av skjerf. Britiske designere som Alexander McQueen, Victoria Beckham and Vivienne Westwood kan du finne her.

Sørg også for å ta turen innom Harrods i London, det luksuriøse og verdenskjente kjøpesenteret er en attraksjon i selg selv. Her selges det flotte luksusvarer, så forvent deg litt stivere priser. Selv om du ikke har planer om å kjøpe noe, er det verdt å ta en tur innom Harrods, om ikke annet for å se kjøpesenteret fantastiske eksteriør og interiør. Dersom du vil få med deg så mange butikker i London som mulig, er de mange kjøpesentrene i byen tingen for deg.

Sjarmerende markeder

Å gå på marked er den mest fargerike måten å shoppe på. London har masse gode markeder å by på. For det første finner du Farmer´s Market i flere av Londons trendy områder. Der får du først og fremst tak i mat, men det kan være et godt alternativ til en sittende lunsj når du vandrer i shoppinggater på lags og tvers. Hva med å prøve Brixton market som byr på både autentiske matretter og spennende skatter fra alle verdens hjørner. Camden er også kjent for markeder, og her kan du oppleve gatekultur på sitt beste. I helgene kan det være fint å dra dit for å oppleve den travle og livlige atmosfæren, men i ukedagene får du bedre oversikt over utvalget da det er litt mindre folk her.

På det relativt nyåpnede markedet Cabbages & Frocks Market i Marylebone finner du mat for de kresne, men også en samling retro- og vintageklær, samt arbeid fra selvstendige kunstnere. For antikke smykker, vintage klær, gamle bøker, lamper og mer, dra til Greenwich Market, som er åpent tirsdag til søndag. Det går båter dit fra mer sentrale områder i London, og da får du en tur på Themsen i tillegg!

Did you know that?

Visste du at …

… det ikke er bare, bare å bli taxisjåfør i London? De sorte drosjene kjøres kun av drosjesjåfører som har klart The Knowledge, en utrolig komplisert geografitest. Her må sjåførene mestre 320 vanlige ruter, og hele 25 000 gater er viklet inn i disse rutene. I tillegg må de kjenne rundt 20 000 landemerker og interessante steder innenfor en radius på 9656 meter fra Charing Cross. Det tar mellom 2 og 4 år å lære seg pensum. Så er det en spesiell butikk du leter etter på shoppingturen, hvorfor ikke spør taxisjåføren og bli tatt rett til døren (Kilde).

… det eneste stedet de fire Beatles-medlemmene faktisk bodde sammen, var i en leilighet på 57 Green Street i nærheten av Hyde Park? Her bodde de høsten 1963.

… London var den første byen i verden til å få en populasjon på 1 million mennesker? Byen var verdens største frem til 1957 da den ble slått av Tokyo (Kilde).

 

Find things you can do in London

The local perspective

Innbyggernes favoritter

Broadway Market og Brick Lane er to populære gater som innbyggerne i London liker spesielt godt. I gaten Broadway Market er det på lørdager et svært populært marked hvor innbyggerne møtes for å kose seg med god mat og handle inn produkter av ypperste klasse. Markedet består av rundt 80 boder, som selger alt fra ost, kjøtt og fisk, til kaker og grønnsaker. Det er også flere klesbutikker i området, som har et litt annet utvalg enn det du finner i de store handlegatene. Er du interessert i bøker er The Broadway Book Shop et must, en koselig liten butikk med bra utvalg og hyggelige ansatte.

Dersom du er i det kunstneriske hjørnet, tar du turen til Brick Lane. Her møtes innbyggerne i London for å se på kunst ved Truman Brewery, og spesielt på våren er det en rekke utstillinger fra designskoler rundt om i Storbritannia. Det er også et søndagsmarked i gaten, hvor det selges alt fra klær og brukte leker, til elektronikk og smykker.

Aktiviteter og kultur i London

Når du trenger en pause fra å gå rundt i butikker i London, har byen et fantastisk utvalg aktiviteter å by på. For å få et godt overblikk over byen kan det være en idé å ta turen opp i et av de mange utsiktspunktene. London Eye er godt kjent, men du kan også ta turen opp i katedralen St. Pauls Cathedral, som byr på flott panoramautsikt. Husk bare først å ta deg tid til å vandre litt inne i katedralen. I gravkammeret kan du se gravsteiner og minnesmerker over noen av Englands største helter. På toppen av Tower Bridge får du også sett London fra oven, mens du befinner deg midt på Themsen. Hvis du vil ta deg en matbit samtidig som du nyter flott utsikt, kan du besøke åttende etasje i OXO Tower.

Er du interessert i museer skranter ikke utvalget her heller. Et av de største er British Museum. Samlingen spenner over to millioner år av menneskelig historie. Det er altså stort og innholdsrikt, men også gratis. Så om du ikke rekker over alt en dag, kan du ta resten en annen. Design Museum er et annet interessant museum, hvor du får innsikt i blant annet mote, arkitektur, transport og digital design. Museet ligger nær Tower Bridge, som vi har nevnt er et fint utsiktspunkt. Natural History Museum ligger i et av Londons flotteste bygg. Se utstillinger med dinosaurer og pattedyr, inkludert en blåhval i naturlig størrelse. Dette museet er også gratis, så hvis du ikke orker å gape over alt på en dag, kan du dele det opp.

Mat i London

Når man er på shopping i London, er det ikke uvanlig at appetitten øker noe i takt med antall skritt bortover shoppinggatene. Som nevnt finnes det mange Farmer´s Market hvor du kan kjøpe noe i farta. Men å sitte ned for et større måltid er noen ganger en bedre plan. Vil du gjøre noe veldig britisk, er brunsj, eller litt sen frokost, et hett tips. På både The Breakfast Club og Aubaine, blant flere pannekakesteder, serveres stabler av pannekaker med toppinger du tidligere bare har drømt om. På Duck & Waffle får du nettopp and og vafler, hvis det er dette magen begjærer. Muriel´s Kitchen har innholdsrik meny og et hjemmekoselig interiør. Granola med yoghurt sitter godt i magen før man skal på shopping. På Parlour kan du få typisk engelsk frokost med egg, pølser, bønner og stekte tomater. Restauranter i London kan åpne og lukke like fort, men se deg ut steder for brunsj før du drar.